Постанова
від 08.07.2010 по справі 2-а-4777/10/1070
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОК РУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

08 липня 2010 р. №2-а-4777/10/1070

приміщення суду за адресою :

м. Київ, бул. Лесі Українки , 26 , зал судових засідань № 1016

час прийняття постанови : 11 год. 33 хв.

Київський окружний адміні стративний суд у складі:

головуючого - судді Леонтович А.М.

при секретарі - Воро нюк М.М.

за участю представників ст орін:

від позивача: Козаренко Н.М. (за довіре ністю),

від відповідача : не з'явився,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адмініст ративну справу

за позовом Управління Пенсійного фон ду України у Броварському ра йоні Київської області до Сільськогосподарського т овариства з обмеженою відпов ідальністю «Княжицьке» про стягнення заборгованост і в сумі 93589 грн. 68 коп.

ВСТАНОВИВ:

Позивач - Управління Пенсі йного фонду України у Бровар ському районі Київської обла сті звернулось з позовною за явою до суду, в якій просить с тягнути з відповідача - Сіл ьськогосподарського товари ства з обмеженою відповідаль ністю «Княжицьке» заборгова ність (недоїмку) в сумі 93589 грн. 68 коп.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що ві дповідачем самостійно визна чено розмір страхових внескі в, але не сплачено їх у повному обсязі у визначений законом строк. Внаслідок цього у відп овідача утворилася заборгов аність (недоїмка) за цими обов 'язковими платежами.

Територіальні органи Пен сійного фонду України в силу закону здійснюють функції з контролю за правильністю, по внотою нарахування і своєчас ністю сплати страхувальника ми внесків на загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування, а також стягнення з аборгованості за страховими внесками, тому позивач зверн увся до суду з позовом про стя гнення з відповідача сум вка заної заборгованості.

Ухвалою від 22.04.2010 судом відк рито провадження в адміністр ативній справі, судове засід ання з розгляду справи призн ачено на 12.05.2010, відкладено на 09.06.20 10, 08.07.2010.

Представник позивача у суд овому засіданні підтримав по зовні вимоги у повному обсяз і та просив позов задовольни ти.

Відповідач відзиву на позо вну заяву, заперечень проти п озову, будь-яких пояснень, зая в чи клопотань суду не надав, у судове засідання не з'явився , про дату, час та місце судово го розгляду повідомлявся нал ежним чином, заяв про неможли вість неприбуття до суду не н адходило.

Судом визнано за можливе р озглянути справу у відсутнос ті відповідача на підставі н аявних у справі доказів.

Розглянувши подані докуме нти і матеріали, всебічно і по вно з'ясувавши фактичні обст авини, на яких ґрунтується по зов, оцінивши докази, які мают ь юридичне значення для розг ляду справи і вирішення спор у по суті, вислухавши предста вника позивача, суд вважає вс тановленими наступні обстав ини та відповідні їм правові дносини.

Сільськогосподарське това риство з обмеженою відповіда льністю «Княжицьке» зареєст роване, як суб' єкт підприєм ницької діяльності 20.02.2003, що під тверджується свідоцтвом вид аним Броварською районною де ржавною адміністрацією Київ ської області (ідентифікацій ний код - 32277523) (а.с. 6), як платник вн есків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня перебуває на обліку в Упра влінні Пенсійного фонду Укра їни у Броварському районі.

Згідно з розрахунками сум с трахових внесків на загально обов'язкове державне пенсійн е страхування, що підлягають сплаті за період з листопада 2009 року по січень 2010 року, відпо відач самостійно визначив су му страхових внесків, що підл ягають сплаті, а саме: 93589 грн. 68 к оп.

У зв'язку з тим, що відповіда ч суму заборгованості за стр аховими внесками не сплатив в установлений законом строк , позивачем надіслано на адре су відповідача вимогу про сп лату боргу від 01.03.2010 № Ю 206\663 на заг альну суму заборгованості у розмірі 272202, 75 грн.

Зазначена вимога отримана відповідачем 17.03.2010, про що свід чить підпис його повноважної особи на копії повідомлення про вручення поштового відп равлення (а.с. 19).

Надаючи правової оцінки ві дносинам, що виникли між стор онами, суд виходить з таких по ложень законодавчих актів.

Згідно з частиною першою ст атті 15 Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV "Про загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я" (надалі - Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV) платниками страхових внесків до солідарної систе ми є страхувальники, зазначе ні в статті 14 цього Закону, зок рема, роботодавці - підприємс тва, установи та організації , створені відповідно до зако нодавства України.

Відповідно до абзацу шосто го частини другої статті 17 та частини шостої статті 20 Закон у України від 09.07.2003 № 1058-IV страхува льники, до яких також належит ь і відповідач, зобов'язані на раховувати, обчислювати і сп лачувати в установлені строк и та в повному обсязі страхов і внески.

Частиною другою статті 20 за значеного Закону встановлен о, що обчислення страхових вн есків застрахованих осіб зді йснюється страхувальником н а підставі бухгалтерських та інших документів, відповідн о до яких проводиться нараху вання (обчислення) або які під тверджують нарахування заро бітної плати, на які відповід но до цього Закону нараховую ться страхові внески.

Частиною шостою статті 20 За кону України від 09.07.2003 № 1058-IV перед бачено, що страхувальники зо бов'язані сплачувати страхов і внески, нараховані за відпо відний базовий звітний періо д, не пізніше ніж через 20 кален дарних днів із дня закінченн я цього періоду незалежно ві д виплати заробітної плати (д оходу), на суми яких нараховую ться страхові внески. Для стр ахувальників, що мають найма них працівників, базовим зві тним періодом є календарний місяць. Згідно з частиною два надцятою статті 20 зазначеног о Закону страхові внески під лягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.

Відповідно до підпункту 1 пу нкту 8 Розділу XV "Прикінцеві по ложення" Закону України від 09. 07.2003 № 1058-IV до набрання чинності з аконом про спрямування части ни страхових внесків до нако пичувального фонду страхові внески, що перераховуються д о солідарної системи (крім ст рахових внесків, що перерахо вуються особами, зазначеними в пунктах 3 і 4 статті 11 та у стат ті 12 цього Закону, а також стра хових внесків, сплачуваних з а осіб, зазначених у пунктах 8, 13, 14 статті 11 цього Закону), спла чуються страхувальниками та застрахованими особами на у мовах і в порядку, визначених цим Законом, та в розмірах, пе редбачених Законом України " Про збір на обов'язкове держа вне пенсійне страхування" дл я відповідних платників збор у.

Законом України "Про збір на загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування" вста новлено, що страхувальники п овинні сплачувати внески на загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування в роз мірі 33,2 % від фонду оплати праці підприємства, та здійснюват и відрахування збору на зага льнообов'язкове державне пен сійне страхування за фізични х осіб, які працюють на підпри ємстві страхувальника за тру довим договором в розмірах, у становлених цим Законом (від 1 до 5 % сукупного оподатковува ного доходу фізичних осіб).

Відповідно до частини друг ої статті 106 Закону України ві д 09.07.2003 № 1058-IV суми страхових внеск ів своєчасно не нараховані т а/або не сплачені страхуваль никами у строки, визначені ст аттею 20 цього Закону, в тому чи слі обчислені територіальни ми органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених час тиною третьою статті 20 цього З акону, вважаються прострочен ою заборгованістю із сплати страхових внесків і стягують ся з нарахуванням пені та зас тосуванням фінансових санкц ій.

Абзацом восьмим пункту 3 ста тті 106 Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV передбачено право органів Пенсійного фонду звертатись до суду з позовами про стягне ння недоїмки.

Наявність у відповідача за боргованості зі сплати страх ових внесків на загальнообов 'язкове державне пенсійне ст рахування підтверджується к опіями розрахунків суми стра хових внесків на загальнообо в'язкове державне пенсійне с трахування, поданих відповід ачем до Пенсійного фонду та в итягом з картки особового ра хунку страхувальника.

На час розгляду справи та ви несення рішення по суті заяв лених позовних вимог доказів про сплату зазначеної суми в ідповідачем не надано.

За таких обставин, виходячи з меж заявлених позовних вим ог, суд дійшов висновку про об ґрунтованість позовних вимо г, та вважає їх такими, що підл ягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до частини друг ої статті 94 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и, якщо судове рішення ухвале не на користь сторони - суб'єкт а владних повноважень, суд пр исуджує з іншої сторони всі з дійснені нею документально п ідтверджені судові витрати, пов'язані із залученням свід ків та проведенням судових е кспертиз. Позивач не надав су ду доказів понесення ним яки х-небудь судових витрат, тому такі витрати стягненню з від повідача не підлягають.

Керуючись статтями 11-14, 69-71, 79, 86, 94 , 122, 159-163, 167, 185-186, 254 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Позов Управління Пенсі йного фонду України у Бровар ському районі Київської обла сті до Сільськогосподарсько го товариства з обмеженою ві дповідальністю «Княжицьке» про стягнення заборгованост і в сумі 93589 грн. 68 коп. - задоволь нити.

Стягнути з Сільськогоспод арського товариства з обмеже ною відповідальністю «Княжи цьке» (Київська область, Бров арський район, с. Княжичі, вул. М. Лагунової, 107, код ЄДРПОУ 32277523) н а користь Управління Пенсійн ого фонду України у Броварсь кому районі Київської облас ті (07400, Київська область, м. Бро вари, вул. Незалежності, 8-а, р/р 256003131006 у Головному управлінні о щадного банку України по м. К иєву та Київській області, МФ О 322669, код ЄДРПОУ 20579315) заборгован ість на загальнообов' язков е державне пенсійне страхува ння в сумі 93589 (дев' яносто т ри тисячі п' ятсот вісімдеся т дев' ять) грн. 68 коп.

Постанова відповідно до ча стини 1 статті 254 Кодексу адмін істративного судочинства Ук раїни набирає законної сили після закінчення строку пода ння заяви про апеляційне оск арження, встановленого цим К одексом, якщо таку заяву не бу ло подано.

Постанова може бути оскарж ена до суду апеляційної інст анції протягом десяти днів з дня її складення в повному об сязі за правилами, встановле ними статтями 185-187 Кодексу адмі ністративного судочинства У країни, шляхом подання через суд першої інстанції заяви п ро апеляційне оскарження з н аступним поданням протягом д вадцяти днів апеляційної ска рги. Апеляційна скарга може б ути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга пода ється у строк, встановлений д ля подання заяви про апеляці йне оскарження.

Суддя: (підпис) А.М. Леонтович

З оригіналом згідно. Суд дя

Повний текст постанови виг отовлено 12.07.2010 року

Дата ухвалення рішення08.07.2010
Оприлюднено11.02.2011
Номер документу13688512
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-4777/10/1070

Постанова від 08.07.2010

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Леонтович А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні