Постанова
від 30.06.2010 по справі 2-а-4881/10/1070
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКР УЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

30 червня 2010 р. №2-а-4 881/10/1070

приміщення суду за адресою :

м. Київ, бул. Лесі Українки , 26 , зал судових засідань № 1018

час прийняття постанови : 11 год. 13 хв.

Київський окружний адмін істративний суд у складі:

головуючого - судді Леонтович А.М.

при секретарі - Воро нюк М.М.

за участю представників ст орін:

від позивача не з'явився

від відповідача : не з'явився

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адмініст ративну справу

за позовом

Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального с трахування від нещасних випа дків на виробництві та профе сійних захворювань у Яготинс ькому районі Київської облас ті до Товариства з обмеженою в ідповідальністю «Яготинськ ий цегельний завод» про стягнення заборгован ості зі сплати страхових вне сків в сумі 1139 грн. 67 коп.

ВСТАНОВИВ:

Відділення виконавчої д ирекції Фонду соціального ст рахування від нещасних випад ків на виробництві та профес ійних захворювань у Яготинсь кому районі Київської област і (далі - позивач) звернулось до суду з позовом про стягнен ня з Товариства з обмеженою в ідповідальністю «Яготинськ ий цегельний завод» (далі - в ідповідач) суму заборгованос ті зі сплати страхових внеск ів в розмірі 1139 грн. 67 коп.

Свої позовні вимоги позива ч обґрунтовує тим, що відпові дач - Товариство з обмеженою відповідальністю «Яготинсь кий цегельний завод» зареєс тровано, як платник обов' яз кових страхових внесків у В ідділенні виконавчої дирекц ії Фонду соціального страхув ання від нещасних випадків н а виробництві та професійних захворювань у Яготинському районі Київської області і в ідповідно до ст. 45 Закону Укра їни «Про загальнообов' язко ве державне страхування від нещасних випадків на виробн ицтві та професійних захвор ювань, які спричинили втрату працездатності зобов' яза ний сплачувати щомісячно ст рахові внески в розмірі 2,08 % ві д фонду заробітної плати. Пор ушуючи вимоги зазначеного за кону відповідач не регулярно сплачував страхові внески, в результаті чого утворилась заборгованість зі сплати збо ру на обов' язкове державне страхування від нещасних вип адків на виробництві та проф есійних захворювань у вигляд і недоїмки у сумі 1139 грн 67 коп.

Представник позивача у суд ове засідання не з' явився, п ро дату, час та місце розгляд у справи повідомлений належн им чином, 30.06.2010 року представник позивача Гостищева Н.В. надала суду заяву, в якій заз начено, що вона просить розг лянути справу у відсутності представника позивача, позо вні вимоги підтримує у повно му обсязі.

Представник відповідача у судове засідання не з' явив ся, про дату, час та місце розг ляду справи повідомлявся на лежним чином, заяву про розгл яд справи за його відсутност і не подав, причин неявки не по відомив. Судом визнано за мож ливе розглянути справу у від сутності відповідача на підс таві наявних у справі доказі в.

Розглянувши подані докуме нти і матеріали, всебічно і по вно з' ясувавши фактичні обс тавини, на яких ґрунтується п озов, оцінивши докази, які маю ть юридичне значення для роз гляду справи і вирішення спо ру по суті, суд вважає встано вленими наступні обставини т а відповідні їм правовідноси ни.

Відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю «Яготинський цегельний заво д» зареєстровано, як юридичн у особу 09.09.2006 року Яготинською р айонною державною адміністр ацією Київської області (сві доцтво про державну реєстрац ію серії А00 № 491540, ідентифікацій ний код - 34233598).

13 вересня 2006 Товариство з обм еженою відповідальністю «Яг отинський цегельний завод» в зято на облік, як платник вне сків до Відділення виконавчо ї дирекції Фонду соціального страхування від нещасних ви падків на виробництві та про фесійних захворювань у Яготи нському районі Київської обл асті, на підтвердження чого н им отримано страхове свідоцт во за реєстраційним № 1025000446 .

Відповідно до ст. 6 Закону Ук раїни «Про загальнообов'язко ве державне соціальне страху вання від нещасного випадку на виробництві та професійно го захворювання, які спричин или втрату працездатності» в ід 23.09.1999 р. №1105-XIV (далі - Закон № 1105-Х ІV), суб'єктами страхування від нещасного випадку є застрах овані громадяни, а в окремих в ипадках - члени їх сімей та інш і особи, страхувальники та ст раховик. Застрахованою є фіз ична особа, на користь якої зд ійснюється страхування. Стра хувальниками є роботодавці, а в окремих випадках - застрах овані особи. Страховик - Фонд с оціального страхування від н ещасних випадків на виробниц тві та професійних захворюва нь України. Об'єктом страхува ння від нещасного випадку є ж иття застрахованого, його зд оров'я та працездатність.

Статтею 7 Закону України №1105- XIV - роботодавцем вважається: в ласник підприємства або упов новажений ним орган та фізич на особа, яка використовує на йману працю; власник розташо ваного в Україні іноземн ого підприємства, установи, о рганізації (у тому числі міжн ародних), філії або представн ицтва, який використовує най ману працю, якщо інше не перед бачено міжнародним договоро м, згода на обов'язковість яко го надана Верховною Радою Ук раїни.

Відповідно до ст. 67 Конститу ції України кожен зобов'язан ий сплачувати податки і збо ри в порядку і розмірах, вста новлених законом.

Згідно ст. 45 Закону 1105-ХІV, робо тодавець як страхувальник зо бов' язаний своєчасно та пов ністю нараховувати і сплачув ати в установленому порядку страхові внески до Фонду соц іального страхування від нещ асних випадків.

Відповідно до пункту 4.10. Інст рукції про порядок перерахув ання, обліку та витрачання ст рахових коштів Фонду соціаль ного страхування від нещасни х випадків на виробництві та професійних захворювань Укр аїни затвердженої постаново ю правління Фонду соціальног о страхування від нещасних в ипадків на виробництві та пр офесійних захворювань Украї ни від 12.07.2007 р. № 36 (надалі-Інструк ція №36) розміри страхових внес ків страхувальників обчислю ються для роботодавців - у в ідсотках до сум фактичних ви трат на оплату праці наймани х працівників, що включають в итрати на виплату основної т а додаткової заробітної плат и, інших заохочувальних і ком пенсаційних виплат, у тому чи слі в натуральній формі , що в изначаються відповідно до З акону України «Про оплату пр аці», які підлягають обкладе нню податком з доходів фізич них осіб.

Страхові внески, відповідн о до пункту 4.12 Інструкції №36, сп лачується страхувальниками - роботодавцями - у день одерж ання коштів на оплату праці в установах банків, на поточні рахунки фізичних осіб в уста новах банків, сплачують стра хові внески до Фонду в день пе рерахування коштів на особов і рахунки.

Відповідно до п. 7.5 Інструкці ї №36, юридичні особи - платники страхових внесків щоквартал у у двох примірниках складаю ть Розрахункову відомість, о дин примірник якої подається до робочого органу виконавч ої дирекції Фонду за місцем о бліку страхувальника в такі строки: до 20 квітня, до 20 липня, д о 20 жовтня поточного року, до 25 січня року, наступного за зві тним. Усі примірники Розраху нкової відомості підписують ся керівником і головним бух галтером підприємства, викон авцем та завіряються печатко ю. Другий примірник звіту зал ишається в бухгалтерії платн ика.

Документом, що підтверджує визнання вимоги позивача є с кладена та подана відповідач ем, відповідно до п.7.5 Інструкц ії №36, розрахункова відомість про нарахування і перерахув ання страхових внесків та ви трачання коштів Фонду соціал ьного страхування від нещасн их випадків на виробництві т а професійних захворювань Ук раїни за 1 квартал 2010 року, згід но з якою, відповідач має забо ргованість перед позивачем з і сплати страхових внесків у розмірі 1139 грн 67 коп. недоїмки.

Відповідно до ст. 18 Закону 1105-Х ІV, робочими органами виконав чої дирекції Фонду є її управ ління в Автономній Республіц і Крим, областях, містах Києві та Севастополі, відділення в районах і містах обласного з начення. Робочі органи викон авчої дирекції Фонду є юриди чними особами, мають самості йні кошториси, печатку із зоб раженням Державного Герба Ук раїни та своїм найменування м.

Типовим положення про відд ілення виконавчої дирекції Ф онду соціального страхуванн я від нещасних випадків на ви робництві та професійних зах ворювань України в районах т а містах обласного значення , затвердженого Постановою п равління Фонду соціального с трахування від нещасних випа дків на виробництві та профе сійних захворювань України в ід 20 квітня 2001 р. N 19, також, передб ачено, що позивач, є робочим о рганом виконавчої дирекції Ф онду соціального страхуванн я від нещасних випадків на ви робництві та професійних зах ворювань України (далі - Фонд), що утворюється відповідно д о Закону України "Про загальн ообов'язкове державне соціал ьне страхування від нещасног о випадку на виробництві та п рофесійного захворювання, як і спричинили втрату працезда тності". Завданнями позивача , зокрема є збирання страхови х внесків, капіталізованих п латежів, коштів з інших джере л, передбачених законодавств ом .

Несплата відповідачем кош тів призводить до недоотрима ння Фондом соціального страх ування від нещасних випадків на виробництві та професійн их захворювань України кошті в, які повинні направлятися н а поточні рахунки Фонду, що в с вою чергу зачіпає інтереси д ержавних установ, підприємст в та організацій, які фінансу ються з бюджету, а також інтер еси громадян, оскільки вказа ні кошти призначаються для в иплати застрахованим особам допомоги від нещасних випад ків на виробництві та профес ійних захворювань.

Беручи до уваги те, що суму с трахових внесків у розмірі 1139 грн 67 коп. відповідач у встан овлені законодавством строк и не сплатив, доказів погашен ня відповідачем зазначеної з аборгованості станом на день розгляду цього спору не нада но, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовни х вимог та вважає їх такими, що підлягають задоволенню у по вному обсязі.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС Укр аїни кожна сторона повинна д овести ті обставини, на яких ґ рунтуються її вимоги та запе речення, крім випадків, встан овлених статтею 72 цього Кодек су.

Доказів, які б спростовувал и доводи позивача, відповіда ч суду не надав.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб' єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також з а відсутності витрат позивач а - суб'єкта владних повноваже нь, пов'язаних із залученням с відків та проведенням судови х експертиз, судові витрати (с удовий збір) згідно ч. 4 ст. 94 КАС України стягненню з відпові дача не підлягають.

Керуючись статтями 11-14, 51, 69-71, 79, 86 , 94, 122, 159-163, 167, 185-186, 254 Кодексу адмініст ративного судочинства Украї ни, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Позов Відділення викона вчої дирекції Фонду соціальн ого страхування від нещасних випадків на виробництві та п рофесійних захворювань у Яго тинському районі Київської о бласті до Товариства з обмеж еною відповідальністю «Ягот инський цегельний завод» про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків в с умі 1139 грн. 67 коп. - задовольнити .

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю «Яг отинський цегельний завод» (07700, Київська область, м. Яготин , вул. Кільцева, 26, ідентифікаці йний код 34233598) на користь Відділ ення виконавчої дирекції Фон ду соціального страхування в ід нещасних випадків на виро бництві та професійних захво рювань у Яготинському районі Київської області заборгова ність зі сплати страхових вн есків в сумі 1139 (одна тисяча сто тридцять дев'ять) грн. 67 коп .

Постанова відповідно до ча стини 1 статті 254 Кодексу адмін істративного судочинства Ук раїни набирає законної сили після закінчення строку пода ння заяви про апеляційне оск арження, встановленого цим К одексом, якщо таку заяву не бу ло подано.

Постанова може бути оскарж ена до суду апеляційної інст анції протягом десяти днів з дня її складення в повному об сязі за правилами, встановле ними статтями 185-187 Кодексу адмі ністративного судочинства У країни, шляхом подання через суд першої інстанції заяви п ро апеляційне оскарження з н аступним поданням протягом д вадцяти днів апеляційної ска рги. Апеляційна скарга може б ути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга пода ється у строк, встановлений д ля подання заяви про апеляці йне оскарження.

Суддя: (підпис) А.М. Леонтович

З оригіналом згідно. Суд дя

Повний текст постанови в иготовлено 05.07.2010 року

Дата ухвалення рішення30.06.2010
Оприлюднено11.02.2011
Номер документу13688389
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-4881/10/1070

Постанова від 30.06.2010

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Леонтович А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні