Ухвала
від 10.09.2010 по справі 11-а
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 11-а 1853/2010 р. Головуючий у 1 інстанції Горб І.М.

Категорія ст. 358, ч.2,3, КК Доповідач Журавель О.О.

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 вересня 2010 року колегія суддів Судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду м. Києва у складі:

Головуючого судді Дембовського С.І.

Суддів: Кравченка С.І., Журавля О.О.,

за участю прокурора Тертичного О.А., засудженої ОСОБА_1,

розглянула у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду кримінальну справу за апеляцією прокурора, який брав участь у розгляді справи судом першої інстанції, на вирок Шевченківського районного суду міста Києва від 1 червня 2010 року, яким

ОСОБА_1 , народжена ІНФОРМАЦІЯ_1 у місті Магдебург (Німеччина), росіянка, громадянка України, з вищою освітою, не одружена, не працює, зареєстрована АДРЕСА_1, фактично мешкає у АДРЕСА_2, раніше не судима,

засуджена до обмеження волі за ч.3 ст. 358 КК України на два роки, за ч.2 цієї ж статті і за сукупністю злочинів на три роки та звільнена від відбування призначеного покарання у звязку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Цим же вироком ОСОБА_1 виправдана за обвинуваченням у вчиненні злочинів, передбачених ст. ст. 15, ч. ч. 1,2 та 191, ч.5; 15, ч. ч. 1,2 та 190, ч. 4, КК України за відсутністю в її діях складу цих злочинів.

Виправдана вона і в частині обвинувачення за ч. ч. 2 і 3 ст. 358 КК України за фактом підроблення податкових декларацій в третій декаді серпня 2003 року, довідки за квітень 2003 року та уточненої декларації за квітень 2003 року.

Розглянувши справу, судова колегія, -

в с т а н о в и л а :

ОСОБА_1 визнана винною в тім, що 22 грудня 2003 року та 5 лютого 2004 року власноручно підробила декларації з податку на прибуток ТОВ „Локореаль” відповідно за 11 місяців 2003 року та весь 2003 рік, в тому числі в першій із них вказавши про відсутність діяльності підприємства, а в другій вказала витрати на придбання товарів (робіт, послуг) на суму 35881000 гривень у рядку 04.1. і відповідно на цю ж суму збільшила рядки 04 „валові витрати” та 06 „скориговані валові витрати”.

В обох вказаних документах вона підробила також підписи від імені керівників товариства.

В подальшому ці декларації були подані до ДПІ у Шевченківському районі міста Києва і прийняті та зареєстровані як офіційні документи.

Органи досудового слідства обвинуватили ОСОБА_1 також у закінчених замахах на викрадення чужого майна шляхом шахрайства в особливо великому розмірі за попередньою змовою групою осіб і в замаху на заволодіння чужим майном шляхом зловживання нею, як службовою особою, своїм службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах, вчинених у 2001-2003 роках шляхом надання завідомо підроблених декларацій ТОВ „Локореаль” і ТОВ МАВП „Авізприлад”.

В цій частині суд ОСОБА_1 виправдав за відсутністю в її діях складу злочинів, пославшись на показання ОСОБА_1 про відсутність в її діях складу будь-якого злочину, які підтвердили в суді свідки ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4

До того ж, зауважив суд, ОСОБА_1 не була службовою особою ТОВ „Локореаль”, а лише виконувала за угодою послуги аудиту для цього товариства, а відтак не несла і не могла нести відповідальності за надані їй керівництвом вказаного товариства відомості при складенні податкових декларацій.

Тим часом, орган досудового слідства нічим фактично не підтвердив свої висновки про наявність „невстановлених осіб”, з якими, за висновками цього органу, ОСОБА_1 вступила в попередню змову на вчинення злочинів, передбачених ст. ст. 190 і 191 КК України, кримінальне переслідування відносно керівників товариств „Локореаль” та „Авізприлад” на досудовому слідстві закрито,; про можливість безпосередньо для ОСОБА_1 скористатися викраденими коштами, оскільки вона не мала права підпису бухгалтерських документів, відповідних штампів, печаток тощо, а сам факт підроблення податкових декларацій не може свідчити про наявність умислу на викрадення.

З цих же підстав суд виправдав ОСОБА_1 також за обвинуваченням за ч. ч. 2 і 3 ст. 358 КК України за фактом підроблення податкових декларацій в третій декаді серпня 2003 року, довідки за квітень 2003 року та уточненої декларації за квітень 2003 року.

Не погодившись зі вказаними висновками, прокурор, який брав участь у розгляді справи судом першої інстанції, подав апеляцію, в якій вважає, що суд надав однобічну і неповну оцінку сукупності наданих органом досудового слідства доказів, а відтак його висновки не ґрунтуються на фактичних обставинах справи.

На обґрунтування прокурор ретельно викладає обставини справи, як вони викладені в обвинувальному висновку та посилається на показання свідків ОСОБА_2, ОСОБА_5, ОСОБА_3, ОСОБА_4, в тих частинах, які суд у вироку не аналізував і не оцінював та не дав цим частинам пояснень вказаних свідків належної оцінки в плані відносності, допустимості, достовірності та достатності, акти перевірки і висновки судово-почеркознавчих експертиз.

На цих підставах прокурор просить вирок щодо ОСОБА_1 скасувати і справу направити на новий судовий розгляд у той же суд, але іншим складом суду.

Заслухавши доповідь судді, виступи прокурора на підтримку апеляції, а засудженої проти її задоволення, провівши судові дебати, надавши засудженій останнє слово, перевіривши і обговоривши доводи сторін в сукупності з матеріалами справи і додатково наданими захистом письмовими запереченнями на апеляцію прокурора, судова колегія визнає за необхідне апеляцію задовольнити частково, виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 26 КПК України допускається виділення в окреме провадження кримінальної справи тільки у випадках, які викликаються необхідністю, коли це не може негативно відбитися на всебічності, повноті і обєктивності дослідження і вирішення справи.

У цьому конкретному випадку, матеріали кримінальної справи № 70-00388 відносно ОСОБА_1 23 березня 2007 року виділено в окреме провадження з матеріалів кримінальної справи № 60-0907, порушеної за фактом замаху на привласнення службовими особами ТОВ „Локореаль” бюджетних коштів (т.1, а.с. 12; т.1, а.с. 3); 22 січня 2009 року кримінальну справу відносно ОСОБА_1, порушену за ознаками злочину, передбаченого ст. 366 КК України закрито (т.1, а.с. 18-22) і того ж дня відносно неї ж порушено кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених ст. ст. 15, ч. ч. 1 і 2 та 190, ч.4; 358, ч. 2, 3, КК України, яку обєднано в одному провадженні із закритою кримінальною справою № 70-00388.

Саме ця, остання, справа і була направлена до суду першої інстанції та розглянута по суті.

Між тим, саме внаслідок такого, неправильного, виділення в окреме провадження справи щодо ОСОБА_1, за умови фактичної відсутності відомостей відносно ролі, місця та ступені участі в злочинних діях інших осіб, які, за висновками органу досудового слідства були її співучасниками, у справі щодо ОСОБА_1 неможливо прийняти остаточне законне та обґрунтоване рішення по її суті, бо без встановлення і допитів невстановлених органом досудового слідства осіб на цей час фактично, як правильно визнав суд першої інстанції, висновки органу досудового слідства щодо фактичних обставин справи, участі у злочинних діях саме ОСОБА_1, її ролі та ступеню участі у злочинній змові, наявності інших конкретних винуватців тощо, однозначно встановити неможливо і будь-які міркування щодо вказаних обставин органів досудового слідства не можуть вважатися такими, що ґрунтуються на сукупності відносних, допустимих, достовірних та достатніх доказів у справі.

Фактично, згадані висновки органу досудового слідства базуються лише на доведеності висновками відповідних почеркознавчих експертиз фактів підроблення ОСОБА_1 низки податкових декларацій і поясненнях допитаних у справі керівників та посадових осіб ТОВ „Локореаль” і ТОВ „Авізприлад” про їхню непричетність до злочинів, що, як правильно зазначив суд першої інстанції, не вказує на причетність до злочинів інших, невстановлених, осіб, та й самої ОСОБА_1 до всіх інкримінованих їй епізодів злочинної діяльності, в тому числі і тих, за обвинуваченням у яких вона виправдана.

Водночас, висновки почеркознавчих експертиз прямо вказують на те, що саме ОСОБА_1 підробила згадані вище податкові декларації, внаслідок чого виникла можливість викрадення державних коштів у особливо великих розмірах.

І ці обставини потребують ретельного дослідження зі встановленням конкретних намірів ОСОБА_1, інших осіб, причетних до досліджуваної діяльності, ступеню згуртованості злочинної групи, розподілу ролей, та інших питань, які підлягають дослідженню у цьому конкретному випадку для встановлення істини у справі.

Без встановлення організаторів та інших співучасників злочинної групи зробити .правильні, законні, обґрунтовані висновки по суті справи, в тому числі і про наявність чи відсутність вини конкретно ОСОБА_1 у повному обсязі предявленого їй обвинувачення, неможливо.

Між тим, неправильним і поспішним є і висновок суду першої інстанції про необхідність виправдати ОСОБА_1 за низкою епізодів обвинувачення, оскільки в подальшому, в результаті розслідування кримінальної справи № 60-0907, можуть бути здобуті достатні та достовірні докази її провини, які ввійдуть у суперечність з виправдувальним вироком.

Отже, вирок щодо ОСОБА_1 належить скасувати у повному обсязі, маючи при цьому на увазі, що і в частині засудження її за вчинення злочинів, передбачених ч. ч. 2 і 3 ст. 358 КК України, висновки суду та слідства підлягають більш ретельній перевірці, оскільки вони можуть бути взаємоповязані з іншими, інкримінованими їй слідством, епізодами.

Усунення вказаних вище порушень вимог ст. 26 КПК України шляхом нового судового розгляду, про що просить прокурор в апеляції, неможливе, а досягнути цього усунення можливо лише в рамках додаткового розслідування кримінальної справи, в ході якого належить обєднати її з кримінальною справою № 60-0907.

Під час додаткового розслідування належить також істотно розширити коло свідків, допитавши не лише допитаних раніше причетних до справи осіб, а й родичів, близьких, сусідів, колег ОСОБА_1 щодо кола її знайомств, стосунків, контактів у період, що відноситься до досліджуваного часу, з метою виявити невстановлених осіб, які причетні до організації злочинних дій і є їх учасниками.

При цьому, зокрема, доцільно проаналізувати телефонні переговори ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_5, ОСОБА_3, ОСОБА_4 та інших причетних до справи осіб у досліджувані періоди і встановити їх контакторів, зокрема виділивши спільні контакти та перевірити їх на причетність до злочинів, провести впізнання.

Належить також більш глибоко, із залученням спеціалістів бухгалтерів та аудиторів, з проведенням зустрічних перевірок, звіркою первинних документів товарно-матеріального, бухгалтерського обліку і звітності, товарно-транспортних накладних тощо, проаналізувати виробничу та фінансову діяльність ТОВ „Локореаль” та ТОВ „Авізприлад” з метою встановлення можливо причетних до злочинної діяльності осіб та й перевірки пояснень ОСОБА_1 про відповідність складених нею документів згаданим документам первинного обліку та звітності.

Всі ці дії також неможливо організувати і провести в специфічних рамках судового слідства, навіть із використанням можливостей, наданих ст. 3151 КПК України, оскільки вимагатимуть значного часу, витрат державних коштів, організації та проведення низки .оперативно-розшукових та оперативно-технічних заходів.

За таких обставин, керуючись ст. ст. 365, 366 КПК України, судова колегія, -

у х в а л и л а :

Апеляцію прокурора, який брав участь у розгляді справи судом першої інстанції, задовольнити.

Вирок Шевченківського районного суду міста Києва відносно ОСОБА_1 скасувати в повному обсязі і справу направити прокурору міста Києва для організації додаткового розслідування.

Судді:

Дата ухвалення рішення10.09.2010
Оприлюднено22.12.2022

Судовий реєстр по справі —11-а

Ухвала від 01.03.2010

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Британчук. Володимир Васильович

Ухвала від 01.03.2010

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Бєлан Наталія Олександрівна

Ухвала від 25.01.2010

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Лагнюк Микола Михайлович

Ухвала від 14.01.2010

Адмінправопорушення

Апеляційний суд міста Києва

Боголюбська Людмила Борисівна

Ухвала від 12.01.2010

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Стрижко Світлана Іванівна

Ухвала від 01.03.2010

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Британчук. Володимир Васильович

Ухвала від 02.03.2010

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Стрижко Світлана Іванівна

Ухвала від 22.02.2010

Адмінправопорушення

Апеляційний суд міста Києва

Дембовський Сергій Георгійович

Ухвала від 22.02.2010

Адмінправопорушення

Апеляційний суд міста Києва

Ковальська Віра Володимирівна

Ухвала від 01.03.2010

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Бєлан Наталія Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні