Рішення
від 03.02.2011 по справі 7/237-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

21036, м. Вінниця, Хмельницьке шосе, 7 тел. 66-03-00, 66-11-31 http://vn.arbitr.gov.u a



І м е н е м У к р а ї н и

РІШЕННЯ

03 лютого 2011 р. Справа 7/237-10

за позовом: Сільськогос подарського товариства з обм еженою відповідальністю "Сув оровське", с.Суворовське, Туль чинський район, Вінницька об ласть

до: Приватного сільсько господарського підприємств а "Савинецьке", с.Савинці, Трос тянецького району, Вінницько ї області

про стягнення 287 293,33 грн.

Головуючий суддя Банась ко О.О.

Cекретар судового засіданн я Кислиця Л.С.

Представники

позивача: Мандрик С.М. - г оловний бухгалтер, довіреніс ть № 35 від 01.02.2011 року, паспорт сер ія НОМЕР_1 виданий 23.03.2006 року .

відповідач: Лірник Н.П. - п редставник, довіреність № 262 в ід 05.07.2010 року, паспорт серія НО МЕР_2 виданий 07.04.1998 року.

ВСТАНОВИВ :

До господарського суду Вінницької області 23.12.2010 року н адійшла позовна заява Сільсь когосподарського товариств а з обмеженою відповідальніс тю "Суворовське" до Приватног о сільськогосподарського пі дприємства "Савинецьке" про с тягнення 287293,33 грн. заборго ваності.

Ухвалою від 24.12.2010 року поруше но провадження у справі № 7/237-10 т а призначено до розгляду на 03. 02.2011 року.

За відсутності поданого п редставниками сторін відпов ідного клопотання справа роз глядається без фіксації судо вого процесу технічними засо бами.

Розглянувши подані докум енти і матеріали, заслухавши пояснення представників сто рін, з'ясувавши фактичні обст авини на яких ґрунтується по зов, оцінивши докази, які мают ь значення для розгляду спра ви і вирішення спору по суті с удом встановлено наступне.

01.03.2009 року між Сільськогоспод арським товариством з обмеже ною відповідальністю "Суворо вське" (Продавець) та Приватни м сільськогосподарським під приємством "Савинецьке" (Поку пець) укладено договір купів лі-продажу № 01/ 03.09, згідно п.1.1 якого Продавець п родає, а Покупець купує насін ня ярих та озимих культур.

Відповідно до п.1.2 Предметом даного Договору є насіння яр их та озимих культур.

Вартість договору станови ть 500000,00 грн . (п'ятсот тисяч гриве нь ) (п.1.3 Договору).

Покупець зобов'язаний опла тити продукцію на протязі 3-х б анківських днів з дня отрима ння насіння згідно видаткови х накладних (п.2.1 Договору).

За період з 30.04.2009 року по 31.05.2010 ро ку позивач передав відповіда чу товар на загальну суму 287293,33 г рн., що підтверджується довір еностями на отримання товарн о- матеріальних цінностей та видатковими накладними :

- від 30.04.2009 року № 141 поставлено товар на суму 76750,00 грн.;

- від 22.05.2009 року № 151 поставлено товар на суму 428,33 грн..

- від 26.03.2010 року № 30 поставлено товар на суму 24630,00 грн..

- від 26.04.2010 року № 143 поставлено товар на суму 63000,00 грн..

- від 31.05.2010 року № 186 поставлено товар на суму 122485,00 грн..

За твердженням позивача ві дповідач за отриманий згідно зазначених вище видаткових накладних товар не провів ро зрахунок.

Відповідачем за отриманий товар не було сплачено 287293,33 грн ., що підтверджується актом зв ірки взаєморозрахунків стан ом на 03.02.2011 року.

Таким чином сума заборгова ності становить 287293,33 гривен ь.

20.10.2010 року позивачем надісла но претензію відповідачеві з вимогою погашення заборгов аності.

За твердженням позивача ві дповіді на претензію від 20.10.2010 р оку відповідачем надано не б уло, заборгованість за поста влений товар не погашено.

Непроведення відповідачем розрахунків спонукало позив ача звернутися з відповідним позовом до суду.

З врахуванням встановлени х обставин суд дійшов наступ них висновків.

Стаття 11 Цивільного кодексу України вказує, що цивільні п рава та обов'язки виникають і з дій осіб, що передбачені акт ами цивільного законодавств а, а також із дій осіб, що не пер едбачені цими актами, але за а налогією породжують цивільн і права та обов'язки, й серед п ідстав виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, п ередбачає договори та інші п равочини.

Як зазначено в ст.174 Господар ського кодексу України, госп одарські зобов'язання можуть виникати, зокрема, із господа рського договору та інших уг од, передбачених законом, а та кож з угод, не передбачених за коном, але таких, які йому не с уперечать.

Відповідно до ст.509 Цивільно го кодексу України зобов'яза нням є правовідносини, в яком у одна сторона (боржник) зобов 'язана вчинити на користь дру гої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплат ити гроші тощо) або утриматис я від певної дії, а кредитор ма є право вимагати від боржник а виконання його обов'язку. Та ке ж положення містить і ст.173 Г осподарського кодексу Украї ни, в якій зазначено, що господ арським визнається зобов'яза ння, що виникає між суб'єктом г осподарювання та іншим учасн иком (учасниками) відносин у с фері господарювання з підста в, передбачених цим Кодексом , в силу якого один суб'єкт (зоб ов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинит и певну дію господарського ч и управлінсько-господарсько го характеру на користь іншо го суб'єкта (виконати роботу, п ередати майно, сплатити грош і, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а і нший суб'єкт (управнена сторо на, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'яза ної сторони виконання її обо в'язку.

Дії позивача по передачі то вару та дії відповідача по пр ийняттю вказаного товару, за визначеною ціною свідчать п ро те, що у боржника (відповіда ча) виникло зобов'язання п о оплаті за отриманий товар.

З моменту укладення сторон ами договору від 01.03.2009 року між ними виникли зобов'язання як і регулюються параграфом 3 гл ави 54 Цивільного кодексу Укра їни "Поставка".

Згідно ч.ч.1, 2 ст.712 ЦК України з а договором поставки продаве ць (постачальник), який здійсн ює підприємницьку діяльніст ь, зобов'язується передати у в становлений строк (строки) то вар у власність покупця для в икористання його у підприємн ицькій діяльності або в інши х цілях, не пов'язаних з особис тим, сімейним, домашнім або ін шим подібним використанням, а покупець зобов'язується пр ийняти товар і сплатити за нь ого певну грошову суму. До дог овору поставки застосовують ся загальні положення про ку півлю-продаж, якщо інше не вст ановлено договором, законом або не випливає з характеру в ідносин сторін.

В силу ст.655 ЦК України, за дог овором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає а бо зобов'язується передати майно (товар) у власність друг ій стороні (покупцеві), а покуп ець приймає або зобов'язуєт ься прийняти майно (товар) і сп латити за нього певну грошов у суму.

Згідно ст.692 ЦК України, покуп ець зобов'язаний оплатити т овар після його прийняття аб о прийняття товаророзпорядч их документів на нього, якщо д оговором або актами цивільно го законодавства не встановл ений інший строк оплати това ру.

Ціна в договорі встановлює ться за домовленістю сторін (ст.631 ЦК України).

Відповідно до ч.1 ст.530 ЦК Укра їни, якщо у зобов'язанні встан овлений строк (термін) його ви конання, то воно підлягає вик онанню у цей строк (термін).

Згідно зі ст.526 Цивільного ко дексу України, ст.193 Господарс ького кодексу України зобов' язання має виконуватися нале жним чином відповідно до умо в договору та вимог цих Кодек сів, інших актів цивільного з аконодавства, а за відсутнос ті таких умов та вимог - відпов ідно до звичаїв ділового обо роту або інших вимог, що звича йно ставляться.

Одностороння відмова від з обов'язання або одностороння зміна його умов не допускаєт ься, якщо інше не встановлено договором або законом (ст.525 Ци вільного кодексу України, ч.7 с т.193 Господарського кодексу Ук раїни)

Відповідно до ст.527 Цивільно го кодексу України боржник з обов'язаний виконати свій об ов'язок, а кредитор - прийняти виконання особисто, якщо інш е не встановлено договором а бо законом, не випливає із сут і зобов'язання чи звичаїв діл ового обороту.

Кожна зі сторін у зобов'язан ні має право вимагати доказі в того, що обов'язок виконуєть ся належним боржником або ви конання приймається належни м кредитором чи уповноважено ю на це особою, і несе ризик на слідків непред'явлення такої вимоги.

Згідно ч.1 ст.625 ЦК України бор жник не звільняється від від повідальності за неможливіс ть виконання ним грошового з обов'язання.

Виходячи з встановлених об ставин справи та наведених в ище законодавчих приписів, с уд вважає вимогу позивача пр о стягнення боргу в розмірі 287 293,33 грн. правомірною та обґрунт ованою з огляду на що задовол ьняє її в повному обсязі.

Як визначає ст.32 Господарсь кого процесуального кодексу України, доказами у справі є б удь-які фактичні дані, на підс таві яких господарський суд встановлює наявність чи відс утність обставин, на яких ґру нтуються вимоги і запереченн я, а також інші обставини, які мають значення для правильно го вирішення спору.

Відповідно до ст.ст. 34, 43 Госпо дарського процесуального ко дексу України докази подають ся сторонами та іншими учасн иками судового процесу. Обст авини справи, які відповідно до законодавства повинні бу ти підтверджені певними засо бами доказування, не можуть п ідтверджуватися іншими засо бами доказування. Господарсь кий суд оцінює докази за свої м внутрішнім переконанням, щ о ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному роз гляді в судовому процесі всі х обставин справи в їх сукупн ості, керуючись законом. Ніяк і докази не мають для господа рського суду заздалегідь вст ановленої сили. Визнання одн ією стороною фактичних даних і обставин, якими інша сторон а обґрунтовує свої вимоги аб о заперечення для господарсь кого суду не є обов'язковим .

За змістом статті 33 Господа рського процесуального коде ксу України, обов'язок доказу вання та подання доказів роз поділяється між сторонами, в иходячи з того, хто посилаєть ся на юридичні факти, які обґр унтовують його вимоги і запе речення.

Всупереч наведеним вище но рмам та вимогам ухвали суду в ідповідач не подав до суду жодних доказів в спростув ання позовних вимог позивача щодо стягнення боргу в тому р ахунку доказів проведення ро зрахунків (платіжні дорученн я, виписки банківських устан ов щодо руху коштів, квитанці ї до прибуткових касових орд ерів).

За таких обставин, суд дійшо в висновку про задоволення п озову в повному обсязі.

Витрати на держмито та витр ати на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су підлягають віднесенню на відповідача відповідно до с т. 49 ГПК України.

03.02.2011 року в судовому засідан ні оголошено вступну та резо лютивну частину рішення.

Керуючись ст.ст. 4-3, 4-5, 22, 32, 33, 34, 36, 43, 44, 45, 46, ч.ч.1, 2, 5 ст. 49, ст.ст.82, 84, 85, 87, 115, 116 Гос подарського процесуального кодексу України, суд-

ВИРІШИВ :

1. Позов задовольнити по вністю.

2. Стягнути з Приватного сільськогосподарського під приємства "Савинецьке", ву л. Леніна, 45А, с.Савинці, Тростян ецький район, Вінницька обла сть, 24335 (ідентифікаційний код - 33559260) на користь Сільськогоспо дарського товариства з обмеж еною відповідальністю "Сувор овське" вул. Леніна, 1, с.Суворо вське, Тульчинський район, Ві нницька область, 23643 (ідентифі каційний код - 03734470) - 287293 грн. 33 ко п. - боргу, 2872 грн. 93 коп. - в ідшкодування витрат пов'яз аних зі сплатою державного м ита та 236 грн. 00 коп. - відшко дування витрат на інформацій но-технічне забезпечення суд ового процесу.

3. Видати наказ після наб рання рішенням законної сили .

Суддя Банасько О.О.

Повний текст рі шення суду оформлено і підпи сано відповідно до вимог ст.84 ГПК України 08 лютого 2011 р .

віддрук. 1 прим.:

1 - до справи.

СудГосподарський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення03.02.2011
Оприлюднено10.02.2011
Номер документу13686561
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —7/237-10

Рішення від 03.02.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Банасько О.О.

Ухвала від 24.12.2010

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Банасько О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні