Постанова
від 31.01.2011 по справі 2а-28473/10/0570
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

31 січня 2011 р. справа № 2а -28473/10/0570

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 1 1 год. 25 хв.

Донецький окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді Зекунов а Е. В.

при секретарі Коваль ському А.В.

представника позивача Скакун С.О.,

представника відповідача не з' явився .

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в залі суд у адміністративну справу за позовом Управління Пенс ійного фонду України у Ворош иловському районі м. Донецьк а до товариства з обмеженою в ідповідальністю фірма «Ферр іт» про стягнення заборгован ості з відшкодування фактичн их витрат на виплату і достав ку пільгових пенсій за Списк ом № 1 у розмірі 5482,41 грн., -

В С Т А Н О В И В:

Позивач - Управління Пе нсійного фонду України у Вор ошиловському районі м. Донец ька звернулось з позовом до т овариства з обмеженою відпов ідальністю фірма «Ферріт» пр о стягнення заборгованості з відшкодування фактичних вит рат на виплату і доставку піл ьгових пенсій за Списком № 1 у розмірі 5422,40 грн., мотивуючи сво ї вимоги тим, що відповідно до Закону України „Про загальн ообов' язкове державне пенс ійне страхування” підприємс тва та організації з коштів, п ризначених на оплату праці, в носять до Пенсійного фонду п лату, що покриває фактичні ви трати на виплату і доставку п енсій особам, які були зайнят і повний робочий день на підз емних роботах, на роботах з ос обливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за спи ском № 1 виробництв, робіт, про фесій, посад і показників, зат верджених Кабінетом Міністр ів України, крім тих, що були б езпосередньо зайняті повний робочий день на підземних ро ботах (включаючи особовий ск лад гірничорятувальних част ин) з видобутку вугілля, сланц ю, руди та інших корисних копа лин, на будівництві шахт та ру дників за списком робіт і про фесій, затвердженим Кабінето м Міністрів України, починаю чи з дня набрання чинності ци м Законом, у розмірі 20 відсотк ів з наступним збільшенням ї ї щороку на 10 відсотків до 100-ві дсоткового розміру відшкоду вання фактичних витрат на ви плату і доставку цих пенсій д о набуття права на пенсію за в іком. Відповідачеві надсилал ися повідомлення про фактичн ий розрахунок витрат на випл ату та доставку пільгових пе нсій, але витрати відшкодова ні не були, в зв' язку з чим, ст аном на 15.07.2010 року утворилась з аборгованість з відшкодуван ня фактичних витрат на випла ту і доставку пенсій, признач ених на пільгових умовах за С писком № 1 у розмірі 5422,40 грн. Про сив стягнути з відповідача ф актичні витрати на виплату і доставку пенсій у розмірі 5422,40 грн.

В судовому засіданні предс тавник позивача збільшила ро змір позовних вимог, просила стягнути з відповідача забо ргованість з відшкодування ф актичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначени х на пільгових умовах за Спис ком № 1 у розмірі 5482,41 грн.

Представник відповідача в судове засідання не з' явив ся, причин неявки суду не пові домив. Заяв про відкладення р озгляду справи від нього не н адходило. Згідно довідки пош тового відправлення підприє мство за своєю юридичною адр есою не знаходиться, фактичн е місцезнаходження підприєм ства не відоме. Відповідно до ч.1 ст. 40 КАС України особи, які б еруть участь у справі, зобов' язані під час провадження у с праві повідомляти суд про зм іну місця проживання (перебу вання, находження), роботи, слу жби. У разі неповідомлення пр о зміну адреси повістка надс илається їм за останньою адр есою і вважається врученою.

Крім того, відповідно до ста ття 17. Закону України "Про держ авну реєстрацію юридичних ос іб та фізичних осіб - підприєм ців" відомості про юридичну о собу або фізичну особу - підпр иємця включаються до Єдиного державного реєстру шляхом в несення записів на підставі відомостей з відповідних реє страційних карток та відомос тей, що надаються юридичними особами державному реєстрат ору за місцезнаходженням реє страційної справи згідно із законодавством України.

В Єдиному державному реєст рі зокрема містяться такі ві домості щодо юридичної особи :

повне найменування юридич ної особи та скорочене у разі його наявності;

ідентифікаційний код юрид ичної особи;

організаційно-правова фор ма;

місцезнаходження юридично ї особи.

Згідно до статті статті 19 ць ого Закону юридична особа зо бов'язана подавати (надсилат и) щороку протягом місяця, що н астає за датою державної реє страції, починаючи з наступн ого року, державному реєстра тору для підтвердження відом остей про юридичну особу реє страційну картку про підтвер дження відомостей про юридич ну особу.

За таких обставин, суд прихо дить до висновку, що відповід ач був належним чином повідо млений про дату і місце судов ого засідання, в зв' язку з чи м вважає за можливе розгляну ти справу за його відсутност і на підставі наявних у справ і доказів.

Перевіривши матеріали спр ави, вирішивши питання чи мал и місце обставини, якими обґр унтовувалися вимоги та запер ечення, та якими доказами вон и підтверджуються, чи є інші ф актичні дані, які мають значе ння для вирішення справи, та д окази на їх підтвердження, як у правову норму належить зас тосувати до цих правовідноси н, суд приходить до висновку п ро те, що позов підлягає задов оленню з таких підстав.

Судом встановлено, що позив ач Управління Пенсійног о фонду України у Ворошиловс ькому районі м. Донецька є орг аном виконавчої влади, який в цих правовідносинах здійсню є повноваження, покладені на нього ст. 12 Прикінцевих полож ень Закону України „Про зага льнообов'язкове державне пен сійне страхування”, Положенн ям про Пенсійний фонд Україн и, затвердженим Указом Прези дента України від 1 березня 2001 р оку № 121/2001 з наступними змінами та доповненнями.

У відповідності до ст. 12 Прик інцевих положень Закону Укра їни „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня”, у період до перетворення Пенсійного фонду України в н еприбуткову самоврядну орга нізацію він функціонує як це нтральний орган виконавчої в лади на підставі норм цього З акону (крім норм, зазначених в абзаці шостому пункту 1 цього розділу) та Положення про Пен сійний фонд України, яке затв ерджує Президент України. Бю джет Пенсійного фонду Україн и в зазначений період затвер джує Кабінет Міністрів Украї ни.

Згідно зі ст. 1 Положення про Пенсійний фонд України, затв ердженого Указом Президента України від 1 березня 2001 року № 121/2001 з наступними змінами та до повненнями, пенсійний фонд У країни є центральним органом виконавчої влади, що здійсню є керівництво та управління солідарною системою загальн ообов'язкового державного пе нсійного страхування, провад ить збір, акумуляцію та облік страхових внесків, признача є пенсії та готує документи д ля їх виплати, забезпечує сво єчасне і в повному обсязі фін ансування та виплату пенсій, допомоги на поховання, інших соціальних виплат, які згідн о із законодавством здійснюю ться за рахунок коштів Пенсі йного фонду України, здійсню є контроль за цільовим викор истанням коштів Пенсійного ф онду України. Діяльність Пен сійного фонду України спрямо вується та координується Каб інетом Міністрів України чер ез Міністра праці та соціаль ної політики України.

Згідно ст. 15 Положення, Пенсі йний фонд України здійснює с вої повноваження безпосеред ньо та через утворені в устан овленому порядку головні упр авління Пенсійного фонду Укр аїни в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві, Севастополі, та управління П енсійного фонду України в ра йонах, містах і районах у міст ах.

У відповідності до п. 5 ст. 4 вк азаного Положення, Пенсійни й фонд України відповідно до покладених на нього завдань організовує, координує та ко нтролює роботу органів Пенсі йного фонду України щодо, зок рема, забезпечення додержанн я підприємствами, установами , організаціями та громадяна ми законодавства про пенсійн е забезпечення; забезпечення збирання та акумулювання ст рахових внесків, інших надхо джень до бюджету Пенсійного фонду України відповідно до законодавства; стягнення у п ередбаченому законодавство м порядку своєчасно не сплач ених сум збору на обов'язкове державне пенсійне страхуван ня; призначення і виплати пен сій; забезпечення повного та своєчасного фінансування ви трат на виплату пенсій, допом оги на поховання та інших соц іальних виплат, що здійснюют ься за рахунок коштів Пенсій ного фонду України.

Процедура реєстрації та об ліку платників внесків на за гальнообов'язкове державне п енсійне страхування (далі - ст рахові внески), обчислення і с плати страхових внесків та і нших платежів до бюджету Пен сійного фонду України підпри ємствами, установами, органі заціями (далі - Підприємства) н езалежно від форм власності, виду діяльності і господарю вання та фізичними особами, н арахування і сплати фінансов их санкцій та пені, подання ст рахувальниками звітності уп равлінням Пенсійного фонду У країни в районах, містах і рай онах у містах (далі - органи Пе нсійного фонду України) визн ачається Інструкцією про пор ядок обчислення і сплати стр ахувальниками та застрахова ними особами внесків на зага льнообов'язкове державне пен сійне страхування до Пенсійн ого фонду України, затвердже ної Постановою правління Пен сійного фонду України від 19.12.20 03 № 21-1, зареєстрованої в Мініст ерстві юстиції України 16 січн я 2004 р. за № 64/8663

Як встановлено у судовому з асіданні та підтверджується поясненнями представника по зивача, відповідач товариств о з обмеженою відповідальніс тю фірма «Ферріт» є юридично ю особою, ідентифікаційний к од 20348355, місцезнаходження 83114, м. Д онецьк, вул. Люксембург, 70. Відп овідно до Інструкції про пор ядок обчислення і сплати стр ахувальниками та застрахова ними особами внесків на зага льнообов'язкове державне пен сійне страхування до Пенсійн ого фонду України, затвердже ної Постановою правління Пен сійного фонду України від 19.12.20 03 № 21-1 є платником страхових вн есків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхуван ня.

У відповідності до абз. 3 п. 6.1 з азначеної Інструкції, відшко дуванню підлягають витрати П енсійного фонду на виплату т а доставку пенсій, призначен их на пільгових умовах відпо відно до частини 2 "Прикінцеви х положень" Закону України "Пр о загальнообов'язкове держав не пенсійне страхування" в та ких розмірах: для платників, з азначених у підпункті 2.1.1 пунк ту 2.1 цієї Інструкції, - фактичн і витрати на виплату і достав ку пенсій працівникам, зайня тим повний робочий день на пі дземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особл иво важкими умовами праці за списком N 1 виробництв, робіт, п рофесій, посад і показників, з атвердженим Кабінетом Мініс трів України, крім працівник ів, що були безпосередньо зай няті повний робочий день на п ідземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятув альних частин) з видобутку ву гілля, сланцю, руди та інших ко рисних копалин, на будівницт ві шахт та рудників за списко м робіт і професій, затвердже ним Кабінетом Міністрів Укра їни у таких розмірах:

20 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2004 році;

30 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2005 році;

40 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2006 році;

50 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2007 році;

60 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2008 році;

70 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2009 році;

80 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2010 році;

90 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2011 році;

100 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених з 2012 року.

Відповідно до п. 6.4 Інструкц ії про порядок обчислення і с плати страхувальниками та за страхованими особами внескі в на загальнообов'язкове дер жавне пенсійне страхування д о Пенсійного фонду України, з атвердженої Постановою прав ління Пенсійного фонду Украї ни від 19.12.2003 № 21-1, розмір сум до від шкодування на поточний рік в изначається відділами доход ів органів Пенсійного фонду України щорічно в повідомлен нях про розрахунок сум факти чних витрат на виплату та дос тавку пільгових пенсій, приз начених відповідно до частин и 2 "Прикінцевих положень" Зако ну України "Про загальнообов 'язкове державне пенсійне ст рахування", які надсилаються підприємствам до 20-го січня п оточного року та протягом 10 дн ів з новопризначених пенсій.

Таким чином, відповідач має відшкодовувати позивачу фак тичні витрати з виплати та до ставки пільгових пенсій.

Згідно п. 6.8 вищевказаної Інс трукції, підприємства щоміся ця до 25-го числа вносять до Пен сійного фонду зазначену в по відомленні місячну суму факт ичних витрат на виплату та до ставку пенсій, призначених н а пільгових умовах.

Відповідач у порушення заз начених вимог законодавства фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначе них на пільгових умовах, пози вачу у встановлені строки у п овному обсязі не вносив, в рез ультаті чого, за період з серп ня 2010 року по грудень 2010 року має заборгованість у розмірі 5482,41 грн., що підтверджується розр ахунками фактичних витрат на виплату та доставку пільгов их пенсій.

Оскільки в результаті несп лати фактичних витрат на вип лату та доставку сплачених п ільгових пенсій відповідач м ає заборгованість у розмірі 5482,41 грн., суд приходить до висно вку, що позовні вимоги слід за довольнити у повному обсязі, і з відповідача на користь по зивача необхідно стягнути за значену суму.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС Укр аїни, судові витрати з відпов ідача не підлягають стягнен ню.

На підставі вищевикладено го, керуючись ст. ст. 17, 18, 19, 20, 51, 69, 70, 71, 7 2, 86, 94, 121, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 167 КАС України, с уд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний по зов Управління Пенсійно го фонду України у Ворошилов ському районі м. Донецька до т овариства з обмеженою відпов ідальністю фірма «Ферріт» пр о стягнення заборгованості з відшкодування фактичних вит рат на виплату і доставку піл ьгових пенсій за Списком № 1 у розмірі 5482,41 грн. задовольнити повністю.

Стягнути з товариства Това риства з обмеженою відповіда льністю фірма «Ферріт» (іден тифікаційний код 20348355, місцезн аходження 83114, м. Донецьк, вул. Лю ксембург, 70) на користь Управ ління Пенсійного фонду Укр аїни у Ворошиловському район і м. Донецька заборгованість з відшкодування фактичних в итрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільг ових умовах за Списком № 1 у ро змірі 5482 (п' ять тисяч чотирис та вісімдесят дві) гривні 41 ко пійка.

Вступну та резолютивну час тини постанови проголошено 3 1 січня 2011 року у присутності пр едставника позивача.

Постанова у повному обсязі виготовлена 04 лютого 2011 року.

Апеляційна скарга подаєть ся до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ух валив оскаржуване судове ріш ення. Копія апеляційної скар ги одночасно надсилається ос обою, яка її подає, до суду апе ляційної інстанції.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодекс у, а також прийняття постанов и у письмовому провадженні а пеляційна скарга подається п ротягом десяти днів з дня отр имання копії постанови.

Строк для подання апеляцій ної скарги стороною або іншо ю особою, яка брала участь у сп раві, обчислюється з моменту отримання копії постанови.

Суддя Зекунов Е. В.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення31.01.2011
Оприлюднено10.02.2011
Номер документу13684248
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-28473/10/0570

Постанова від 31.01.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зекунов Е. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні