Рішення
від 20.01.2011 по справі 10/204(10)
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВС ЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личакі вська, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20.01.11 С права№ 10/204(10)

Господарський суд Львівсь кої області у складі судді До вга О.І.

При секретарі Скремета О.О.

Розглянув у відкритому суд овому засіданні справу за по зовом

Позивача: Товариства з обме женою відповідальністю «Аяк с сервіс»,

м. Сокаль, Львівська область ,

Відповідач: ДП «Аякс» ВАТ «С окальський ЗХВ»Арбітражний керуючий Генташ Оксана Ана толівна, м. Сокаль, Львівськ а область,

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: ЛОР ДКП «Червоноградс ьке МБТІ», м. Червоноград,

Про визнання права власнос ті на нежитлове приміщення т рансформаторної підстанції № 1 з обладнанням загальною ва ртістю 6700 грн. 00 коп., загальною п лощею 79,8 кв. м., що знаходиться п о вул. Яворницького, 105 в м. Сока лі, Сокальського району, Льві вської області.

За участю представників:

Від позивача: Філіпчук Я.О ., директор ТзОВ «Аякс серві с»,

Від відповідача: не прибув,

Третя особа: не прибув,

Представникам роз”яснино права та обов”язки передбаче ні статтями 20, 22 та 27 ГПК України . Представники не наполягают ь на фіксації судового проце су технічними засобами.

Суть спору: розглядається с права за позовом Товариства з обмеженою відповідальніст ю «Аякс сервіс», м. Сокаль, Льв івська область, до ДП «Аякс»В АТ «Сокальський ЗХВ»в особі Арбітражного керуючого Ге нташ Оксани Анатолівни, м. С окаль, Львівська область, тре тя особа, яка не заявляє самос тійних вимог на предмет спор у: ЛОР ДКП «Червоноградське М БТІ», м. Червоноград, про визна ння договору купівлі-продажу укладеним та визнання права власності на нежитлове прим іщення приміщення трансформ аторної підстанції № 1 з облад нанням загальною вартістю 6700 грн. 00 коп., загальною площею 79,8 к в. м., що знаходиться по вул. Яво рницького, 105 в м. Сокалі, Сокаль ського району, Львівської об ласті.

Позивач 20.01.11 р. за вх. № 1087/11 подав через канцелярію господарсь кого суду Львівської області заяву про зменшення позовни х вимог, відповідно до якої пр осить заяву задоволити, а сам е визнати на підставі первин них бухгалтерських документ ів за ТзОВ «Аякс сервіс» прав о власності на нежитлове при міщення 6700,00 грн., загальною пло щею

79,8 кв. м., що знаходиться по вул . Яворницького, 105 в м. Сокалі, Со кальського району, Львівсько ї області.

Відповідач в судове засіда ння не прибув, подав через кан целярію господарського суду Львівської області за вх. 1085/11 в ід 20.01.2011р. відзив на позовну зая ву.

Представник третьої особи не прибув, вимог ухвали суду н е виконав.

Представник відповідача у відзиві зазначив, що справа п ро банкрутство ДП «Аякс»ВАТ «Сокальський ЗХВ»була поруш ена 19.11.2002 р. на цей час обо»язки к еруючого санацією ДП «Аякс»В АТ «Сокальський ЗХВ»виконув ала Генташ О.А. з 04.12.2003р. Ухва лою Господарського суду Льві вської області від 24.07.2007р по спр аві 7/299-7/148 припинено процедуру с анації ДП «Аякс»ВАТ «Сокальс ький ЗХВ»та повноваження Генташ О.А., як керуючого сан ацією, в зв»язку з виконання п лану санації та відновленням платоспроможності боржника .

Відповідно до довідки з ЄДР ПО 25.05.2010р. Державна реєстрації Д П «Аякс»ВАТ «Сокальський ЗХВ »припинена в зв»язку з визна нням його банкрутом та винес енням Ухвали Господарським с удом Львівської області від 21.04.2010р. про ліквідацію, у справі № 31/197 про банкрутство ДП «Аякс »ВАТ «Сокальський ЗХВ».

У відзиві відповідача зазн ачено, що планом санації підп риємства було передбачено ре алізація майна, не задіяного у виробництві, для погашення кредиторських вимог. В перел ік цього майна ввійшло облад нання трансформаторної підс танції та нежитлова будівля блоку ремонтних цехів. ТзОВ « Аякс Сервіс»в лютому 2007р. звер нулось до Генташ О.А., як до арбітражного керуючого з ли стом №7-06 від 08.02.2007р про бажання п ридбати обладнання трансфор маторної підстанції вартіст ю 16452,81 грн.

На підставі листа була укла дена усна угода купівлі - прод ажу, виписаний рахунок на опл ату та накладна № 4 від 27.02.2007р. Кош ти в загальній сумі 16452,81 грн. бул и отримані частинами на раху нок підприємства 19.02.2007р. в сумі 12703,00 грн. та 28.02.2007р. в сумі 3749,81 грн.

В зв' язку з тим, що приміще ння, де знаходилось обладнан ня трансформаторної підстан ції - це не окремо стояча будів ля, а прибудова у нежитловій б удівлі блоку ремонтних цехів , право власності на цю будівл ю окремо не вироблялось. Післ я купівлі-продажу обладнання трансформаторної підстанці ї Позивач продовжував викори стовувати його в цьому примі щенні, так як воно було для цьо го функціонально призначене .

Позовні вимоги про визнанн я договору купівлі-продажу у кладеним представник відпов ідача визнає частково в сумі 16452,81 грн., про що зазначив письм ово у відзиві.

Представник третьої особи не прибув, пояснення по суті с пору не подав.

В ході розгляду справи вста новлено.

Згідно Ухвали Господарськ ого суду Львівської області від справі № 7/299-7/148 призначено ліквідацію ДП «Аякс»ВАТ Сок альський ЗХВ»та призначено ( керуючим санацією) ліквідато ром ДП Аякс»ВАТ «Сокальськи й ЗХВ»арбітражного керуючог о Гентош О.А.

В ході санації ДП «Аякс»ВАТ «Сокальський ЗХВ» 26.10.2006 року б уло створене ТзОВ «Аякс серв іс» ( Позивач - далі по тексту), д иректором якого призначено к олишнього виконавчого дирек тора ДП «Аякс»ВАТ «Сокальськ ий ЗХВ»п. Філіпчука Я.О.

Внаслідок реалізації майн а ДП «Аякс»ВАТ «Сокальський ЗХВ»до позивача перейшло пра во власності на нежитлове пр иміщення - трансформаторну підстанцію з обладнанням ва ртістю 16452,81 грн. в т.ч. ПДВ по вул. Яворницького, 105 в м. Сокалі, Льв івської області.

Вище вказане нежитлове при міщення цегляне, одноповерхо ве, складається з однієї буді влі загальною площею 79,8 кв. м. П родаж вказаної будівлі вчине но за 6700,00 грн. Оплата внесена по купцем ТзОВ «Аякс сервіс»на рахунок ДП «Аякс»ВАТ «Сокаль ський ЗХВ»на підставі наклад ної № 4 від 02.2007р., що підтверджує ться платіжними дорученнями № 23 від 19.02.2007 року та № 27 від 28.02.2007р., я кими продавцю перераховано 1 6452, 81 грн. Після оплати вартості будівлі вона була передана п озивачу санатором Гентош О .А.

Вказана будівля придбана Т зОВ «Аякс сервіс»з метою вик ористання її за цільовим при значенням у виробничому проц есі підприємства і з часу її п ридбання вона використовуєт ься як електропідстанція, що стверджується відповідними дозвільними документами Сок альського РЕМ.

З метою реєстрації права вл асності на вказане нежитлове приміщення позивач в особі д иректора ТзОВ «Аякс сервіс»з вернувся в ДКП ЛОР «Червоног радське МБТІ», однак, йому бул о відмовлено у цьому в зв'язку із відсутністю правовстанов люючого документу на підстав і якого відповідно до Тимчас ового положення про порядок державної реєстрації прав вл асності на нерухоме майно", за твердженого Наказом Міністе рства Юстиції України 07.02.2002 р. № 7/5 з наступними змінами і допо вненнями. ... може бути проведе на вказана реєстрація - належ но посвідченого Договору куп івлі -продажу, оскільки накла дна та платіжні документи не є підставою для реєстрації п рава власності.

Відповідно до п.10 Переліку п равовстановлювальних докум ентів, і підставі яких провод иться реєстрація прав власно сті на об'єкти нерухомого май на таким документом є рішенн я судів про визнання права вл асності на об'єкти нерухомог о майна.

Згідно із довідкою ДКП ЛОР « Червоноградське МБТІ»№ 515 від 13.08.2010 року, право власності на б удівлю - трансформаторну під станцію зареєстроване за ВАТ «Сокольський ЗХВ», яке на дан ий час ліквідоване.

Згідно із ст. 328 ЦК України, пр аво власності набувається на підставах, що не заборонені з аконом, зокрема із правочині в.

Відповідно до ст. 638 ЦК Україн и договір є укладеним, якщо ст орони в належній формі досяг ли згоди з усіх істотних умов договору.

Істотними умовами договор у є умови про предмет договор у, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а т акож усі ті умови щодо яких за завою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

Так, між позивачем та ДП «Ая кс»ВАТ «Сокальський ЗХВ»в ос обі санатора Гентош О.А. б уло укладено договір купівлі продажу нежитлового приміще ння трансформаторної підста нції № 1, оскільки всі основні умови вказаного договору сто ронами виконано, зокрема сто рони дійшли згоди щодо предм ету договору та його ціни, пок упець оплатив продавцю його вартість, а продавець переда в покупцю предмет договору, я ким останній користується до цього часу.

Позивач вважає, що документ ом, який стверджує укладення договору між сторонами є пер винні документи.

Відповідно до ст. 657 ЦК Україн и договір купівлі-продажу не рухомого майна підлягає нота ріальному посвідченню та дер жавній реєстрації. На даний ч ас укласти договір відповідн о до вказаних вимог закону не можливо, оскільки санація ДП «Аякс»ВАТ «Сокальський ЗХВ» закінчена і підприємство лік відоване .

За вимогами ст. 334 ЦК України право власності у набувача м айна за договором виникає з м оменту передання майна, якщо інше не встановлено договор ом або законом.

Згідно ст. ст. 15, 16 Цивільного к одексу України кожна особа м ає право на захист свого циві льного права - особистого нем айнового або майнового та ін тересу у разі його порушення , невизнання або оспорювання , одним із способів захисту як ого є визнання права.

З аналізу зазначених норм Ц ивільного кодексу України пр аво на звернення до суду має о соба, яка має матеріально-пра вову заінтересованість у спр аві. У цьому якраз полягає сут ь принципу диспозитивності г осподарського процесу. Основ ним проявом дії принципу дис позитивності у процесуально му законодавстві, одним із ас пектів якого є положення про те, що кожна особа повинна дба ти про своє право, і ніхто не з обов'язаний дбати про права і нших, якщо останнє не є обов'яз ком в силу закону чи договору .

Конституційні засади прав ового порядку господарюванн я в Україні - це право кожног о володіти, користуватися та розпоряджатися своєю власні стю (ч. 1 ст. 317 ЦК України).

Згідно ст. 321 ЦК України: “Пра во власності є непорушним. Ні хто не може бути протиправно позбавлений цього права чи о бмежений у його здійсненні”.

Згідно ст. 18 Закону України “Про державну реєстрацію реч ових прав на нерухоме майно т а їх обмежень” для державної реєстрації виникнення, пере ходу, припинення прав на неру хоме майно до місцевого орга ну державної реєстрації прав разом із заявою про державну реєстрацію прав подаються д окументи про правочини щодо такого об'єкта нерухомого ма йна та їх копії або інші докум енти, що свідчать про встанов лення, зміну чи припинення ре чового права.

Статтею 19 Закону України “П ро державну реєстрацію речов их прав на нерухоме майно та ї х обмежень” встановлено, що с еред підстав для державної р еєстрації прав, що посвідчую ть виникнення, перехід, припи нення речових прав на нерухо ме майно, обмежень цих прав, є також рішення суду стосовно речових прав на нерухоме май но, обмежень цих прав, що набра ли законної сили, а також інші акти органів державно ї влади або органів місцевог о самоврядування, їх посадов их осіб, прийнятих у межах пов новажень, визначених законом .

Пунктом 1.3. Тимчасового поло ження про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно, затверджено го наказом Міністерства юсти ції України від 7 лютого 2002 р. № 7/ 5, встановлено, що державну реє страцію прав власності на не рухоме майно здійснюють підп риємства бюро технічної інве нтаризації у межах визначени х адміністративно-територіа льних одиниць.

За змістом пп. 10, 13 Переліку пр авовстановлювальних докуме нтів, на підставі яких провод иться реєстрація прав власно сті на об'єкти нерухомого май на, що є додатком 1 до Положенн я “Про затвердження Тимчасов ого положення про порядок ре єстрації прав власності на н ерухоме майно”, затвердженог о наказом Мінюсту від 07.02.2002 № 7/5 в такий перелік включено ріш ення судів про встановлення факту права власності на об'є кти нерухомого майна, а також дублікати правовстановлюва льних документів, видані нот аріусами та органами місцево го самоврядування, органами приватизації, копії архівних документів, видані державни ми архівами.

Судовий захист права власн ості та майнових інтересів в ласників відповідно до ст. 16 Ц К України, ст. 20 ГК України здій снюється шляхом розгляду спр ав, зокрема, за позовами про ус тановлення, зміну і припинен ня господарських правовідно син тощо, одним із способів з я ких є визнання права власнос ті на майно.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 11, 15, 16, 182, 317, 321, 392, 876 ЦК Ук раїни, ст.ст. 20, 134, 135 ГК України, су д прийшов до висновку, що позо вні вимоги позивача в частин і визнання права власності з а Товариством з обмеженою ві дповідальністю «Аякс сервіс »на нежитлове приміщення тра нсформаторної підстанції № 1 з обладнанням загальною вар тістю 6700грн. 00 коп., загальною пл ощею 79,8 кв. м., що знаходиться по вул. Яворницького, 105 в м. Сокал і, Сокальського району, Львів ської області, підлягають до задоволення на підставі под аних доказів у справі, та заяв и про зменшення позовних вим ог за вх. № 1087/11 від 20.01.2011 р.

На підставі вищенаведеног о та керуючись статтями 1, 2, 4, 4-3-7, 12, 18, 22, 27, 32, 33, 34, 35, 43, 69, 77, 82-85 Господарськог о процесуального колдексу Ук раїни, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги пози вача задоволити повністю.

2. Визнати за Товариством з о бмеженою відповідальністю « Аякс сервіс»(адреса: 80000, вул. Яв орницького, 105, м. Сокаль, Львівс ька область, ідентифікаційни й код 34107739), право власності на н ежитлове приміщення трансфо рматорної підстанції № 1 з обл аднанням загальною вартістю 6700 грн. 00 коп., загальною площею 79,8 кв. м., що знаходиться по вул. Я ворницького, 105 в м. Сокалі, Сока льського району, Львівської області.

Суддя Довга О.І.

Згідно частини 3 статт і 85 Господарського процесуал ьного кодексу України рішенн я господарського суду набира є законної сили після закінч ення десятиденного строку з дня його підписання.

Рішення може бути оскаржен е протягом десяти днів з дня й ого підписання до Львівськог о апеляційного господарсько го суду через господарський суд Львівської області.

Суддя

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення20.01.2011
Оприлюднено14.02.2011
Номер документу13713226
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/204(10)

Рішення від 20.01.2011

Господарське

Господарський суд Львівської області

Довга О.І.

Ухвала від 23.11.2010

Господарське

Господарський суд Львівської області

Довга О.І.

Ухвала від 22.10.2010

Господарське

Господарський суд Львівської області

Довга О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні