Постанова
від 24.02.2011 по справі 2а-8715/09/4/0170
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВН ИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИ М

вул. Севастопольська, 43, м . Сімферополь, Автономна Респ убліка Крим, Україна, 95013

ПОСТАНОВА

Іменем України

24 лютого 2011 р. об 11:50 Справа №2а-8715/09/4/0170

Окружний адміністративн ий суд Автономної Республіки Крим у складі головуючого су дді Циганової Г.Ю., при секрета рі судового засідання Шевцов ій Г.В., розглянувши у відкрито му судовому засіданні адміні стративну справу

за позовом Управління Пен сійного фонду України в м. Фео досія

до Відкритого акціонерно го товариства "Феодосійська тютюнова фабрика"

про стягнення заборговано сті в сумі 35264,65 грн.

Суть спору: Управління Пенс ійного фонду України в м. Феод осія звернулось до Окружного адміністративного суду АР К рим із позовною заявою до Від критого акціонерного товари ства "Феодосійська тютюнова фабрика" про стягнення забор гованості в сумі 35264,65 грн.

За результатами автомати чного розподілу головуючим с уддею у справі призначено су ддю Цикуренко А.С.

Ухвалою суду від 24.07.2009 року ві дкрито провадження у справі, після закінчення підготовчо го провадження справу призна чено до судового розгляду.

Ухвалою суду від 01.02.2010 року зу пинено провадження до набран ня законної сили постановою Окружного адміністративног о суду Автономної Республіки Крим по справі №2а-10521/09/1/0170 за позо вом Управління Пенсійного фо нду України в м. Феодосія АР Кр им до Відкритого акціонерног о товариства «Феодосійська т ютюнова фабрика»про стягнен ня заборгованості у сумі 20385,45г рн.

У зв'язку з обранням судді Ц икуренка А.С. суддею Севастоп ольського апеляційного адмі ністративного суду, за резул ьтатами повторного автомати чного розподілу призначено н овий склад суду для розгляду адміністративної справи: го ловуючим суддею призначено Циганову Г.Ю. Ухвалою суду від 11.11.2010 року справу прийнято до провадження судді Циганов ої Г.Ю.

Ухвалою суду від 13.12.2010 року пр овадження у справі поновлено .

Ухвалою суду від 24.02.2011 року по зовну заяву залишено без роз гляду в частині вимог про стя гнення 2925,50 грн.

У решті частині позов мотив овано наявністю у відповідач а заборгованості по відшкоду ванню фактичних витрат на ви плату і доставку пенсії, приз наченої на пільгових умовах.

В судове засіданні предста вники сторін не з'явились, про дату, час і місце судового роз гляду справи повідомлені нал ежним чином, представник поз ивача направив клопотання пр о розгляд справи за його відс утності, відповідач причин н еявки представника не повідо мив, клопотань про відкладен ня судового розгляду справи не надав.

Під час судового розгляду с прави представником відпові дача надані письмові пояснен ня, в яких він вказав, що грома дяни, заборгованість з відшк одування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій я ким стягує позивач, звільнил ися з підприємства відповіда ча ще у 2004 році, з 2004 року по день в иходу на пенсію вищезазначен і громадяни знаходилися у тр удових відносинах з іншими п ідприємствами, у зв' язку з ч им, зазначені витрати на випл ату і доставку пільгових пен сій мають стягуватися пропор ційно стажу роботи працівник ів на відповідних підприємст вах.

Враховуючи, що матеріали сп рави містять достатньо доказ ів для з'ясування обставин у с праві, суд, керуючись статтям и 122, 128 КАС України, вважає можли вим розглядати справу за від сутності представників стор ін, за наявними в матеріалах с прави документами.

Дослідивши матеріали спра ви та оцінивши докази по спра ві у їх сукупності, суд, -

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до частини 1 та 2 статті 5 Закону України ві д 09.07.2003 року № 1058-ІV "Про загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування" (далі - Закон № 1058) всі відносини, які виникают ь між суб' єктами системи за гальнообов' язкового держа вного пенсійного страхуванн я регулюються виключно зазна ченим Законом, яким також виз начаються порядок нарахуван ня, обчислення та сплати стра хових внесків, стягнення заб оргованості за цими внесками , організація та порядок здій снення управління в системі загальнообов' язкового дер жавного пенсійного страхува ння.

Згідно з пунктом 1 частини 1 с татті 14 Закону №1058 страхувальн иками визнаються роботодавц і підприємства, установи, орг анізації незалежно від форм власності, виду діяльності т а господарювання, які викори стовують працю фізичних осіб на умовах трудового договор у або на інших умовах, передба чених законодавством, або за договорами цивільно-правово го характеру. Частиною 1 статт і 15 Закону визначено, що платн иками страхових внесків є ст рахувальники, зазначені у ст атті 14 Закону.

Судом встановлено, що ВАТ «Ф еодосійська тютюнова фабрик а» є юридичною особою, відпов ідач зареєстрований в УПФУ в м. Феодосія АР Крим платником внесків на загальнообов' яз кове державне пенсійне страх ування за реєстраційним номе ром 07-01-0167.

ВАТ «Феодосійська тютюнов а фабрика» є правонаступнико м Феодосійської тютюнової фа брики, проти чого відповідач не заперечує, що також підтве рджується довідками відпові дача щодо особливого характе ру та умов праці пенсіонерів на Феодосійській тютюновій фабриці.

Перевіряючи наявність зак онодавчо встановленого обов ' язку у ВАТ «Феодосійська т ютюнова фабрика» для відшкод ування витрат на виплату і до ставку пенсій, призначених н а пільгових умовах за списко м № 2 судом встановлено наступ не.

Відповідно до ст.8 Закону Ук раїни "Про пенсійне забезпеч ення" виплата пенсій здійсню ється за рахунок коштів ПФУ. В ідшкодуванню підлягають вит рати ПФУ на виплату і доставк у пенсій, призначених на піль гових умовах відповідно до ч . 2 Прикінцевих положень Закон у України "Про загальнообов'я зкове державне пенсійне стра хування", в частині пенсій, при значених згідно з п. "б" ст. 13 Зак ону України "Про пенсійне заб езпечення".

Відповідно до розділу 2 Прик інцевих положень Закону Укра їни "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня" пенсійне забезпечення за страхованих осіб, які працюв али або працюють на підземни х роботах, на роботах з особли во шкідливими і особливо важ кими умовами праці за списко м № 1 та на інших роботах із шкі дливими і важкими умовами пр аці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показ ників, затверджених Кабінето м Міністрів України, та за рез ультатами атестації робочих місць, на посадах, що дають пр аво на призначення пенсії за віком на пільгових умовах аб о за вислугу років, які відпов ідно до законодавства, що дія ло раніше, мали право на пенсі ю на пільгових умовах або за в ислугу років, здійснюється з гідно з окремим законодавчим актом через професійні та ко рпоративні фонди.

До запровадження пенсійно го забезпечення через профес ійні та корпоративні фонди о собам, зазначеним в абзаці пе ршому цього пункту, пенсії пр изначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пен сійного віку та наявності тр удового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійн е забезпечення".

Таким чином, суд зазначає, щ о відшкодуванню підлягають в итрати Пенсійного фонду на в иплату та доставку пенсій, пр изначених на пільгових умова х відповідно до п. "б" - "з" ст. 13 З акону України "Про пенсійне з абезпечення".

Згідно із пунктом 6.1 Інструк ції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внес ків на загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я до Пенсійного фонду Україн и, затвердженої постановою п равління Пенсійного фонду Ук раїни від 19 грудня 2003 року № 21-1, за реєстрованою в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 р. за № 64/8663 відшкодуванню підлягают ь витрати Пенсійного фонду н а виплату та доставку пенсій , призначених на пільгових ум овах відповідно до частини 2 П рикінцевих положень Закону У країни "Про загальнообов'язк ове державне пенсійне страху вання" в таких розмірах:

а) для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Ін струкції (крім тих, які є платн иками фіксованого сільськог осподарського податку), - тако ж 100 відсотків фактичних витра т на виплату і доставку пенсі й, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прик інцевих положень Закону заст рахованим особам, які працюв али або працюють на роботах і з шкідливими і важкими умова ми праці за списком № 2 виробни цтв, робіт, професій, посад і п оказників, затверджених Кабі нетом Міністрів України та з а результатами атестації роб очих місць, на посадах, що дают ь право на призначення пенсі ї за віком на пільгових умова х.

б) для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Ін струкції, - фактичні витрати н а виплату і доставку пенсій п рацівникам, зайнятим повний робочий день на підземних ро ботах, на роботах з особливо ш кідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 ви робництв, робіт, професій, пос ад і показників, затверджени м Кабінетом Міністрів Україн и, крім працівників, що були бе зпосередньо зайняті повний р обочий день на підземних роб отах (включаючи особовий скл ад гірничорятувальних части н) з видобутку вугілля, сланцю , руди та інших корисних копал ин, на будівництві шахт та руд ників за списком робіт і проф есій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, у таких ро змірах:

20 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2004 році;

30 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2005 році;

40 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2006 році;

50 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2007 році;

60 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2008 році;

70 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2009 році;

80 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2010 році;

90 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2011 році;

100 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених з 2012 року.

Згідно з п.6.2. Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрах ованими особами внесків на з агальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пен сійного фонду України, затве рдженої Постановою правлінн я Пенсійного фонду України в ід 19 грудня 2003 року № 21-1, зареєстр ованої в Міністерстві юстиці ї України 16 січня 2004 р. за № 64/8663, ви трати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільг ових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначе ння цих пенсій на декількох п ідприємствах, покриваються ц ими підприємствами пропорці йно стажу роботи. При цьому ст аж роботи на останньому підп риємстві враховується у повн ому розмірі, а з попередніх мі сць роботи осіб він додаєтьс я до стажу, необхідного для пр изначення пенсій на пільгови х умовах.

Відповідно до пункту 6.4. Інст рукції про порядок обчисленн я і сплати страхувальниками та застрахованими особами вн есків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня до Пенсійного фонду Украї ни, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду У країни від 19 грудня 2003 року № 21-1, з ареєстрованої в Міністерств і юстиції України 16 січня 2004 р. з а № 64/8663, розмір сум до відшкоду вання на поточний рік визнач ається відділами надходженн я доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розр ахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгови х пенсій, призначених відпов ідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону (згідно з дод атками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня п оточного року та протягом 10 дн ів з новопризначених (перера хованих) пенсій.

Судом встановлено, що Управ лінням ПФУ в м. Феодосія АР Кр им направлено відповідачу р озрахунки фактичних витрат н а виплату та доставку пенсій , призначених відповідно до ч астини 2 Прикінцевих положен ь Закону України "Про загальн ообов'язкове державне пенсій не страхування" в частині пен сій, призначених відповідно до пунктів "б" - "з" ст. 13 Закону Ук раїни “Про пенсійне забезпеч ення” за період з квітня 2009 ро ку по червень 2009 року.

Судом встановлено, що відпо відно до цих ВАТ «Феодосійсь ка тютюнова фабрика» зобов' язано відшкодувати Управлін ню Пенсійного фонду в м. Феод осія АР Крим фактичні витра ти на виплату та доставку піл ьгових пенсії громадянам ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 , ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСО БА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_1, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_ 12, ОСОБА_13 Загальна сума в итрат до відшкодування стано вить 35264,50 грн.

Судом перевірена обґрунто ваність призначення пільгов их пенсій стосовно кожного п енсіонера (крім ОСОБА_3, ви трати на виплату і доставку п ільгових пенсій якій виключе но з розрахунку позовних вим ог).

Судом встановлено, що ОСО БА_4 з 01.12.1988 року працювала маш иністом сигаретних машин сиг аретного цеху, з 11 жовтня 1993 рок у прибиральником виробничих приміщень сигаретного цеху, з 01 квітня 1995 року машиністом с игаретних машин сигаретного цеху на Феодосійській тютюн овій фабриці.

Робота машиніста сигаретн их машин, прибиральника виро бничих приміщень сигаретног о цеху перебачена Списком №2 виробництв, робіт, професій, п осад і показників зі шкідлив ими та тяжкими умовами праці , зайнятість в яких повний роб очий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах .

Загальний пільговий стаж ОСОБА_4 в ВАТ «Феодосійська тютюнова фабрика» складає 14 р оків 8 місяців 21 день. Згідно з р озрахунком фактичних витрат на виплату і доставку пенсії ОСОБА_4, в квітні, травні 200 9 року витрати на виплату і дос тавку пенсії цій особі склал и 953,55 грн. (щомісячно), у червні 2009 року - 961,05 грн.

Судом встановлено, що ОСО БА_5 (ОСОБА_5) працювала на Феодосійській тютюновій фаб риці машиністом сигаретних машин сигаретного цеху з 01 бе резня 1979 року по 03 листопада 1995 р оку. Робота машиніста сигаре тних машин сигаретного цеху перебачена Списком №2 виробн ицтв, робіт, професій, посад і показників зі шкідливими та тяжкими умовами праці, зайня тість в яких повний робочий д ень дає право на пенсію за вік ом на пільгових умовах. Загал ьний пільговий стаж ОСОБА_5 в ВАТ «Феодосійська тютюно ва фабрика» складає 16 років 8 м ісяців 3 дні.

Згідно з розрахунком факти чних витрат на виплату і дост авку пенсії ОСОБА_5 в кві тні, травні 2009 року витрати на в иплату і доставку пенсії цій особі склали 582,13 грн. (щомісячн о), у червні 2009 року 589,63 грн.

Судом встановлено, що ОСО БА_7 працювала на Феодосійс ькій тютюновій фабриці маши ністом сигаретних машин сига ретного цеху з 07 лютого 1974 року по 05 вересня 1978 року та з липня 1 988 року по 21 серпня 2003 року. Робот а машиніста сигаретних машин сигаретного цеху перебачена Списком №2 виробництв, робіт , професій, посад і показників зі шкідливими та тяжкими умо вами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає прав о на пенсію за віком на пільго вих умовах.

Загальний пільговий стаж ОСОБА_7 в ВАТ «Феодосійська тютюнова фабрика» складає 16 р оків 9 днів.

Згідно з розрахунком факти чних витрат на виплату і дост авку пенсії ОСОБА_7 в квіт ні, травні 2009 року витрати на ви плату і доставку пенсії цій о собі склали 706,07 грн. (щомісячно ), у червні 2009 року 711,65 грн.

ОСОБА_1 працювала на Феодо сійській тютюновій фабриці п рибиральником виробничих пр иміщень сигаретного цеху з 26 г рудня 1995 року по 21 серпня 2003 року . Робота прибиральником виро бничих приміщень сигаретног о цеху передбачена Списком № 2 виробництв, робіт, професій , посад і показників зі шкідли вими та тяжкими умовами прац і, зайнятість в яких повний ро бочий день дає право на пенсі ю за віком на пільгових умова х.

Згідно з розрахунком факти чних витрат на виплату і дост авку пенсії ОСОБА_1 в квіт ні, травні 2009 року витрати на ви плату і доставку пенсії цій о собі склали 654,13 грн. (щомісячно ), у червні 2009 року - 661,53 грн., частка плати відповідача становить 84,1% (550,12 грн. у квітні і травні 2009 ро ку та 556,43 грн. і червні 2009 року).

ОСОБА_10 працював на Феодос ійській тютюновій фабриці м ашиністом - регулювальнико м сигаретного цеху з 01 березня 1983 року, з 23 жовтня 1989 року, з 09 лис топада 1992 року. Робота машиніс та - регулювальника сигарет ного цеху передбачена Списко м №2 виробництв, робіт, профес ій, посад і показників зі шкід ливими та тяжкими умовами пр аці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пен сію за віком на пільгових умо вах.

Загальний пільговий стаж ОСОБА_10 в ВАТ «Феодосійська тютюнова фабрика» складає 16 р оків 10 днів.

Згідно з розрахунком факти чних витрат на виплату і дост авку пенсії ОСОБА_10 в квіт ні, травні і червні 2009 року вит рати на виплату і доставку пе нсії цій особі склали 1269,14 грн. (щ омісячно), частка плати відпо відача становить 84,6% (1073,69 грн.).

ОСОБА_11 працювала на Феод осійській тютюновій фабриці машиністом сигаретних маши н з 01 липня 1988 року по 21 серпня 2003 р оку. Робота машиніста сигаре тних машин перебачена Списко м №2 виробництв, робіт, профес ій, посад і показників зі шкід ливими та тяжкими умовами пр аці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пен сію за віком на пільгових умо вах. Загальний пільговий ста ж ОСОБА_11 в ВАТ «Феодосійс ька тютюнова фабрика» склада є 10 років 7 місяців 18 днів.

Згідно з розрахунком факти чних витрат на виплату і дост авку пенсії ОСОБА_11 в квіт ні, травні 2009 року витрати на ви плату і доставку пенсії цій о собі склали 766,64 грн. (щомісячно ), у червні 2009 року - 780,26 грн., частка плати відповідача становить 100 %.

ОСОБА_12 працював на Феодос ійській тютюновій фабриці ма шиністом - регулювальником з 06 квітня 1973 року по 04 липня 1997 ро ку та з 27 жовтня 1997 року по 21 серп ня 2003 року. Робота машиніста - регулювальника передбачена Списком №2 виробництв, робіт , професій, посад і показників зі шкідливими та тяжкими умо вами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає прав о на пенсію за віком на пільго вих умовах.

Загальний пільговий стаж ОСОБА_12 в ВАТ «Феодосійська тютюнова фабрика» складає 27 років 7 місяців 1 день.

Згідно з розрахунком факти чних витрат на виплату і дост авку пенсії ОСОБА_12 в квіт ні, травні 2009 року витрати на ви плату і доставку пенсії цій о собі склали 1356,65 грн. (щомісячно ), у червні 2009 року - 1367,37 грн., частк а плати відповідача становит ь 100 %.

ОСОБА_13 працювала на Феод осійській тютюновій фабриці машиністом сигаретних маши н з 01 червня 1985 року по 21 серпня 200 3 року. Робота машиніста сига ретних машин передбачена Спи ском №2 виробництв, робіт, про фесій, посад і показників зі ш кідливими та тяжкими умовами праці, зайнятість в яких повн ий робочий день дає право на п енсію за віком на пільгових у мовах.

Загальний пільговий стаж ОСОБА_13 в ВАТ «Феодосійська тютюнова фабрика» складає 15 років 2 місяців 1 день.

Згідно з розрахунком факти чних витрат на виплату і дост авку пенсії ОСОБА_12 в квіт ні, травні, червні 2009 року витра ти на виплату і доставку пенс ії цій особі склали 861,06 грн. (щом ісячно), частка плати відпові дача становить 100 %.

ОСОБА_9 працював на Феодос ійській тютюновій фабриці ма шиністом - регулювальнико м сигаретного цеху з 03 травня 1985 року по 15 березня 1990 року, з 08 ве ресня 1997 року по 21 серпня 2003 року . Робота машиніста - регулюв альника сигаретного цеху пер едбачена Списком №2 виробниц тв, робіт, професій, посад і по казників зі шкідливими та тя жкими умовами праці, зайняті сть в яких повний робочий ден ь дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.

Загальний пільговий стаж ОСОБА_9 в ВАТ «Феодосійська тютюнова фабрика» складає 10 років 9 місяців 21 день.

Згідно з розрахунком факти чних витрат на виплату і дост авку пенсії ОСОБА_9 в квіт ні, травні 2009 року витрати на ви плату і доставку пенсії цій о собі склали 1053,89 грн. (щомісячно ), у червні 2009 року - 1062,22 грн., частк а плати відповідача становит ь 54,29% (550,12 грн. у квітні і травні 2009 р оку та 576,68 грн. у червні 2009 року).

ОСОБА_6 працював на Феодос ійській тютюновій фабриці ма шиністом - регулювальником з 01 липня 1986 року по 03 травня 1999 рок у. Загальний пільговий стаж ОСОБА_6 в ВАТ «Феодосійська тютюнова фабрика» складає 12 років 10 місяців 3 дні.

Згідно з розрахунком факти чних витрат на виплату і дост авку пенсії ОСОБА_6 у квіт ні, травні 2009 року витрати на ви плату і доставку пенсії цій о собі склали 1169,11 грн. (щомісячно ), у червні 2009 року - 1178,35 грн., частк а плати відповідача становит ь 100 %.

ОСОБА_8 працювала на Феодо сійській тютюновій фабриці м ашиністом тютюнорізальних м ашин з 01 лютого 1983 року по 20 серп ня 2003 року.

Робота машиніста тютюнорі зальних машин тютюнового цех у передбачена Списком №2 виро бництв, робіт, професій, посад і показників зі шкідливими т а тяжкими умовами праці, зайн ятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за ві ком на пільгових умовах.

Загальний пільговий стаж ОСОБА_8 в ВАТ «Феодосійськ а тютюнова фабрика» складає 20 років 6 місяців 20 днів.

Згідно з розрахунком факти чних витрат на виплату і дост авку пенсії ОСОБА_8 у квіт ні, травні і червні 2009 року витр ати на виплату і доставку пен сії цій особі склали 906,38 грн. (що місячно), частка плати відпов ідача становить 100 %.

Пенсії вказаним особам при значені на підставі п. "б" ст. 13 З акону України "Про пенсійне з абезпечення", у зв' язку з чим суд зазначає наступне.

Відповідно до п. "б" ст.13 Закон у України "Про пенсійне забез печення" від 05.11.1991 року № 1788 на піл ьгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно ві д місця останньої роботи пра цівники, зайняті повний робо чий день на інших роботах із ш кідливими і важкими умовами праці, - за списком N 2 виробницт в, робіт, професій, посад і пок азників, затверджуваним Кабі нетом Міністрів України, і за результатами атестації робо чих місць:

чоловіки - після досягнення 55 років і при стажі роботи не м енше 25 років, з них не менше 12 ро ків 6 місяців на зазначених ро ботах;

жінки - після досягнення 50 ро ків і при стажі роботи не менш е 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах.

Робота ОСОБА_4, ОСОБА_5 , ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСО БА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_1, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_ 12, ОСОБА_13 у відповідача п ередбачена Списком N 2 виробни цтв, робіт, професій, посад і п оказників на роботах із шкід ливими і важкими умовами пра ці, зайнятість в яких повний р обочий день дає право на пенс ію за віком на пільгових умов ах, який затверджений Постан овою Кабінету Міністрів Укра їни від 16 січня 2003 р. N 36, який діяв на момент призначення їм пен сії та є діючим на час розгляд у справи.

Щодо посилань представник а відповідача на те, що з 2004 рок у по день виходу на пенсію гро мадяни, заборгованість з від шкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій яким стягує позивач, знаходи лися у трудових відносинах з іншими підприємствами, у зв' язку з чим, витрати на виплату і доставку пільгових пенсій мають стягуватися пропорцій но стажу роботи працівників на відповідних підприємства х суд зазначає наступне.

При розгляді Окружним адмі ністративним судом Автономн ої Республіки Крим справи №2а -10521/09/1/0170 (судове рішення у якій на брало законної сили) встанов лено, що пенсія ОСОБА_4, О СОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 , ОСОБА_8, ОСОБА_11, ОСОБ А_12, ОСОБА_13 призначена по зивачем на підставі наданих пенсіонерам ВАТ «Феодосійс ька тютюнова фабрика» довідо к про особливий характер та у мови праці, які дають право д ля призначення пенсії їм на п ільгових умовах.

Суд зазначає, що надані відп овідачем довідки про особлив ий характер та умови праці за значених осіб свідчать про т е, що загального пільгового с тажу роботи вказаних працівн иків на Феодосійській тютюн овій фабриці (нині - ВАТ «Феодо сійська тютюнова фабрика») д остатньо для призначення пен сії їм на підставі ст.13 Закону України "Про пенсійне забезп ечення", що і було зроблено поз ивачем, за винятком ОСОБА_9 , ОСОБА_1, ОСОБА_ 10, оскільки пільгового стаж у цім особам на ВАТ «Феодосій ська тютюнова фабрика» не ви стачило, та які додатково отр имали пільгову довідку від ТОВ «ВО Феодосійсь ка тютюнова фабрика».

Позивачем правомірно приз начено пенсію зазначеним ос обам на підставі ст. 13 Закону У країни "Про пенсійне забезпе чення" відповідно до наданих пенсіонерам ВАТ «Феодосійсь ка тютюнова фабрика» довідок про особливий характер та ум ови праці у зв' язку з достат ністю пільгового стажу робот и пенсіонерів на Феодосійськ ій тютюновій фабриці.

Отже, позивачем правомірно стягується з відповідача за боргованість з відшкодуванн я витрат на виплату і доставк у пільгової пенсії зазначени м особам.

При цьому, суд зазначає, що в итрати на виплату і доставку пільгових пенсій ОСОБА_9 , ОСОБА_1, ОСОБА_10 стягую ться позивачем пропорційно стажу роботи зазначених пра цівників на Феодосійській тю тюновій фабриці. В цьому випа дку, коли пільгового стаж роз рахований на кількох підпри ємствах, УПФУ в м. Феодосія дот римано вимоги п. 6.2 Інструкції про порядок обчислення і спл ати страхувальниками та заст рахованими особами внесків н а загальнообов'язкове держав не пенсійне страхування до П енсійного фонду України, зат вердженої постановою правлі ння Пенсійного фонду України від 19 грудня 2003 р. N 21-1, зареєстров аної в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 р. за N 64/8663, відн осно того, що витрати на випла ту та доставку пенсій, призна чених на пільгових умовах ос обам, які мають стаж, що дає пр аво на призначення цих пенсі й на декількох підприємствах , покриваються цими підприєм ствами пропорційно стажу роб оти, при цьому стаж роботи на останньому підприємстві вра ховується у повному розмірі, а з попередніх місць роботи о сіб він додається до стажу, не обхідного для призначення пе нсій на пільгових умовах. В ви падку, коли пільговий стаж ро зрахований на одному підприє мстві, вимоги зазначеної Інс трукції не застосовуються.

Таким чином, судом встановл ено, що відповідач повинен бу в відшкодувати позивачеві ви трати за виплату та доставку пільгових пенсій в розмірі 323 39,15 грн. Приймаючи до уваги, що в ідповідачем сума боргу по ві дшкодуванню фактичних витр ат на виплату та доставку піл ьгових пенсій не погашена в п овному обсязі, вона підлягає стягненню з відповідача, та у точнені позовні вимоги є обґ рунтованими та підлягають за доволенню у повному обсязі.

Згідно з частиною 4 статті 94 К АС України у справах, у яких по зивачем є суб' єкт владних п овноважень, і відповідачем - фізична чи юридична особа, су дові витрати, здійснені пози вачем, з відповідача не стягу ються. Тому судові витрати по справі не підлягають стягне нню з відповідача.

На підставі викладеного, ке руючись ст. ст. 94, 158-163 КАС України , суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративний позов задовольнити у повному обся зі.

2. Стягнути з Відкритого акц іонерного товариства «Феодо сійська тютюнова фабрика» (і дентифікаційний код 00383136) на ко ристь Управління Пенсійного фонду в м. Феодосія АР Крим за боргованість у сумі 32339,15 грн.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку на апеляційне оскарження.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного про вадження або набрання законн ої сили рішенням за наслідка ми апеляційного провадження .

Апеляційна скарга подаєть ся до Севастопольського апел яційного адміністративного суду через Окружний адмініс тративний суд Автономної Рес публіки Крим протягом 10 днів з дня оголошення постанови. У р азі оголошення в судовому за сіданні вступної і резолютив ної частини постанови, а тако ж прийняття постанови у пись мовому провадженні апеляцій на скарга подається протягом десяти днів з дня отримання к опії постанови.

Копія апеляційної скарги о дночасно надсилається особо ю, яка її подає, до Севастополь ського апеляційного адмініс тративного суду.

Суддя Ци ганова Г.Ю.

СудОкружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення24.02.2011
Оприлюднено02.03.2011
Номер документу13942622
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-8715/09/4/0170

Постанова від 24.02.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Циганова Г.Ю.

Ухвала від 24.02.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Циганова Г.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні