Рішення
від 25.01.2011 по справі 2453-2010
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

2453-2010

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

Автономна Республіка Крим, 95003, м.Сімферополь, вул.Р.Люксембург/Речна, 29/11, к. 323

РІШЕННЯ

Іменем України

25.01.2011Справа №5002-21/2453-2010

за позовом Виконавчого комітету Євпаторійської міської Ради, м. Євпаторія, пр.. Леніна, 2;

до відповідача Фізичної особи-підприємця Филипчук Катерини Миколаївни, м. Євпаторія, вул.. Середня, 35;

за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, -

1. Євпаторійської міської ради, м. Євпаторія, пр.  Леніна, 2;

2. Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю в АР Крим, м. Сімферополь, вул.. Залеська,12.

про спонукання до виконання певних дій.  

Суддя Господарського

Суду Автономної Республіки Крим

С.І. Чонгова

Представники:

Від позивача Шейхіслямова С.Р., довіреність № 1083/02-29 від 17.08.2010 р., головний спеціаліст;

Від відповідача Дем'яненко В.В., довіреність № б/н від 16.06.2010 р., представник (копія у матеріалах справи);

Від третіх осіб 1. Сидельникова Г.О., довіреність № 1624/02-29 від 21.12.2011 р., головний спеціаліст;

2. не з'явився;

  

Сутність спору: Позивач - Виконавчий комітет Євпаторійської міської Ради звернувся до Господарського суду АР Крим із позовом до відповідача - Фізичної особи-підприємця Филипчук Катерини Миколаївни, у якому просить зобов'язати відповідача за власні кошти та власними силами здійснити знесення надбудованих двоповерхових будов над літерою «Е2» розмірами 6,02х 3,5х3,1х5,03 кв. м., висотою  - 5,9 м.; «Е3» розмірами 13,5х9,0 кв. м., висотою 6,0 кв. м., і привести нежиле приміщення кафе-бар «Морський Леон», яке розташоване по вул. Горького, 5-3, в первинний стан, згідно по поверховому плану КРП «БРТІ м. Євпаторії». Крім того, просить стягнути з відповідача судові витрати, пов'язані з оплатою державного мита і витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.    

Ухвалою Господарського суду АР Крим від 27 травня 2010 р. до участі в справі у якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, було залучено Євпаторійську міську раду та Інспекцію державного архітектурно-будівельного контролю в АР Крим.

17 червня 2010 р. третьою особою – Євпаторійською міською радою до матеріалів справи були надані пояснення за № 4147/02-22 від 16.06.2010 р. (а. с. 52).

Відповідно до ухвали Господарського суду АР Крим від 12 серпня 2010 р. провадження у справі було зупинено до розгляду Господарським судом АР Крим справи № 5002-12/3292-2010 та набрання законної сили рішення у зазначеній справі.

Ухвалою Господарського суду АР Крим від 11 січня 2011 р. провадження по справі було поновлено та справу призначено для подальшого слухання.

Представник позивача у судове засідання з'явився, вимоги позову підтримав, надав пояснення по справі.

Представник відповідача у судове засідання з'явився, проти позову заперечував.

Представник третьої особи (Євпаторійська міська рада) у судове засідання з'явився.

Представник третьої особи (Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю в АР Крим) у судове засідання не з'явився,про день слухання справи повідомлений належним чином, про причини неявки суд не повідомив.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення та заперечення представників позивача та відповідача, третьої особи, суд, -

ВСТАНОВИВ:

Виконавчий комітет Євпаторійської міської Ради звернувся до Господарського суду АР Крим із позовом до Фізичної особи-підприємця Филипчук Катерини Миколаївни, про зобов'язання відповідача за власні кошти та власними силами здійснити знесення надбудованих двоповерхових будов над літерою «Е2» розмірами 6,02х 3,5х3,1х5,03 кв. м., висотою  - 5,9 м.; «Е3» розмірами 13,5х9,0 кв. м., висотою 6,0 кв. м., і привести нежиле приміщення кафе-бар «Морський Леон», яке розташоване по вул. Горького, 5-3, в первинний стан, згідно по поверховому плану КРП «БРТІ м. Євпаторії».

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на наступне.

Відповідно свідоцтву про право власності на об'єкт нерухомого майна серія № 155616, виданого виконавчим комітетом Євпаторійської міської ради від 19.12.2004 р., власником кафе-бару «Морський Леон» з торгівельними павільйонами та терасою по вул.. Горького, 5-3, в м. Євпаторія, є Суб'єкт підприємницької діяльності Филипчук Катерина Миколаївна.

В результаті проведених перевірок  в парку імені Фрунзе в м. Євпаторія, представниками управління архітектури та містобудівництва було зафіксовано проведення реконструкції та перепланування кафе-бару «Морський Леон», розташованого по вул.. Горького, 5-3, без дозвільної та проектної документації. На території даного об'єкту виконані роботи з надбудови другого поверху над приміщенням літери «Е3». Згідно схематичного плану (станом  на 18.05.2004 р.) висота споруди літери «Е3» складала – 2,9 кв. м., а на день проведення перевірки орієнтована висота споруди літери «Е3» складає більше 5,9 кв. м. Також надбудований другий поверх на спорудами літери «Е2», його висота складає більше 6,0 кв. м. Крім того, при реконструкції кафе-бару «Морський Леон» виконані роботи з улаштування металевого навісу над відкритим майданчиком.

Позивач вказує, що у відповідача відсутні правовстановлюючі документи, відповідач не звертався до виконкому про надання містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки, дозвіл на початок виконання будівельних робіт в інспекції ДАБК позивач не одержував, проектну документацію не розробляв, що свідчить про самовільне зведення об'єктів нерухомого майна.

Дослідивши матеріали справи, надані сторонами документи, суд дійшов висновку, що позовні вимоги задоволенню не підлягають виходячи з наступного.

16 квітня 2004 р. між Євпаторійською міською радою та Суб'єктом підприємницької діяльності – фізичною особою Филипчук Катериною Миколаївною був укладений договір оренди земельної ділянки.

Відповідно до умов укладеного договору Орендодавець (Євпаторійська міська рада) на підставі рішення Євпаторійської міської ради від 17 лютого 2004 р. № 24-18/69 передає, а Орендар (Суб'єкт підприємницької діяльності – фізична особа Филипчук Катерина Миколаївна) приймає в строкове платне користування земельну ділянку з міських земель, яка зареєстрована за Євпаторійською міською радою за кадастровим номером 0110900000:01:004:0029, за адресою: Україна, Автономна Республіка Крим, місто Євпаторія, вулиця Горького, 5-з.

Як зазначено пунктом 2 договору – в оренду передається земельна ділянка загальною площею 80,62 кв. м., відповідно до прикладених: плану (схеми) земельної ділянки, проекту відведення, акту визначення меж земельної ділянки в натурі, кадастрового плану земельної ділянки з відображенням обмежень (обтяжень) у її використанні та встановлених земельних сервітутів, у тому числі, забудовані землі окремих категорій за їх складом, та видами угідь – землі населених пунктів, комерційних послуг. Земельна ділянка вільна від будь-яких будівель та споруд. На земельній ділянці розташовані: зелені насадження – газон. На земельній ділянці розташований об'єкт інфраструктури – дорожньо-транспортні мережі – вулиця Горького (пункт 3 договору).

Згідно з пунктом 7 договору – договір укладено строком на 10 років, до 17 лютого 2014 р.

Пунктом 12 договору обумовлено, що земельна ділянка передається в оренду для реконструкції з розширенням кафе-бару «Морський Леон».

Крім того, 13 березня 2005 р. між Євпаторійською міською радою та Суб'єктом підприємницької діяльності – фізичною особою Филипчук Катериною Миколаївною був укладений договір оренди земельної ділянки.

Відповідно до умов укладеного договору Орендодавець (Євпаторійська міська рада) на підставі рішення Євпаторійської міської ради від 03 березня 2005 р. № 4-28/110 передає, а Орендар (Суб'єкт підприємницької діяльності – фізична особа Филипчук Катерина Миколаївна) приймає в строкове платне користування земельну ділянку з міських земель, яка зареєстрована за Євпаторійською міською радою за кадастровим номером 0110900000:01:004:0048, за адресою: Україна, Автономна Республіка Крим, місто Євпаторія, вулиця Горького, 5-з.

Як зазначено пунктом 2 договору – в оренду передається земельна ділянка загальною площею 990,00 кв. м., відповідно до прикладених: плану (схеми) земельної ділянки, проекту відведення, акту визначення меж земельної ділянки в натурі, кадастрового плану земельної ділянки з відображенням обмежень (обтяжень) у її використанні та встановлених земельних сервітутів, у тому числі, забудовані землі окремих категорій за їх складом, та видами угідь – землі, що використовуються у комерційних цілях. На земельній ділянці розташований кафе-бар, що належить СПД Филипчук (згідно документації з землеустрою); інженерні мережі – для обслуговування об'єкту; під'їзд до ділянки – вул.. Горького, вул.. Фрунзе; зелені насадження – відсутні (пункт 3 договору).

Згідно з пунктом 7 договору – договір укладено строком на 10 років, до 03 березня 2015 р.

Пунктом 12 договору обумовлено, що земельна ділянка передається в оренду для обслуговування кафе-бару «Морський Леон».

Відповідно до свідоцтва про право власності на нерухоме майно від 19.12.2004 р. серії САА № 155616 право власності на нежитлову будівлю, кафе-бару з торгівельними павільйонами та терасою, загальною площею 782,0 кв. м., яка у цілому складається з: літери «Е2-Е3-Е4» - кафе-бар; літера «Ж» - торгівельні павільйони та тераса, розташовану за адресою: АР Крим, м. Євпаторія, вул.. Горького, будинок 5з, зареєстроване за Филипчук Катериною Миколаївною на підставі рішення Євпаторійського виконкому № 316/16 від 25.06.2004 р.

Статтю 376 Цивільного кодексу України встановлено, що житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил. Особа, яка здійснила або здійснює самочинне будівництво нерухомого майна, не набуває права власності на нього. Право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети, за умови надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно.

Крім того, 28 вересня 2010 р. Господарським судом прийняте рішення у справі № 2-12/3292-2010 за позовом Фізичної особи-підприємця Филипчук Катерини Миколаївни до відповідача – Євпаторійської міської ради про визнання права власності на нерухоме майно – бару літер «Е2-Е3» загальною площею 481,2 кв. м., галереї літер «Е5» загальною площею 234,4 кв. м., магазину літер «Ж» загальною площею 104,6 кв. м., розташованих за адресою: м. Євпаторія, вул. Горького 5-з в цілому, про визнання за фізичною особою-підприємцем Филипчук Катериною Миколаївною права власності на нерухоме майно – бар літер «Е2-Е3» загальною площею 481,2 кв. м., галереї літер «Е5» загальною площею 234,4 кв. м., магазину літер «Ж» загальною площею 104,6 кв. м., розташованих за адресою: м. Євпаторія, вул. Горького 5-з в цілому, з урахуванням перепланувань та реконструкції спірних будівель.

Стаття 115 Господарського процесуального кодексу України встановлює, що рішення, ухвали, постанови господарського суду, що набрали законної сили, є обов'язковими на всій території України.

Право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні. Особа може бути позбавлена права власності або обмежена у його здійсненні лише у випадках і в порядку, встановлених законом, що визначено у статті 321 Цивільного кодексу України.

При таких обставинах, суд дійшов висновку, що вимоги позивача задоволенню не підлягають.

Відповідно до вимог ст. 49 Господарського процесуального кодексу України витрати з оплати державного мита та судові витрати, пов'язані з інформаційно-технічним забезпеченням судового процесу підлягають віднесенню на позивача.

У засіданні суду було оголошено вступну та резолютивну частини рішення. Рішення оформлено та підписано відповідно до ст. 84 Господарського процесуального кодексу України 26 січня 2011 р.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 376, 321 Цивільного Кодексу України, ст. ст. 49, 82, 83, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

У задоволені позову відмовити.

Суддя Господарського суду

Автономної Республіки Крим                                        Чонгова С.І.

СудГосподарський суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення25.01.2011
Оприлюднено15.02.2011
Номер документу13723099
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —2453-2010

Рішення від 25.01.2011

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Чонгова С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні