Постанова
від 30.08.2010 по справі 2а-8430/09/0470
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ц

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУ ЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а-8430/09/0470

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 серпня 2010 року м.Дні пропетровськ

Дніпропетровський окруж ний адміністративний суд у с кладі

головуючого судді Єф анової О.В.

розглянувши у письмовому п ровадженні в місті Дніпропет ровську адміністративну спр аву за адміністративним позо вом Державної податкової інс пекції у Жовтневому районі м .Дніпропетровська до Товар иства з обмеженою відповід альністю Глобал бізнеста О СОБА_2

про звернення стягненн я на активи , -

в с т а н о в и в :

До Дніпропетровського ок ружного адміністративного с уду надійшов позов Державної податкової інспекції у Жовт невому районі м.Дніпропетров ська, в якому позивач просить звернути стягнення на актив и боржника Товариства з о бмеженою відповідальністю Г лобал бізнеспо заборгованос ті в сумі 141,61 грн., звернути стяг нення на активи боржника ОС ОБА_2 по заборгованості в су мі 141,61 грн., що складає 100% від суми заборгованості.

В обґрунтування позову заз начено, що відповідачем-1 узго джено податкове зобов' язан ня по податку на прибуток та к омунальний податок, проте у в изначені законодавством тер міни сума заборгованості не сплачена.

Відповідачі заперечень на позовну заяву та повноважно го представника у судове зас ідання не направили. Про час і місце розгляду справи повід омлялися належним чином. Щод о відповідача-1 на адресу суду повернувся конверт з поштов ою відміткою "за закінченням терміну зберігання", щодо від повідача-2 на адресу суду пове рнувся конверт з поштовою ві дміткою адресат не знайдений . Частиною 1 ст. 18 Закону України “Про державну реєстрацію юр идичних осіб та фізичних осі б- підприємців” передбачен о, що якщо відомості, які внесе ні до Єдиного державного реє стру, були внесені до нього, то такі відомості вважаються д остовірними і можуть бути ви користані в спорі з третьою о собою. Тому суд вважає, що він здійснив всіх заходів для по відомлення відповідача про с удовий розгляд справи.

Таким чином, суд ухвалив роз глянути справу без участі ві дповідача відповідно до поло жень ст.128 КАС України в письмо вому провадженні.

Дослідивши матеріали спра ви, всебічно і повно з'ясувавш и всі фактичні обставини, на я ких ґрунтуються позовні вимо ги, об'єктивно оцінивши доказ и, які мають юридичне значенн я для розгляду справи і виріш ення спору по суті, суд приход ить до наступних висновків.

Згідно Довідки з Єдиного державного реєстру юридични х осіб та фізичних осіб-підпр иємців серії АБ №647804 Товарис тво з обмеженою відповідал ьністю Глобал бізнесзареєст роване 12.11.2002р. Виконавчим коміт етом Жовтневої районної ради м.Дніпропетровськ та перебу ває на податковому обліку в Д ержавній податковій інспекц ії у Жовтневому районі м.Дніп ропетровська, як платник под атків, зборів та обов' язков их платежів.

19.12.2008 року відповідачем-1 под ано податкову декларацію по податку на прибуток підприєм ства, чим на підставі п.5.1 ст.5 За кону України Про порядок пог ашення зобов' язань платник ів податків перед бюджетами та державними цільовими фонд амиТовариством з обмеженою в ідповідальністю Глобал бізн есузгоджено податкове зобов ' язання.

06.05.2009 року відповідачем-1 пода но податкову декларацію по п одатку на прибуток підприємс тва, чим на підставі п.5.1 ст.5 Зак ону України Про порядок пога шення зобов' язань платникі в податків перед бюджетами т а державними цільовими фонда миТовариством з обмеженою ві дповідальністю Глобал бізне сузгоджено податкове зобов' язання.

07.04.2009 року відповідачем-1 пода но податковий розрахунок ком унального податку, чим на під ставі п.5.1 ст.5 Закону України Пр о порядок погашення зобов' я зань платників податків пере д бюджетами та державними ці льовими фондамиТовариством з обмеженою відповідальніст ю Глобал бізнесузгоджено под аткове зобов' язання.

Відповідно до п.п.5.3.1 п.5.3 ст.5 За кону України Про порядок пог ашення зобов' язань платник ів податків перед бюджетами та державними цільовими фонд амиплатник податків зобов' язаний самостійно сплатити с уму податкового зобов' язан ня, зазначену у поданій ним по датковій декларації, протяго м десяти календарних днів, на ступних за останнім днем від повідного граничного строку , передбаченого п.п.4.1.4 п.4.1 ст.4 Зак ону України Про порядок пога шення зобов' язань платникі в податків перед бюджетами т а державними цільовими фонда мидля подання податкової дек ларації.

Відповідно до п.п.6.2.3 ап.6.2 ст.6 З акону України Про порядок по гашення зобов' язань платни ків податків перед бюджетами та державними цільовими фон дамита у зв' язку з несплато ю до бюджету податкового бор гу в повному обсязі ДПІ в Жовт невому районі м.Дніпропетров ська виставлена перша податк ова вимога №1/68 від 09.01.2009 року, яка отримана 26.01.2009 року під підпис головним бухгалтером відпов ідача-1 та друга податкова вим ога №2/560 від 25.02.2009 року, яка направ лена поштою та отримана відп овідачем-1 18.03.2009 року.

Заборгованість утворилась у зв' язку з несплатою до бюд жету планових платежів до бю джету, а саме:

податок на прибуток підпри ємств - 75,51 грн. (1,00 грн. - податк ове зобов' язання, 74,51 грн. - пе ня, що розраховується по особ овому рахунку);

комунальний податок - 66,10 гр н.

Загальна сума заборговано сті ТОВ Глобал бізнеспо усіх видах платежів до державног о бюджету станом на 25.05.2009 року с кладає 141, 61 грн.

Відповідно до ч.1 ст.67 Констит уції України, кожен зобов' я заний сплачувати податки і з бори в порядку і розмірах, вст ановлених законом.

Відповідно до ст.9 Закону Ук раїни “Про систему оподаткув ання” платники податків і зб орів (обов'язкових платежів) з обов'язані сплачувати належн і суми податків і зборів (обов 'язкових платежів) у встановл ені законами терміни, у зв'язк у з чим повинні подавати до де ржавних податкових органів т а інших державних органів ві дповідно до законів декларац ії, бухгалтерську звітність та інші документи і відомост і, пов'язані з обчисленням і сп латою податків і зборів (обов 'язкових платежів).

Стаття 14 вказаного Закону п ередбачає, що до переліку заг альнодержавних податків нал ежить, зокрема, податок на дод ану вартість, комунальний по даток та податок на прибуток підприємств.

Відповідно до п.5.1 ст.5 Закону України “Про порядок погаше ння зобов'язань платників по датків перед бюджетами та де ржавними цільовими фондами” податкове зобов'язання, само стійно визначене платником п одатків у податковій деклара ції, вважається узгодженим з дня подання такої податково ї декларації. Згідно аб.1 пп.5.3.1 п .5.3 ст.5 зазначеного Закону плат ник податків зобов'язаний са мостійно сплатити суму подат кового зобов'язання, зазначе ну у поданій ним податковій д екларації, протягом десяти к алендарних днів, наступних з а останнім днем відповідного граничного строку, передбач еного пп.4.1.4 п.4.1 ст.4 цього Закону для подання податкової декл арації.

Згідно пп.5.2.1 п.5.2 ст.5 вказаного Закону, податкове зобов'язан ня платника податків, нарахо ване контролюючим органом ві дповідно до пунктів 4.2 та 4.3 ста тті 4 цього Закону, вважається узгодженим у день отримання платником податків податков ого повідомлення, за винятко м випадків, визначених підпу нктом 5.2.2 цього пункту.

У пп.5.4.1 п.5.4 ст.5 Закону України “Про порядок погашення зобов 'язань платників податків пе ред бюджетами та державними цільовими фондами”вказано, щ о узгоджена сума податкового зобов'язання, не сплачена пла тником податків у строки, виз начені цією статтею, визнаєт ься сумою податкового боргу платника податків.

Згідно п.п.2.3.1 п.2.3 ст.2 Закону Ук раїни “Про порядок погашення зобов'язань платників подат ків перед бюджетами та держа вними цільовими фондами”орг анами уповноваженими здійсн ювати заходи з погашення под аткового боргу є виключно по даткові органи.

Проте, позивачем не надано д оказів обґрунтованості та пр авомірності стягнення з інши х осіб, а саме із засновника то вариства ОСОБА_2 заборгов аності, яка утворилася через не сплату податкових зобов' язань ТОВ Глобал бізнес.

Відповідно до ст. 69 КАС Украї ни доказами в адміністративн ому судочинстві є будь-які фа ктичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність аб о відсутність обставин, що об ґрунтовують вимоги і запереч ення осіб, які беруть участь у справі, та інші обставини, що мають значення для правильно го вирішення справи. Ці дані в становлюються судом на підст аві пояснень сторін, третіх о сіб та їхніх представників, п оказань свідків, письмових і речових доказів, висновків е кспертів.

Відповідно до ст. 71 КАС Украї ни, кожна сторона повинна, дов ести ті обставини, на яких ґру нтуються її вимоги та запере чення, крім випадків, встанов лених статтею 72 цього Кодексу . В адміністративних справах про протиправність рішень, д ій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'яз ок щодо доказування правомір ності свого рішення, дії чи бе здіяльності покладається на відповідача, якщо він запере чує проти адміністративного позову.

На підставі викладеного, су д доходить висновку, що адмін істративний позов Державної податкової інспекції у Жовт невому районі м.Дніпропетров ська в частині стягнення з ТО В Глобал бізнесподаткового б оргу в сумі 141,61грн. підлягає за доволенню.

Разом з тим, суд вважає, що по зовна вимога позивача до ОС ОБА_2 про звернення стягнен ня на активи боржника податк ового боргу, як така, що необґр унтована належними та допуст имими доказами, у зв' язку з ч им не підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.158-163 КАС Укра їни суд, -

п о с т а н о в и в:

Адміністративний позов Державної податкової інспек ції у Жовтневому районі м.Дні пропетровська до Товарист ва з обмеженою відповідаль ністю Глобал бізнеста ОСОБ А_2 про звернення стягнення на активи задовольнити част ково.

Стягнути шляхом звернення стягнення на активи Товари ства з обмеженою відповіда льністю Глобал бізнес(49010, м.Дні пропетровськ, вул. Лазаряна, 3, код ЄДРПОУ 32241282) суму 75,51 грн. на ко ристь державного бюджету р/р 31115009700005 та на користь місцевого б юджету 66,10 грн. р/р 33219828700005 УДКУ у Дн іпропетровській області, код ЄДРПОУ 24246786, МФО 805012, код платежу 1 4010100.

В іншій частині адміністра тивного позову відмовити.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ків подання апеляційної скар ги, якщо вони не були подані у встановлені строки. У разі по дання апеляційної скарги пос танова, якщо її не скасовано, н абирає законної сили після з акінчення апеляційного розг ляду справи.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Дніпропетровського апеляц ійного адміністративного су ду через суд першої інстанці ї шляхом апеляційної скарги відповідно до ст.ст. 186 та 254 КАС України.

Якщо постанову проголош ено у відсутності особи, яка б ере участь у справі, то строк п одання апеляційної скарги об числюється з дня отримання н ею копії постанови.

Суддя О.В. Єфанова

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення30.08.2010
Оприлюднено01.03.2011
Номер документу13933715
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-8430/09/0470

Постанова від 30.08.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Єфанова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні