Постанова
від 24.06.2010 по справі 2-а-4197/10/1070
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКР УЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

24 червня 2010 р. №2-а-4197/10/1070

приміщення суду за адресою :

м. Київ, бул. Лесі Українки , 26 , зал судових засідань № 1018

час прийняття постанови : 12 год. 17 хв.

Київський окружний адмін істративний суд у складі:

головуючого - судді Леонтович А.М.

при секретарі - Воро нюк М.М.

за участю представників ст орін:

від позивача Козаренко Н.М.

від відповідача : не з'явився

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адмініст ративну справу

за позовом

Управління Пенсійного фо нду України у Броварському р айоні Київської області до Дочірнього підприємств а «Броварське СПМК-1» про стягнення заборговано сті в сумі 4 371 грн. 51 коп.

ВСТАНОВИВ:

Позивач - Управління Пенсі йного фонду України у Бровар ському районі Київської обла сті звернулось з позовною за явою до суду, в якій просить с тягнути з відповідача - Доч ірнього підприємства «Брова рське СПМК-1» заборгованості (недоїмки) та фінансових санк цій в сумі 4 371 грн. 51 коп.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що ві дповідачем самостійно визна чено розмір страхових внескі в, але не сплачено їх у повному обсязі у визначений законом строк. Внаслідок цього у відп овідача утворилася заборгов аність (недоїмка) за цими обов 'язковими платежами.

Територіальні органи Пен сійного фонду України в силу закону здійснюють функції з контролю за правильністю, по внотою нарахування і своєчас ністю сплати страхувальника ми внесків на загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування, а також стягнення з аборгованості за страховими внесками, тому позивач зверн увся до суду з позовом про стя гнення з відповідача сум вка заної заборгованості.

Ухвалою від 26.03.2010 року судом відкрито провадження в адмі ністративній справі, судове засідання з розгляду справи призначено на 28.04.2010 року, було в ідкладено на 26.05.2010 року, 24.06.2010 року в зв' язку з неявкою відпові дача.

Представник позивача у суд овому засіданні підтримав по зовні вимоги у повному обсяз і та просив позов задовольни ти.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився , про дату, час та місце судово го розгляду повідомлявся нал ежним чином, заяв про неможли вість неприбуття до суду не н адходило.

Відповідач відзиву на позо вну заяву, заперечень проти п озову, будь-яких пояснень, зая в чи клопотань суду не надав.

Судом визнано за можливе р озглянути справу у відсутнос ті відповідача на підставі н аявних у справі доказів.

Розглянувши подані докуме нти і матеріали, всебічно і по вно з'ясувавши фактичні обст авини, на яких ґрунтується по зов, оцінивши докази, які мают ь юридичне значення для розг ляду справи і вирішення спор у по суті, вислухавши предста вника позивача, суд вважає вс тановленими наступні обстав ини та відповідні їм правові дносини.

Дочірнє підприємство «СПМ К-1» було зареєстровано, як юри дичну особу 27.05.2002 року, що підтв ерджується свідоцтвом видан им Броварською районною держ авною адміністрацією (іденти фікаційний код - 00860984), як платни к внесків на загальнообов'яз кове державне пенсійне страх ування перебуває на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України у Броварському райо ні.

Згідно з розрахунком суми с трахових внесків на загально обов'язкове державне пенсійн е страхування, що підлягають сплаті за травень - вересень 2 009 року, а саме: травень 2009 року - 633 грн 60 коп., червень 2009 року - 699 грн 79 коп., липень 2009 року - 633 грн 60 коп., серпень 2009 року - 633 грн 60 к оп., вересень 2009 року - 457 грн 60 ко п. відповідач самостійно виз начив суму страхових внесків , що підлягають сплаті. В зв' я зку з частковою сплатою недо їмка по відповідачу станом н а 24.03.2010 року становить 3 023 грн 71 ко п.

За несвоєчасну сплату стра хових внесків до відповідача застосовано штрафну санкцію у розмірі 1 088 грн 08 коп. та пеня - 259 грн. 72 коп. у відповідності до рішень про застосування штр афних фінансових санкцій від 18.05.2009 року № 427, 08.12.2009 року № 761, 08.12.2009 рок у № 762, 02.02.2010 року № 22. Зазначені ріш ення були отримані головним бухгалтером платника та не о скаржено у встановлені закон ом терміни.

Таким чином загальна сума б оргу становить 4 371 грн 51 коп.

У зв'язку з тим, що відповіда ч суму заборгованості за стр аховими внесками не сплатив в установлений законом строк , позивачем надіслано на адре су відповідача вимогу про сп лату боргу від 01.03.2010 № ю 212/683, яку ві дповідачем також не оплачено .

Надаючи правової оцінки ві дносинам, що виникли між стор онами, суд виходить з таких по ложень законодавчих актів.

Згідно з частиною першою ст атті 15 Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV "Про загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я" (надалі - Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV) платниками страхових внесків до солідарної систе ми є страхувальники, зазначе ні в статті 14 цього Закону, зок рема, роботодавці - підприємс тва, установи та організації , створені відповідно до зако нодавства України.

Відповідно до абзацу шосто го частини другої статті 17 та частини шостої статті 20 Закон у України від 09.07.2003 № 1058-IV страхува льники, до яких також належит ь і відповідач, зобов'язані на раховувати, обчислювати і сп лачувати в установлені строк и та в повному обсязі страхов і внески.

Частиною другою статті 20 за значеного Закону встановлен о, що обчислення страхових вн есків застрахованих осіб зді йснюється страхувальником н а підставі бухгалтерських та інших документів, відповідн о до яких проводиться нараху вання (обчислення) або які під тверджують нарахування заро бітної плати, на які відповід но до цього Закону нараховую ться страхові внески.

Частиною шостою статті 20 За кону України від 09.07.2003 № 1058-IV перед бачено, що страхувальники зо бов'язані сплачувати страхов і внески, нараховані за відпо відний базовий звітний періо д, не пізніше ніж через 20 кален дарних днів із дня закінченн я цього періоду незалежно ві д виплати заробітної плати (д оходу), на суми яких нараховую ться страхові внески. Для стр ахувальників, що мають найма них працівників, базовим зві тним періодом є календарний місяць. Згідно з частиною два надцятою статті 20 зазначеног о Закону страхові внески під лягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.

Відповідно до підпункту 1 пу нкту 8 Розділу XV "Прикінцеві по ложення" Закону України "Про з агальнообов'язкове державне пенсійне страхування" до наб рання чинності законом про с прямування частини страхови х внесків до накопичувальног о фонду страхові внески, що пе рераховуються до солідарної системи (крім страхових внес ків, що перераховуються особ ами, зазначеними в пунктах 3 і 4 статті 11 та у статті 12 цього За кону, а також страхових внеск ів, сплачуваних за осіб, зазна чених у пунктах 8, 13, 14 статті 11 ць ого Закону), сплачуються стра хувальниками та застрахован ими особами на умовах і в поря дку, визначених цим Законом, т а в розмірах, передбачених За коном України "Про збір на обо в'язкове державне пенсійне с трахування" для відповідних платників збору.

Законом України "Про збір на загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування" вста новлено, що страхувальники п овинні сплачувати внески на загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування в роз мірі 33,2 % від фонду оплати праці підприємства, та здійснюват и відрахування збору на зага льнообов'язкове державне пен сійне страхування за фізични х осіб, які працюють на підпри ємстві страхувальника за тру довим договором в розмірах, у становлених цим Законом (від 1 до 5 % сукупного оподатковува ного доходу фізичних осіб).

Відповідно до частини друг ої статті 106 Закону України ві д 09.07.2003 № 1058-IV суми страхових внеск ів своєчасно не нараховані т а/або не сплачені страхуваль никами у строки, визначені ст аттею 20 цього Закону, в тому чи слі обчислені територіальни ми органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених час тиною третьою статті 20 цього З акону, вважаються прострочен ою заборгованістю із сплати страхових внесків і стягують ся з нарахуванням пені та зас тосуванням фінансових санкц ій.

Абзацом восьмим пункту 3 ста тті 106 Закону України "Про зага льнообов'язкове державне пен сійне страхування" передбаче но право органів Пенсійного фонду звертатись до суду з по зовами про стягнення недоїмк и.

Наявність у відповідача за боргованості за внесками на загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування підтв ерджується копіями розрахун ків суми страхових внесків н а загальнообов'язкове держав не пенсійне страхування, под аних відповідачем до Пенсійн ого фонду, витягом з картки ос обового рахунку страхувальн ика, а також розрахунками, над аними позивачем.

На час розгляду справи та ви несення рішення по суті заяв лених позовних вимог доказів про сплату зазначеної суми в ідповідачем не надано.

За таких обставин, виходячи з меж заявлених позовних вим ог, суд дійшов висновку про об ґрунтованість позовних вимо г, та вважає їх такими, що підл ягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до частини друг ої статті 94 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и, якщо судове рішення ухвале не на користь сторони - суб'єкт а владних повноважень, суд пр исуджує з іншої сторони всі з дійснені нею документально п ідтверджені судові витрати, пов'язані із залученням свід ків та проведенням судових е кспертиз. Позивач не надав су ду доказів понесення ним яки х-небудь судових витрат, тому такі витрати стягненню з від повідача не підлягають.

Керуючись статтями 11-14, 69-71, 79, 86, 94 , 122, 159-163, 167, 185-186, 254 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Позов Управління Пенсі йного фонду України у Бровар ському районі Київської обла сті до Дочірнього підприємст ва «Броварське СПМК-1» про ст ягнення заборгованості в су мі 4 371 грн. 51 коп. - задовольнити.

Стягнути з Дочірнього підп риємства «Броварське СПМК-1» (Київська область, Броварськ ий район, с. Княжичі, вул. Макси менка, 10, код ЄДРПОУ 00860984) на кори сть Управління Пенсійного фо нду України у Броварському р айоні Київської області (07400, К иївська область, м. Бровари, в ул. Незалежності, 8-а, р/р 256003131006 у Г оловному управлінні ощадног о банку України по м. Києву та Київській області, МФО 322669, код ЄДРПОУ 20579315) заборгованість на загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування в с умі 4 371 (чотири тисячі трист а сімдесят одна) грн. 51 коп.

Постанова відповідно до ча стини 1 статті 254 Кодексу адмін істративного судочинства Ук раїни набирає законної сили після закінчення строку пода ння заяви про апеляційне оск арження, встановленого цим К одексом, якщо таку заяву не бу ло подано.

Постанова може бути оскарж ена до суду апеляційної інст анції протягом десяти днів з дня її складення в повному об сязі за правилами, встановле ними статтями 185-187 Кодексу адмі ністративного судочинства У країни, шляхом подання через суд першої інстанції заяви п ро апеляційне оскарження з н аступним поданням протягом д вадцяти днів апеляційної ска рги. Апеляційна скарга може б ути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга пода ється у строк, встановлений д ля подання заяви про апеляці йне оскарження.

Суддя: (підпис) А.М. Леонтович

З оригіналом згідно. Суд дя

Повний текст постанови в иготовлено 29.06.2010 року

Дата ухвалення рішення24.06.2010
Оприлюднено11.02.2011
Номер документу13688505
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-4197/10/1070

Постанова від 24.06.2010

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Леонтович А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні