Постанова
від 08.12.2010 по справі 2а-9042/10/0870
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АД МІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 грудня 2010 року Справа № 2а-9042/10/0870

(09 год. 35 хв.)

Запорізький окружний адмі ністративний суд в складі го ловуючого судді Щербака А.А., розглянувши у порядку письм ового провадження справу за адміністративним позовом Уп равління Пенсійного фонду Ук раїни в Шевченківському райо ні м. Запоріжжя до закритого а кціонерного товариства «Абр азівщик» про стягнення недої мки по сплаті відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначен их на пільгових умовах,

ВСТАНОВИВ:

До Запорізького окружного адміністративного суду наді йшов адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Шевченківському р айоні м. Запоріжжя до закрито го акціонерного товариства « Абразівщик» про стягнення не доїмки по сплаті відшкодуван ня фактичних витрат на випла ту і доставку пенсій, признач ених на пільгових умовах за С писком №2 у розмірі 1 165 грн. 69 коп .

У позові зазначено, що праці вникові ЗАТ «Абразівщик» при значена та виплачується пенс ія на пільгових умовах відпо відно до п. «б» ст.13 Закону Укра їни «Про пенсійне забезпечен ня» за Списком № 2. Пенсія була призначена та виплачується на підставі матеріалів пенсі йної справи, серед яких довід ки, що підтверджують особлив і умови праці, що дають право н а нарахування пільгової пенс ії пенсіонера ОСОБА_1. Згі дно розрахунку боргу, сума не стягненого боргу зі сплати ф актичних витрат на виплату і доставку пенсій за період з с ерпня 2010 року по жовтень 2010 року включно, призначених на піль гових умовах вищезазначеним громадянам становить 1 165грн. 6 9 коп. Крім того УПФУ в Шевченк івському районі зазначає, що відповідачем порушуються ви моги ст.ст. 1, 2 Закону України «П ро збір на загальнообов' язк ове державне пенсійне страху вання», ст. 13 Закону України «П ро пенсійне забезпечення» та п.2 Прикінцевих положень Зако ну України «Про загальнообов ' язкове державне пенсійне с трахування», згідно з якими у сі підприємства, незалежно в ід форми власності та господ арювання, галузевої належнос ті та виду діяльності повинн і відшкодовувати витрати пен сійного фонду на виплату і до ставку пенсій, призначених н а пільгових умовах. Просить с тягнути з відповідача 1 165грн. 6 9 коп. на виплату і доставку пі льгових пенсій за період з се рпня 2010 року по жовтень 2010 року в ключно.

Представники сторін у судо ве засідання не з' явився, пр о дату час та місце судового р озгляду справи повідомлені н алежним чином. До суду надійш ло клопотання, у якому позива ч просить розглянути справу без участі представника, поз овні вимоги підтримує у повн ому обсязі.

Відповідно до положень ч. 6 с т. 128 КАС України суд розглянув справу у порядку письмового провадження.

Судом встановлено, що ЗАТ «А бразівщик» є платником збору на обов' язкове пенсійне ст рахування відповідно до Зако ну України «Про збір на обов' язкове державне пенсійне стр ахування», а також платником страхових внесків відповідн о до Закону України «Про зага льнообов' язкове державне п енсійне страхування», та зар еєстроване в УПФУ в Шевченкі вському районі м. Запоріжжя з а №08024-00138 від 05.03.1991.

Статтею 1 Закону України «Пр о збір на обов' язкове держа вне пенсійне страхування» ві д 26.06.1997 р. № 400 (надалі Закон № 400) виз начено, що платниками збору н а обов' язкове державне пенс ійне страхування є суб' єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власност і, їх об' єднання, бюджетні, гр омадські та інші установи та організації, об' єднання гр омадян та інші юридичні особ и, а також фізичні особи - суб' єкти підприємницької діяльн ості, які використовують пра цю найманих працівників.

Матеріалами справи встано влено, що громадянці ОСОБА_ 1 на підставі протоколу від 18.06.2008 №8598 УПФУ в Жовтневому райо ні м. Запоріжжя з 03.05.2008 була приз начена і виплачується пенсія на пільгових умовах за Списк ом №2. ОСОБА_1 працював у ЗАТ «Абразівщик» на роботах, які згідно законодавства дає йо му право на пенсію на пільгов их умовах (заліковий пільгов их стаж на підприємстві) 3 рокі в 2,7 місяць, що підтверджуєтьс я довідкою, що уточнює особли вий характер роботи або умов и праці, необхідні для призна чення пільгової пенсії від 14.0 1.2008, №6, та довідкою від 17.05.2008, розра хунком стажу. Частка сплати в ідповідача у відшкодуванні в итрат на виплату і доставку п енсії зазначеному пенсіонер у становить 25,80%.

Відповідно до картки особо вого рахунку станом на 29.10.2010 заб оргованість відповідача по в ідшкодування фактичних витр ат на виплату і доставку піль гових пенсій ОСОБА_1 за пе ріод з серпня 2010 року по жовтен ь 2010 року включно становить 1 165г рн. 69 коп.

За серпень 2010 року - 389 грн. 36 к оп.

За вересень 2010 року - 388 грн. 13 коп.

За жовтень 2010 року - 388 грн. 20 к оп.

Відповідно до абзацу 4 п.1 ста тті 2 зазначеного закону об' єктом оподаткування є фактич ні витрати на виплату і доста вку пенсій, призначених відп овідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійн е забезпечення" до досягненн я працівниками пенсійного ві ку, передбаченого статтею 12 За кону України "Про пенсійне за безпечення".

Ст. 13 Закону України «Про пен сійне забезпечення» визначе ні категорії працівників, як і мають право на пенсію за вік ом на пільгових умовах. До 17.02.2000 р. вказана стаття, крім визна чення категорій працівників , які мають право на пенсію за віком на пільгових умовах, ре гулювала порядок внесення пі дприємствами та організація ми плати до Пенсійного фонду , що покривала витрати на випл ату і доставку пенсій, призна чений відповідно до п.п. «б» - « з» ст. 13 Закону України «Про пе нсійне забезпечення».

Законом України «Про внесе ння змін до деяких законів Ук раїни» від 17.02.2000 р. норму що рег улювала дане питання у ст. 13 За кону України «Про пенсійне з абезпечення» виключено та врегульовано порядок покри ття витрат на виплату та дост авку пільгових пенсій шляхом введення окремого виду збор у на обов' язкове державне п енсійне страхування у Закон України «Про збір на обов' я зкове державне пенсійне стра хування», яким передбачено, щ о платники збору на обов' яз кове державне пенсійне страх ування, передбачені п. 1 цього Закону, повинні сплачувати з бір на обов' язкове державне пенсійне страхування у розм ірах, встановлених ст. 4 цього Закону, що визначається у від сотковому відношенні до об' єкта оподаткування, який пер едбачено ст. 2 цього Закону. Су б' єкти підприємницької дія льності, незалежно від форми власності, повинні сплачува ти збір на обов' язкове держ авне пенсійне страхування у 100% розмірі від об' єкта опода ткування, яким є фактичні вит рати на виплату і доставку пе нсій, призначених відповідно до п.п. «б» - «з» ст. 13 Закону Укр аїни «Про пенсійне забезпече ння», до досягнення працівни ками пенсійного віку, передб аченого ст. 12 Закону України « Про пенсійне забезпечення».

Цей порядок компенсації ви трат Пенсійного фонду Україн и не змінився у зв'язку з набра нням Законом України «Про за гальнообов'язкове державне п енсійне страхування» 09.07.2003 № 1058-I V чинності з 01.01.2004.

Пунктами «б» - «з» ст. 13 Закон у України «Про пенсійне забе зпечення» передбачено, що:

б) працівники, зайняті повни й робочий день на інших робот ах із шкідливими і важкими ум овами праці, - за списком N 2 виро бництв, робіт, професій, посад і показників, затверджувани м Кабінетом Міністрів Україн и, і за результатами атестаці ї робочих місць: чоловіки - піс ля досягнення 55 років і при ст ажі роботи не менше 25 років, з н их не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах; жінки - пі сля досягнення 50 років і при с тажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазнач ених роботах.

Працівникам, які мають не ме нше половини стажу роботи з ш кідливими і важкими умовами праці, пенсії на пільгових ум овах призначаються із зменше нням віку, передбаченого ста ттею 12 цього Закону, на 1 рік за кожні 2 роки 6 місяців такої ро боти чоловікам і за кожні 2 рок и такої роботи - жінкам;

Розмір сум і порядок відшко дування вказаних витрат Пенс ійному фонду України врегуль ований розділом 6 Інструкції «Про порядок обчислення і сп лати страхувальниками та зас трахованими особами внесків на загальнообовязкове держа вне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України» ві д 16 січня 2004 р.№ 64/8663.

Відповідно до п. 6.4 Інструкці ї, розмір сум до відшкодуванн я на поточний рік визначаєть ся відділами надходження дох одів органів Пенсійного фонд у України щорічно у розрахун ках фактичних витрат на випл ату та доставку пільгових пе нсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих поло жень Закону. П. 6.5 визначає, що р озрахунки складаються на під ставі відомостей відділів з призначення пенсій органів П енсійного фонду України, які подаються згідно з додатком 8 до 1 січня поточного року та п ротягом 10 днів з дня прийняття рішення про призначення нов ої пенсії. Тобто, нормативно п равовим актом на органи Пенс ійного фонду України покладе но обов' язок визначати розм ір відшкодування фактичних в итрат на виплату та доставку пільгових пенсій.

П.6.8. зазначено, що підприємст ва щомісяця до 25-го числа внос ять до Пенсійного фонду зазн ачену в повідомленні суму фа ктичних витрат на виплату і д оставку пенсій, призначених на пільгових умовах. У разі зм іни розміру пенсії або наста ння обставин, які впливають н а суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця прож ивання та інше), органи Пенсій ного фонду повідомляють про це підприємства в місячний т ермін з моменту виникнення ц их обставин.

Матеріалами справи встано влено, що відповідачу своєча сно надсилались розрахунки ф актичних витрат на виплату і доставку пільгової пенсії п енсіонерам, що мають право на пільгову пенсію на підприєм стві відповідача за період з серпня по жовтень 2010 року

Розмір виплачених пенсій п ідтверджується довідками УП ФУ в Шевченківському районі про розмір виплачених пенсій , розрахунками фактичних вит рат на виплату і доставку піл ьгових пенсій (Додаток №6 до Ін струкції) які надсилалися ві дповідачу (докази отримання знаходяться у матеріалах спр ави), а також копіями карток ос обового рахунку.

Абзацом 8 п. 3 ст. 106 Закону Укра їни «Про загальнообов' язко ве пенсійне страхування» пер едбачено, що органи Пенсійно го фонду України мають право звертатись до суду чи до госп одарського суду з позовом пр о стягнення недоїмки. Неспла чені суми фактичних витрат н а виплату і доставку пільгов их пенсій стягуються відпові дно до норм вказаного Закону .

Аналіз зазначених вище вим ог законодавства, наявні мат еріали справи свідчать про т е, що відповідачем в порушенн я вимог Законів України «Про пенсійне забезпечення», «Пр о загальнообов' язкове держ авне пенсійне страхування», не відшкодовано у повному об сязі суму фактичних витрат н а виплату та доставку пенсії , нарахованої і виплаченої ор ганами Пенсійного фонду Укра їни за період з серпня по жовт ень 2010 року зазначеним пенсіо нерам, , суд приходить до висно вку, що позовні вимоги підляг ають задоволенню.

На підставі викладеного, ст . ст. 94, 158, 161-163, 257 КАС України, суддя,

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з закритого акціо нерного товариства «Абразів щик» (69060, м. Запоріжжя, вул.. Горн а, 15, ЄДРПОУ 20482254) на користь Управ ління Пенсійного фонду Украї ни в Шевченківському районі м. Запоріжжя (69014 м. Запоріжжя, в ул.. Каопенка Карого, 25-а ЄДРПО У 20508387, р/р 25609301001082 в філії ЗОУ ВАТ «Д ержавний ощадний банк Україн и», МФО 313957) - 1 165 грн. 69 коп. (одну т исячу сто шістдесят п' ять г ривень шістдесят дев' ять ко пійок) заборгованості по спл аті відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільг ових умовах за період з серпн я по жовтень 2010 року включно пе нсіонеру ОСОБА_1.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, якщо вона не була подана у в становлені строки. У разі под ання апеляційної скарги судо ве рішення, якщо його не скасо вано, набирає законної сили п ісля повернення апеляційно ї скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження аб о набрання законної сили ріш енням за наслідками апеляцій ного провадження.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Дніпропетровського апеляц ійного адміністративного су ду через Запорізький окружни й адміністративний суд шляхо м подачі в 10-денний строк з дня її проголошення, а в разі скла дення постанови у повному об сязі відповідно до статті 160 К АС України - з дня складення її в повному обсязі, апеляцій ної скарги, з подачею її копії відповідно до кількості осі б, які беруть участь у справі.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можлив ість отримання копії постано ви суду безпосередньо в суді , то десятиденний строк на апе ляційне оскарження постано ви суду обчислюється з насту пного дня після закінчення п 'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення пр о можливість отримання копії постанови суду.

Копія апеляційної скарги о дночасно надсилається особо ю, яка її подає, до суду апеляц ійної інстанції.

Суддя А.А . Щербак

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення08.12.2010
Оприлюднено07.02.2011
Номер документу13624612
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-9042/10/0870

Постанова від 08.12.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Щербак Андрій Анатолійович

Ухвала від 09.11.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Щербак Андрій Анатолійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні