Постанова
від 02.02.2011 по справі 2а-1020/11/1270
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія №8.1.5

ПОСТАНОВА

Іменем України

02 лютого 2011 року Справа № 2а-1020/11/1270

об 11 год. 00 хв.

Луганський окружний адміністративний суд у скла ді:

суді - Ушаков Т.С.,

при секретарі - Фенічевій О.М.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні у м. Луганс ьку адміністративну справу з а поданням Державної податко вої інспекції в м. Ровеньки Лу ганської області до Товарист ва з обмеженою відповідальні стю «Рімо» про стягнення кош тів за податковим боргом,

ВСТАНОВИВ:

31 січня 2011 року о 16 год 00 хв . до Луганського окружного ад міністративного суду надійш ло подання Державної податко вої інспекції в м. Ровеньки Лу ганської області про стягнен ня з розрахункового рахунку п/р № 260073011780 в Філія - Ровеньківс ьке відділення № 3116, ВАТ «Держа вний Ощадний банк України», М ФО 364111, адреса: 94701, вул. Карла Марк са 134а, платника податку Товар иства з обмеженою відповідал ьністю «Рімо» (адреса: 94707, Луга нська область, м. Ровеньки, вул . Дзержинського, 5, код ЕДРПОУ 311 36018), кошти за податковим боргом з податку на додану вартість в сумі 7 520,56 грн. на користь Держ ави Р/р № 31119029700059 код платежу 14010100, ба нк ГУ ДКУ в Луганській област і, МФО 804013, отримувач ВДК м. Ровен ьки, код 24046930.

В судовому засіданні пр едставник заявника підтрима в заявлені вимоги, підтримав доводи, викладені у поданні, п росив суд задовольнити заявл ені вимоги.

Представники платника п одатків в судовому засіданні просили суд відмовити у задо воленні подання у зв' язку з його необгрунтованістю.

Суд, вислухавши предс тавників заявник та платника податків, дослідивши матері али справи, приходить до наст упного.

Відносини, що виникают ь у сфері справляння податкі в і зборів, зокрема, визначенн я вичерпного переліку податк ів та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адмін істрування, платників податк ів та зборів, їх права та обов' язки, компетенцію контролююч их органів, повноваження і об ов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідал ьність за порушення податков ого законодавства регулює По датковий кодекс України.

У відповідності із ст аттею 14 Податкового кодексу У країни:

- грошове зобов'язання платн ика податків - сума коштів, яку платник податків повинен сп латити до відповідного бюдже ту як податкове зобов'язання та/або штрафну (фінансову) сан кцію, а також санкції за поруш ення законодавства у сфері з овнішньоекономічної діяльн ості (підпункт 14.1.39 пункту 14.1);

- податкове зобов'язання - су ма коштів, яку платник податк ів, у тому числі податковий аг ент, повинен сплатити до відп овідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядк у та строки, визначені податк овим законодавством (у тому ч ислі сума коштів, визначена п латником податків у податков ому векселі та не сплачена в у становлений законом строк) (п ідпункт 14.1.156 пункту 14.1);

- штрафна санкція (фінансова санкція, штраф) - плата у вигля ді фіксованої суми та/або від сотків, що справляється з пла тника податків у зв'язку з пор ушенням ним вимог податковог о законодавства та іншого за конодавства, контроль за дот риманням яких покладено на к онтролюючі органи, а також шт рафні санкції за порушення у сфері зовнішньоекономічної діяльності (підпункт 14.1.265 пунк ту 14.1);

- пеня - сума коштів у вигляді відсотків, нарахованих на су ми грошових зобов'язань, не сп лачених у встановлені законо давством строки (підпункт 14.1.162 пункту 14.1);

- податковий борг - сума грош ового зобов'язання (з урахува нням штрафних санкцій за їх н аявності), самостійно узгодж еного платником податків або узгодженого в порядку оскар ження, але не сплаченого у вст ановлений цим Кодексом строк , а також пеня, нарахована на с уму такого грошового зобов'я зання (підпункту 14.1.175 пункту 14.1).

Згідно із статтею 16 Пода ткового кодексу України плат ник податків зобов'язаний: ве сти в установленому порядку облік доходів і витрат, склад ати звітність, що стосується обчислення і сплати податкі в та зборів (підпункт 16.1.2 пункт у 16.1 статті 16); подавати до контр олюючих органів у порядку, вс тановленому податковим та ми тним законодавством, деклара ції, звітність та інші докуме нти, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів (п ідпункт 16.1.3 пункту 16.1 статті 16); с плачувати податки та збори в строки та у розмірах, встанов лених цим Кодексом та закона ми з питань митної справи (під пункт 16.1.4 пункту 16.1 статті 16).

Відповідно до статті 20 По даткового кодексу України ор гани державної податкової сл ужби мають право визначати у визначених цим Кодексом вип адках суми податкових та гро шових зобов'язань платників податків (підпункт 20.1.27 пункту 20.1); застосовувати до платникі в податків фінансові (штрафн і) санкції, стягувати до бюдже тів та державних цільових фо ндів суми грошових зобов'яза нь та/або податкового боргу у випадках, порядку та розмірі , встановлених цим Кодексом, с тягувати суми простроченої з аборгованості суб'єкта госпо дарювання перед державою (Ав тономною Республікою Крим чи територіальною громадою міс та) за кредитом (позикою), залу ченим державою (Автономною Р еспублікою Крим чи територіа льною громадою міста) або під державну (місцеву) гарантію, а також за кредитом з бюджету в порядку, визначеному цим Код ексом (підпункт 20.1.28 пункту 20.1); зв ертатися до суду щодо стягне ння коштів платника податків , який має податковий борг, з р ахунків у банках, обслуговую чих такого платника, на суму п одаткового боргу або його ча стини (пункт 20.1.18 пункту 20.1).

Згідно із пунктом 54.1 статт і 54 Податкового кодексу Украї ни крім випадків, передбачен их податковим законодавство м, платник податків самостій но обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язанн я та/або пені, яку зазначає у п одатковій (митній) деклараці ї або уточнюючому розрахунку , що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом.

У відповідності із пунк том 49.18 статті 49 Податкового ко дексу України податкові декл арації, крім випадків, передб ачених цим Кодексом, подають ся за базовий звітний (податк овий) період, що дорівнює:

- календарному місяцю (у том у числі в разі сплати місячни х авансових внесків) - протяго м 20 календарних днів, що наста ють за останнім календарним днем звітного (податкового) м ісяця (підпункт 49.18.1);

- календарному кварталу або календарному півріччю (у том у числі в разі сплати квартал ьних або піврічних авансових внесків) - протягом 40 календар них днів, що настають за остан нім календарним днем звітног о (податкового) кварталу (півр іччя) (підпункт 49.18.2);

- календарному року, крім ви падків, передбачених підпунк тами 49.18.4 та 49.18.5 цього пункту - про тягом 60 календарних днів, що н астають за останнім календар ним днем звітного (податково го) року (підпункт 49.18.3);

- календарному року для плат ників податку на доходи фізи чних осіб - до 1 травня року, що н астає за звітним (підпункт 49.18.4 );

- календарному року для плат ників податку на доходи фізи чних осіб - підприємців - протя гом 40 календарних днів, що нас тають за останнім календарни м днем звітного (податкового ) року (підпункт 49.18.5).

Платник податків відпові дно до пункту 57.1 статті 57 Подат кового кодексу України зобов 'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язанн я, зазначену у поданій ним под атковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настаю ть за останнім днем відповід ного граничного строку, пере дбаченого цим Кодексом для п одання податкової деклараці ї, крім випадків, встановлени х цим Кодексом.

Розділом V Податкового к одексу України врегульовані питання, пов' язані з обчисл енням та сплатою податку на д одану вартість.

У відповідності із пункто м 202.1 статті 202 Податкового коде ксу України звітним (податко вим) періодом по податку на до дану вартість є один календа рний місяць, а у випадках, особ ливо визначених цим Кодексом , календарний квартал, з ураху ванням таких особливостей:

а) якщо особа реєструється я к платник податку з іншого дн я, ніж перший день календарно го місяця, першим звітним (под атковим) періодом є період, як ий розпочинається від дня та кої реєстрації та закінчуєть ся останнім днем першого пов ного календарного місяця;

б) якщо податкова реєстраці я особи анулюється в інший де нь, ніж останній день календа рного місяця, то останнім зві тним (податковим) періодом є п еріод, який розпочинається з першого дня такого місяця та закінчується днем такого ан улювання.

Податкова декларація з по датку на додану вартість згі дно з пунктом 203.1 статті 203 Подат кового кодексу України подає ться за базовий звітний (пода тковий) період, що дорівнює ка лендарному місяцю, протягом 20 календарних днів, що настают ь за останнім календарним дн ем звітного (податкового) міс яця.

Платник податку у відпов ідності із пунктом 203.2 статті 20 3 Податкового кодексу Україн и зобов'язаний самостійно сп латити суму податкового зобо в'язання з податку на додану в артість, зазначену у поданій ним податковій декларації, п ротягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем ві дповідного граничного строк у, передбаченого пунктом 203.1 ці єї статті для подання податк ової декларації.

Судом встановлено, що То вариство з обмеженою відпові дльністю «Рімо» зареєстров ано як юридична особа 21.08.2000 року виконавчим комітетом Ровень ківської міської ради Луганс ької області, ідентифікаційн ий код 31136018, за адресою: Луганськ а область, м. Ровеньки, вул. Дзе ржинського, 5.

Згідно довідки форми №4-ОП П від 19.12.2007 року № 22 ТОВ «Рімо» вз ято на облік платника податк ів ДПІ в м. Ровеньки з 11.09.2000 року з а № 92.

ТОВ «Рімо» є платником п оатку на додану вартість, що п ідтверджується свідоцтвом № 16521514 про реєстрацію платника п одатку на додану вартість ві д 21.09.2000 року.

З матеріалів справи слі д, що ТОВ «Рімо» станом на 01.02.2011 р оку має податковий борг по по датку на додану вартість в су мі 7 520,56 грн., що підтверджується зворотнім боком облікової к артки станом на 01.02.2011 року.

Судом встановлено, що 13.01.20 11 року ТОВ «Рімо» було подано податковому органу податков у декларацію з податку на дод ану вартість за грудень 2010 рок у (зареєстрована у заявника 13. 01.2011 року за вх. № 9006000547), в якій з азначено суму податку на дод ану вартість, яка підлягає на рахуванню до сплати в бюджет за підсумками поточного зві тного періоду, з урахуванням залишку від' ємного значенн я попереднього звітного пері оду у розмірі 27 291 грн.

Згідно платіжного доруч ення № 240 від 13 січня 2011 року ТОВ « Рімо» було сплачено вказану в декларації суму у розмірі 27 291 грн.

Відповідно до п. 87.9 ст. 87 П одаткового кодексу України у разі наявності у платника по датків податкового боргу ор гани державної податкової с лужби зобов'язані зарахувати кошти, що сплачує такий платн ик податків, в рахунок погаше ння податкового боргу згідн о з черговістю його виникне ння незалежно від напряму сп лати, визначеного платником податків.

Спрямування коштів пл атником податків на погашенн я грошового зобов'язання пе ред погашенням податкового боргу забороняється, крім ви падків спрямування цих кошті в на виплату заробітної пла ти та єдиного внеску на заг альнообов'язкове державне с оціальне

страхування.

Таким чином, податковим органом частину сплаченої Т ОВ «Рімо» суми у розмірі 27 291 гр н. було зараховано в рахунок п огашення податкового боргу з а минулі періоди. Тому станом на 01.02.2011 року ТОВ «Рімо» має неп огашений борг по сплаті пода тку на додану вартість в сумі 7 520,56 грн.

Пунктом 95.1 статті 95 Податк ового кодексу України реглам ентовано, що орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на кор исть держави заходи щодо пог ашення податкового боргу так ого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебу вають у його власності, а в раз і їх недостатності - шляхом пр одажу майна такого платника податків, яке перебуває у под атковій заставі.

Підпунктами 87.1 та 87.2 статті 87 Податкового кодексу Україн и визначено, що джерелами сам остійної сплати грошових зоб ов'язань або погашення подат кового боргу платника податк ів є будь-які власні кошти, у т ому числі ті, що отримані від п родажу товарів (робіт, послуг ), майна, випуску цінних папері в, зокрема корпоративних пра в, отримані як позика (кредит), та з інших джерел, з урахуванн ям особливостей, визначених цією статтею, а також суми над міру сплачених платежів до в ідповідних бюджетів. Джерела ми погашення податкового бор гу платника податків є будь-я ке майно такого платника под атків з урахуванням обмежень , визначених цим Кодексом, а та кож іншими законодавчими акт ами.

Стягнення коштів з рахун ків платника податків у банк ах, обслуговуючих такого пла тника податків, провадиться не раніше ніж через 60 календар них днів з дня надіслання так ому платнику податкової вимо ги та здійснюється за рішенн ям суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або й ого частини (підпункти 95.2 та 95.3 с татті 95 Податкового кодексу У країни).

Судом встановлено, що у відповідності із статтею 6 З акону України від 21 грудня 2000 р оку № 2181-III «Про порядок погашен ня зобов' язань платників по датків перед бюджетами та де ржавними цільовими фондами» (який був чинним до 01.01.2011 року) де ржавною податковою інспекці єю в м. Ровеньки Луганської об ласті ТОВ «Рімо» було направ лено першу податкову вимогу від 05.02.2010 року № 1/17 та другу подат кову вимогу від 09.03.2010 року № 2/41.

У державному реєстрі о бтяжень рухомого майна 16.03.2010 за № 9623258 внесено запис про реєстр ацію податкової застави ТОВ «Рімо».

Оскільки перша податк ова вимога від 05.02.2010 № 1/17 та друга податкова вимога від 09.03.2010 № 2/41 є чинними (доказів про відклик ання податкових вимог суду н е надано), суд прийшов до висно вку, що органом державної под аткової служби при зверненні до адміністративного суду з поданням про стягнення кошт ів за податковим боргом дотр имані вимоги пункту 95.2 статті 95 Податкового кодексу Україн и.

Внаслідок того, що ТОВ «Рі мо» станом на дату розгляду т а вирішення подання податков ого органу про стягнення кош тів за податковим боргом у до бровільному порядку податко вий борг з податку на додану в артість в сумі 7 520,56 грн. не спла тило, вимоги податкового орг ану про стягнення коштів в су мі 7 520,56 грн. за податковим борго м з податку на додану вартіст ь з рахунків платника податк ів у банках, обслуговуючих та кого платника податків та вк азаних у поданні, визнаються судом обґрунтованими, довед еними і такими, що підлягають задоволенню.

Враховуючи, що резолюти вна частина судового рішення повинна мати вичерпні, чіткі та безумовні висновки по сут і розглянутих вимог і суд не м оже у судовому рішенні виріш увати питання на майбутнє у з в' язку із вірогідним настан ням певних наслідків, у вимог ах податкового органу про зв ернення постанови суду до не гайного виконання на всі рах унки, які можуть бути відкрит і потім в банківських устано вах, суд відмовляє за безпідс тавністю та необґрунтованіс тю.

На підставі вимог частин и 4 статті 94 КАС України та пунк ту 15 частини 1 статті 4 Декрету К абінету Міністрів України ві д 21 січня 1993 року № 7-93 «Про держав не мито» судові витрати у цій справі не підлягають стягне нню з відповідача.

На підставі частини 3 ст атті 160 КАС України у судовому засіданні 02 лютого 2011 року про голошено вступну та резолюти вну частини постанови. Склад ення постанови у повному обс язі відкладено до 07 лютого 2011 р оку, про що згідно вимог части ни 2 статті 167 КАС України повід омлено після проголошення вс тупної та резолютивної части н постанови у судовому засід анні.

Керуючись статтями 16, 20, 57, 87, 95, 102 Податкового кодексу Укра їни, статтями 2, 9, 10, 11, 17, 18, 23, 69-72, 87, 94, 158-163, 167 , 183-3 Кодексу адміністративног о судочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Подання державної пода ткової інспекції в м. Ровеньк и Луганської області до Това риства з обмеженою відповіда льністю «Рімо» про стягнення коштів за податковим боргом з податку на додану вартість в сумі 7 520,56 грн., який виник чере з несплату протягом гранични х строків податкових зобов' язань за податковою декларац ією з податку на додану варті сть за грудень 2010 року, що зареє стрована у податковому орган і 13.01.2010 за вх. реєстр. № 9006000547 зад овольнити частково.

Стягнути з розрахунк ового рахунку п/р № 260073011780 в Філія - Ровеньківське відділення № 3116, ВАТ «Державний Ощадний ба нк України», МФО 364111, адреса: 94701, в ул. Карла Маркса 134а, платника п одатку Товариства з обмежено ю відповідальністю «Рімо» (а дреса: 94707, Луганська область, м . Ровеньки, вул. Дзержинського , 5, код ЕДРПОУ 31136018), кошти за пода тковим боргом з податку на до дану вартість в сумі 7 520,56 грн. (с ім тисяч п' ятсот двадцять г ривень 56 копійок) на користь Д ержави Р/р № 31119029700059 код платежу 140 10100, банк ГУ ДКУ в Луганській об ласті, МФО 804013, отримувач ВДК м.Р овеньки, код 24046930.

В задоволенні іншої ч астини позовних вимог відмов ити за необґрунтованістю.

Постанову суду допус тити до негайного виконання.

Постанова може бути о скаржена в апеляційному поря дку до Донецького апеляційно го адміністративного суду.

Апеляційна скарга пода ється до Донецького апеляцій ного адміністративного суду через Луганський окружний а дміністративний суд. Копія а пеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її п одає, до суду апеляційної інс танції.

Апеляційна скарга на п останову суду першої інстанц ії подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом част ини третьої статті 160 КАС Укра їни, а також прийняття постан ови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня от римання копії постанови.

Постанова набирає зако нної сили після закінчення с троку подання апеляційної ск арги, встановленого статтею 186 КАС України, якщо таку скарг у не було подано.

У разі подання апеляцій ної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законн ої сили після повернення апе ляційної скарги, відмови у ві дкритті апеляційного провад ження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Якщо строк апеляційног о оскарження буде поновлено, то вважається, що постанова с уду не набрала законної сили .

Повний текст постанов и виготовлено та підписано 07 л ютого 2011 року.

Суддя Т.С. Ушаков

СудЛуганський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення02.02.2011
Оприлюднено10.02.2011
Номер документу13684560
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1020/11/1270

Постанова від 02.02.2011

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Т.С. Ушаков

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні