Постанова
від 19.01.2011 по справі 8/47пн
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

донецький апеляційний го сподарський суд

Постанова

Іменем України

19.01.2011 р. спра ва №8/47пн

Донецький апеляційний гос подарський суд у складі коле гії суддів:

головуючого: Запорощенка М.Д.

суддів Дучал Н.М. , Калантай М.В.

за участю представників сторін:

від позивача: Романов А.О., за довіреніст ю,

від відповідача:

від прокуратури: не з"явився,

Пономарьов А.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляцій ну скаргу Прокуратури Донецької об ласті м.Донецьк

на рішення

господарського суду Донецької області

від 11.08.2009 року

по справі №8/47пн (Ємельянов А.С.)

за позовом Компанії "ДОНБАС ОНЛАЙН" у формі Товариства з обмежено ю відповідальністю м.Донецьк

до Донецької міської ради м .Донецьк

про визнання права на набутт я в оренду земельної ділянки

В С Т А Н О В И В:

Рішенням господарсь кого суду Донецької області від 11.08.2009 року у справі №8/47пн позов задоволений.

Визнано право Компанії “ДО НБАС ОНЛАЙН”у формі Товарист ва з обмеженою відповідальні стю (83001, м.Донецьк, вул.Постишев а, буд.60, ЄДРПОУ 30872634) на оформленн я документів для набуття зем ельної ділянки загальною пло щею 0,4 га в оренду строком на 49 р оків з метою розміщення буді влі готельного комплексу з а дміністративними та торгіве льними приміщеннями за адрес ою: пр.Міру (з південної сторон и від магістралі міського зн ачення регульованого руху пр .Міру), Ворошиловський район, м .Донецьк шляхом укладання до говору оренди з Донецькою мі ською радою в порядку, передб аченому Земельним кодексом У країни та Законом України "Пр о оренду землі" в редакції, яка діяла на момент звернення Ко мпанії “ДОНБАС ОНЛАЙН”у форм і Товариства з обмеженою від повідальністю, м.Донецьк з за явою до Донецького міського голови.

Рішення суду першої інстан ції мотивоване тим , що провед ення аукціону, торгів або кон курсу щодо набуття права на о формлення документів для від ведення земельної ділянки за гальною площею 0,4 га, розташов аної за адресою: пр.Міру (з пів денної сторони від магістрал і міського значення регульов аного руху пр.Міру), Ворошилов ський район, м.Донецьк, нормам и ст.16 Закону України "Про орен ду землі" в редакції, яка діяла на момент звернення позивач а до відповідача, не передбач ено.

Не погоджуючись з рішенням господарського суду, Заступ ник Прокурора Донецької обла сті звернувся в інтересах де ржави в особі Донецької місь кої ради м.Донецьк з апеляцій ною скаргою про скасування р ішення господарського суду, оскільки вважає, що воно прий няте з неповним з' ясуванням обставин, що мають значення д ля справи та з порушенням нор м матеріального та процесуал ьного права.

В обґрунтування заявлених вимог скаржник посилається на те , що позивачем не було до ведено , а судом не було дослід жено , що саме відповідач пору шує , оспорює або перешкоджає в реалізації права на набутт я в оренду земельної ділянки .

Вважає, що судом необґрунто вано застосовані норми закон одавства, які діяли на час зве рнення позивача до Донецьког о міського голови та приписи ст. 58 Конституції України, оск ільки , на думку скаржника , зм іна законодавства , що регулю є питання оренди землі не сто сується будь-якої відповідал ьності позивача та не скасов ує його права на отримання в оренду земельної ділянки.

Посилається на те , що внасл ідок внесення змін до Земель ного законодавства , змінивс я порядок надання в оренду зе мельних ділянок , при цьому , з а позивачем залишилось право отримання на аукціоні в орен ду спірної земельної ділянк и і це право фактично може бут и набуто лише шляхом участі в аукціоні.

Крім того , з урахуванням пр иписів ст.ст. 116, 124 Земельного ко дексу України та положень Ко нституції України , прокурор посилається на те , що відпов ідачем , Донецькою міською ра дою, будь-яке рішення щодо над ання або відмову у надання сп ірної земельної ділянки в ор енду Позивачу не приймались.

Позивач, Компанія «ДОНБАС О НЛАЙН»у формі Товариства з о бмеженою відповідальністю м .Донецьк, відзиву на апеляцій ну скаргу не надав. Представн ик позивача в судовому засід анні проти вимог та доводів а пеляційної скарги заперечує , вважає їх необґрунтованими та такими , що не підлягають з адоволенню.

Відповідач, Донецька міськ а рада м.Донецьк, відзиву на ап еляційну скаргу не надала. 19.01.1 1р. до суду від відповідача над ійшло клопотання про відкла дення розгляду справи в зв' язку з неможливістю прибуття до судового засідання предс тавника.

Дане клопотання судовою ко легією відхилено в зв' язку з закінченням строку розгляд у апеляційної скарги та недо веденістю відповідача немож ливості прибуття до судового засідання іншого представни ка ради.

Зважаючи на неприбуття до с удового засідання представн ика відповідача , достатніст ь наданих сторонами доказів, та керуючись статтею 75 Господ арського процесуального код ексу України - справа розгля дається за наявними в ній мат еріалами.

Згідно зі ст. 101 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни апеляційний господарс ький суд не зв' язаний довод ами апеляційної скарги і пер евіряє законність і обґрунто ваність рішення місцевого г осподарського суду у повному обсязі.

Вивчивши матеріали справи , доводи заявника апеляційно ї скарги, вислухавши пояснен ня представника позивача та прокуратури , що прибули в зас ідання суду, перевіривши пов ноту встановлених судом обст авин справи та їх юридичну оц інку, судова колегія встанов ила наступне.

11.04.2007р. Компанія «ДОНБАС ОНЛА ЙН»у формі Товариства з обме женою відповідальністю звер нулась до Донецького міськог о голови з заявою №49 ( а.с. 9) про н адання у строкове користуван ня земельної ділянки несільс ькогосподарського призначе ння для розміщення будівлі г отельного комплексу з адміні стративними та торгівельним и приміщеннями за адресою: пр .Міру (з південної сторони від магістралі міського значенн я регульованого руху пр.Міру ), Ворошиловський район, м.Доне цьк.

На замовлення позивача Ком унальним підприємством «Упр авління генерального плану м .Донецька»були виконані пере дпроектні роботи щодо розміщ ення готельного комплексу з адміністративними та торгів ельними приміщеннями за адре сою: пр.Міру, Ворошиловський р айон, м.Донецьк.

Листом № 13 від 22.01.09р. (а.с. 10) Пості йною комісією з питань архіт ектури , містобудування та зе млекористування Донецької міської ради повідомлено Ко мпанію «ДОНБАС ОНЛАЙН»у форм і Товариства з обмеженою від повідальністю м.Донецьк резу льтати розгляду звернення о станнього з питань надання земельної ділянки в оренду. П озивачу було повідомлено , що відповідно до Земельного ко дексу України земельні ділян ки державної та комунальної власності або право на них ( ор енда) підлягають продажу на к онкурсних засадах ( земельни х торгах).

Листом №01/12-4139 від 21.07.2009р. ( а.с. 31) До нецькою міською радою було п овідомлено Компанію «ДОНБАС ОНЛАЙН»у формі Товариства з обмеженою відповідальністю про неможливість передачі в оренду спірної земельної ді лянки.

Оцінюючи правильність зас тосування місцевим господар ським судом норм чинного зак онодавства, судова колегія д ійшла висновку, що рішення го сподарського суду у справі н е відповідає вимогам матеріа льного і процесуального прав а та підлягає скасуванню з на ступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи, предметом спору між с торонами , з урахуванням заяв и від 10.08.09р. про зміну предмету спору , визначено визнання п рава на оформлення документі в для набуття в оренду земель ної ділянки загальною площею 0,4га в оренду строком на 49років для розміщення будівлі готе льного комплексу з адміністр ативними та торгівельними пр иміщеннями за адресою: пр. Мир у ( з південної сторони від маг істралі міського значення ре гульованого руху пр. Миру) , Во рошиловський район , м.Донець к шляхом укладення договору оренди з Донецькою міською р адою .

Правовідносини щодо волод іння, користування і розпоря дження землею регулюються Ко нституцією України, Земельни м кодексом України, Законом У країни “Про оренду землі ”, ст .ст. 792-797 Цивільного кодексу Укр аїни, а також іншими норматив но-правовими актами, прийнят ими на їх виконання.

Відповідно до статті 13 Конс титуції України земля є об'єк том права власності Українсь кого народу, від імені якого ц е право здійснюють органи де ржавної влади і органи місце вого самоврядування в межах, визначених цією Конституціє ю, усі суб'єкти права власност і рівні перед законом.

Відповідно до ч.2 ст. 19 Консти туції України, органи держав ної влади та органи місцевог о самоврядування, їх посадов і особи зобов' язані діяти л ише на підставі, в межах повно важень та у спосіб, що передба чені Конституцією та закона ми України.

Статтею 2 Земельного Кодекс у України передбачено, що зем ельні відносини - це суспіл ьні відносини щодо володіння , користування і розпоряджен ня землею. Суб'єктами земельн их відносин є громадяни, юрид ичні особи, органи місцевого самоврядування та органи де ржавної влади.

Завданням земельного зако нодавства є регулювання земе льних відносин з метою забез печення права на землю грома дян, юридичних осіб, територі альних громад та держави, рац іонального використання та о хорони земель (стаття 4 Земель ного кодексу України).

Стаття 12 Земельного кодексу України встановлює повноваж ення сільських, селищних, міс ьких рад у галузі земельних в ідносин. Зокрема, до їх повнов ажень належить: розпорядженн я землями територіальних гро мад; надання земельних ділян ок у користування із земель к омунальної власності відпов ідно до цього Кодексу; органі зація землеустрою; здійсненн я контролю за використанням та охороною земель комунальн ої власності; додержання зем ельного та екологічного зако нодавства.

Відповідно до ст.ст. 140, 142-146 Кон ституції України, ст. 26, 33 Закон у України “Про місцеве самов рядування в Україні ” повнов аження у галузі земельних ві дносин на території міст мож уть бути делеговані місцевою радою виконавчим органам ра ди, одним з яких за нормами ст. 11 даного Закону є виконавчий комітет.

Відповідно до положень ст. 1 16 Земельного кодексу України громадяни та юридичні особи набувають права власності т а права користування земельн ими ділянками із земель держ авної або комунальної власн ості за рішенням органів вик онавчої влади або органів мі сцевого самоврядування в меж ах їх повноважень, визначени х цим Кодексом.

Згідно з ч. 1 ст. 124 Земельного к одексу України передача в ор енду земельних ділянок, що пе ребувають у державній або ко мунальній власності, здійсню ється на підставі рішення ві дповідного органу виконавчо ї влади або органу місцевого самоврядування шляхом уклад ення договору оренди земельн ої ділянки.

Зазначена норма Земельног о кодексу України кореспонду ється з вимогами ст. 16 Закону У країни “Про оренду землі”, ві дповідно до якої необхідною передумовою укладення догов ору оренди землі визначено з году орендодавця передати зе мельну ділянку в оренду.

Тобто, необхідною умовою на буття позивачем права оренди землі є ухвалення Донецькою міською радою відповідного рішення, в порядку, передбаче ному Законом України “Про мі сцеве самоврядування”.

Відповідно до пункту тридц ять четвертого статті 26 пункт у другого статті 77 Закону Укра їни “Про місцеве самоврядува ння в Україні ” питання надан ня земельної ділянки в оренд у вирішується на пленарному засіданні ради - сесії, а спо ри про поновлення порушених прав юридичних і фізичних ос іб, що виникають в результаті рішень, дій чи бездіяльності органів або посадових осіб м ісцевого самоврядування, вир ішуються в судовому порядку.

Таким чином, вищенаведеним и правовими нормами встановл ено, що підставою передачі в о ренду земельних ділянок держ авної форми власності є ріше ння відповідних органів.

Із наданих до матеріалів сп рави доказів вбачається, що Д онецькою міською радою не пр иймалось рішення про надання або відмову у наданні позива чу в оренду спірної земельно ї ділянки .

З огляду на це, судова колег ія вважає , що задоволення поз ову прямо суперечить положен ням частини 1 ст. 13 Конституції України, згідно з якою право в ласності на землю від імені У країнського народу здійснюю ть органи державної влади та органи місцевого самоврядув ання в межах, визначених цією Конституцією.

Враховуючи викладене, судо ва колегія дійшла висновку, щ о рішення господарського суд у по даній справі не відповід ає фактичним обставинам спра ви, чинному законодавству, а м отиви, з яких надані заява пр о перевірку рішення є підста вою для його скасування.

Відповідно до положень ст. 49 Господарського процесуаль ного кодексу України сплата державного мита за подання п озовної заяви та апеляційної скарги підлягає віднесенню на позивача.

Керуючись ст. ст. 49, 93, 99, 101, 102, 103, 104, 10 5 Господарського процесуальн ого кодексу України, Донецьк ий апеляційний господарськи й суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу Про куратури Донецької області м .Донецьк на рішення господар ського суду Донецької област і від 11.08.2009 року у справі №8/47пн - за довольнити.

Рішення господарського су ду Донецької області від 11.08.2009 р оку у справі №8/47пн - скасувати .

Відмовити у задоволенні п озовних вимог Компанії «ДОНБ АС ОНЛАЙН»у формі Товариства з обмеженою відповідальніс тю м.Донецьк до Донецької міс ької ради м.Донецьк про визна ння права на оформлення доку ментів для набуття в оренду з емельної ділянки загальною п лощею 0,4га в оренду строком на 49років для розміщення будів лі готельного комплексу з ад міністративними та торгівел ьними приміщеннями за адресо ю: пр. Миру ( з південної сторон и від магістралі міського зн ачення регульованого руху пр . Миру) , Ворошиловський район , м.Донецьк шляхом укладення д оговору оренди з Донецькою м іською радою , в порядку, пере дбаченому Земельним кодексо м України та законом України “Про оренду землі ” в редакці ї, яка діяла на момент звернен ня позивача з заявою до Донец ького міського голови.

Стягнути з Компанії «ДОНБА С ОНЛАЙН»у формі Товариства з обмеженою відповідальніс тю м.Донецьк на користь держа вного бюджету державне мито в сумі 42,50грн. за подання апеляц ійної скарги .

Доручити господарському с уду Донецької області видати відповідний наказ.

Постанова набирає законно ї сили з дня її прийняття та мо же бути оскаржена до Вищого г осподарського суду України у касаційному порядку через Д онецький апеляційний господ арський суд протягом місяця.

Результати розгляду апеля ційної скарги оголошені в су довому засіданні.

Повний текст постанови пі дписаний 19.01.11р.

Головуючий М.Д. З апорощенко

Судді: Н.М. Дучал

М.В. Калантай

СудДонецький апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення19.01.2011
Оприлюднено08.02.2011
Номер документу13659250
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/47пн

Судовий наказ від 06.04.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ємельянов А.С.

Постанова від 19.01.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Запорощенко М.Д.

Рішення від 11.08.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ємельянов А.С.

Рішення від 24.04.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ємельянов А.С.

Ухвала від 15.04.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ємельянов А.С.

Рішення від 14.06.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ємельянов А.С.

Ухвала від 15.05.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ємельянов А.С.

Ухвала від 16.04.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ємельянов А.С.

Ухвала від 06.04.2007

Господарське

Луганський апеляційний господарський суд

Бойченко К.І.

Ухвала від 13.02.2007

Господарське

Господарський суд Луганської області

Середа А.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні