Рішення
від 07.02.2011 по справі 6/470-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

6/470-10

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

  

25.01.11р.

Справа № 6/470-10

За позовом  Товариства з обмеженою відповідальністю "ЗЕМЛЕУСТРІЙ", м. Дніпродзержинськ, Дніпропетровська область 

до  Відповідача-1 Державної податкової інспекції у місті Дніпродзержинську,                                  м. Дніпродзержинськ, Дніпропетровська область

    Відповідача-2 Обласного комунального підприємства "Дніпродзержинське бюро технічної інвентаризації", м. Дніпродзержинськ, Дніпропетровська область 

про визнання біржового договору №2009/10/1-НЗ від 20.09.2010р. дійсним та визнання права власності

            

Суддя  Коваленко О.О.

Представники:

  від позивача         - Пушкар О.В., довіреність б/н від 16.11.2010р.

  від відповідача-1 - не з'явився

  від відповідача-2 - не з'явився 

СУТЬ СПОРУ:

Розглядається позовна заява товариства з обмеженою відповідальністю "ЗЕМЛЕУСТРІЙ", м. Дніпродзержинськ, Дніпропетровська область-далі по тексту-позивача до Державної податкової інспекції у місті Дніпродзержинську, м. Дніпродзержинськ, Дніпропетровська область-далі по тексту-відповідача-1 та до Обласного комунального підприємства "Дніпродзержинське бюро технічної інвентаризації", м. Дніпродзержинськ, Дніпропетровська область-далі по тексту-відповідача-2 про визнання дійсним біржового договору №2009/10/1-НЗ від 20.09.2010р. зареєстрований Правобережною товарною біржею, та визнання за позивачем права власності на адміністративні приміщення (вбудоване приміщення №36) загальною площею 190,3 кв.м., що розташоване за адресою: м. Дніпродзержинськ, п-т Пеліна, 18, та зобов'язання ОКП "Дніпродзержинське бюро технічної інвентаризації" зареєструвати право власності на вказані адміністративні приміщення.

          Враховуючи те, що відповідача-1 належним чином судом повідомлено про час та місце судового засідання, що підтверджується штампом суду про відправлення копії ухвал суду від: 25.11.2010р. та  від 16.12.2010р., замовленою  кореспонденцією з повідомленням  про час та місце судового засідання, а відповідач-1 02.12.2010р. отримавши ухвалу суду про слухання справи 16.12.2010р., не скористався наданим йому законним правом участі у судовому засіданні, надані позивачем матеріали справи та оригінали документів дозволяють розглянути справу по суті спору, у зв'язку з чим суд вважає за можливе розглянути справу в даному судовому засіданні за відсутністю представника відповідача-1.

          Враховуючи те, що відповідача-2 належним чином судом повідомлено про час та місце судового засідання, що підтверджується штампом суду про відправлення копії ухвал суду від: 25.11.2010р. та від 16.12.2010р., замовленою кореспонденцією з повідомленням про час та місце судового засідання, у відзиві на позов проти визнання за позивачем права власності не заперечував та звернувся до суду з письмовим клопотанням про розгляд справи без його участі і оскільки надані позивачем матеріали справи та оригінали документів дозволяють розглянути справу по суті спору, суд вважає за можливе розглянути справу в даному судовому засіданні за відсутністю відповідача-2.

16.12.2010р. на підставі ст. 77 Господарського процесуального кодексу України слухання справи було відкладено до 25.01.2011р. у зв'язку з тим, що відповідач-1 та відповідач-2 у судове засідання не з'явилися.

          25.01.2011р.  справу було розглянуто за участю представника позивача за наявними в ній матеріалами.

Вивчивши матеріали справи, господарський суд –

ВСТАНОВИВ:

20.09.2010р. був проведений цільовий аукціон щодо продажу вбудованого приміщення №36 загальною площею 190,3 кв.м., що розташоване за адресою: м.Дніпродзержинськ, п-т Пеліна, 18, яке належало Комунальному підприємству "Дніпродзержинське житлове об'єднання". Переможцем аукціону стало ТОВ "Землеустрій", про що відображено в протоколі аукціону №1. Зазначене майно знаходилось в податковій заставі ДПІ у м.Дніпродзержинську і відповідно до ст. 10 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" підлягало продажу в рахунок погашення податкового боргу Комунального підприємства "Дніпродзержинське житлове об'єднання", що підтверджується матеріалами справи, не заперечується сторонами.

За результатами проведеного аукціону був складений біржовий договір №2009/10/1-НЗ від 20.09.2010р., згідно якого ТОВ "Землеустрій" придбало вбудоване приміщення №36 загальною площею 190,3 кв.м., що розташоване за адресою: м.Дніпродзержинськ, п-т Пеліна, 18. У відповідності до п.8 вказаного біржового договору право власності та ризик випадкового знищення даного майна переходить від продавця до ТОВ "Землеустрій", як покупця, з моменту підписання даного договору, тобто з 20.09.2010р. Відповідно до умов договору та у відповідності до платіжного доручення від 21.09.2010р. №1332, платіжного доручення від 21.09.2010р. №1333 та платіжного доручення від 09.2010р. №1334 ТОВ "Землеустрій" було повністю сплачено вартість майна та супутніх послуг, що передбачено біржовим договором, у зв'язку з чим ТОВ "Землеустрій" звернулося до Обласного комунального підприємства "Дніпродзержинське бюро технічної інвентаризації" щодо реєстрації права власності на об'єкт нерухомого майна, яке належить йому на підставі біржового договору купівлі - продажу від 20.09.2010р.

Приймаючи до уваги, що своїм рішенням від 20.10.2010р. №2702 Обласне комунальне підприємство "Дніпродзержинське бюро технічної інвентаризації" відмовило ТОВ "Землеустрій" в реєстрації права власності на зазначений вище об'єкт нерухомості, з посиланням на те, що відповідно до Тимчасового положення "Про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно", затвердженого наказом Мін'юсту України від 07.02.2002р. №7/5 (зареєстрований в Міністерстві юстиції України 18.02.2002р. за №157/6445) поданий договір не відповідає вимогам, встановленим вказаним Положенням та актам чинного законодавства, тобто не посвідчений нотаріально, позивач звернувся до суду з позовом, просить господарський суд визнати дійсним біржовий договір №2009/10/1-НЗ від 20.09.2010р. зареєстрований Правобережною товарною біржею; визнати за ним право власності на адміністративні приміщення (вбудоване приміщення №36) загальною площею 190,3 кв.м., що розташоване за адресою: м. Дніпродзержинськ, п-т Пеліна, 18; зобов'язати  ОКП "Дніпродзержинське бюро технічної інвентаризації" зареєструвати право власності на вказані адміністративні приміщення.

            

Позивачем на підставі ст.33 ГПК України документально доведено ті обставини, на які він посилався в позовній заяві як на підставу своїх позовних вимог.

Відповідно до ст.328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Право власності у набувача майна за біржовим договором виникає з моменту передачі майна, якщо інше не встановлено договором або законом. У даному випадку, у відповідності до п.8 біржового договору, право власності на майно набувається покупцем з моменту підписання біржового договору.

Статтею 650 ЦК України встановлено, що особливості укладення договорів на біржах, аукціонах, конкурсах тощо встановлюються відповідними актами цивільного законодавства.

Частиною 4 ст.656 ЦК України передбачено, що до договору купівлі-продажу на біржах, конкурсах, аукціонах (публічних торгах), договору купівлі-продажу валютних цінностей і цінних паперів застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено законом про ці види договорів купівлі-продажу або не випливає з їхньої суті.

Закон України "Про товарну біржу" встановлює певні особливості укладення договорів на біржах. Так, зокрема, відповідно до ст. 15 Закону України "Про товарну біржу" біржовий контракт не підлягає нотаріальному посвідченню та вважається укладеним з моменту реєстрації його на біржі. ТОВ "Землеустрій" придбав у власність об'єкт нерухомого майна на підставі біржового договору, право власності на яке у нього виникло з моменту підписання і реєстрації такого договору на біржі з урахуванням приписів діючого законодавства.

Відповідно до ст.392 ЦК України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Згідно технічного паспорту об'єкт нерухомого майна - адміністративні приміщення (вбудоване приміщення №36) загальною площею 190,3 кв.м., знаходиться за адресою: м.Дніпродзержинськ, п-т Пеліна, 18.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що позовні вимоги позивача - визнати дійсним біржовий договір №2009/10/1-НЗ від 20.09.2010р. зареєстрований   Правобережною товарною біржею; - визнати за позивачем право власності на адміністративні приміщення (вбудоване приміщення №36) загальною площею 190,3 кв.м., що розташоване за адресою: м. Дніпродзержинськ, п-т Пеліна, 18, слід визнати обґрунтованими, підлягають задоволенню, оскільки даний договір купівлі-продажу укладено на Правобережній товарній біржі, який регулюється Законом України "Про товарну біржу" і  відповідно до ст. 15 якого угода, зареєстрована на біржі, не підлягає нотаріальному посвідченню та відповідно до Інструкції про порядок державної реєстрації прав власності на об'єкти нерухомого майна, що перебувають у власності юридичних та фізичних осіб, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 26.06.1998р. за № 399/2839.

У задоволенні вимог позивача зобов'язати ОКП "Дніпродзержинське бюро технічної інвентаризації" зареєструвати право власності на вказані адміністративні приміщення слід відмовити, оскільки таку вимогу належить розглядати в порядку адміністративного судочинства. Згідно приписів ст. ст. 3, 17 Кодексу адміністративного судочинства України справа адміністративної юрисдикції - переданий на вирішення адміністративного суду публічно-правовий спір, у якому хоча б однією зі сторін є орган виконавчої влади, орган місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа або інший суб'єкт, який здійснює владні управлінські функції на основі законодавства, в  тому  числі  на виконання делегованих повноважень. Юрисдикція адміністративних судів поширюється на правовідносини, що виникають у зв'язку з здійсненням суб'єктом владних повноважень владних управлінських функцій, а також у зв'язку з публічним формуванням суб'єкта владних повноважень шляхом виборів або референдуму.

Судові витрати слід покласти на позивача згідно його письмового клопотання.

Керуючись ст. ст. 16, 328 Цивільного кодексу України, ст. ст. 33, 49, 82-85, 87 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд -

ВИРІШИВ:

          Позов задовольнити частково.

          Визнати дійсним біржовий договір №2009/10/1-НЗ від 20.09.2010р., зареєстрований Правобережною товарною біржею.

Визнати право власності на адміністративні приміщення (вбудоване приміщення №36) загальною площею 190,3 кв.м., що розташоване за адресою: м. Дніпродзержинськ, п-т Пеліна, 18, за товариством з обмеженою відповідальністю "ЗЕМЛЕУСТРІЙ" (51931,                                    Дніпропетровська область, м. Дніпродзержинськ, вул. Дзержинського, буд. 83, кв. 1, код ЄДРПОУ 32293042).

В решті позову відмовити.

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання та в цей термін може бути оскаржено до Дніпропетровського апеляційного господарського суду.

Суддя

 О.О. Коваленко

Повне рішення складено 25.01.2011р.

 

   

Дата ухвалення рішення07.02.2011
Оприлюднено10.02.2011
Номер документу13686873
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання біржового договору №2009/10/1-НЗ від 20.09.2010р. дійсним та визнання права власності            &nbsp

Судовий реєстр по справі —6/470-10

Рішення від 07.02.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваленко Олександр Олексійович

Ухвала від 16.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваленко Олександр Олексійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні