Ухвала
від 07.02.2011 по справі 25/113-10-3362
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

25/113-10-3362

         

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


 

УХВАЛА

"07" лютого 2011 р.Справа  № 25/113-10-3362

Суддя Малярчук І.А. розглянувши заяву Відділу державної виконавчої служби  Іллічівського міського управління юстиції Одеської області за вх. №2855/2011  

про роз'яснення, встановлення чи зміну способу та порядку виконання рішення суду

у справі №25/113-10-3362   

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями "ДОКА УКРАЇНА Т.О.В."

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "ХАЙ-РЕЙЗ КОНСТРАКШНЗ"

про спонукання повернення майна та стягнення 1763024,66грн.

Представники сторін:

Від позивача: не з`явився

Від відповідача: не з`явився

Від ВДВС Іллічівського міського управління юстиції  Одеської області: не з`явився

ВСТАНОВИВ:

          Рішенням господарського суду Одеської області від 12.10.2010 р. задоволено позов позивача повністю, зобов'язано Товариство з обмеженою відповідальністю "ХАЙ-РЕЙЗ КОНСТРАКШНЗ" повернути Товариству з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями "ДОКА УКРАЇНА Т.О.В." майно в кількості 1651 шт., стягнуто з  Товариства з обмеженою відповідальністю "ХАЙ-РЕЙЗ КОНСТРАКШНЗ" на користь Товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями "ДОКА УКРАЇНА Т.О.В." 1 763 024, 66 грн. орендної плати, 17715,25 грн. державного мита та 236 грн. витрат на оплату інформаційно-технічного забезпечення судового процесу.

          22.10.2010 р. на виконання зазначеного рішення видано відповідні накази.

          Ухвалою Одеського апеляційного господарського суду від 02.12.2010 р. прийнято відмову ТОВ „ХАЙ-РЕЙЗ КОНСТРАКШНЗ” від поданої апеляційної скарги на рішення господарського суду Одеської області від 12.10.2010 р. у справі № 25/113-10-3362 та припинено апеляційне провадження по цій справі.

          28.01.2011 р. за вх. №2855/2011 р. до суду надійшла заява Відділу державної виконавчої служби Іллічівського міського управління юстиції Одеської області про роз'яснення, встановлення чи зміну способу та порядку виконання рішення суду в порядку ст.121 ГПК України. При цьому, заявник посилається на те, що 25.06.2010 р. господарським судом Одеської області порушено провадження у справі про банкрутство ТОВ „ХАЙ-РЕЙЗ КОНСТРАКШНЗ" та введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, просить суд у зв'язку з цим роз'яснити, чи поширюється дія мораторію на виконавчі документи немайнового характеру, а саме, на судовий наказ №25/113-10-3362 від 22.10.2010 р., та чи підлягає обов'язковому зупиненню виконавче провадження з примусового виконання вищезазначеного виконавчого документа на підставі п.8 ст.34 Закону України „Про виконавче провадження” або може бути завершено на підставі іншої норми вказаного Закону.

          Згідно п.8 ст. 34 Закону України „Про виконавче провадження” виконавче провадження підлягає обов'язковому зупиненню, зокрема, у випадку порушення  господарським  судом  провадження у справі про банкрутство боржника, якщо відповідно до закону на вимогу стягувача поширюється дія мораторію, введеного господарським судом, крім випадків знаходження виконавчого провадження на стадії розподілу стягнутих з боржника грошових сум (у тому числі одержаних  від  реалізації майна боржника).

          Згідно ч. 1 ст.121 ГПК України при наявності обставин, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим, за заявою сторони, державного виконавця, за поданням прокурора чи його заступника або за своєю ініціативою господарський суд, який видав виконавчий документ, у десятиденний строк розглядає це питання у судовому засіданні з викликом сторін, прокурора чи його заступника і у виняткових випадках, залежно від обставин справи, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, ухвали, постанови, змінити спосіб та порядок їх виконання.

Відповідно до ч.1 ст.89 ГПК України суддя  за  заявою  сторони  чи державного виконавця роз'яснює рішення, ухвалу, не змінюючи при цьому їх змісту, а також за заявою сторони або за своєю ініціативою виправляє допущені в рішенні, ухвалі описки чи арифметичні помилки, не зачіпаючи суті рішення.

              ВДВС Іллічівського міського управління юстиції Одеської області подано заяву в порядку ст.121 ГПК України, тоді як фактично заявник просить суд роз'яснити порядок проведення виконавчих дій, зокрема, необхідність їх подальшого здійснення за умови існування мораторію на задоволення вимог кредиторів, чи зупинення виконавчого провадження, однак, положеннями ГПК України, а саме, як ст.121 ГПК України так і ст.89 ГПК України, яка фактично підлягає застосуванню при роз`ясненні змісту судового рішення, не передбачено обов'язку господарського суду щодо роз'яснення порядку та умов проведення державною виконавчою службою виконавчих дій.

          У зв'язку з цим,  суд відмовляє Відділу державної виконавчої служби  Іллічівського міського управління юстиції Одеської області у задоволенні заяви у порядку ст.121 ГПК України в частині роз'яснення, встановлення чи зміну способу та порядку виконання рішення суду від 12.10.2010 р., а також у наданні роз'яснення стосовно того чи підлягає обов'язковому зупиненню виконавче провадження з примусового виконання вищезазначеного виконавчого документа на підставі п.8 ст.34 Закону України „Про виконавче провадження” або може бути завершено на підставі іншої норми вказаного Закону.

          Звідси, так як наказ господарського суду від  22.10.2010 р. у справі №25/113-10-3362 містить чіткий спосіб його виконання, державній виконавчій службі слід самостійно визначити порядок та умови здійснення виконавчого провадження з врахуванням речово-правового характеру задоволених судом позовних вимог Товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями "ДОКА УКРАЇНА Т.О.В."

Водночас, звертаю увагу державної виконавчої служби на те, що відповідно до ст.1 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” мораторій   на   задоволення  вимог  кредиторів  -  зупинення виконання боржником грошових зобов'язань і зобов'язань щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), термін виконання яких настав до дня введення мораторію, і припинення заходів, спрямованих на забезпечення виконання цих зобов'язань та зобов'язань щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), застосованих  до прийняття рішення про введення мораторію.

          Пунктом 2.1. Інформаційного листа Вищого господарського суду України №01-8/307 від 19.03.2009 р. „Про деякі питання, пов'язані з введенням мораторію на задоволення вимог кредиторів згідно з Законом України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” передбачено, що мораторій поширюється на зобов'язання,  строки виконання яких настали до подання заяви про порушення справи про банкрутство. За змістом Закону мораторій поширюється і на зобов'язання, що виникли до порушення справи про банкрутство, строк виконання яких настав після порушення справи про банкрутство.

          Згідно п.2.2. вищезазначеного Інформаційного листа мораторій поширюється на вимоги кредиторів, які подали заяви згідно зі статтею 14 Закону, і на вимоги кредиторів, що не подавали таких заяв, включаючи кредиторів, котрими в установленому порядку пред'явлені до виконання виконавчі або  інші документи, за якими стягнення заборгованості має здійснюватись у безспірному порядку. Мораторій поширюється виключно на виконавчі документи, що одержані кредиторами за їх позовами або безспірними вимогами зобов'язально-правового характеру. Що ж  до  виконавчих  документів,  одержаних  кредиторами  за речово-правовими позовами, то на них мораторій не поширюється, у тому числі на виконавчі документи судів про задоволення віндикаційного або негаторного позову до боржника чи позову про визнання права власності на певне майно, яке утримується боржником. Рішеннями суду за цими позовами встановлюється неправомірність володіння або необгрунтованість домагання боржника на певне майно. (п.2.3. Інформаційного листа ВГСУ №01-8/307 від 19.03.2009 р.).

                          

                                   Керуючись ст.ст.86, 121 ГПК України, суд,

У Х В А Л И В:

1.          Відмовити  Відділу державної виконавчої служби  Іллічівського міського управління юстиції Одеської області у задоволенні заяви від 28.01.2011 р. вх. 2855/2011 про роз'яснення, встановлення чи зміну способу та порядку виконання рішення суду від 12.10.2010 р. згідно ст.121 ГПК України.

          Копію ухвали надіслати сторонам у справі, Відділу державної виконавчої служби  Іллічівського міського управління юстиції Одеської області.

    Суддя                                                                                 Малярчук І.А.

 

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення07.02.2011
Оприлюднено15.02.2011
Номер документу13726216
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —25/113-10-3362

Ухвала від 07.02.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Малярчук І.А.

Ухвала від 31.01.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Малярчук І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні