Рішення
від 10.02.2011 по справі 6/5007/3/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

* 10002, м. Житомир, майдан П утятинський, 3/65, '481-620

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Від "10" лютого 2011 р. Справа № 6/5007/3/11

Господарський суд Житом ирської області у складі:

Головуючого судді

судді Тер лецької-Байдюк Н.Я.

судді

за участю представників ст орін

від позивача не з'явився ;

від відповідача Васкев ич Л.В. - завідуюча аптекою (пас порт сер. НОМЕР_1

виданий 18.03.2000 року.

Розглянув справу за позово м Приватного підприємства "К онекс" (м.Вінниця)

до Комунального підпри ємства "Аптека №204" (м. Житомир)

про стягнення 14932,82 грн.

Позивач звернувся до суду з позовом про стягнення з відп овідача 14932,82грн. заборгованост і за неналежне виконання дог овору поставки №755-КС, з яких: 13716 ,64грн. - основний борг, 530,35грн. - пе ня, 685,83грн. - 5% від вартості товар у, оплата якого була простроч ена, в порядку ст.536 ЦК України. Судові витрати просить покла сти на відповідача.

Позивач в судове засідання не з'явився, надіслав клопота ння про відкладення розгляду справи в зв'язку з хворобою пр едставника.

В судовому засіданні предс тавник відповідача позовні в имоги визнав, на виконання ух вали суду надав письмовий ві дзив на позовну заяву, копію с відоцтва про реєстрацію юрид ичної особи, копію довідки ЄД РПОУ, копію статуту, акт звірк и розрахунків, підписаний пр едставниками обох сторін. Вв ажає за можливе розглянути с праву без участі представник а позивача.

Відповідно до ч.5 ст.22 ГПК Укр аїни відповідач має право ви знати позов повністю або час тково, а також має право до поч атку розгляду господарським судом справи по суті подати з устрічний позов.

Враховуючи передбачені ст .22 ГПК України права відповіда ча, вказана заява не суперечи ть вимогам чинного законодав ства України, не порушує чиїх -небудь прав та охоронюваних законом інтересів та прийма ється судом.

Також суд відзначає, що пози ція позивача висловлена у по даних суду документах та в по зовній заяві. Тому неявка пре дставника позивача не перешк оджає вирішенню спору по сут і.

Заслухавши пояснення пред ставника відповідача, дослід ивши матеріали справи, госпо дарський суд

ВСТАНОВИВ:

Як вбачається з матеріал ів справи та встановлено суд ом, 29.12.2009 року між Приватним під приємством "Конекс" (Позивач) т а Комунальним підприємством "Аптека №204" (Відповідач) було у кладено договір поставки №755-К С (а.с.14-16), за умовами якого Поста чальник (позивач) зобов'язуєт ься на умовах та в порядку, виз начених цим договором, поста вити і передати у власність П окупцю (відповідач) товар, а по купець зобов'язується прийня ти товар та оплатити його.

Загальна сума договору скл адає загальну вартість товар у, вказаного у накладних, що є невід'ємною частиною даного договору (п.1.2 договору).

Кількість, асортимент кожн ої партії товару визначаєтьс я у замовленнях покупця, прий нятих до виконання постачаль ником, та визначається в супр оводжуючих документах (накла дних), які є невід'ємною частин ою даного договору та підпис аних уповноваженими предста вниками сторін (п.1.3 договору).

На виконання умов договору позивач поставив відповідач у товар на загальну суму 127394,35гр н., що підтверджується відпов ідними видатковими накладни ми, долученими до матеріалів справи (а.с.22-32).

Згідно п.2.3 розрахунок за пос тавлений товар по даному дог овору здійснюється на умовах продажу у кредит з відстроче нням платежу 14 банківських дн ів з моменту поставки.

Датою перерахування кошті в вважається дата їх отриман ня на розрахунковий рахунок постачальника (п.2.4 договору в ід 29.12.09р.).

Відповідач свої зобов'язан ня по оплаті поставленої йом у продукції виконав лише час тково в сумі 113677,71грн.

Внаслідок неналежного вик онання відповідачем своїх до говірних зобов'язань, утвори лась заборгованість перед по зивачем, яка станом на день ро згляду справи становить 13716,64гр н., що підтверджується актом звірки розрахунків (а.с53-54) та н е заперечується представник ом відповідача в судовому за сіданні.

Крім основної суми боргу по зивач просить стягнути з від повідача 530,35грн. - пені та 685,83грн. - 5% від вартості товару, оплата якого була прострочена, в пор ядку ст.536 ЦК України.

Зобов'язанням є правовідно шення, в якому одна сторона (бо ржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кред итора) певну дію (передати май но, виконати роботу, надати по слугу, сплатити гроші тощо) аб о утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку (ст.509 ЦК України).

Покупець зобов'язаний опла тити товар після його прийня ття або прийняття товаророзп орядчих документів на нього, якщо договором або актами ци вільного законодавства не вс тановлений інший строк оплат и товару (ч.1 ст.692 ЦК України).

Господарським визнається зобов'язання, що виникає між с уб'єктом господарювання та і ншим учасником (учасниками) в ідносин у сфері господарюван ня з підстав, передбачених ци м Кодексом, в силу якого один с уб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'яза ний вчинити певну дію господ арського чи управлінсько-гос подарського характеру на кор исть іншого суб'єкта (виконат и роботу, передати майно, спла тити гроші, надати інформаці ю тощо), або утриматися від пев них дій, а інший суб'єкт (управ нена сторона, у тому числі кре дитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони викона ння її обов'язку (ст.173 ГК Україн и).

За договором поставки прод авець (постачальник), який зді йснює підприємницьку діяльн ість, зобов'язується передат и у встановлений строк (строк и) товар у власність покупця д ля використання його у підпр иємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з ос обистим, сімейним, домашнім а бо іншим подібним використан ням, а покупець зобов'язуєтьс я прийняти товар і сплатити з а нього певну грошову суму (ч.1 ст.712 ЦК України).

Згідно ст.ст.525, 526 ЦК України з обов'язання має виконуватися належним чином відповідно д о умов договору та вимог цьог о Кодексу, інших актів цивіль ного законодавства, одностор оння відмова від зобов'язанн я або одностороння зміна йог о умов не допускається, якщо і нше не встановлено договором або законом.

Це положення кореспондуєт ься зі ст.193 ГК України, згідно я кої об'єкти господарювання т а інші учасники господарськи х відносин повинні виконуват и господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів , договору, а за відсутності ко нкретних вимог щодо виконанн я зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звич айно ставляться.

Враховуючи вищевикладене, господарський суд приходить до висновку про задоволення позову в частині стягнення о сновного боргу в сумі 13716,64грн.

Згідно приписів ст.549 ЦК Укра їни неустойкою (штрафом, пене ю) є грошова сума або інше майн о, які боржник повинен переда ти кредиторові у разі поруше ння боржником зобов'язання.

Пенею є неустойка, що обчисл юється у відсотках від суми н есвоєчасно виконаного грошо вого зобов'язання за кожен де нь прострочення виконання (ч .3 ст.549 ЦК України).

За змістом ч.1 ст.230 ГК України штраф та пеня є одними з видів штрафних санкцій, які визнаю ться як господарські санкції у вигляді грошової суми, котр у учасник господарських відн осин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил зд ійснення господарської діял ьності, невиконання або нена лежного виконання господарс ького зобов'язання.

Відповідно до п.6.2 договору в ід 29.12.2009 року при затримці оплат и отриманого товару покупець зобов'язується сплатити пос тачальнику пеню в розмірі по двійної облікової ставки НБУ , діючої з періоду виникнення заборгованості до моменту с плати, від суми заборгованос ті за кожний день затримки пл атежу, три відсотка річних, та 5 відсотків від вартості това ру, оплата якого була простро чена, в порядку ст.536 ЦК України .

Згідно розрахунку позивач а, перевіреного судом, сума пе ні складає 530,35грн., сума 5% за кор истування чужими грошовими к оштами - 685,83грн. (а.с.8-9).

Відповідно до ст.33 ГПК Украї ни кожна сторона повинна дов ести ті обставини, на які вона посилається як на підставу с воїх вимог і заперечень.

Відповідач заявлені позов ні вимоги визнав в повному об ясзі, доказів сплати боргу не надав.

Враховуючи викладене, суд п риходить до висновку, що позо вні вимоги про стягнення 13716,64г рн. основного боргу, 530,35грн. пен і та 685,83грн. - 5% від вартості това ру, оплата якого була простро чена, обґрунтовані, заявлені у відповідності до вимог чин ного законодавства, підтверд жуються належними доказами, які є в матеріалах справи, та п ідлягають задоволенню.

Судові витрати по сплаті де ржавного мита та витрат на ін формаційно-технічне забезпе чення судового процесу покла даються на відповідача.

Керуючись ст.ст.33,43,44,49,82-85 ГПК, го сподарський суд,

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Комунального п ідприємства "Аптека №204" (10001, м.Жи томир, вул.Вітрука, 53, код 13578367)

- на користь Приватного підп риємства "Конекс" (21036, м.Вінниця , вул.Хмельницьке шосе, 23, код 23060 192) - 14932,82грн. заборгованості, з як их: 13716,64грн. - основний борг; 530,35грн . - пеня; 685,83грн. - 5% за користуванн я чужими грошовими коштами, а також 149,32грн. сплаченого держа вного мита та 236,00грн. витрат на інформаційно-технічне забез печення судового процесу.

Рішення господарського с уду набирає законної сили пі сля закінчення строку поданн я апеляційної скарги, якщо ап еляційну скаргу не було пода но. У разі подання апеляційно ї скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи а пеляційним господарським су дом.

Апеляційна скарга подаєть ся на рішення місцевого госп одарського суду протягом дес яти днів з дня його оголошенн я. У разі якщо в судовому засід анні було оголошено лише вст упну та резолютивну частину рішення, зазначений строк об числюється з дня підписання рішення, оформленого відпові дно до статті 84 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни.

Суддя Терлецька-Байдюк Н.Я.

Повне рішення скл адено 14 лютого 2011 року.

Віддрукувати:

1 - в справу

2,3 - сторонам

Дата ухвалення рішення10.02.2011
Оприлюднено17.02.2011
Номер документу13792929
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —6/5007/3/11

Рішення від 10.02.2011

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Терлецька-Байдюк Н.Я.

Ухвала від 11.01.2011

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Терлецька-Байдюк Н.Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні