Рішення
від 19.01.2011 по справі 21/321-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

18.01.11р. Справа № 21/321-10

За позовом Регіональн ого відділення Фонду державн ого майна України по Дніпроп етровській обл., м. Дніпропетр овськ

до Фізичної особи-підпр иємця ОСОБА_1, м. Дніпропет ровськ

Третя особа на стороні поз ивача: Дніпропетровський інд устріальний технікум, м Дніп ропетровськ

про стягнення 8 949,83 грн. за договором оренди

Суддя Назаренко Н.Г.

Представники:

від позивача - Доброгорс ький О.В., дов. № 20 від 12.05.10р.;

від відповідача - не з'явивс я;

від третьої особи - не з'явив ся.

СУТЬ СПОРУ:

Регіональне відділення Фонду державного майна Украї ни по Дніпропетровській обла сті звернулося до господарсь кого суду з позовом про стягн ення з Фізичної особи-підпри ємця ОСОБА_1 заборгованос ті з орендної плати у сумі 4 105,90 г рн., завдатку у сумі 4 725,30 грн. та п ені у сумі 118,63 грн.

Позовні вимоги мотивовані невиконанням відповідачем з обов' язань за договором оре нди нерухомого майна, що нале жить до державної власності, №12/02-2096-ОД від 01.01.2006р. щодо своєчасн ої оплати орендної плати в ча стині, що підлягає оплаті до Д ержавного бюджету України. З аявлений до стягнення борг з орендної плати виник у зв' я зку з неоплатою відповідачем орендної плати в частині, що п ідлягає оплаті до Державного бюджету України. Умовами дог овору оренди передбачена від повідальність відповідача з а несвоєчасну оплату орендно ї плати у виді пені.

Відповідач відзив на позов не надав, в судові засідання, призначені для розгляду спра ви, явку свого повноважного п редставника не забезпечив. П ро дату, час та місце проведен ня судових засідань відповід ач повідомлений належним чин ом за його місцезнаходженням згідно матеріалів справи, у т ому числі підтвердженим витя гом з Єдиного державного реє стру юридичних осіб та фізич них осіб-підприємців за стан ом на 21.12.2010р. (а.с. 24).

Відповідно до ст. 75 ГПК Украї ни справа розглядається за н аявними в ній матеріалами.

Суд відкладав розгляд спра ви з 23.12.10р. на 18.01.11р.

В судовому засіданні 18.01.11р. ог олошено вступну та резолютив ну частини рішення.

Дослідивши матеріали спра ви, вислухавши доводи предст авника позивача, господарськ ий суд, -

ВСТАНОВИВ:

01.01.2006р. Регіональне відділе ння Фонду державного майна У країни по Дніпропетровській області (далі - орендодавець, позивач) та Фізичної особи-пі дприємця ОСОБА_1 (далі - оре ндар, відповідач) уклали дого вір оренди нерухомого майна, що належить до державної вла сності № 12/02-2096-ОД (далі - Договір), відповідно до умов якого оре ндодавець передає, а орендар приймає в строкове платне ко ристування нерухоме майно - п риміщення в будівлі гаражу, п лощею 291,4 кв.м, розташоване за а дресою: м. Дніпропетровськ, ву л. Мичурина, 2-а, на першому пове рсі одноповерхового будинку , що знаходиться на балансі Дн іпропетровського індустріа льного технікуму, вартість я кого згідно незалежної оцінк и становить 221 100,00 грн.

Майно передається в оренду з метою використання під вир обництво столярних виробів б ез права реалізації.

Відповідно до пункту 2.1 заз наченого Договору орендар вс тупає у строкове платне кори стування державним майном у термін, вказаний у договорі, а ле не раніше дати підписання сторонами цього договору та акта приймання-передачі май на.

Відповідно до п.10.1. Договору цей Договір діє з 01.01.2006р. до 01.12.2006р . включно. У разі відсутності з аяви однієї із сторін про при пинення або зміну умов Догов ору оренди протягом одного м ісяця після закінчення термі ну дії Договору, повній оплат і за Договором і при наданні і нформації щодо виконання умо в цього Договору, а саме: наявн ості договору страхування, д озволу або декларації органа ми державного пожежного нагл яду та узгодження балансоутр имувача, Договір, за заявою ор ендаря щодо продовження терм іну дії, може бути продовжени й на тих самих умовах, які пере дбачені у Договорі.

Передачу об' єкта оренди в ід позивача до відповідача з дійснено за актом приймання- передачі від 01.01.2006р., який підпи сано сторонами Договору.

Відповідно до ст. 759 ЦК Україн и за договором найму (оренди) н аймодавець передає або зобов 'язується передати наймачеві майно у користування за плат у на певний строк.

Відповідно до п.3.1. Договору о рендна плата у розмірі 1842,50 грн . (базова за листопад місяць 2005 р.). без ПДВ, коригується на інд екс інфляції, починаючи з гру дня місяця, розрахована за "Ме тодикою розрахунку та викори стання плати за оренду держа вного майна", яка затверджена Постановою Кабінету Міністр ів України від 04.10.95 р. № 786 зі змін ами та доповненнями до неї.

Відповідно до п.п.3.2., 3.3. орендн а плата за кожний наступний м ісяць, визначається шляхом к орегування орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції за наступний місяц ь, згідно розрахунку перерах овується таким чином:

- 50 % - до державного бюджету по місцю реєстрації орендаря у податковій інспекції на рах унки, відкриті відділенням к азначейства - у розмірі 1575,10 грн .;

- 50 % - балансоутримувачу - у ро змірі 1575,10 грн. Ця додаткова уго да набирає чинності з 29.05.2007 року .

Відповідно до п.5.16 Додатков ої угоди про внесення змін до договору оренди державного нерухомого майна від 02.07.2010р. (да лі - Додаткова угода) протягом місяця після підписання Дог овору внести завдаток, перед бачений цим Договором. Завда ток стягується до державного бюджету і Балансоутримувачу у співвідношенні, визначено му у п. 3.3. цього Договору. Після закінчення основного строку Договору оренди здійснюєтьс я перерахування орендної пла ти за останні місяці з урахув анням внесеного Орендарем за вдатку. У разі порушення орен дарем зобов'язання зі сплати орендної плати він має відшк одувати державному бюджету і Балансоутримувачу збитки в сумі, на яку вони перевищують розмір завдатку. Якщо в разі д острокового припинення Дого вору за згодою Сторін сума сп лачених орендних платежів і завдатку перевищить передба чені Договором платежі за пе ріод фактичної оренди, то це п еревищення розглядається як зайва сума орендної плати ві дповідно до п.3.7. цього Договор у.

Пункт 3 ст. 18 Закону України "П ро оренду державного та кому нального майна" передбачає, щ о орендар зобов'язаний вноси ти орендну плату своєчасно і у повному обсязі.

Відповідно до ч. 1 ст. 286 УК Укр аїни орендна плата - це фіксо ваний платіж, який орендар сп лачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господа рської діяльності. Розмір ор ендної плати може бути зміне ний за погодженням сторін, а т акож в інших випадках, передб ачених законодавством.

Згідно п. 3.4. договору оренди орендна плата сплачується о рендарем щомісяця у термін н е пізніше 07 числа наступного м ісяця і не залежить від наслі дків господарської діяльнос ті орендаря. Про внесення оре ндної плати, скоригованої на індекс інфляції, до державно го бюджету орендар звітує ор ендодавцю не пізніше 07 числа з одночасним наданням копій п латіжних доручень з відмітко ю обслуговуючого банку (п.п. 5 .5. Договору).

Згідно ч.1, ч.2 ст.17 Закону Украї ни "Про оренду державного та к омунального майна" термін до говору оренди визначається з а погодженням сторін. У разі в ідсутності заяви однієї із с торін про припинення або змі ну умов договору оренди пр отягом одного місяця після закінчення терміну дії дого вору він вважається продовже ним на той самий термін і на т их самих умовах, які були пере дбачені договором.

Згідно з п.3.6. Договору орен дна плата, перерахована несв оєчасно або не в повному обся зі, підлягає індексації і стя гується до бюджету у визначе ному пунктом 3.3. співвідношенн і, відповідно до чинного зако нодавства України, з урахува нням пені в розмірі подвійно ї облікової ставки НБУ на дат у нарахування пені від суми з аборгованості, з урахуванням індексації, за кожен день про строчення, включаючи день оп лати.

За несвоєчасну сплату орен дної плати, на підставі п.3.6. до говору № 12/02-22096-ОД від 01.01.06р. та ст. 4 З акону України “Про відповіда льність за несвоєчасне викон ання грошових зобов' язань” , Позивачем нарахована пеня в розмірі 118,63 грн. за період з 08.07.10р . по 21.10.10р.

Відповідач доказів пог ашення заборгованості на час розгляду справи не надав.

Суд вважає, що позовні ви моги підлягають задоволенню частково з таких підстав.

Відповідно до ч.1 ст. 283 Господ арського кодексу України за договором оренди одна сторон а (орендодавець) передає друг ій стороні (орендареві) за пла ту на певний строк у користув ання майно для здійснення го сподарської діяльності.

Згідно ч. 3 ст. 285 Господа рського кодексу України орен дар зобов' язаний берегти ор ендоване майно відповідно до умов договору, запобігаючи й ого псуванню або пошкодженню , та своєчасно і в повному обся зі сплачувати орендну плату.

Відповідно до ст. 629 Цивільн ого кодексу України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Згідно до приписів ч.1 ст. 530 Ц ивільного кодексу України та ст. 193 Господарського кодексу України, цивільні та господа рські зобов' язання мають бу ти виконані належним чином і у встановлений договором ст рок, а одностороння відмова в ід виконання зобов' язань не допускається, крім випадків , передбачених законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 611 Цивіл ьного кодексу України у разі порушення зобов' язання нас тають правові наслідки, вста новлені договором або законо м.

В силу ст. 20 Господарського к одексу України держава забез печує захист прав і законних інтересів суб' єктів господ арювання та споживачів, зокр ема, шляхом присудження до ви конання обов' язку в натурі.

За вищевстановлених обста вин суд доходить висновку, що позовні вимоги Позивача про примусове стягнення з Відпо відача суми 3 797,86 грн. основного боргу, 4 725,30грн. завдатку та 118,63 гр н. пені - є обґрунтованими та п ідлягають задоволенню.

Щодо стягнення решти суми о сновного боргу у розмірі 308,04 г рн., суд припиняє провадження у справі на підставі п. 1 ч. 1 ст. 8 0 ГПК України. на підставі нада ного представником позивача уточненого розрахунку забор гованості відповідача з орен дної плати.

Враховуючи, що спір доведен о до суду з вини відповідача, н а нього покладаються судові витрати у справі в повному об сязі.

Керуючись ст.ст. 193 Господарс ького кодексу України, ст.ст. 5 25, 526, 610, 611, 629 Цивільного кодексу Ук раїни, ст.ст. 1, 33, 34, 44, 49, 75, 82-87, 116-118 Господ арського процесуального код ексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити част ково.

Стягнути з Фізичної ос оби-підприємця ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1) на користь Р егіонального відділення Фон ду державного майна України по Дніпропетровській област і (49000, м. Дніпропетровськ, вул. Ко мсомольська, 58, код ЄДРПОУ 13467337) о сновного боргу у сумі 3 797,86 грн. (три тисячі сімсот дев'ян осто сім грн. 86 коп.), завдатку у сумі 4 725,30 грн. (чотири тися чі сімсот двадцять п'ять грн. 3 0 коп.), пені у сумі 118,63 грн. (с то вісімнадцять грн. 63 коп.), про що видати наказ.

Стягнути з Фізичної осо би-підприємця ОСОБА_1 (А ДРЕСА_1, ідентифікаційний н омер НОМЕР_1) в доход державного бюджету України в особі Управління Держказнач ейства у Жовтневому районі м . Дніпропетровська (49027, м. Дніпр опетровськ, пл. Шевченка, 7, рах унок 31118095700005 в ГУДКУ В Дніпропетр овській області, код ЄДРПОУ 242 46786, МФО 805012) 102,00 грн. (сто дві г рн. 00 коп.) - державного мита, про що видати наказ.

Стягнути з Фізичної ос оби-підприємця ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1) в доход державного бюджету України в особі Управління Держказн ачейства у Жовтневому районі м. Дніпропетровська (49027, м. Дніп ропетровськ, пл. Шевченка, 7, ра хунок 31217264700005 в ГУДКУ в Дніпропет ровській області, код ЄДРПОУ 24246786, КБКД 22050003, МФО 805012) 236,00 грн. ( двісті тридцять шість грн. 00 к оп.) - витрат на інформаційно-т ехнічне забезпечення судово го процесу, про що видати нака з.

Провадження у справі щодо стягнення 308,04 грн. припинити

Накази видати після набран ня рішенням законної сили.

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апе ляційну скаргу не було подан о. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не с касовано, набирає законної с или після розгляду справи ап еляційним господарським суд ом.

Суддя Н.Г. Назаренко

Дата підписання рішення, оф ормленого відповідно до вимо г ст. 84 ГПК України, - 21.01.2011р.

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення19.01.2011
Оприлюднено08.02.2011
Номер документу13612008
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —21/321-10

Судовий наказ від 31.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Судовий наказ від 31.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Судовий наказ від 31.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Рішення від 19.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Ухвала від 23.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Ухвала від 08.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні