Рішення
від 14.02.2008 по справі 20-12/462
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД М. СЕВАСТОПОЛЯ

20-12/462

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

Іменем України

РІШЕННЯ

"14" лютого 2008 р. справа № 20-12/462

За позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю “Підряди громадськіх прац” (99019, м. Севастополь, вул. Передова, 7)

до: Державного підприємства “Центральне конструкторське бюро “Чорноморець” (99011, м. Севастополь, вул. В.Морська, 1)

про визнання дійсним договору купівлі-продажу нерухомості від 31.08.2005,

                                                                                                                         Суддя Харченко І.А.,

Представники сторін

Від позивача  – Северін І.М., довіреність б/н від 23.01.2008, представник;

                             Черкас І.В., директор, довідка №16-363-8920 від 27.12.2006,

Від відповідача   - не з'явився;

Суть спору:

20 грудня 2007 року товариство з обмеженою відповідальністю “Підряди громадськіх прац” звернулось до суду з позовом (вх. №4591) до Державного підприємства “Центральне конструкторське бюро “Чорноморець” про визнання договору купівлі-продажу нерухомості від 31.08.2005 дійсним.

Ухвалою від 24.12.2007 позовна заява прийнята до провадження та порушено провадження у справі №20-12/462.

Відповідач явку повноважних представників до судового засідання не забезпечив. Про дату, місце та час засідання повідомлено належним чином –рекомендованою кореспонденцією.

Справа розглядається за наявними в ній матеріалами у порядку статті 75 Господарського процесуального кодексу України.

14.02.2008 від позивача надійшла змінена позовна заява (вх. №2782).

Відповідач проти задоволення позовних вимог не заперечує (вх. №2453 від 11.02.2008), просить вирішити спір у відсутність його представника.  

У розгляді справи оголошувалась перерва в порядку статті 77 Господарського процесуального кодексу України.

Згідно  статей 20, 22 Господарського процесуального кодексу України у судовому засіданні представникам позивача роз'яснені  процесуальні права та обов'язки.  

Розглянувши матеріали справи, дослідивши представлені докази, заслухав представників позивача,  суд,

в с т а н о в и в :

Ухвалою господарського суду міста Севастополя від 12.08.2005 по справі №20-9/096  затверджена мирова угода, яка укладена між Управлінням Пенсійного фонду України у Нахімовському районі м. Севастополя, Державною податковою інспекцією у Нахімовському районі м. Севастополя, Виконавчою дирекцією Севастопольського міського  відділення Фонду соціального страхування по тимчасовій втраті працездатності, Управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань у м. Севастополі, ВАТ Енергетична компанія “Севастопольенерго” і підприємством-боржником Державне  підприємство  “Чорноморський науково-дослідний інститут технології суднобудування” і інвестором поручителем Державне підприємство  Центральне конструкторське бюро “Чорноморець”, треті особи - Товариство з обмеженою відповідальністю “Підряди громадськіх прац”, Товариство з обмеженою відповідальністю “Байт”, Приватне підприємство “Кумай”.

Згідно пункту 5.2.1 зазначеної мирової угоди група об'єктів нерухомості, що належать на праві власності державі Україна, в особі Мінпромполітики України, знаходяться в   господарському ведені ДП “Чорноморський науково-дослідний інститут технології суднобудування”, та розташовані на  земельній ділянці площею 0,8 га в м. Севастополі по   вул. Громова, яка є складовою земельної ділянки загальною площею 2.61 га, що передана  в постійне користування Підприємству-боржнику на підставі рішення Севастопольської міської Ради народних депутатів від 01.08.1967 №450 відчужується на користь ТОВ «Підряди громадськіх прац», що визнаний  Інвестором на підставі рішення конкурсної комісії, що затверджене  комітетом кредиторів (протокол №7 від 21 січня 2005 року).

Група відчужуваних об'єктів згідно даним інвентарної справи ДКП БТІ і ДРОНМ м. Севастополя  від 15.08.2003  включає:

Склад №1, позначений на плані літерою “А”, що являє собою одноповерхову кам'яну будівлю загальною площею 194.7 кв. м. і будівельним обсягом 584 куб. м. Стіни виконані з пиленого ракушнеку, фундамент бутовий. Висота приміщення 3 м. Підлоги дощаті, перекриття дерев'яні, покрівля із заліза. Електроживлення підведене.

Склад №2, позначений на плані літерою “Б”, що являє собою одноповерхову кам'яну будівлю загальною площею 39,0 кв. м. і будівельним обсягом 111 куб. м. Стіни виконані з пиленого ракушнеку, фундамент бутовий. Висота 2,85 м. Підлоги земляні, перекриття дерев'яні, покрівля з руберойду.

Склад №3, позначений на плані літерою “В”, що являє собою одноповерхову кам'яну будівлю загальною площею 69,3 кв. м. і будівельним обсягом 215 кв. м. Стіни і перегородки виконані з пиленого ракушнеку, фундамент бутовий. Висота 3,1 м. Підлоги і перекриття дерев'яні, покрівля з черепиці.

Ангар (розбірний док), позначений на плані літерою “Г”, площею 366 кв.м і будівельним обсягом 1354 куб. м. на бетонному фундаменті, підлоги бетонні, стіни металеві.

Склад механізований, позначений на плані літерою “Д”, що являє собою одноповерхову залізобетонну будівлю, площею 887 кв. м.  і будівельним обсягом 8826 куб. м. Висота приміщення 10 м. Фундамент, стіни, підлоги, перекриття бетонні. Фундамент на палях. Покрівля –руберойд. Інженерні мережі: електроживлення, водопровід.

Прибудова до складу (будинок ВМТП), позначена на плані літерою “Ж”, що являє собою двоповерхову будівлю загальною площею 98,8 кв. м. і будівельним обсягом 597 куб. м. Стіни і перегородки з пиленого вапняку. Фундамент, підлоги, перекриття залізобетонні. Покрівля –руберойд. Інженерні мережі: електроживлення, водопровід, каналізація.

Туалет, що позначений на плані під літерою “Е”, що являє собою одноповерхову кам'яну будівлю площею 3.8 кв. м.

Елементи упорядкування, що призначені для обслуговування вищевказаних будівель і в силу статті 186 ГК України є їх приналежністю:

- огородження з бетону, вапнякових блоків і металевої сітки довжиною 326,1 п. м, що позначені в плані  номерами 1-5;

- мощення двору цементно-бетонне площею 2543,2 кв. м., що позначене в плані  номерами I-IV;

- підпірні стінки з блоків ФБС, пиленого вапняку 221.3 п. м., що позначені в плані   номерами 6-14.

Група об'єктів передається з усіма комунікаційними мережами, що забезпечують їхнє функціонування.

Відповідно до пункту 5.5 мирової угоди моментом передачі  права власності на майно, що  відчужується від підприємства-боржника до  третіх осіб –Інвесторів  є момент сплати повної суми за договором.

31 серпня 2005 року між ТОВ “Підряди громадськіх прац” та ДП “Чорноморський науково-дослідний інститут технології суднобудування” був укладений договір купівлі-продажу нерухомості.

Згідно пункту 2.6 договору позивач зобов'язався внести остаточну суму у розмірі 173131,39 грн. за об'єкт продажу в термін, який не перевищує 30 календарних днів з моменту підписання цього договору.

30.09.2005 та 21.11.2005 позивач платежами дорученнями №24, 35 сплатив остаточну суму за договором від 31.08.2005 у повному обсягу.

24.01.2006 ТОВ “Підряди громадськіх прац” та ДП “Чорноморський науково-дослідний інститут технології суднобудування” підписали акт прийому-передачі об'єктів нерухомості.  

Згідно з частиною 3 статті 334  Цивільного кодексу України –право власності на майно за договором, який підлягає нотаріальному посвідченню, виникає у набувача з моменту такого посвідчення або з моменту набрання законної сили рішення суду про визнання договору, не посвідченого нотаріально, дійсним.  

ДП “Чорноморський науково-дослідний інститут технології суднобудування” відмовилось надати довідку-характеристику на групу об'єктів нерухомості та відомості про реєстрацію в КП «БТІ та ДРОНМ»Севастопольської міської Ради у зв'язку з чим у нотаріальному посвідченні договору позивачу відмовлено.

Умови договору купівлі-продажу нерухомості повністю виконано, а саме: покупцем повністю сплачена вартість майна, продавцем прийнято гроші по угоді та передано покупцеві майно.

Частиною 2 статті 220 Цивільного кодексу України закріплено, що якщо сторони домовилися про усі суттєві умови договору, що підтверджується письмовими доказами, та  відбулося повне або часткове виконання договору, але одна з сторін ухилялася від його нотаріального посвідчення, суд може визнати такий договір дійсним. У такому разі наступне нотаріальне посвідчення договору не потребується.

Все вищеперелічене дає суду право для висновку про обґрунтованість позовних вимог.   

Відповідно до статті 49 Господарського процесуального кодексу України суд покладає на відповідача витрати позивача по сплаті державного мита в сумі 85,00 грн. і витрати по інформаційне - технічному забезпеченню судового процесу в сумі 118,00 грн.

Керуючись ст. 220, 334 Цивільного кодексу України, ст. 49, 77, 82 –85, 116 Господарського процесуального кодексу України,  суд –

В и р і ш и в :

1.          Позов задовольнити повністю.

2.          Визнати дійснім договір купівлі-продажу нерухомості, укладений між товариством з обмеженою відповідальністю “Підряди громадськіх прац” та державним підприємством “Чорноморський науково-дослідний інститут технології суднобудування” 31.08.2005, а саме: групи об'єктів нерухомості, що розташовані на земельній ділянці площею 0,8 га в м. Севастополі по  вул. Громова, яка є складовою земельної ділянки загальною площею 2.61 га, з усіма комунікаційними мережами, що забезпечують їхнє функціонування та включають до себе:

-          Склад №1, позначений на плані літерою “А”, що являє собою одноповерхову кам'яну будівлю загальною площею 194.7 кв. м. і будівельним обсягом 584 куб. м. Стіни виконані з пиленого ракушнеку, фундамент бутовий. Висота приміщення 3 м. Підлоги дощаті, перекриття дерев'яні, покрівля із заліза. Електроживлення підведене.

-          Склад №2, позначений на плані літерою “Б”, що являє собою одноповерхову кам'яну будівлю загальною площею 39,0 кв. м. і будівельним обсягом 111 куб. м. Стіни виконані з пиленого ракушнеку, фундамент бутовий. Висота 2,85 м. Підлоги земляні, перекриття дерев'яні, покрівля з руберойду.

-          Склад №3, позначений на плані літерою “В”, що являє собою одноповерхову кам'яну будівлю загальною площею 69,3 кв. м. і будівельним обсягом 215 кв. м. Стіни і перегородки виконані з пиленого ракушнеку, фундамент бутовий. Висота 3,1 м. Підлоги і перекриття дерев'яні, покрівля з черепиці.

-          Ангар (розбірний док), позначений на плані літерою “Г”, площею 366 кв.м і будівельним обсягом 1354 куб. м. на бетонному фундаменті, підлоги бетонні, стіни металеві.

-          Склад механізований, позначений на плані літерою “Д”, що являє собою одноповерхову залізобетонну будівлю, площею 887 кв. м.  і будівельним обсягом 8826 куб. м. Висота приміщення 10 м. Фундамент, стіни, підлоги, перекриття бетонні. Фундамент на палях. Покрівля –руберойд. Інженерні мережі: електроживлення, водопровід.

-          Прибудова до складу (будинок ВМТП), позначена на плані літерою “Ж”, що являє собою двоповерхову будівлю загальною площею 98,8 кв. м. і будівельним обсягом 597 куб. м. Стіни і перегородки з пиленого вапняку. Фундамент, підлоги, перекриття залізобетонні. Покрівля –руберойд. Інженерні мережі: електроживлення, водопровід, каналізація.

-          Туалет, що позначений на плані під літерою “Е”, що являє собою одноповерхову кам'яну будівлю площею 3.8 кв. м.

-          Елементи упорядкування, що призначені для обслуговування вищевказаних будівель і в силу статті 186 ГК України є їх приналежністю:

-          огородження з бетону, вапнякових блоків і металевої сітки довжиною 326,1 п. м, що позначені в плані  номерами 1-5;

-          мощення двору цементно-бетонне площею 2543,2 кв. м., що позначене в плані  номерами I-IV;

-          підпірні стінки з блоків ФБС, пиленого вапняку 221.3 п. м., що позначені в плані   номерами 6-14.

3.          Стягнути з Державного підприємства “Центральне конструкторське бюро “Чорноморець” (99011, м. Севастополь, вул. В.Морська, 1, ідентифікаційний код 14308457) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю “Підряди громадськіх прац” (99019, м. Севастополь, вул. Передова, 7, ідентифікаційний код 31338930) витрати по сплаті державного мита в сумі 85,00 грн. і витрати по інформаційно-технічному забезпеченню процесу у розмірі 118,00 грн.

   Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

        Примірники рішення надіслати на адресу сторін  рекомендованою кореспонденцією.

 

       

Суддя                                                                                                                                  І.А. Харченко

Рішення оформлено та підписано

у порядку ст. 84 ГПК України

19.02.2008.

 

СудГосподарський суд м. Севастополя
Дата ухвалення рішення14.02.2008
Оприлюднено28.02.2008
Номер документу1390871
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —20-12/462

Рішення від 14.02.2008

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Харченко І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні