Рішення
від 15.02.2011 по справі 4/5004/113/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

4/5004/113/11

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

              

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"15" лютого 2011 р.                                   Справа № 4/5004/113/11

за позовом Волинської обласної організації профспілки працівників автомобільного транспорту і шляхового господарства, м. Луцьк

до відповідача: Відкритого акціонерного товариства "Володимир-Волинське АТП-10707", м. Володимир - Волинський

про стягнення 16 368 грн. 77 коп.

Суддя Слободян П. Р.

за участю представників сторін:

від позивача: Клімчук С. М. - голова профспілки, Пудлік Ж. Г. - довіреність у справі

від відповідача: н/з.

Суть спору: позивач - Волинська обласна організація профспілки працівників автомобільного транспорту і шляхового господарства, м. Луцьк звернувся до господарського суду з позовом до відкритого акціонерного товариства "Володимир-Волинське АТП-10707" про стягнення 16368,77грн. заборгованості по утриманих, але не перерахованих на рахунок профспілкової організації профспілкових внесків.

Відповідачем всупереч вимогам ухвали суду від 24.01.2011р. не було представлено суду письмових пояснень та інших витребуваних документів, компетентного представника в судове засідання відповідач - ВАТ "Володимир-Волинське АТП-10707" не направив хоча про день, час та місце розгляду справи в суді був повідомлений належним чином (зазначена ухвала направлялась на адресу відповідача: м. Володимир - Волинський, вул. Ковельська, 181, рекомендованою кореспонденцією та була вручена адресату 31.01.2011р. про що свідчить поштове повідомлення про вручення рекомендованої кореспонденції № 4470100166969).

Відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України якщо відзив на позовну заяву і витребувані господарським судом документи не подано, справу може бути розглянуто за наявними в ній матеріалами.

Проаналізувавши подані позивачем на обґрунтування позовних вимог докази, беручи до уваги те, що ухвалою суду від 24.01.2011р. явка в судове засідання представника відповідача обов'язковою не визнавалась, відповідач належним чином повідомлявся про дату, час та місце судового розгляду справи, проте своїм конституційним правом на захист прав і охоронюваних законом інтересів не скористався, повноважного представника в судове засідання не направив, не подав заперечень на позов, господарський суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності представника відповідача, за наявними у ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників позивача, суд встановив наступне:

Відповідно до Конституції України та Закону України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності", громадяни мають право на участь у професійних спілках. Відповідно до частини 1 статті 42 Закону України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності", роботодавець зобов'язаний сприяти створенню належних умов для діяльності профспілкових організацій. Керуючись зазначеними законодавчими актами на ВАТ «Володимир-Волинське АТП 10707»утворено Володимир-Волинську професійну спілку працівників ВАТ АТП-10707.

Згідно ч. 3 ст. 249 Кодексу законів про працю України та частини 2 статті 42 Закону України „Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності" за наявності письмових заяв працівників, які є членами професійної спілки, власник або уповноважений ним орган щомісяця безоплатно утримує із заробітної плати та перераховує на рахунок професійної спілки членські профспілкові внески працівників відповідно до укладеного колективного договору чи окремої угоди. Власник або уповноважений ним орган не вправі затримувати перерахування зазначених коштів.

Статутом професійної спілки працівників автомобільного транспорту та шляхового господарства України, яким керується вся галузева профспілка, пунктом 12.11. визначено, що пленум ЦК профспілки встановлює для територіальних, об'єднаних, первинних організацій профспілки, що безпосередньо виходять на ЦК профспілки, розмір відрахувань від загальної суми зібраних профспілкових внесків. Відповідно пунктом 12.12. Статуту визначено, що рішення про розмір відрахувань профспілкових внесків від первинних профспілкових організацій приймає пленум територіального профспілкового органу. При цьому в первинній організації повинно залишитися не менше 60 відсотків коштів.

На виконання зазначеної норми Статуту, IV Пленум обласної організації профспілки працівників автомобільного транспорту і шляхового господарства встановив розмір відрахувань профспілкових внесків на обласну профспілкову організацію працівників автомобільного і шляхового господарства від первинних профспілкових організацій в розмірі 35 відсотків, 65 відсотків членських внесків залишається в первинній профспілковій організації. Окрім того, рішенням IV Пленуму визначено, що профспілкові внески в розмірі 35 відсотків бухгалтерія підприємства перераховує на рахунок обласної профспілкової організації, 65 відсотків членських внесків бухгалтерія підприємства перераховує на рахунок первинної профспілкової організації, що створена на підприємстві.

Відповідно до зазначених норм, адміністрація ВАТ «Володимир - Волинського АТП 10707» впродовж багатьох років здійснювала такі відрахування членських внесків як на обком профспілки, так і на рахунок первинної профспілкової організації, оскільки 1 відсоток від заробітної плати працівника - члена профспілки є його особистими коштами і він вправі розпоряджатися ними самостійно. Тому стягнення з працівників - членів профспілки 1 відсотка із заробітної плати та не перерахування цих коштів на рахунок обкому профспілки є протиправним.

Позивачем було надіслано відповідачу вимогу №02/7-6 від 24.02.2010р. перерахувати заборгованості по перерахуванню профвнесків.

Відповідач, вимогу позивача № 02/7-6 від 24.02.2010р. залишив без відповіді та без задоволення, у встановленому порядку суму позову не оспорив, доказів в обґрунтування своїх заперечень не представив.

30 вересня 2010 року проведено звірку розрахунків між ВАТ «Володимир-Волинське АТП 10707»та обкомом профспілки згідно якого, станом на 30.09.2010р. відповідач заборгував кошти в сумі 16368,77грн. (акт звірки розрахунків станом на 30.09.2010р. є в матеріалах справи.)

Відповідно до частини 4 статті 42 Закону України „Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності" спори, пов'язані з невиконанням роботодавцем обов'язків щодо створення умов діяльності профспілок та перерахування членських профспілкових внесків, розглядаються в судовому порядку.

Згідно ст. 175 ГК України, майнові зобов'язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

Правовими підставами для здійснення утримання із заробітної плати та перерахування утриманих коштів на рахунок профспілкової організації є ч. 3 ст.249 КЗпП України а також стаття 42 Закону України „Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності".

Оскільки спір до суду доведено з вини відповідача, витрати, пов'язані з поданням позовної заяви до суду та розглядом справи в суді (сплата державного мита та оплата інформаційно-технічного забезпечення судового процесу), що поніс позивач, слід відшкодувати останньому у відповідності до ст. 49 ГПК України в повному об'ємі за рахунок відповідача.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст. 42 Закону України „Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності", ст. 249 Кодексу законів про працю, ст.ст. 44, 49, 82 - 85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Стягнути з відкритого акціонерного товариства "Володимир-Волинське АТП-10707",                  (м. Володимир - Волинський, вул. Ковельська, 181, код 05461125) на користь Волинської обласної організації профспілки працівників автомобільного транспорту і шляхового господарства, (м. Луцьк, пр. Волі, 6, код 02661639) 16368,77грн., 163,68грн. в повернення витрат по сплаті державного мита та 236 грн. в повернення витрат по оплаті інформаційно-технічного забезпечення судового процесу.

           Суддя                                                    П. Р. Слободян

              

СудГосподарський суд Волинської області
Дата ухвалення рішення15.02.2011
Оприлюднено24.02.2011
Номер документу13900575
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4/5004/113/11

Судовий наказ від 28.02.2011

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Петро Романович

Рішення від 15.02.2011

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Петро Романович

Ухвала від 24.01.2011

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Петро Романович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні