Постанова
від 27.09.2010 по справі 2-а-7343/10/1070
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКР УЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

27 вересня 2010 р. №2-а-7343/10/1070

приміщення суду за адресою :

м. Київ, бул. Лесі Українки , 26 , зал судових засідань № 1018

час прийняття постанови : 13 год. 30 хв.

Київський окружний адміні стративний суд у складі:

головуючого - судді Леонтович А.М.

при секретарі - Воро нюк М.М.

за участю представників ст орін:

від позивача: Козаренко Н.М. (за довір еністю)

від відповідача: не з'явився

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адмініст ративну справу

за позовом

Управління Пенсійного фо нду України у Броварському р айоні Київської області до

про Товариства з обмеженою в ідповідальністю «Десна - Агр о»

стягнення заборгованос ті в сумі 8946 грн 26 коп.

ВСТАНОВИВ:

Позивач - Управління Пенсі йного фонду України у Бровар ському районі Київської обла сті звернулось з позовною за явою до суду, в якій просить с тягнути з відповідача - Тов ариства з обмеженою відповід альністю «Десна - Агро» заб оргованості (недоїмки) в сумі 8946 грн 26 коп.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що ві дповідачем самостійно визна чено розмір страхових внескі в, але не сплачено їх у повному обсязі у визначений законом строк. Внаслідок цього у відп овідача утворилася заборгов аність (недоїмка) за цими обов 'язковими платежами.

Територіальні органи Пен сійного фонду України в силу закону здійснюють функції з контролю за правильністю, по внотою нарахування і своєчас ністю сплати страхувальника ми внесків на загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування, а також стягнення з аборгованості за страховими внесками, тому позивач зверн увся до суду з позовом про стя гнення з відповідача сум вка заної заборгованості.

Представник позивача у су довому засіданні підтримав п озовні вимоги у повному обся зі та просив позов задовольн ити.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився , про дату, час та місце судово го розгляду повідомлявся нал ежним чином, заяв про неможли вість неприбуття до суду не н адходило.

Відповідач відзиву на позо вну заяву, заперечень проти п озову, будь-яких пояснень, зая в чи клопотань суду не надав.

Судом визнано за можливе р озглянути справу у відсутнос ті відповідача на підставі н аявних у справі доказів.

Розглянувши подані докуме нти і матеріали, всебічно і по вно з'ясувавши фактичні обст авини, на яких ґрунтується по зов, оцінивши докази, які мают ь юридичне значення для розг ляду справи і вирішення спор у по суті, вислухавши предста вника позивача, суд вважає вс тановленими наступні обстав ини та відповідні їм правові дносини.

Судом встановлено, що Товар иство з обмеженою відповідал ьністю «Десна - Агро» є юрид ичною особою, зареєстрованою Броварською районною держав ною адміністрацією Київсько ї області 09.03.2000 згідно з Свідоцт вом про державну реєстрацію суб' єкта підприємницької діяльності - юридичної особ и (ідентифікаційний код - 30839555), я к платник внесків на загальн ообов'язкове державне пенсій не страхування перебуває на обліку в Управлінні Пенсійно го фонду України у Броварськ ому районі.

Згідно з розрахунком суми с трахових внесків на загально обов'язкове державне пенсійн е страхування, що підлягають сплаті за травень 2010 року, відп овідач самостійно визначив с уму страхових внесків, що під лягають сплаті, а саме: 8946 грн 26 к оп.

У зв'язку з тим, що відповіда ч суму заборгованості за стр аховими внесками не сплатив в установлений законом строк , позивачем надіслано на адре су відповідача вимогу про сп лату боргу від 01.07.2010 № ю 560/271, яку ві дповідачем також не оплачено .

Надаючи правової оцінки ві дносинам, що виникли між стор онами, суд виходить з таких по ложень законодавчих актів.

Згідно з частиною першою ст атті 15 Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV "Про загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я" (надалі - Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV) платниками страхових внесків до солідарної систе ми є страхувальники, зазначе ні в статті 14 цього Закону, зок рема, роботодавці - підприємс тва, установи та організації , створені відповідно до зако нодавства України.

Відповідно до абзацу шосто го частини другої статті 17 та частини шостої статті 20 Закон у України від 09.07.2003 № 1058-IV страхува льники, до яких також належит ь і відповідач, зобов'язані на раховувати, обчислювати і сп лачувати в установлені строк и та в повному обсязі страхов і внески.

Частиною другою статті 20 за значеного Закону встановлен о, що обчислення страхових вн есків застрахованих осіб зді йснюється страхувальником н а підставі бухгалтерських та інших документів, відповідн о до яких проводиться нараху вання (обчислення) або які під тверджують нарахування заро бітної плати, на які відповід но до цього Закону нараховую ться страхові внески.

Частиною шостою статті 20 За кону України від 09.07.2003 № 1058-IV перед бачено, що страхувальники зо бов'язані сплачувати страхов і внески, нараховані за відпо відний базовий звітний періо д, не пізніше ніж через 20 кален дарних днів із дня закінченн я цього періоду незалежно ві д виплати заробітної плати (д оходу), на суми яких нараховую ться страхові внески. Для стр ахувальників, що мають найма них працівників, базовим зві тним періодом є календарний місяць. Згідно з частиною два надцятою статті 20 зазначеног о Закону страхові внески під лягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.

Відповідно до підпункту 1 пу нкту 8 Розділу XV "Прикінцеві по ложення" Закону України "Про з агальнообов'язкове державне пенсійне страхування" до наб рання чинності законом про с прямування частини страхови х внесків до накопичувальног о фонду страхові внески, що пе рераховуються до солідарної системи (крім страхових внес ків, що перераховуються особ ами, зазначеними в пунктах 3 і 4 статті 11 та у статті 12 цього За кону, а також страхових внеск ів, сплачуваних за осіб, зазна чених у пунктах 8, 13, 14 статті 11 ць ого Закону), сплачуються стра хувальниками та застрахован ими особами на умовах і в поря дку, визначених цим Законом, т а в розмірах, передбачених За коном України "Про збір на обо в'язкове державне пенсійне с трахування" для відповідних платників збору.

Законом України "Про збір на загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування" вста новлено, що страхувальники п овинні сплачувати внески на загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування в роз мірі 33,2 % від фонду оплати праці підприємства, та здійснюват и відрахування збору на зага льнообов'язкове державне пен сійне страхування за фізични х осіб, які працюють на підпри ємстві страхувальника за тру довим договором в розмірах, у становлених цим Законом (від 1 до 5 % сукупного оподатковува ного доходу фізичних осіб).

Відповідно до частини друг ої статті 106 Закону України ві д 09.07.2003 № 1058-IV суми страхових внеск ів своєчасно не нараховані т а/або не сплачені страхуваль никами у строки, визначені ст аттею 20 цього Закону, в тому чи слі обчислені територіальни ми органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених час тиною третьою статті 20 цього З акону, вважаються прострочен ою заборгованістю із сплати страхових внесків і стягують ся з нарахуванням пені та зас тосуванням фінансових санкц ій.

Абзацом восьмим пункту 3 ста тті 106 Закону України "Про зага льнообов'язкове державне пен сійне страхування" передбаче но право органів Пенсійного фонду звертатись до суду з по зовами про стягнення недоїмк и.

Наявність у відповідача за боргованості за внесками на загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування підтв ерджується копіями розрахун ків суми страхових внесків н а загальнообов'язкове держав не пенсійне страхування, под аних відповідачем до Пенсійн ого фонду, витягом з картки ос обового рахунку страхувальн ика, а також розрахунками, над аними позивачем.

На час розгляду справи та ви несення рішення по суті заяв лених позовних вимог доказів про сплату зазначеної суми в ідповідачем не надано.

За таких обставин, виходячи з меж заявлених позовних вим ог, суд дійшов висновку про об ґрунтованість позовних вимо г, та вважає їх такими, що підл ягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до частини друг ої статті 94 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и, якщо судове рішення ухвале не на користь сторони - суб'єкт а владних повноважень, суд пр исуджує з іншої сторони всі з дійснені нею документально п ідтверджені судові витрати, пов'язані із залученням свід ків та проведенням судових е кспертиз. Позивач не надав су ду доказів понесення ним яки х-небудь судових витрат, тому такі витрати стягненню з від повідача не підлягають.

Керуючись статтями 11-14, 51, 69-71, 79, 86 , 94, 122, 159-163, 167, 185-186, 254 Кодексу адмініст ративного судочинства Украї ни, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Позов Управління Пенсі йного фонду України у Бровар ському районі Київської обла сті до Товариства з обмежено ю відповідальністю «Десна - А гро» про стягнення заборгова ності в сумі 8946 грн 26 коп. - задо вольнити.

Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю «Д есна - Агро» (Київська област ь, Броварський район, с. Літки, вул. Музиченка, 6, ідентифікац ійний код 30839555) на користь Упра вління Пенсійного фонду Укра їни у Броварському районі К иївської області заборгова ність на загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання в сумі 8946 (вісім тисяч д ев' ятсот сорок шість) грн 26 к оп.

Постанова набирає законно ї сили в порядку встановлено му ст. 254 КАС України.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного про вадження або набрання законн ої сили рішенням за наслідка ми апеляційного провадження .

Постанова може бути оскарж ена до Київського апеляційно го адміністративного суду у порядку, встановленому статт ями 185-187 КАС України, шляхом под ання апеляційної скарги чере з Київський окружний адмініс тративний суд протягом десят и днів з дня отримання копії п останови.

Суддя: (підпис) А.М. Л еонтович

З оригіналом згідно. Суд дя

Повний текст постанови в иготовлено 01.10.2010 року

Дата ухвалення рішення27.09.2010
Оприлюднено11.02.2011
Номер документу13688522
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-7343/10/1070

Постанова від 27.09.2010

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Леонтович А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні