Постанова
від 07.02.2011 по справі 2а-707/11/1270
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія №10.1

ПОСТАНОВА

Іменем України

07 лютого 2011 року Справа № 2а-707/11/1270

Луганський окружни й адміністративний суд у скл аді:

судді: Кравцової Н.В.,

при секретарі: Бражник В.І.,

за участю сторін:

представника позивача: Кабальніченко О.В.;

представника відповідача: не з' явився;

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативний позов Управління Пен сійного фонду України м. Алче вську Луганської області до Відкритого акціонерного тов ариства "Алчевська друкарня" про стягнення заборгованост і по фактичним витратам на ви плату та доставку пільгових пенсій за списком № 2,-

В С Т А Н О В И В:

18 січня 2011 року позивач зверн увся до суду з позовом до Відк ритого акціонерного товарис тва "Алчевська друкарня" про с тягнення заборгованості по ф актичним витратам на виплату та доставку пільгових пенсі й за списком № 2, в якому зазнач ив, що згідно з п.п. «б»-«з» стат ті 13 Закону України «Про пенсі йне забезпечення» від 05.11.1991 рок у, Інструкції «Про порядок об числення і сплати підприємст вами, установами, організаці ями та громадянами збору на о бов' язкове пенсійне страху вання, інших платежів, а також обліку їх надходження до Пен сійного фонду України» відпо відач зобов' язаний був внос ити до Управління Пенсійного фонду місячну суму фактични х витрат на виплату та достав ку пенсій, призначений за вік ом на пільгових умовах.

У зв' язку з несвоєчасною с платою суми фактичних витрат на виплату та доставку пенсі й за списком № 2, ВАТ "Алчевська друкарня" станом на 01 листопа да 2010 року за період з травня 2010 року по жовтень 2010 року має заб оргованість до Пенсійного фо нду України по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсі й у розмірі 10 069,84 грн.

Просить стягнути з ВАТ "Алче вська друкарня" на користь Уп равління Пенсійного фонду Ук раїни в м. Алчевську Луганськ ої області заборгованість по фактичним витратам на випла ту та доставку пільгових пен сій за віком на пільгових умо вах за списком № 2 у сумі 10 069,84 грн .

В судовому засіданні представник позивача позовн і вимоги підтримав у повному обсязі, надав пояснення, анал огічні викладеним у позові т а просив задовольнити позов.

Представник відпові дача у судове засідання не з' явився, про дату, місце та час розгляду справи повідомлени й належним чином, про що свідч ать повідомлення про врученн я поштового відправлення в м атеріалах справи.

Суд, вислухавши пояснення п редставника позивача, переві ривши матеріали справи, вваж ає, що позов підлягає задовол енню з наступних підстав.

В судовому засіданні встан овлено, що відповідач згідно довідки з Єдиного державног о реєстру підприємств та орг анізацій України має правови й статус суб' єкта юридичної особи (арк. справи 5).

Відкрите акціонерне товар иство "Алчевська друкарня" за реєстровано в Управлінні Пен сійного фонду України в м. Алч евську Луганської області як платник збору на загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування.

Правовідносини, пов'язані з виплатою та доставкою пенсі й, призначених на пільгових у мовах, регулюються Конституц ією України, Законами Україн и «Про загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я», «Про пенсійне забезпечен ня», Інструкцією «Про порядо к обчислення і сплати страху вальниками та застрахованим и особами внесків на загальн ообов'язкове державне пенсій не страхування до Пенсійного фонду України», затверджено ю постановою правління Пенсі йного фонду України від 19.12.2003 N 21- 1.

З 01 січня 2011 року набрав чинно сті Закон України «Про збір т а облік єдиного внеску на заг альнообов'язкове державне со ціальне страхування» від 08 ли пня 2010 року № 2464 - VI, яким внесено з міни до Законів України «Про загальнообов'язкове державн е пенсійне забезпечення», «П ро пенсійне забезпечення».

В той же час, відповідно до п . 7 розділу VIII Закону України «П ро збір та облік єдиного внес ку на загальнообов'язкове де ржавне соціальне страхуванн я» стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальноо бов'язкового державного соці ального страхування та сум ш трафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період д о 01 січня 2011 року, в тому числі ст рахових внесків, строк сплат и яких на 01 січня 2011 року не наст ав, здійснюється фондами заг альнообов'язкового державно го соціального страхування в ідповідно до законодавства, що діяло на момент виникненн я такої заборгованості або з астосування штрафних санкці й.

Таким чином, застосуванню п ідлягають зазначені вище Зак они в редакції, що діяли до 01 сі чня 2011 року.

Заборгованість Відкритого акціонерного товариства "Ал чевська друкарня" по фактичн им витратам на виплату і дост авку пільгових пенсій до Упр авління Пенсійного фонду Укр аїни в м. Алчевську Лугансько ї області станом на 01 листопад а 2010 року за період з травня 2010 р оку по жовтень 2010 року складає 10 069,84 грн., що підтверджується р озрахунками фактичних витра т на виплату та доставку піль гових пенсій, призначених ві дповідно до частини 2 Прикінц евих положень Закону України «Про загальнообов' язкове д ержавне пенсійне страхуванн я» в частині пенсій, призначе них відповідно до пунктів «б - з» ст. 13 Закону України «Про п енсійне забезпечення».

Відповідно до п. 2 Прикінце вих положень Закону України «Про загальнообов' язкове д ержавне пенсійне страхуванн я» пенсійне забезпечення зас трахованих осіб, які працюва ли або працюють на підземних роботах, на роботах з особлив о шкідливими і особливо важк ими умовами праці за списком N 1 та на інших роботах із шкідл ивими і важкими умовами прац і за списком N 2 виробництв, роб іт, професій, посад і показник ів, затверджених Кабінетом М іністрів України, та за резул ьтатами атестації робочих мі сць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за вік ом на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідн о до законодавства, що діяло р аніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за висл угу років, здійснюється згід но з окремим законодавчим ак том через професійні та корп оративні фонди.

Пунктом 2 Прикінцевих полож ень вказаного Закону передба чено, що підприємства та орга нізації з коштів, призначени х на оплату праці, вносять до П енсійного фонду плату, що пок риває фактичні витрати на ви плату і доставку пенсій особ ам, які були зайняті повний ро бочий день на підземних робо тах, на роботах з особливо шкі дливими і особливо важкими у мовами праці за списком N 1 вир обництв, робіт, професій, поса д і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України , крім тих, що були безпосередн ьо зайняті повний робочий де нь на підземних роботах (вклю чаючи особовий склад гірничо рятувальних частин) з видобу тку вугілля, сланцю, руди та ін ших корисних копалин, на буді вництві шахт та рудників за с писком робіт і професій, затв ердженим Кабінетом Міністрі в України, починаючи з дня наб рання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступн им збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-відсоткового ц розміру відшкодування факти чних витрат на виплату і дост авку цих пенсій до набуття пр ава на пенсію за віком відпов ідно до цього Закону.

При цьому зберігається пор ядок покриття витрат на випл ату і доставку цих пенсій, що д іяв до набрання чинності цим Законом.

Порядок покриття витрат на виплату та доставку пільгов их пенсій встановлено Інстру кцією «Про порядок обчисленн я і сплати страхувальниками та застрахованими особами вн есків на загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання до Пенсійного фонду Укр аїни» затвердженої Постанов ою Правлінням Пенсійного Фо нду України від 19.12.2003 року № 21-1 і з ареєстрованої в Міністерств і юстиції України 16 січня 2004 ро ку за № 64/8663.

Згідно з п. 6.8 вказаної Інстру кції підприємства щомісяця д о 25-го числа вносять до Пенсій ного фонду зазначену в повід омленні місячну суму фактичн их витрат на виплату та доста вку пенсій, призначених на пі льгових умовах.

У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які вп ливають на суму відшкодуванн я (смерть пенсіонера, зміна мі сця проживання та ін.), органи Пенсійного фонду повідомляю ть про це підприємства в міся чний термін з моменту виникн ення цих обставин. Суми факти чних витрат на виплату та дос тавку пільгових пенсій за пе ріод з дати призначення пенс ії до дати складання розраху нку фактичних витрат на випл ату та доставку пільгових пе нсій, призначених відповідно до частини 2 “Прикінцевих пол ожень” Закону (1058-15), сплачуютьс я одночасно із оплатою факти чних витрат на виплату та дос тавку пільгових пенсій за пе рший поточний місяць.

Відповідно до ст. 2 Закону Ук раїни «Про збір на обов' язк ове державне пенсійне страху вання» передбачено, що для пл атників збору, визначених пу нктами 1 та 2 статті 1 цього Зако ну, об' єктом оподаткування є також фактичні витрати на в иплату і доставку пенсій, при значених відповідно до пункт ів “б" - “з” статті 13 Закону Ук раїни «Про пенсійне забезпеч ення» до досягнення працівни ками пенсійного віку, передб аченого статтею 12 Закону Укра їни «Про пенсійне забезпечен ня». Таким чином, виплати по оп латі пільгових пенсій відшко довуються Пенсійному фонду з а рахунок відповідних підпри ємств.

Як вбачається зі ст. 12 Закону України «Про пенсійне забез печення», право на пенсію за в іком мають:

чоловіки - після досягнення 60 років і при стажі роботи не м енше 25 років;

жінки - після досягнення 55 ро ків і при стажі роботи не менш е 20 років.

У відповідності до п.п . «б - з» ст. 13 Закону України « Про пенсійне забезпечення» н а пільгових умовах мають пра во на пенсію за віком, незалеж но від місця останньої робот и:

б) працівники, зайняті повни й робочий день на інших робот ах із шкідливими і важкими ум овами праці, - за списком N 2 ви робництв, робіт, професій, пос ад і показників, затверджува ним Кабінетом Міністрів Укра їни, і за результатами атеста ції робочих місць:

чоловіки - після досягнен ня 55 років і при стажі роботи н е менше 25 років, з них не менше 1 2 років 6 місяців на зазначених роботах;

жінки - після досягнення 5 0 років і при стажі роботи не м енше 20 років, з них не менше 10 ро ків на зазначених роботах.

Працівникам, які мають не ме нше половини стажу роботи з ш кідливими і важкими умовами праці, пенсії на пільгових ум овах призначаються із зменше нням віку, передбаченого ста ттею 12 цього Закону, на 1 рік за кожні 2 роки 6 місяців такої ро боти чоловікам і за кожні 2 рок и такої роботи - жінкам;

в) трактористи-машиністи, бе зпосередньо зайняті у виробн ицтві сільськогосподарсько ї продукції в колгоспах, радг оспах, інших підприємствах с ільського господарства, - ч оловіки після досягнення 55 ро ків і при загальному стажі ро боти не менше 25 років, з них не м енше 20 років на зазначеній роб оті;

г) жінки, які працюють тракт ористами-машиністами, машині стами будівельних, шляхових і вантажно-розвантажувальни х машин, змонтованих на базі т ракторів і екскаваторів, - п ісля досягнення 50 років і при загальному стажі роботи не м енше 20 років, з них не менше 15 ро ків на зазначеній роботі;

д) жінки, які працюють доярк ами (операторами машинного д оїння), свинарками-оператора ми в колгоспах, радгоспах, інш их підприємствах сільського господарства, - після досяг нення 50 років і при стажі зазн аченої роботи не менше 20 років за умови виконання встановл ених норм обслуговування.

Норми обслуговування для ц их цілей встановлюються в по рядку, що визначається Кабін етом Міністрів України;

е) жінки, зайняті протягом п овного сезону на вирощуванні , збиранні та післязбиральні й обробці тютюну,- після досяг нення 50 років і при стажі зазн аченої роботи не менше 20 років ;

є) робітниці текстильного в иробництва, зайняті на верст атах і машинах, - за списком виробництв і професій, затве рджуваним у порядку, що визна чається Кабінетом Міністрів України, - після досягнення 50 років і при стажі зазначено ї роботи не менше 20 років;

ж) жінки, які працюють у сіль ськогосподарському виробни цтві та виховали п' ятеро і б ільше дітей, - незалежно від віку і трудового стажу, в поря дку, що визначається Кабінет ом Міністрів України;

з) водії міського пасажирсь кого транспорту (автобусів, т ролейбусів, трамваїв) і велик овагових автомобілів, зайнят их у технологічному процесі важких і шкідливих виробницт в:

чоловіки - після досягнен ня 55 років і при стажі роботи 25 років, в тому числі на зазначе ній роботі не менше 12 років 6 мі сяців;

жінки - після досягнення 5 0 років і при стажі роботи 20 рок ів, в тому числі на зазначеній роботі не менше 10 років.

Як вбачається із матеріалі в справи, пенсіонери, які були включені до розрахунків фак тичних витрат на виплату та д оставку пільгових пенсій, пр изначених відповідно до част ини 2 Прикінцевих положень За кону України «Про загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування» в частині пен сій, призначених відповідно до пунктів «б - з» ст. 13 Закону У країни «Про пенсійне забезпе чення», відповідно до вимог З акону України «Про пенсійне забезпечення» досягли відпо відного пенсійного віку та н абули права на пільгових умо вах отримувати пенсію за вік ом.

Підставою для відшкодуван ня підприємством органам Пен сійного Фонду витрат на випл ату та доставку пільгових пе нсій є розрахунки фактичних витрат на виплату та доставк у пільгових пенсій за відпов ідний період.

Із системного аналізу зазн ачених Закону України «Про п енсійне забезпечення», суд п риходить до висновку, що відп овідач, отримавши розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсі й, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положе нь Закону України «Про загал ьнообов' язкове державне пе нсійне страхування» в частин і пенсій, призначених відпов ідно до пунктів «б - з» ст. 13 Зак ону України «Про пенсійне за безпечення», не надавши на ни х заперечень та не оскарживш и розрахунки у судовому поря дку, фактично узгодив такі ро зрахунки. Відтак, визначена в розрахунках сума до відшкод ування фактичних витрат на в иплату та доставку пільгових пенсій підлягає сплаті відп овідачем.

Крім того між позивачем та в ідповідачем 24 січня 2011 року скл адено акт звірки розрахунків по страховим внескам за № 109, ві дповідно до якого визначена заборгованість відповідача за період з травня 2010 року по г рудень 2010 року в сумі 13 139,62 грн., у тому числі заборгованість за період з травня 2010 року по жовт ень 2010 року в сумі 10 069,84 грн. Зазна чений акт був підписаний упо вноваженими особами підприє мства та Пенсійного фонду. Та ким чином, заявлена сума до ві дшкодування відповідачем ви знана та підтверджена актом звірки.

Враховуючи, що п озовні вимоги документально обґрунтовані, підтверджені матеріалами справи, відповід ають чинному законодавству, суд вважає, що позов підлягає задоволенню в повному обсяз і.

Питання щодо розподілу суд ових витрат не вирішується, о скільки ст. 94 КАС України у дан ому випадку не передбачено с тягнення судового збору.

На підставі викладеного, ке руючись ст. ст. 158 - 163 Кодексу адм іністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Позовні вимоги Управління Пенсійного фонду України м. А лчевську Луганської області до Відкритого акціонерного товариства "Алчевська друка рня" про стягнення заборгова ності по фактичним витратам на виплату та доставку пільг ових пенсій за списком № 2 задо вольнити.

Стягнути з Відкритог о акціонерного товариства "А лчевська друкарня" (94201, Лугансь ка область, м. Алчевськ, вул. До нецька, 4; р/р 26009580566841 в ЛО ФАКБ УСБ, М ФО 304018, і.к. 02470750) на користь Управл іння Пенсійного фонду Україн и м. Алчевську Луганської обл асті (94204, Луганська область, м. А лчевськ, вул. Ленінградська, 43 ; р/р 25605301727 у ЛОУ Ощадбанку Україн и, МФО 304665, і.к. 21792347) недоїмку по фак тичним витратам на виплату т а доставку пільгових пенсій за списком № 2 за період з трав ня 2010 року по жовтень 2010 року у р озмірі 10 069,84 грн. (десять тисяч ш істдесят дев' ять гривень 84 к опійки).

Постанова суду може б ути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеля ційного адміністративного с уду.

Постанова суду першої інст анції набирає законної сили після закінчення строку пода ння апеляційної скарги, вста новленого Кодексом адмініст ративного судочинства Украї ни, якщо таку скаргу не було по дано.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні ап еляційна скарга подається пр отягом десяти днів з дня отри мання копії постанови.

Апеляційна скарга подаєть ся до Донецького апеляційног о адміністративного суду чер ез Луганський окружний адмін істративний суд. Копія апеля ційної скарги одночасно надс илається особою, яка її подає до суду апеляційної інстанц ії

Якщо суб' єкта владних пов новажень у випадках та поряд ку, передбачених частиною че твертою статті 167 КАС України, було повідомлено про можлив ість отримання копії постано ви суду безпосередньо в суді , то десятиденний строк на апе ляційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п' ятиденного строку з моменту отримання суб' єктом владни х повноважень повідомлення п ро можливість отримання копі ї постанови суду.

Постанова складена в повно му обсязі 11 лютого 2011 року.

Суддя Н.В. Кравцова

Дата ухвалення рішення07.02.2011
Оприлюднено17.02.2011
Номер документу13795480
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-707/11/1270

Постанова від 07.02.2011

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Н.В. Кравцова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні