Постанова
від 27.01.2011 по справі 45/8б
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАР СЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПОСТАНОВА

ПРО ВИЗНА ННЯ БОРЖНИКА БАНКРУТОМ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.01.11 р. Справа № 45/8б

за заявою кредитора (заяв ника) Товариства з обмеже ною відповідальністю „ТОРГО ВИЙ ДІМ НЕРУХОМОСТІ” м. Макії вка

до боржника Товариства з обмеженою відповідальніс тю „АГРОКОМПЛЕКС” сел. Тетянівка

про визнання банкрутом

арбітражний керуючий Зай цев Д.С.

Суддя Попов О.В.

Представники:

від кредиторів: Дмитренк о О.А. - за довіреністю від П АТ „Альфа-Банк” м. Київ; Гнед ої А.Ю. - за довіреністю від ПАТ „Місто Банк” м. Одеса в ос обі Донецької філії ПАТ „Міс то Банк”; Гармашов І.І. - за довіреністю від ТОВ „ТОРГ ОВИЙ ДІМ НЕРУХОМОСТІ” м. Макі ївка, ТОВ „Ріко Дон” м. Донецьк , ТОВ „Торговий дім Стім” м. Ма кіївка; Юрина І.Є. - за дов іреністю від ПАТ - Банк „Фін анси та кредит” м.Київ; Навр ата А.І. - за довіреністю ві д ТОВ „Компанія з управління активами „ІЗІ ЛАЙФ” м. Київ; Наумова К.О. - за довіреніс тю від АКБ СР „Укрсоцбанк”; Кулініч В.В. - за довіреніс тю від ПАТ „РОДОВІД БАНК” м. Ки їв; Альфа - за довіреніст ю від ДП „Конрил” м. Київ.

від боржника: не з' явився

арбітражний керуючий: За йцев Д.С.

за участю арбітражного кер уючого Тищенко О.І.

Ухвалою від 20.01.10 за заявою Т овариства з обмеженою відп овідальністю „ТОРГОВИЙ ДІМ Н ЕРУХОМОСТІ” м. Макіївка госп одарським судом Донецької об ласті порушена справа про ба нкрутство Товариства з о бмеженою відповідальністю „ АГРОКОМПЛЕКС” сел. Тетянівка внаслідок його фінансової н еспроможності.

Ухвалою суду від 28.01.10 за резул ьтатами підготовчого засіда ння введена процедура розпор ядження майном боржника та п ризначений розпорядник майн а - арбітражний керуючий Г одовиченко Д.В.

Ухвалою суду від 09.04.10 признач ений новий розпорядник майна - арбітражний керуючий За йцев Д.С.

Ухвалою суду від 31.08.10 в изнані вимоги частини конкур сних кредиторів, розгляд спр ави в частині вимог ВАТ „Акц іонерний комерційний банк „А ВТОКРАЗБАНК” в особі Донець кої філії ВАТ „Акціонерний к омерційний банк „АВТОКРАЗБА НК” м.Донецьк, ПАТ „Місто Бан к” м. Одеса в особі Донецької ф ілії ПАТ „Місто Банк”, ПАТ „ Альфа - Банк” м.Київ, ТОВ „ Комерційний банк „АРМА” м. Ки їв відкладений на 22.09.10 у зв' яз ку з необхідністю витребуван ня додаткових документів.

Ухвалою суду від 22.09.10 визнані вимоги конкурсного кредитор а - ПАТ „Альфа - Банк” м. Ки їв, розгляд справи в частині в имог ВАТ „Акціонерний комерц ійний банк „АВТОКРАЗБАНК” в особі Донецької філії ВАТ „А кціонерний комерційний банк „АВТОКРАЗБАНК” м.Донецьк, ПА Т „Місто Банк” м. Одеса в особі Донецької філії ПАТ „Місто Б анк”, ТОВ „Комерційний банк „ АРМА” м. Київ відкладений на 13 .10.10 у зв' язку з неявкою предст авників кредиторів в судове засідання та ненаданням витр ебуваних документів.

Ухвалою суду від 13.10.10 за резул ьтатами попереднього засіда ння затверджений реєстр вимо г кредиторів та встановлена дата засідання суду для вирі шення питання щодо подальшої процедури банкрутства (сана ція, ліквідація) на 11.11.10; розпоря дника майна зобов' язано над ати уточнений реєстр вимог к редиторів, аналіз фінансово - господарського стану борж ника з висновками щодо можли вості введення однієї з пода льших процедур банкрутства ( санація, ліквідація); комітет кредиторів зобов' язано над ати клопотання щодо подальшо ї процедури банкрутства.

03.11.10 до господарського суду н адійшов звіт розпорядника ма йна про проведену роботу з до даними документами станом на 02.11.10.

Ухвалою суду від 10.11.10 у зв' яз ку з відрядженням судді Попо ва О.В. дата засідання суду дл я вирішення питання щодо под альшої процедури банкрутств а (санація, ліквідація) встано влена на 08.12.10.

До господарського су ду Донецької області 10.11.10 від р озпорядника майна надійшли з віт про оплату послуг та відш кодування витрат арбітражно го керуючого з доданими доку ментами та супровідний лист з доданим протоколом №2 засід ання комітету кредиторів від 10.11.10, на якому прийняті рішення про затвердження звіту арбі тражного керуючого про оплат у послуг та відшкодування ви трат в процедурі розпоряджен ня майном боржника, а також в ідкриття ліквідаційної проц едури, визнання Товариства з обмеженою відповідальні стю „АГРОКОМПЛЕКС” сел. Тетя нівка банкрутом та призначен ня ліквідатором по справі ар бітражного керуючого Козл овську Д.В.

Крім того, до господарськог о суду Донецької області 18.11.10 н адійшло клопотання ПАТ „Ал ьфа - Банк” м. Київ від 17.11.10 №6 8317 про внесення змін до реєстр у вимог кредиторів. Розгляд к лопотання призначений на 08.12.10.

Ухвалою суду від 08.12.10 розгляд справи відкладений на 18.01.11 у зв ' язку з ненаданням витребув аних документів.

До господарського суду Дон ецької області 20.12.10 надійшла з аява ПАТ „Альфа - Банк” м . Київ від 16.12.10 №75322 про внесення з мін до реєстру вимог кредито рів.

24.12.10 до господарського суду Д онецької області надійшло кл опотання голови комітету кре диторів від 23.12.10 №09.2-11-б.б/9382, розгля нуте на засіданні комітету (п ротокол №2 від 10.11.10) про визнанн я Товариства з обмеженою відповідальністю „АГРОКОМП ЛЕКС” сел. Тетянівка банкрут ом, відкриття ліквідаційної процедури, призначення лікві датором по справі арбітражно го керуючого Козловську Д.В . та про затвердження звіту про оплату послуг та відшкод ування витрат арбітражного к еруючого в процедурі розпоря дження майном боржника.

Крім того, на виконання вимо г ухвал суду від 13.10.10, 18.01.11 до госп одарського суду Донецької об ласті 17.01.11 надійшов аналіз фін ансового стану Товариства з обмеженою відповідальні стю „АГРОКОМПЛЕКС” сел. Тетя нівка, проведений розпорядни ком майна.

Також, 17.01.11 до господарського суду Донецької області наді йшли клопотання боржника - Товариства з обмеженою від повідальністю „АГРОКОМПЛЕК С” сел.Тетянівка б/д №б/н, Тов ариства з обмеженою відпов ідальністю „Торговий дім Сті м” м. Макіївка від 12.01.11 №08/дс та Товариства з обмеженою від повідальністю „Ріко - Дон” м. М акіївка від 12.01.11 №б/н про відкла дення розгляду справи №45/8Б до вирішення питання про розгл яд кредиторських вимог до бо ржника.

Ухвалою суду від 17.01.11 у зв' яз ку з відрядженням судді Попо ва О.В. дата засідання суду вс тановлена на 27.01.11.

Представник ПАТ „Альфа - Банк” м. Київ не наполягав на розгляді в судовому засід анні 27.01.11 клопотання від 17.11.10 №68317 т а заяви від 16.12.10 №75322 про внесення змін до реєстру вимог кредит орів.

В судове засідання 27.01.11 предс тавник боржника - Товарист ва з обмеженою відповідаль ністю „АГРОКОМПЛЕКС” сел. Те тянівка не з' явилися, про ча с і місце судового засідання були повідомлені належним ч ином.

У випадку нез' явлення в за сідання господарського суду представників обох сторін а бо однієї з них справа може бу ти розглянута без їх участі, я кщо неявка таких представник ів не перешкоджає вирішенню спору.

Зазначений висновок збіга ється з правовою позицією ви кладеній у інформаційному ли сті Вищого господарського су ду України від 15.03.10 №01-08/140 „Про дея кі питання запобігання зловж иванню процесуальними права ми у господарському судочинс тві”.

Розглянувши в судовому зас іданні 27.01.11 клопотання боржник а - Товариства з обмеженою відповідальністю „АГРОКОМП ЛЕКС” сел. Тетянівка б/д №б/н, Товариства з обмеженою від повідальністю „Торговий дім Стім” м. Макіївка від 12.01.11 №08/дс т а Товариства з обмеженою відповідальністю „Ріко - Дон ” м.Макіївка від 12.01.11 №б/н про ві дкладення розгляду справи №4 5/8Б до вирішення питання про р озгляд вимог кредиторів до б оржника, заслухавши поясненн я представника кредиторів, с уд встановив:

За змістом зазначених клоп отань кредитори - Товари ства з обмеженою відповіда льністю „Торговий дім Стім” м. Макіївка, Товариства з обмеженою відповідальністю „Ріко - Дон” м. Макіївка та бор жник керуючись п.75 Постанови № 15 Пленуму Верховного суду Укр аїни від 18.12.09 „Про судову практ ику в справах про банкрутств о” в обґрунтування необхідно сті відкладення розгляду спр ави посилаються на оскарженн я у апеляційному та касаційн ому порядку ухвали господарс ького суду Донецької області від 31.08.10, якою визнані вимоги ча стини конкурсних кредиторів , в тому числі Товариства з обмеженою відповідальніст ю „ТОРГОВИЙ ДІМ СТІМ” м. Макії вка, Товариства з обмежен ою відповідальністю „Стім - Пальміра” м. Одеса, Товарис тва з обмеженою відповідал ьністю „Стім - 2005”, Товарис тва з обмеженою відповідал ьністю „Ріко Дон” м.Донецьк, Товариства з обмеженою від повідальністю „Стім-Дніпроп етровськ”, м. Дніпропетровсь к.

На підставі матеріалів спр ави та приписів чинного зако нодавства, суд вважає клопот ання такими, що задоволенню н е підлягають з огляду на наст упне:

Згідно приписів ст. 4-1 Господ арського процесуального код ексу України провадження у с правах про банкрутство здійс нюється на підставі норм гос подарського процесуального кодексу з урахуванням особл ивостей передбачених Законо м України „Про відновлення п латоспроможності боржника а бо визнання його банкрутом” (далі - Закон про банкрутств о).

Підстави для відкладення р озгляду справи визначені ст. 77 Господарського процесуаль ного кодексу України, до яких відносяться: нез'явлення в за сідання представників сторі н, інших учасників судового п роцесу; неподання витребуван их доказів; необхідність вит ребування нових доказів; зал учення до участі в справі інш ого відповідача, заміна нена лежного відповідача; необхід ність заміни відведеного суд ді, судового експерта. Згідно приписів ч.1 ст.77 ГПК України го сподарський суд відкладає в межах строків, встановлених статтею 69 цього Кодексу, розгл яд справи, коли за якихось обс тавин спір не може бути виріш ено в даному засіданні.

Факт оскарження у апеляцій ному та касаційному порядку ухвали господарського суду Д онецької області від 31.08.10, яка б ула підставою для включення частини конкурсних кредитор ів до реєстру вимог кредитор ів, затвердженого ухвалою го сподарського сулу Донецької області від 13.10.10 за результата ми попереднього засідання, н е є за змістом ст.77 Господарсь кого процесуального кодексу України підставою для відкл адення розгляду справи та не перешкоджає прийняттю рішен ня щодо подальшої процедури банкрутства боржника.

Крім того, як вбачається з м атеріалів справи №45/8Б кредито ри - Товариства з обмеже ною відповідальністю „ТОРГО ВИЙ ДІМ СТІМ” м. Макіївка, То вариства з обмеженою відпо відальністю „Стім - Пальмір а” м. Одеса, Товариства з о бмеженою відповідальністю „ Стім - 2005”, Товариства з о бмеженою відповідальністю „ Ріко Дон” м.Донецьк, Товари ства з обмеженою відповіда льністю „Стім-Дніпропетровс ьк”, м.Дніпропетровськ не при ймали участі у загальних збо рах кредиторів, не брали учас ті у формуванні представниць ких органів кредиторів (комі тету кредиторів) та не входят ь до них, у зв' язку з чим не мо жуть впливати на рішення при йняті комітетом кредиторів щ одо подальшої процедури банк рутства.

Що стосується посилання кр едиторів - Товариства з об меженою відповідальністю „Т орговий дім Стім” м. Макіївка , Товариства з обмеженою в ідповідальністю „Ріко - Дон” м. Макіївка та боржника на п. 7 5 Постанови №15 Пленуму Верховн ого суду України від 18.12.09 „Про с удову практику в справах про банкрутство”, господарський суд зазначає:

Відповідно до роз' яснень Пленуму Верховного суду Укр аїни викладених у п. 75 Постано ви №15 від 18.12.09 „Про судову практ ику в справах про банкрутств о” без завершення розгляду с карг усіх кредиторів, щодо ви мог яких були заперечення бо ржника, і затвердження реєст ру вимог кредиторів ухвалою попереднього засідання суду господарський суд не має пра ва винести ухвалу про перехі д до іншої судової процедури , що застосовується до боржни ка.

Тобто, винесення господарс ьким судом ухвалу про перехі д до іншої судової процедури щодо боржника можливо за умо ви завершення розгляду (за на явності) скарг усіх кредитор ів, щодо вимог яких були запер ечення боржника, і затвердже ння реєстру вимог кредиторів ухвалою попереднього засіда ння суду, а не у разі оскарженн я ухвал суду у апеляційному т а касаційному порядку після винесення господарським суд ом ухвали за результатами по переднього засідання суду що до затвердження реєстру вимо г кредиторів.

Також, господарський суд До нецької області зазначає, що скасування ухвали господарс ького суду Донецької області від 31.08.10 у апеляційному чи каса ційному порядку може бути пі дставою для перегляду ухвали господарського суду Донецьк ої області від 13.10.10 за результа тами попереднього засідання за нововиявленими обставина ми відповідно до статей 112 - 114 ГП К за наявності відповідної з аяви.

Розглянувши в судовому зас іданні 27.01.11 клопотання голови комітету кредиторів від 23.12.10 № 09.2-11-б.б/9382 в частині визнання Т овариства з обмеженою відп овідальністю „АГРОКОМПЛЕКС ” сел. Тетянівка банкрутом, ві дкриття ліквідаційної проце дури, призначення ліквідатор ом по справі арбітражного ке руючого Козловську Д.В., з віт розпорядника майна про п роведену роботу з доданими д окументами станом на 02.11.10, анал із фінансового стану Това риства з обмеженою відпові дальністю „АГРОКОМПЛЕКС” се л. Тетянівка, проведений розп орядником майна та інші мате ріали справи, заслухавши поя снення представників кредит орів та розпорядника майна, с уд встановив:

Відповідно до пояснень роз порядника майна, наданих в су довому засіданні інформація щодо ведення виробничо - госп одарської діяльності та доку менти щодо фінансово - госп одарської діяльності боржни ка арбітражному керуючому не надані. Згідно аналізу фінан сового стану Товариства з обмеженою відповідальніст ю „АГРОКОМПЛЕКС” сел.Тетянів ка, проведеного розпоряднико м майна на підставі аналізу ф інансово - господарської ді яльності боржника, розроблен ого Філією ДГУ Агентство з пи тань банкрутства в Донецькій області, боржник здійснює го сподарську діяльність, яка н осить безприбутковий характ ер, фінансове становище борж ника характеризується непла тоспроможністю, вартості май нових активів боржника для п огашення кредиторської забо ргованості недостатньо, заяв від інвесторів та осіб бажаю чих прийняти участь у санаці ї боржника в передбачений за коном строк до суду не надход ило, підстави для відновленн я платоспроможності боржни ка відсутні.

Таким чином, суд дійшов висн овку про наявність підстав д ля задоволення клопотання ко мітету кредиторів, визнання боржника Товариства з об меженою відповідальністю „А ГРОКОМПЛЕКС” сел. Тетянівка банкрутом та відкриття лікві даційної процедури.

В судовому засіданні 27.01.11 пре дставник ПАТ „Альфа - Ба нк” м. Київ висловив заперече ння щодо задоволення клопота ння голови комітету кредитор ів від 23.12.10 №09.2-11-б.б/9382 в частині пр изначення ліквідатором борж ника - Товариства з обмеже ною відповідальністю „АГРО КОМПЛЕКС” сел. Тетянівка ар бітражного керуючого Коз ловську Д.В.В та запропонув ав господарському суду призн ачити ліквідатором боржника - Товариства з обмеженою відповідальністю „АГРОКОМП ЛЕКС” сел. Тетянівка арбітра жного керуючого Тищенко О.І .

Зазначені заперечення гос подарським судом до уваги не приймаються з огляду на наст упне:

В силу приписів ч. 8 ст. 16 Зако ну про банкротство до компет енції комітету кредиторів на лежить прийняття рішення, зо крема, про звернення до госпо дарського суду з клопотанням про відкриття процедури сан ації, визнання боржника банк рутом і відкриття ліквідацій ної процедури, припинення по вноважень арбітражного керу ючого (розпорядника майна, ке руючого санацією, ліквідатор а) та про призначення нового а рбітражного керуючого (розпо рядника майна, керуючого сан ацією, ліквідатора), надання з годи на укладення арбітражни м керуючим значних угод борж ника чи угод боржника, щодо як их є заінтересованість; інші питання, передбачені цим Зак оном.

Згідно з ч 1 ст. 24 Закону про б анкротство у постанові про в изнання боржника банкрутом г осподарський суд зазначає пр о відкриття ліквідаційної пр оцедури, призначає ліквідато ра, в порядку, передбаченому д ля призначення керуючого сан ацією.

Відповідно до ч. 2 ст. 17 Закону рішення про погодження канд идатури керуючого санацією, вибір інвестора (інвесторів) , схвалення плану санації бор жника приймає комітет кредит орів.

Таким чином, виходячи з сист емного аналізу наведених нор ам звернення до господарсько го суду з клопотанням щодо ка ндидатури ліквідатора є викл ючною прерогативою комітету кредиторів, а не окремих кред иторів.

Клопотання голови комітет у кредиторів від 23.12.10 №09.2-11-б.б/9382 в частині призначення лікві датором по справі арбітраж ного керуючого Козловськ у Д.В. розглянуте на засідан ні комітету (протокол №2 від 10.11 .10) та відповідне рішення прий нято більшістю голосів.

Враховуючи викладене, та бе ручи до уваги встановлене За коном про банкрутство право комітету кредиторів для нада ння господарському суду проп озицій щодо кандидатури лікв ідатора, а також наявність у матеріалах справи згоди а рбітражного керуючого Ко зловську Д.В. на призначенн я ліквідатором по справі №45/8Б про банкрутство Товариств а з обмеженою відповідальн істю „АГРОКОМПЛЕКС” сел. Тет янівка із зазначенням відомо стей відповідно до ч.3 ст.3-1 Зак ону про банкрутство , господа рський суд вважає за можливе призначити ліквідатором по справі №45/8Б арбітражного керу ючого Козловську Д.В.

Керуючись п.1 ст. 5, ч. 8 ст. 16, ст. 22 З акону України „Про відновл ення платоспроможності борж ника або визнання його банкр утом”, ст. 41 ГПК України, господ арський суд

П О С Т А Н О В И В:

1. Визнати Товариств а з обмеженою відповідальн істю „АГРОКОМПЛЕКС” (код ЄДР ПОУ 24639066), що зареєстроване за ад ресою: 84137, Донецька область, Сл овянський р-н, с. Тетянівка, ву л. Чкалова - банкрутом внасл ідок його фінансової неспро можності.

2. Відкрити ліквідацій ну процедуру строком на 6 міс яців до 27.07.11.

3. Призначити ліквідат ором Товариства з обмеже ною відповідальністю „АГРОК ОМПЛЕКС с. Тетянівка арбітра жного керуючого Козловськ у Д.В. (ліцензія НОМЕР_2, ід ентифікаційний номер НОМЕ Р_1; адреса місця проживання : АДРЕСА_1).

4. Ліквідатору у 5 денни й термін опублікувати оголош ення про визнання боржника б анкрутом і відкриття ліквіда ційної процедури в офіційних друкованих органах.

5. Ліквідатору однин ра з на місяць надавати господа рському суду Донецької облас ті та комітету кредиторів зв іт про свою діяльність, інфор мацію про фінансове становищ е і майно боржника на день від криття ліквідаційної процед ури та при проведенні ліквід аційної процедури, використа ння коштів боржника, а також і ншу інформацію на вимогу ком ітету кредиторів.

6. Ліквідатору до закін чення ліквідаційної процеду ри представити до суду звіт т а ліквідаційний баланс з док ументами, передбаченими ст. 32 Закону України „Про відновле ння платоспроможності боржн ика або визнання його банкру том”.

Суддя Попов О.В.

Вик тел.

Надруковано примірників - : господарському суду Донец ької області - , сторонам - .

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення27.01.2011
Оприлюднено08.02.2011
Номер документу13655683
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —45/8б

Ухвала від 19.02.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гурова А.І.

Ухвала від 21.02.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попов О.В.

Ухвала від 14.03.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Тарапата С.С.

Ухвала від 27.01.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попов О.В.

Ухвала від 27.11.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба М.О.

Ухвала від 20.03.2014

Господарське

Господарський суд Донецької області

М.О. Лейба

Ухвала від 21.01.2014

Господарське

Господарський суд Донецької області

М.О. Лейба

Ухвала від 19.11.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

М.О. Лейба

Ухвала від 17.09.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

М.О. Лейба

Ухвала від 30.07.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

М.О. Лейба

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні