Постанова
від 16.02.2011 по справі 2а-224/11/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИ Й ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"16" лютого 2011 р. Справа № 2a-224/11 /0970

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський о кружний адміністративний су д у складі:

Судді Остап'юка С.В .

з участю секретар я Хоми О.В.

представника позивач а Юзвака С.С.

розглянувши у відкри тому судовому засіданні в пр иміщенні суду адміністратив ну справу за позовом: Управ ління Пенсійного фонду Украї ни в Тлумацькому районі до Приватної агрофірми "Делі вська" про стягнення заборго ваності в розмірі 4437,47 гривень, -

ВСТАНОВИВ:

18.02.2011 року управління Пенсі йного фонду України в Тлумац ькому районі (далі - позивач) з вернулося в суд з адміністра тивним позовом до Приватної агрофірми "Делівська" (далі - в ідповідач) про стягнення заб оргованості в розмірі 4437,47 грив ень.

Позов мотивовано тим, що від повідач в порушення частини 2 Прикінцевих положень Закон у України "Про загальнообов'я зкове державне пенсійне стра хування", Інструкції про поря док обчислення і сплати стра хувальниками та застрахован ими особами внесків на загал ьнообов'язкове державне пенс ійне страхування до Пенсійно го фонду України допустив за боргованість з відшкодуванн я витрат на виплату і доставк у пенсій, призначених на піль гових умовах працівникам О СОБА_2 та ОСОБА_3 в розмір і 4437,47 гривень.

Представник позивача в суд овому засіданні позовні вимо ги підтримав з підстав навед ених в позовній заяві.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився повторно, хоча про дату, час т а місце проведення судового засідання повідомлений нале жним чином. Причини неявки су ду невідомі. Наданим правом н а подання заперечення проти позову не скористався.

Розглянувши матеріали адм іністративної справи, заслух авши пояснення представника позивача, дослідивши докази , суд прийшов до висновку, що а дміністративний позов слід з адовольнити повністю з таких мотивів.

Судом встановлено, що відпо відач є юридичною особою, зар еєстрованою Тлумацькою райо нною державною адміністраці єю 14.12.2000 року, як суб'єкт підприє мницької діяльності - юриди чна особа та зареєстрованою в управлінні Пенсійного фонд у України в Тлумацькому райо ні, Івано-Франківської облас ті як платник страхових внес ків.

Виключно Законом України "П ро загальнообов'язкове держа вне пенсійне страхування" ви значаються: принципи та стру ктура системи загальнообов'я зкового державного пенсійно го страхування; коло осіб, які підлягають загальнообов'язк овому державному пенсійному страхуванню; перелік платни ків страхових внесків, їх пра ва та обов'язки; порядок нарах ування, обчислення та сплати страхових внесків; стягненн я заборгованості за цими вне сками.

Статтею 5 вказаного Закону й ого дію поширено на регулюва ння відносини, що виникають м іж суб'єктами системи загаль нообов'язкового державного п енсійного страхування. Дія і нших нормативно-правових акт ів на ці правовідносини може поширюватися лише у випадка х, передбачених цим Законом, а бо в частині, що йому не супере чить.

Пунктом 2 Прикінцевих полож ень Закону України "Про загал ьнообов'язкове державне пенс ійне страхування" встановлен о, що до запровадження пенсій ного забезпечення через проф есійні та корпоративні фонди : особам, які працювали або пра цюють на підземних роботах, н а роботах з особливо шкідлив ими і особливо важкими умова ми праці за списком № 1 та на ін ших роботах із шкідливими і в ажкими умовами праці за спис ком №2 виробництв, робіт, профе сій, посад і показників, затве рджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами а тестації робочих місць, на по садах, що дають право на призн ачення пенсії за віком на піл ьгових умовах або за вислугу років, які відповідно до зако нодавства, що діяло раніше, ма ли право на пенсію на пільгов их умовах або за вислугу рокі в, пенсії призначаються за но рмами цього Закону в разі дос ягнення пенсійного віку та н аявності трудового стажу, пе редбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення". П ри цьому зберігається порядо к покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Зак оном.

Інструкція про порядок обч ислення і сплати страхувальн иками та застрахованими особ ами внесків на загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування до Пенсійного фонду України, затверджена Постан овою правління Пенсійного фо нду України від 19.12.2003 року за №21-1 встановлює обов'язок підпри ємств здійснювати відшкодув ання витрати Пенсійного фонд у на виплату та доставку пенс ій, призначених на пільгових умовах відповідно до частин и 2 "Прикінцевих положень" Зако ну України "Про загальнообов 'язкове державне пенсійне ст рахування".

Судом встановлено, що праці вникам позивача призначені п енсії на пільгових умовах у в ідповідності до пункту «ж»ст атті 13 Закону України "Про пен сійне забезпечення", виплат а та доставка яких здійснена позивачем в жовтні, листопад і, грудні 2010 року в загальному розмірі 4437,47 гривень.

Таким чином, суд приходить д о висновку, що відповідач зоб ов'язаний здійснювати відшко дування витрат Пенсійного фо нду на виплату і доставку пен сій, призначених на пільгови х умовах.

Судом встановлено, що за від повідачем рахується заборго ваність по відшкодуванню пон есених позивачем витрат на в иплату і доставку пенсій, при значених на пільгових умовах за жовтень-грудень 2010 року в ро змірі 4437,47 гривень.

Пунктом 6.4 Інструкції про по рядок обчислення і сплати ст рахувальниками та застрахов аними особами внесків на заг альнообов'язкове державне пе нсійне страхування до Пенсій ного фонду України, затвердж еної Постановою правління Пе нсійного фонду України від 19.1 2.2003 року за №21-1 встановлено, що р озмір сум до відшкодування н а поточний рік визначається відділами надходження доход ів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунка х фактичних витрат на виплат у та доставку пільгових пенс ій, призначених відповідно д о частини 2 Прикінцевих полож ень Закону України "Про загал ьнообов'язкове державне пенс ійне страхування", які надсил аються підприємствам до 20-го с ічня поточного року та протя гом 10 днів з новопризначених ( перерахованих) пенсій.

Пункт 6.8. вказаної Інструкці ї встановлює, що підприємств а щомісяця до 25-го числа внося ть до Пенсійного фонду зазна чену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на вип лату та доставку пенсій, приз начених на пільгових умовах.

Враховуючи вищевикладені норми, суд зазначає, що обов'яз ок визначення сум відшкодува ння витрат на виплату і доста вку пенсій покладено на пози вача, відповідач зобов'язани й здійснити відшкодування за значених витрат в розмірах в изначених позивачем, підстав ою для відшкодування вказани х сум є розрахунки цих витрат , який надсилається відповід ачу.

Як встановлено судом, позив ач на адресу відповідача над силав розрахунки фактичних в итрат на виплату до доставку пенсій, призначених відпові дно до частини 2 Прикінцевих п оложень Закону України "Про з агальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в част ині пенсій призначених відпо відно до підпунктів "а", "б" - "з" ст атті 13 Закону України "Про пен сійне забезпечення". Згідно я ких відповідач зобов'язаний сплатити позивачу витрати на виплату та доставку пільгов их пенсій. Однак, відповідаче м у передбачені строки не зді йснено відшкодування сум пон есених позивачем витрат на в иплату і доставку пенсій, при значених на пільгових умовах у вказаний період.

Загальна сума заборговано сті з відшкодування сум витр ат на виплату і доставку пенс ій, призначених на пільгових умовах понесених управління м Пенсійного фонду України в Калуському районі Івано-Фра нківської області за період жовтня, листопада, грудня 2010 ро ку становить 4437,47 гривень.

Відповідно до частини друг ої статті 19 Конституції Украї ни органи державної влади та органи місцевого самоврядув ання, їх посадові особи зобов 'язані діяти лише на підставі , в межах повноважень та у спос іб, що передбачені Конституц ією та законами України.

Таким чином, суд приходить д о висновку, що несплата Прива тною агрофірмою «Делівська» заборгованості з відшкодува ння витрат на виплату і доста вку пенсій, призначених на пі льгових умовах за період жов тня, листопада, грудня 2010 року в загальному розмірі 4437,47 гривен ь вчинена всупереч частини 2 П рикінцевих положень Закону У країни "Про загальнообов'язк ове державне пенсійне страху вання", пункту 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрах ованими особами внесків на з агальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пен сійного фонду України, затве рдженої Постановою правлінн я Пенсійного фонду України в ід 19.12.2003 року за №21-1, а позовні вим оги є такими, що підлягають до задоволення.

На підставі статті 124 Конс титуції України, керуючись с таттями 158-163, 167 Кодексу адмініст ративного судочинства Украї ни, суд, -

П ОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити п овністю.

Стягнути з Приватної агрофірми "Делівська" (78923, с. Дел ева, Тлумацький район, Івано-Ф ранківська область, код ЄДРП ОУ 31004089) на користь управління П енсійного фонду України в Тл умацькому районі, Івано-Фран ківської області (7800, м. Тлумач, Тлумацький район, Івано-Фран ківська область, пл. Д. Галицьк ого, 15, ідентифікаційний код 2055 0949, р/р 256013011130, МФО 336503) заборгованіст ь з відшкодування витрат на в иплату та доставку пенсій пр изначених на пільгових умова х за період жовтня, листопада , грудня 2010 року в сумі 4437 (чотири тисячі чотириста тридцять с ім) гривень 47 копійок.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному по рядку. Відповідно до статті 186 Кодексу адміністративного с удочинства України, апеляцій на скарга на постанову суду п ершої інстанції подається пр отягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Апеляційна скарга подаєть ся до Львівського апеляційно го адміністративного суду че рез Івано-Франківський окруж ний адміністративний суд.

Постанова набирає за конної сили в порядку та стро ки встановлені статтею 254 Коде ксу адміністративного судоч инства України.

Суддя: /підпис/ Остап'юк С.В .

Постанова склад ена в повному обсязі 21.02.2011 року.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.02.2011
Оприлюднено02.03.2011
Номер документу13941760
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-224/11/0970

Ухвала від 19.01.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Остап'юк С.В.

Постанова від 16.02.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Остап'юк С.В.

Постанова від 16.02.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Остап'юк С.В.

Постанова від 16.02.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Остап'юк С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні