Постанова
від 16.12.2010 по справі 2а-16577/10/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА



  

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД  міста КИЄВА

01025,  м. Київ,  вул. Десятинна,  4/6, тел. 278-43-43

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

м. Київ

 16 грудня 2010 року            10:34           № 2а-16577/10/2670

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі головуючої судді  Власенкової О.О., при секретарі судового засідання  Островській О.В. розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом

Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку

(далі - позивач, Комісія)

до відповідача

Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія з управління

активами "Інвест-Бізнес" (далі - відповідач)

про

стягнення штрафу у розмірі 170 грн.

Обставини справи:

Позивач звернувся до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовною заявою, в якій просить стягнути з відповідача штраф у розмірі 170 грн.

Позовні вимоги вмотивовані тим, що відповідачем у встановлені законом строки не сплачено штраф, який застосовано до ТОВ "Компанія з управління активами "Інвест-Бізнес" постановою Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів від 12 серпня 2010 року №529-ІД  у розмірі 170грн.

Відповідач у судове засідання не прибув, направлена за адресою, яка зазначена у Довідці з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, поштова кореспонденція повернулася до суду.

Ураховуючи положення частини 11 статті 35 КАС України, суд дійшов висновку, що  відповідач про дату час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Відповідно до статті 128 КАС України справа вирішується на підставі наявних у ній доказів.

На підставі частини 3 статті 160 КАС України у судовому засіданні 16 грудня 2010 року проголошено вступну та резолютивну частини постанови.

Ознайомившись з матеріалами справи, заслухавши пояснення представника позивача, Окружний адміністративний  суд міста Києва

В С Т А Н О В И В:

Листом від 01 березня 2010 року №1/0301 ТОВ "Компанія з управління активами "Інвест-Бізнес" на виконання вимог Положення про порядок подання інформації щодо фінансових показників діяльності осіб, які здійснюють діяльність з управління активами інституційних інвесторів" (діяльність з управління активами), затвердженого рішенням Комісії від 04 жовтня 2005 року №520, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 27 жовтня 2005 року за №1273/11553 (далі –Положення) надало до Комісії річну інформацію щодо фінансових показників діяльності осіб, які здійснюють управління активами.

Як вбачається  з матеріалів справи, відповідачем порушено термін подання річної інформації щодо фінансових показників діяльності його Компанії.

На підставі вказаного порушення 29 липня 2010 року співробітниками Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку складено Акт № 64-ІД про правопорушення на ринку цінних паперів та встановлено, що ТОВ "Компанія з управління активами "Інвест-Бізнес" порушено вимоги підпункту 3.1 пункту 3 Положення в частині терміну подання річної інформації щодо фінансових показників діяльності Компанії.

За результатами розгляду справи про правопорушення на ринку цінних паперів винесено постанову від 12 серпня 2010 року №529-ІД про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів, відповідно до якої до відповідача застосовано штраф у розмірі 170 грн.

13 серпня 2010 року постанову було направлено на адресу відповідача, про що свідчить реєстр вихідної кореспонденції, копія, якого наявна в матеріалах справи.

Станом на день розгляду спору судом сума штрафу відповідачем не сплачена. Доказів про визнання протиправною та скасування в судовому порядку постанови від 12 серпня 2010 року №529-ІД суду ненадано.

Вирішуючи цю справу суд виходить із такого.

Спірні правовідносини регулюються Законом України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" (далі –Закон), який визначає правові засади здійснення державного регулювання ринку цінних паперів та державного контролю за випуском і обігом цінних паперів та їх похідних в Україні.

Повноваження Державної комісії України з цінних паперів та фондового ринку передбаченні статтею 8 Закону, зокрема Комісія має право накладати адміністративні стягнення, штрафні та інші санкції за порушення чинного законодавства на юридичних осіб та їх співробітників, аж до анулювання ліцензій на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів.

Відповідальність юридичних осіб за правопорушення на ринку цінних паперів передбачена статтею 11 Закону.

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку застосовує до юридичних осіб фінансові санкції за неподання, подання не в повному обсязі інформації та/або подання недостовірної інформації до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку у розмірі до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. За ті самі дії, вчинені повторно протягом року, у розмірі від тисячі до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Штрафи, передбачені статтею 11 цього Закону, накладаються Головою Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, членом Комісії, начальником відповідного територіального органу або за його письмовим дорученням його заступником після розгляду матеріалів, які засвідчують факт правопорушення. Про вчинення правопорушення, зазначеного у статті 11, уповноваженою особою Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, яка його виявила, складається акт, який разом з поясненнями керівника, іншої відповідальної посадової особи та документами, що стосуються справи, протягом трьох робочих днів направляється посадовій особі, яка має право накладати штраф. Якщо під час проведення перевірки уповноваженою особою Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку проводилось вилучення документів, які підтверджують факт порушення, до акта про правопорушення додаються копії цих документів та копія протоколу про вилучення цих документів. Вилучення на строк до трьох робочих днів документів, які підтверджують факт правопорушення, проводиться з обов'язковим складанням протоколу, в якому зазначаються дата його складання, прізвище та посада особи, яка провела вилучення, повний перелік вилучених документів та день, в який ці документи відповідно до цього Закону мають бути повернені. Протокол підписує уповноважена особа Комісії, яка провела вилучення. Представнику юридичної особи, документи якої були вилучені, після закінчення перевірки і проведення вилучення документів надається копія протоколу про вилучення.

Посадова особа Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку приймає рішення про накладення штрафу протягом 10 робочих днів після отримання документів, зазначених у частині другій цієї статті.

Рішення про накладення штрафу оформляється постановою, що надсилається юридичній особі, на яку накладено штраф, та банківській установі, в якій відкрито поточний рахунок цієї юридичної особи (стаття 12 Закону).

Склад, порядок та терміни подання до Комісії інформації щодо фінансового стану Компанії визначає Положення про порядок подання інформації щодо фінансових показників діяльності осіб, які здійснюють діяльність з управління активами інституційних інвесторів.

Інформація щодо фінансових показників діяльності Компанії - адміністративні дані, що дають кількісну та якісну характеристику щодо її фінансового стану.

Підпунктом 2.2. пункту 2 Положення передбачено, що Компанія подає до Комісії місячну, квартальну та річну інформацію у терміни відповідно до цього Положення.

Відповідно до підпункту 3.1 пункту 3 цього Положення Компанія подає річну інформацію до 01 березня року, наступного за звітним.

Таким чином, відповідачем порушено вимоги підпункту 3.1 пункту 3 Положення, а саме термін подання річної інформації щодо фінансових показників діяльності Компанії.

Судом встановлено, що відповідач у встановлені законодавством строки не сплатив суму штрафу у до Державного бюджету України.

Частиною 3 статті 11 Закону встановлено, що у разі несплати штрафу протягом 15 днів примусове стягнення штрафів здійснюється на підставі відповідного рішення суду за позовом Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Відповідно до статті 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки  і  збори  в порядку і розмірах, встановлених законом.

Взявши до уваги те, що суму штрафу не сплачено, доказів погашення зазначеної заборгованості станом на день розгляду цього спору не надано, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог та вважає їх такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до частини 1 статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Оскільки спір вирішено на користь суб’єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача–суб’єкта владних повноважень, пов’язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись статтями 158-163 КАС України, Окружний адміністративний суд міста Києва

ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія з управління активами "Інвест-Бізнес" (01054, м.Київ, вул.Воровського, 40/13Б, код ЄДРПОУ 34531638) штраф у розмірі 170 грн. (сто сімдесят гривень) до Державного бюджету України, який слід перерахувати на рахунок, відкритий в управлінні Державного казначейства за балансовим рахунком 3111 "Надходження до загального фонду Державного бюджету", по коду бюджетної класифікації 21081100 "Адміністративні штрафи та інші санкції", символ звітності 106.

Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції у порядку та строки, встановлені статтями 185-187 КАС України, шляхом подання в десятиденний строк апеляційної скарги до Київського апеляційного адміністративного суду через Окружний адміністративний суд міста Києва.

          

Суддя                                                                                                О.О. Власенкова

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення16.12.2010
Оприлюднено04.02.2011
Номер документу13598026
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-16577/10/2670

Ухвала від 19.11.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Власенкова О.О.

Постанова від 16.12.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Власенкова О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні