Постанова
від 28.01.2011 по справі 2а/0570/631/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 січня 2011 р. справа № 2а /0570/631/2011

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 1 2-10 год

Донецький окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді Чекмень ова Г.А.

при секретарі Токмак овій Є.А.

за участю представника по зивача Мезенцева В.М.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за позовом

Державної податкової інсп екції у Київському районі м. Донецька до товариства з то вариства з обмеженою відпов ідальністю «ЮСАС» про стягн ення заборгованості з подат ку на прибуток у розмірі 1359 гр н., -

В С Т А Н О В И В:

Державна податкова інспек ція у Київському районі м. Дон ецька звернулася до Донецьк ого окружного адміністратив ного суду з позовом до товар иства з товариства з обмежен ою відповідальністю «ЮСАС» про стягнення заборгованос ті з податку на прибуток у ро змірі 1359 грн.

В обґрунтування позовних в имог зазначив, що станом на те перішній час відповідач має податкову заборгованість з п одатку на прибуток у розмірі 1359 грн.

Відповідно до ст. 6 Закону Ук раїни „Про порядок погашення зобов' язань платників пода тків перед бюджетами та держ авними цільовими фондами” ві дповідачу були направлені по даткові вимоги за № 1/752 від 27.05.2010 р . і № 2/980 від 12.08.2010 р., але станом на т еперішній час погашення под аткового боргу не здійснено.

Просили стягнути з відпові дача на користь держави зазн ачену суму податкової заборг ованості з податку на прибут ок.

Представник позивача у суд овому засіданні позовні вимо ги підтримав, просив їх задов ольнити у повному обсязі.

Представник відповідача у судове засідання не з' явив ся, про дату, час і місце судов ого розгляду повідомлявся на лежним чином, причин неявки с уду не повідомив. Заяв про від кладення розгляду справи від нього не надходило. В адресу с уду повернувся конверт з пов істкою з відміткою «не зареє строване». Відповідно до ст . 35 КАС України у разі поверне ння поштового відправлення із повісткою, яка не вручена а дресату з незалежних від суд у причин, вважається, що така повістка вручена належним чином. За таких обставин, суд приходить до висновку, що від повідач був належним чином п овідомлений про дату і місце судового засідання, в зв' яз ку з чим вважає за можливе роз глянути справу за його відсу тності на підставі наявних у справі доказів.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, дослідивш и матеріали справи, суд прихо дить до висновку, що позовні в имоги є обґрунтованими і під лягають задоволенню.

Судом встановлено, що това риство з обмеженою відповід альністю «ЮСАС» є юридичною особою, зареєстроване викон авчим комітетом Донецької м іської ради 01.12.2009 року, здійсню є свою діяльність на підстав і статуту, знаходиться на обл іку у ДПІ у Київському районі м. Донецька, як платник податк ів (а.с. 4).

Відповідно до ст. 2 Закону Ук раїни „Про державну податков у службу в Україні”, завдання ми органів державної податко вої служби, зокрема, є здійсне ння контролю за додержанням податкового законодавства, п равильністю обчислення, повн отою і своєчасністю сплати д о бюджетів, державних цільов их фондів податків і зборів (о бов'язкових платежів), а також неподаткових доходів, устан овлених законодавством (далі - податки, інші платежі).

Згідно з п. 11 ст. 10 Закону Украї ни „Про державну податкову с лужбу в Україні” державні по даткові інспекції в районах, містах без районного поділу , районах у містах, міжрайонні та об`єднані державні податк ові інспекції виконують, зок рема, таку функцію, а саме, под ають до судів позови до підпр иємств, установ, організацій та громадян про визнання уго д недійсними і стягнення в до ход держави коштів, одержани х ними за такими угодами, а в і нших випадках - коштів, одержа них без установлених законом підстав, а також про стягненн я заборгованості перед бюдже том і державними цільовими ф ондами за рахунок їх майна.

Таким чином, позивач ДПІ у Київському районі м. Донецьк а є суб`єктом владних повнова жень, та здійснює в даних прав овідносинах надані йому Зако ном України „Про державну по даткову службу в Україні” по вноваження.

Відповідно до ст. 1 Закону Ук раїни “Про порядок погашення зобов' язань платників пода тків перед бюджетами та держ авними цільовими фондами”

податковий борг (недоїмка) - податкове зобов'язання (з ура хуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узг оджене платником податків аб о узгоджене в адміністративн ому чи судовому порядку, але н е сплачене у встановлений ст рок, а також пеня, нарахована н а суму такого податкового зо бов'язання;

податкове зобов'язання - зоб ов'язання платника податків сплатити до бюджетів або дер жавних цільових фондів відпо відну суму коштів у порядку т а у строки, визначені цим Зако ном або іншими законами Укра їни;

платники податків - юридичн і особи, їх філії, відділення, інші відокремлені підрозділ и, що не мають статусу юридичн ої особи, а також фізичні особ и, які мають статус суб'єктів п ідприємницької діяльності ч и не мають такого статусу, на я ких згідно з законами поклад ено обов'язок утримувати та/а бо сплачувати податки і збор и (обов'язкові платежі), пеню т а штрафні санкції.

Таким чином, податковий бор г може існувати у разі, коли іс нує податкове зобов' язання , узгоджене саме платником по датків, статус якого визнача ється відповідним законом що до відповідного податку, збо ру (обов'язкового платежу).

У відповідності до ст. 14 Зак ону України „Про систему опо даткування” податок на приб уток підприємств є загально державним податком.

Відповідно до ст. 67 Конститу ції України кожен зобов'язан ий сплачувати податки і збор и в порядку і розмірах, встано влених законом.

Згідно п. 3 ч. 1 ст. 9 Закону Укра їни „Про систему оподаткуван ня” платники податків і збор ів (обов'язкових платежів) зоб ов'язані, зокрема, сплачувати належні суми податків і збор ів (обов'язкових платежів) у вс тановлені законами терміни.

Щодо податку на прибуток пі дприємств, то відповідно до п . 2.1.1 п. 2.1 ст. 2 Закону України „Про оподаткування прибутку підп риємств” платниками податку на прибуток підприємств є з ч исла резидентів - суб'єкти гос подарської діяльності, бюдже тні, громадські та інші підпр иємства, установи та організ ації, які здійснюють діяльні сть, спрямовану на отримання прибутку як на території Укр аїни, так і за її межами. Пункт ом 16.4 ст. 16 Закону України „Про о податкування прибутку підпр иємств” передбачено, що пода ток за звітний період сплачу ється його платником до відп овідного бюджету у строк, виз начений законом для кварталь ного податкового періоду. Пл атники податку у строки, визн ачені законом, подають до под аткового органу податкову де кларацію про прибуток за зві тний період, розраховану нар остаючим підсумком з урахува нням від'ємного значення об'є кта оподаткування минулих по даткових періодів у разі йог о наявності відповідно до пу нкту 6.1 статті 6 цього Закону.

Наявність податкового бор гу з податку на прибуток підп риємств підтверджується по датковими деклараціями № 40144 в ід 20.05.2010 року, № 47669 від 31.05.2010 року (а.с .5-7)

Відповідно до п. 5.1 ст. 5 Закону України „Про порядок погаше ння зобов`язань перед бюджет ами та державними цільовими фондами”, податкове зобов'яз ання, самостійно визначене п латником податків у податков ій декларації, вважається уз годженим з дня подання такої податкової декларації. Зазн ачене податкове зобов'язання не може бути оскаржене платн иком податків в адміністрати вному або судовому порядку. Я кщо у майбутніх податкових п еріодах (з урахуванням строк ів давності, визначених стат тею 15 цього Закону) платник по датків самостійно виявляє по милки у показниках раніше по даної податкової декларації , такий платник податків має п раво надати уточнюючий розра хунок. Платник податків має п раво не подавати такий розра хунок, якщо такі уточнені пок азники зазначаються ним у ск ладі податкової декларації з а будь-який наступний податк овий період, протягом якого т акі помилки були самостійно виявлені. Форма уточнюючих р озрахунків визначається у по рядку, встановленому для под аткових декларацій.

Таким чином, з урахуванням п риведених норм діючого закон одавства з відповідача підля гає стягненню податковий бор г з податку на прибуток у розм ірі 1359 грн.

Відповідно до ст. 6 Закону Ук раїни „Про порядок погашення зобов' язань платників пода тків перед бюджетами та держ авними цільовими фондами” ві дповідачу були направлені по даткові вимоги за № 1/752 від 27.05.2010 р . і № 2/980 від 12.08.2010 р. (а.с.8), але станом на теперішній час погашення податкового боргу не здійсн ено.

У відповідності до п.п. 3.1.1. п. 3.1 ст. 3 Закону України „Про поря док погашення зобов`язань пе ред бюджетами та державними цільовими фондами”, активи п латника податків можуть бути примусово стягнені в рахуно к погашення його податкового боргу виключно за рішенням с уду.

Таким чином, оскільки відпо відач не сплатив суму податк ового боргу, суд задовольняє позовні вимоги Державної по даткової інспекції у Київсь кому районі м. Донецька до то вариства з товариства з обме женою відповідальністю «ЮС АС» про стягнення заборгова ності з податку на прибуток у розмірі 1359 грн.

На підставі викладеного, к еруючись ст.ст. 17-20, 51, 69-72, 86, 158-163, 167, 186, 254 К АС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Задовольнити позов Держа вної податкової інспекції у Київському районі м. Донецьк а до товариства з товариств а з обмеженою відповідальні стю «ЮСАС» про стягнення заб оргованості з податку на при буток у розмірі 1359 грн.

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю «Ю САС» (83054, м.

Донецьк, пр. Київський, буд. 46 офіс 313, код ЄДРПОУ 36811975) на корис ь Державного бюджету України податковий борг з податку на прибуток у розмірі 1359 (одну ти сячу триста п' ятдесят дев' ять) грн. на р/р 31118009700006, код платеж у 11021000, одержувач Державний бюд жет Київського району, ОКПО 3 4687001, банк ГУДКУ у Донецькій обл асті, МФО 834016.

Постанову ухвалено у нарад чій кімнаті та проголошено ї ї вступну та резолютивну час тини 28 січня 2011 року.

Повний текст постанови скл адений 02 лютого 2011 року.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного про вадження або набрання законн ої сили рішенням за наслідка ми апеляційного провадження .

Постанова в адміністратив ній справі може бути оскарже на в апеляційному порядку шл яхом подання через Донецький окружний адміністративний с уд апеляційної скарги. Копія апеляційної скарги одночасн о надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної ін станції.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодекс у, а також прийняття постанов и у письмовому провадженні а пеляційна скарга подається п ротягом десяти днів з дня отр имання копії постанови.

Суддя Чекменьов Г.А.

Дата ухвалення рішення28.01.2011
Оприлюднено07.02.2011
Номер документу13609431
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/631/2011

Постанова від 28.01.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Чекменьов Г.А.

Постанова від 28.01.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Чекменьов Г.А.

Ухвала від 17.01.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Чекменьов Г.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні