Ухвала
від 04.02.2011 по справі 16/54
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: № 16/54 Головуючий у 1-й інста нції: Кишинський М.І.

Суддя-доповідач: Межеви ч М.В.

У Х В А Л А

Іменем України

"04" лютого 2011 р. м. Київ

Колегія суддів Київсь кого апеляційного адміністр ативного суду у складі: голов уючого - судді Межевича М.В., с уддів Грибан І.О. та Федорової Г.Г., при секретарі Бурді Л.М., з а участю представника відпов ідача Вернигорі О.О., розг лянувши у відкритому судовом у засіданні в м. Києві апеляці йну скаргу Приватного підпри ємства «Солекс»на постанову Окружного адміністративног о суду м. Києва від 20 березня 2009 р оку у справі за позовом Прива тного підприємства «Солекс» до Державної податкової інсп екції у Святошинському район і міста Києва про визнання пр отиправним та скасування ріш ення про застосування штрафн их (фінансових) санкцій, -

В С Т А Н О В И Л А:

Постановою Окружного адміністративного суду м. Ки єва від 20 березня 2009 року відмо влено в задоволенні позовних вимог.

Позивач просить скасувати постанову суду першої інста нції та прийняти нову постан ову, задовольнивши позовні в имоги, посилаючись на поруше ння норм матеріального права .

Заслухавши суддю-доповіда ча, пояснення представника в ідповідача, перевіривши мате ріали справи та обговоривши доводи скарги, колегія судді в дійшла висновку, що апеляці йна скарга підлягає залишенн ю без задоволення, а постанов а суду - без змін з таких підст ав.

Суд першої інстанції дійшо в висновку, що оскільки позив ачем порушені вимоги ст.3 Зако ну України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, гр омадського харчування та пос луг», то відповідачем правом ірно було прийнято рішення п ро застосування штрафних (фі нансових) санкцій від 20.10.2008 № 00047423 30/0.

З таким висновком суду не мо жна не погодитися, виходячи з наступного.

Як вбачається з матеріалів справи, ПП «Солекс»зареєстр оване у Святошинській районн ій у місті Києві Державній ад міністрації 29.03.2002 року, ідентиф ікаційний код 24102644, що підтверд жується Довідкою № 10799/07 з Єдино го державного реєстру підпри ємств та організацій України (ЄДРПОУ).

21 листопада 2008 року посадови ми особами ДПА в Київській об ласті проведено перевірку що до контролю за здійсненням р озрахункових операцій у сфер і готівкового та безготівков ого обігу суб' єктами підпри ємницької діяльності, про що складено акт № 1183/26/54/23/30407788.

В ході перевірки встановле но порушення п.1 п.2 п.3 п.13 ст. 3 Зако ну України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій в сфері торгівлі, гр омадського харчування і посл уг», а саме: надавались послуг и в сфері грального бізнесу з а готівковий розрахунок на 38 г ральних автоматах, підключен их до електроенергії та функ ціонуючих, обладнаних купюро приймачами, при наявності 38 то ргових патентів із застосува нням одного реєстратора розр ахункових операцій, через як ий здійснюються розрахунков і операції - прийняття від г равця готівки на всіх 38 гральн их автоматах.

За наслідком складання акт у, ДПІ у Святошинському район і м. Києва було винесено рішен ня про застосування штрафних (фінансових) санкцій від 20.10.2008 р . № 0004742330/0, яким застосовано суму штрафних санкцій у розмірі 1342 0,00 грн. за виявлене порушення.

Спеціальним законом який в изначає правові засади засто сування реєстраторів розрах ункових операцій у сфері тор гівлі, громадського харчуван ня та послуг є Закон України « Про застосування реєстратор ів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»(далі - З акон № 265/95-ВР).

В силу ст. 3 Закону № 265/95-ВР суб'є кти підприємницької діяльно сті, які здійснюють розрахун кові операції в готівковій т а/або в безготівковій формі (і з застосуванням платіжних ка рток, платіжних чеків, жетоні в тощо) при продажу товарів (на данні послуг) у сфері торгівл і, громадського харчування т а послуг зобов'язані проводи ти розрахункові операції на повну суму покупки (надання п ослуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіск альний режим роботи реєстрат ори розрахункових операцій.

За правилами ст. 12 Закону № 265/9 5-ВР на території України дозв оляється реалізовувати та за стосовувати лише ті реєстрат ори розрахункових операцій в ітчизняного та іноземного ви робництва, які включені до Де ржавного реєстру реєстратор ів розрахункових операцій та конструкція і програмне заб езпечення яких відповідає ко нструкторсько-технологічні й та програмній документації виробника.

У відповідності до ст. 11 Зако ну № 265/95-ВР, терміни переведенн я суб'єктів підприємницької діяльності на облік розрахун кових операцій у готівковій та безготівковій формі (із за стосуванням платіжних карто к, платіжних чеків, жетонів то що) із застосуванням реєстра торів розрахункових операці й встановлюються Кабінетом М іністрів України за поданням центрального органу виконав чої влади з питань економічн ої політики, Державної подат кової адміністрації України та Національного банку Укра їни.

На виконання вищезазначен ої норми, Кабінетом Міністрі в України прийнято Постанову «Про терміни переведення су б'єктів підприємницької діял ьності на облік розрахункови х операцій у готівковій та бе зготівковій формі із застосу ванням реєстраторів розраху нкових операцій»від 7 лютого 2001 року № 121 (далі -Постанова № 121).

Відповідно до вимог п. 2 цієї Постанови № 121 Міністерство е кономіки зобов'язано забезпе чити до 1 липня 2001 року розробле ння технічних вимог до автом атів з продажу товарів (послу г) у межах видатків, передбаче них йому у Державному бюджет і України на 2001 рік для приклад них наукових та науково-техн ічних розробок з пріоритетни х напрямів, а Міністерство пр омислової політики зобов'яза но забезпечити до 1 лютого 2003 ро ку організацію розроблення а втоматів з продажу товарів (п ослуг), які відповідатимуть з азначеним вимогам, а також за пам'ятовуючих пристроїв (фіс кальної пам'яті) для оснащенн я автоматів, що вже діють.

Однак, у зв'язку з тим, що були відсутні технічні рішення д ля фіскалізації гральних авт оматів, терміни переведення на облік із застосуванням РР О, діяльності з використання м гральних автоматів неоднор азово переносилися.

Згідно з останніми змінами , внесеними до Постанови №121, дл я переведення суб'єктів підп риємницької діяльності, які використовують гральні авто мати на облік із застосуванн ям РРО, встановлено термін - 31 г рудня 2006 року.

Наказом Державної податко вої адміністрації України ві д 1 липня 2008 року № 430 «Про затвер дження Державного реєстру ре єстраторів розрахункових оп ерацій у новій редакції»до Д ержавного реєстру реєстрато рів розрахункових операцій б уло включено комп'ютерно-кас ову систему «Фіскал», яка при значена для фіскалізації гра льних автоматів.

Таким чином, з моменту включ ення до Державного реєстру р еєстраторів розрахункових о перацій комп' ютерно-касово ї системи «Фіскал»суб' єкти господарювання зобов' язан і використовувати зазначену систему.

Отже, з цього часу суб' єкти господарювання не повинні в водити в експлуатацію ті гра льні автомати, що не забезпеч ують можливості застосуванн я цієї системи.

Статтею 17 Закону 265/95-ВР встано влена відповідальність суб' єктів господарювання за недо тримання порядку використан ня РРО.

За своєю правовою природою штрафні санкції є адміністр ативно-господарськими санкц іями (стаття 238 Господарського кодексу України).

Відповідно до вимог статті 218 цього Кодексу підставою го сподарської відповідальнос ті учасника господарських ві дносин, у тому числі для засто сування адміністративно-гос подарських санкцій, є вчинен е таким суб'єктом господарсь ке правопорушення. У силу час тини другої зазначеної статт і учасник господарських відн осин відповідає за порушення правил здійснення господарс ької діяльності, якщо не дове де, що ним ужито всіх залежних від нього заходів для недопу щення господарського правоп орушення. При цьому слід урах овувати, що елементами право порушення є вина та наявніст ь причинного зв'язку між сами м порушенням та його наслідк ами.

Таким чином, несумісність к омп' ютерно-касової системи «Фіскал»із введеними раніше в експлуатацію гральними ав томатами виключає можливіст ь вчинення правопорушення ти ми суб' єктами господарюван ня, чиї гральні автомати не є с умісними з комп' ютерно-касо вою системою «Фіскал»з техні чних причин. При цьому суб' є кти господарювання повинні п ідтвердити вжиття ними заход ів із встановлення технічної можливості використання ком п' ютерно-касової системи «Ф іскал»у тих гральних автомат ах, що ними використовуються .

Проаналізувавши зазначені норми матеріального права т а вивчивши наявні докази в ма теріалах справи, колегія с уддів погоджується з висновк ом суду першої інстанції про те, що відповідач приймаючи рішення про застосування шт рафних (фінансових) санкцій в ід 20.10.2008 № 0004742330/0, діяв на підстав і, у межах та у спосіб, передба чений податковим законодавс твом України, так як в матеріа лах справи не вбачається док азів того, що на час проведенн я перевірки діяльності позив ача ним було дотримано вказа ні вимоги ст. 3 Закону України «Про застосування реєстрато рів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадськог о харчування та послуг».

Доводи апеляційної скарги висновків суду першої інста нції не спростовують і апеля ційним судом відхиляються.

Оскільки судове рішення у хвалене судом першої інстанц ії відповідно до норм матері ального права при дотриманні норм процесуального права, н а підставі повно і всебічно з ' ясованих обставин в справі , підтвердженими доказами, а д оводи апеляційної скарги вис новків суду не спростовують, то колегія суддів апеляційн ої інстанції підстав для йог о скасування не вбачає.

Керуючись ст.ст.160, 195, 196, 198, 200, 205, 206, 254 КАС України, колегія суддів

У Х В А Л И Л А:

Апеляційну скаргу Прив атного підприємства «Солекс »залишити без задоволення, а постанову Окружного адмініс тративного суду м. Києва від 20 березня 2009 року - без змін.

Ухвала набирає законної си ли з моменту проголошення та може бути оскаржена протяго м двадцяти днів з дня її склад ання в повному обсязі шляхом подачі касаційної скарги бе зпосередньо до Вищого адміні стративного суду України.

Головуючий суддя М.В. Межевич

Суддя І.О. Грибан

Суддя Г.Г. Федорова

Дата ухвалення рішення04.02.2011
Оприлюднено14.02.2011

Судовий реєстр по справі —16/54

Ухвала від 07.05.2013

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Хома С.О.

Ухвала від 24.04.2013

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Хома С.О.

Ухвала від 10.04.2013

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Хома С.О.

Ухвала від 23.03.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Здоровко Л.М.

Ухвала від 22.12.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Калашник В. О.

Ухвала від 17.08.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Калашник В. О.

Ухвала від 03.08.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Калашник В. О.

Ухвала від 20.07.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Калашник В. О.

Ухвала від 20.07.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Калашник В. О.

Ухвала від 22.06.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Калашник В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні