Рішення
від 11.01.2011 по справі 19/116
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

19/116

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Шевченка 16, м.Івано-Франківськ, 76000, тел. 77-96-83

 

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

  

11 січня 2011 р.   Справа № 19/116   

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Максимів Т.В.

при секретарі судового засідання:Михалевич А.Д.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Відкритого акціонерного товариства "Прикарпаттяобленерго"  вул. Індустріальна,34, м. Івано-Франківськ,76000 в особі філії "Івано-Франківський РЕМ", вул.Максимовича,7, м.Івано-Франківськ, 76007,

до відповідача  Приватного підприємства "Імідж-Плюс"  вул. Хоткевича,71/59, м. Івано-Франківськ,76000

про стягнення заборгованості на суму 1942,85 грн. згідно договору про постачання електричної енергії №2342 від 20.04.04,

за участю представників сторін:

від позивача: Іванишин В.І. -юрист, (довіреність № 117  від 15.02.10.) ,

від відповідача представники не з'явилися,  

                                                        встановив:

Відкрите акціонерне товариство "Прикарпаттяобленерго" в особі філії Івано-Франківський  РЕМ звернулось в суд із позовом до  приватного підприємства "Імідж-Плюс"   про стягнення заборгованості на суму 1942,85 грн. згідно договору про постачання електричної енергії №2342 від 20.04.04.  Позивач обгрунтував позовні вимоги невиконанням відповідачем договірних зобов"язань щодо розрахунків за спожиту електричну енергію.

Представник позивача в судовому засіданні висунуті позовні вимоги підтвердив в повному обсязі та просив суд їх задовольнити.

Представник відповідача  в судове засідання не прибув, своїм правом на участь у судовому розгляді не скористався, відзиву на позов не подав, причин неприбуття суду не повідомив,  хоча належним чином повідомлений про місце і час розгляду справи ухвалою суду від 21.12.10 вих.№23212, що  підтверджується поштовим повідомленням про вручення № 17553442, яке вручено  відповідачу 24.12.10.

На день розгляду справи в судове засідання 11.01.11 письмових заяв та клопотань від учасників судового процесу про відкладення розгляду справи до суду не надходило.

Відповідно до ч. 3 ст. 22 ГПК України сторони зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами, виявляти взаємну повагу до прав і охоронюваних законом інтересів другої сторони, вживати заходи до всебічного, повного та об'єктивного дослідження всіх обставин справи.

За таких обставин, згідно ст. 75 ГПК України, суд,  враховуючи те, що відповідач належним чином  повідомлений  про час і місце розгляду справи, вважає за можливе розглянути справу без участі представника відповідача за наявними в ній матеріалами, запобігаючи одночасно безпідставному затягуванню розгляду спору та сприяючи своєчасному поновленню порушеного права.

Розглянувши  матеріали справи,  подані позивачем та зібрані судом із  врахуванням вимог Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод  стосовно розгляду справи упродовж розумного строку, всебічно і повно  з"ясувавши всі обставини, на яких ґрунтуються  вимоги, давши оцінку доказам, які мають значення для справи, суд вважає за правильне взяти до уваги наступне.

20.04.04 між  сторонами даного спору  укладено договір №2342 про постачання електричної енергії, згідно якого, постачальник електричної енергії постачає електроенергію споживачу, а споживач оплачує постачальнику її вартість та здійснює інші платежі згідно з умовами  цього договору та додатками до договору, що є його невід'ємними частинами.

Відповідно до п. 2.3.3. даного договору, споживач зобов'язався щомісячно 17-го числа календарного місяця направляти представника у відділ збуту відповідного районного підрозділу постачальника електричної енергії для подання додатку № 6 "Акт про обсяги переданої споживачу електричної енергії", за розрахунковий період та одержання відповідних рахунків на оплату, який є невід'ємною частиною договору та одержання відповідних рахунків на оплату.

Згідно п.2.3.4. договору, споживач  зобов'язався оплачувати постачальнику  вартість електроенергії згідно з умовами додатку № 2 "Порядок розрахунків"  та самостійно припиняти споживання електричної енергії при наявності заборгованості.

Пунктом 2 додатку № 2 до договору встановлено, що  споживач до 22 числа календарного місяця здійснює платіж на наступний розрахунковий період у сумі вартості 100% заявленого на наступний розрахунковий період обсягу споживання електричної енергії на поточний рахунок із спеціальним режимом використання.

Щомісячно споживач проводить остаточний розрахунок по усіх платежах, передбачених даним договором протягом 3 днів після дня вказаного в п.2.3.3 даного договору.

Відповідно до п.4 додатку № 2 до договору  у випадку перевищення  контрольного показника розрахункового засобу  обліку, зафіксованого представником постачальника електричної енергії  над показником розрахункового засобу  обліку поданого в Акті  про обсяги переданої споживачу електричної енергії споживачем, за показник розрахункового засобу обліку приймають показник, зафіксований представником  постачальника  електричної енергії.

Статтею 526 ЦК України визначено, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно з ст. 525 ЦК  України, одностороння відмова від зобов"язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Частиною 5 ст.530 ЦК України, визначено, якщо у зобов'язанні встановлений  строк  (термін)  його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ст.629 ЦК України, договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Враховуючи те, що в березні  2010 року відповідачем подано акт про  використану електричну енергію з нульовими обсягами, а за квітень 2010 року не подано  взагалі, 14.05.10  представником постачальника в присутності  споживача знято контрольні показники розрахункового засобу обліку  на об"єкті по вул. Набережна ім.Стефаника,40В,  що підтверджується актом про проведення контрольного огляду розрахункового засобу обліку електроенергії (а.с.16).  На підставі даного акта виписано та  направлено рахунок  за електроенергію №2342/1 від 21.05.10, що підтверджується  копією поштової квитанції від 21.05.10 (а.с.17)

В порушення договірних зобов"язань відповідач,   станом на день винесення рішення  не провів  розрахунки за спожиту електроенергію.

Таким чином, за документальними даними, поданими позивачем, враховуючи положення пункту п.4 Додатку №2 до договору, заборгованість відповідача перед позивачем  за спожиту електроенергію становить 1679,82 грн.

Судом встановлено факт порушення відповідачем свого зобов'язання щодо оплати спожитої електроенергії, тому вимоги позивача про  стягнення 1679,82 грн. боргу обґрунтовані та  підлягають задоволенню.

Статтею ст.216 ГК України передбачено, що учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

           Відповідно до ч.1 ст.230 ГК України, штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним прав здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

В силу ст.546 ЦК України виконання зобов'язання може забезпечуватися, зокрема неустойкою (штрафом, пенею), якою, з огляду на положення ст.549 ЦК України, є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. При цьому, пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасного виконання грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Пунктом 4.2.1 вищевказаного договору передбачено, що за несвоєчасну  оплату виставлених рахунків (крім рахунку на пеню), споживач сплачує постачальнику електричної енергії пеню у розмірі подвійної облікової  ставки НБУ від суми простроченого платежу за кожний день прострочення платежу, враховуючи день фактичної  оплати.  

          З огляду на викладене, позовні вимоги щодо стягнення пені  в сумі 123,94 грн. підлягають задоволенню.

          Відповідно до ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив  виконання грошового зобов"язання на вимогу кредитора зобов"язаний сплатити суму боргу з урахуванням  встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3 % річних, якщо інший розмір процентів не встановлений договором.

В даному випадку, п. 4.2.1. вищевказаного договору передбачено відповідальність у розмірі 10% річних. Отже, вимоги щодо стягнення інфляційних збитків в розмірі 67,29 грн. та річних в розмірі 71,80 грн. за  період прострочення обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Оскільки спір виник внаслідок неправильних дій відповідача, на нього відповідно до приписів, встановлених ст. 49 ГПК України, слід покласти витрати, понесені позивачем в зв"язку з розглядом справи.

Враховуючи викладене у відповідності до  ст. 124 Конституції України, ст.526, 530, 546,  610, 612, 614, 625, 629 Цивільного кодексу України, ст.216, 230 Господарського кодексу України, керуючись  ст. 22, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України,   суд

ВИРІШИВ:

позов  відкритого акціонерного товариства "Прикарпаттяобленерго"   в особі філії Івано-Франківського РЕМ  до   приватного підприємства "Імідж-Плюс"  про стягнення заборгованості на суму 1942,85 грн. згідно договору про постачання електричної енергії №2342 від 20.04.04 задовольнити.

Стягнути  з приватного підприємства "Імідж-Плюс"  вул. Хоткевича,71/59, м. Івано-Франківськ,76000 (код 32361068)  на користь відкритого акціонерного товариства "Прикарпаттяобленерго" вул.Індустріальна,34, м.Івано-Франківськ, (код 00131564)  в особі філії "Івано-Франківський РЕМ"  вул.Максимовича,7, м. Івано-Франківськ, 76006 (код 25683081, на поточний рахунок №2603930100758 в ІФ обласному управлінні ВАТ "Державний ощадний банк України",  МФО 336503) - 1679,82 (одну тисячу шістсот сімдесят дев"ять гривень вісімдесят дві копійки) - заборгованості за  електричну енергію.

Стягнути  з  з приватного підприємства "Імідж-Плюс"  вул. Хоткевича,71/59, м. Івано-Франківськ,76000 (код 32361068) на користь відкритого акціонерного товариства "Прикарпаттяобленерго" вул.Індустріальна,34, м.Івано-Франківськ, (код 00131564)  в особі філії "Івано-Франківський РЕМ"  вул.Максимовича,7, м. Івано-Франківськ, 76006 (код 25683081, на поточний рахунок №2600630100758 в ІФ обласному управлінні ВАТ "Державний ощадний банк України",  МФО 336503) - 123,94 (сто двадцять три гривні дев"яносто чотири копійки)- пені,  67,29 (шістдесят сім гривень двадцять дев"ять копійок)- інфляційних нарахувань та 71,80 (сімдесят одну гривню вісімдесят копійок) - відсотків річних, а також 102,00 (сто дві гривні) судових витрат по сплаті державного мита та  236,00 ( двісті тридцять шість гривень) судових витрат з інформаційно- технічного забезпечення судового процесу.

Накази видати після набрання рішенням законної сили.

 

Суддя                                                            Максимів Т. В.

                                                            повне  рішення підписане 13.01.11

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення11.01.2011
Оприлюднено04.02.2011
Номер документу13599371
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —19/116

Ухвала від 10.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шаптала Є.Ю.

Ухвала від 13.08.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Тимошенко О.М.

Рішення від 10.08.2010

Господарське

Господарський суд Львівської області

Левицька Н.Г.

Ухвала від 21.12.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Максимів Т. В.

Ухвала від 29.05.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Губенко H.M.

Ухвала від 21.03.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Губенко H.M.

Ухвала від 15.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шаптала Є.Ю.

Судовий наказ від 14.02.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

Демідова П.В.

Судовий наказ від 14.02.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

Демідова П.В.

Ухвала від 06.02.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Губенко H.M.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні