Постанова
від 22.02.2011 по справі 6647/10/2170
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМ ІНІСТРАТИВНИЙ СУД

73027, м. Херсон, вул. Робоча, 66, тел. 48-51-90


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"22" лютого 2011 р. Справа № 2-а-6647/10/2170

Херсонський окружний адм іністративний суд у складі:

головуючого судді - Бездра бка О.І.,

при секретарі - Кусик Г.С.,

за участю:

представника позивача - М кртчян Л.С.,

представника відповідача - ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за позовом Дер жавної податкової інспекції у м. Херсоні до Товариства з о бмеженою відповідальністю "В енчурне інноваційне підприє мство - Енергія" про припиненн я юридичної особи,

встановив:

Державна податко ва інспекція у м.Херсоні (далі - позивач, ДПІ) звернулася з по зовом до Товариства з обмеже ною відповідальністю "Венчур не інноваційне підприємство - Енергія" (далі - відповідач, То вариство, ТОВ "ВІП-Енергія"), в я кому просить скасувати держа вну реєстрацію ТОВ "ВІП-Енерг ія", визнати недійсними устан овчі та реєстраційні докумен ти ТОВ "ВІП-Енергія" (код 33725852) з мо менту реєстрації, з 20.09.2005 р.

Представник позивача у судовому засіданні підтри мав позовні вимоги, просив їх задовольнити. Свої вимоги мо тивує тим, що вироком Комсомо льського районного суду м.Хе рсона ОСОБА_2 та ОСОБА_3 засуджено за ст.ст.28 ч.2, 205 ч.1, 366 ч.1, 15 ч.2, 190 ч.4 КК України. Згідно виро ку ОСОБА_2 та ОСОБА_3 з м етою прикриття подальшої нез аконної діяльності, 20.09.2005 р. зар еєстрували ТОВ "ВІП-Енергія". У мотивувальній частині вирок у вказано, що керуючись корис ним мотивом зазначеними особ ами велася діяльність, напра влена виключно на формування податкового кредиту та заво лодіння бюджетними коштами в особливо великих розмірах. Т аким чином, статут та реєстра ційні документи відповідача містять неправдиві дані про формування статутного фонду ТОВ "ВІП-Енергія", мету та пред мет діяльності, у зв"язку з чим не відповідають встановлено му порядку, визначеному зако нодавством, а діяльність Тов ариства здійснювалася виклю чно на формування податковог о кредиту та заволодіння бюд жетними коштами, що відповід но до ст.247 Господарського код ексу України є підставою для застосування адміністратив но-господарської санкції у в игляді скасування державної реєстрації цього товариства .

Представник відповідача у судовому засіданні запере чував проти задоволення позо ву, оскільки жодних підстав д ля скасування державної реєс трації Товариства та визнанн я недійсними установчих та р еєстраційних документів не м ає. Вказує на те, що позивачем пропущено строк, визначений ст.250 Господарського кодексу У країни для застосування адмі ністративно-господарських с анкцій.

Заслухавши пояснення стор ін, дослідивши наявні у справ і докази суд прихадить до нас тупного.

Товариство з обмеженою від повідальністю "Венчурне інно ваційне підприємство - Енерг ія" зареєстровано як суб"єкт п ідприємницької діяльності в иконкомом Херсонської міськ ої ради 20.09.2005 р. Як платник подат ків Товариство знаходиться н а обліку в органах державної податкової служби з 22.09.2005 р.

Згідно довідки з Єдиного де ржавного реєстру юридичних т а фізичних осіб-підприємців № 3085 засновником ТОВ "ВІП-Енерг ія" з моменту реєстрації є О СОБА_2 та ОСОБА_3, керівни ком - ОСОБА_2.

Вироком Комсомольського р айонного суду м.Херсона від 29. 05.2009 р. ОСОБА_2 та ОСОБА_3 в изнано винними та засуджено за фіктивне підприємництво, службовий підлог, посягання на заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах.

Згідно мотивувальної част ини вироку визнано доведеним те, що ОСОБА_2 та ОСОБА_3 велася діяльність направле на виключно на формування по даткового кредиту та заволод іння бюджетними коштами в ос обливо великих розмірах.

Як вбачається з виро ку в жовтні 2005 року ОСОБА_2 с клав та підписав акт прийман ня-передачі "Ноу-Хау" на суму 5200 0000 грн. від ПП "Сіріус" до устано вчого фонду ТОВ "ВІП-Енергія" в ід 20.10.2005 р. Проте, як встановлено , акт складено 17.09.2005 р., в той час я к ПП "Сіріус" не мав статусу пл атника податку на додану вар тість. 31.10.2005 р. між ТОВ "ВІП-Енергі я" та ТОВ "М плюс М" складено ліц ензійний договір про передач у "ноу-хау" вартістю 43333334 грн. В по дальшому ОСОБА_2 та ОСОБ А_3 склали та підписали заві домо неправдиву податкову на кладну від 31.10.2005 р. на загальну с уму 43333334 грн. та в розділі 3 декла рації по ПДВ (подали до ДПІ у м .Херсоні 18.11.2005 р.) внесли від"ємне значення в сумі 8666666 грн., яку не законно включили в склад под аткового кредиту наступного звітного періоду. 19.11.2005 р. ОСО БА_2 та ОСОБА_3 подали до Д ПІ у м.Херсоні заяву про повер нення бюджетного відшкодува ння на суму 8666666 грн. Досягти зло чинної мети ОСОБА_2 та ОС ОБА_3 не вдалося через підст ави, які не залежали від їх вол і.

Ухвалою апеляційного суд у Херсонської області від 03.11.20 09 р. вирок Комсомольського рай онного суду м.Херсона від 29.05.2009 р. залишено без змін.

Положеннями ч.4 ст.72 КАС Украї ни визначено, що вирок суду в к римінальній справі або поста нова суду у справі про адміні стративний проступок, які на брали законної сили, є обов'яз ковими для адміністративног о суду, що розглядає справу пр о правові наслідки дій чи без діяльності особи, щодо якої у хвалений вирок або постанова суду, лише в питаннях, чи мало місце діяння та чи вчинене во но цією особою.

Таким чином, судовим рішенн ям, яке набрало законної сили і є обов"язковим для суду щодо правових наслідків дій особ и, встановлено, що статут Това риства містить неправдиві да ні про формування статутного фонду ТОВ "ВІП-Енергія", а діль ність Товариства здійснювал ась виключно на формування п одаткового кредиту та заволо діння бюджетними коштами.

Відповідно до п.5 ч.2 ст.17 КАС Ук раїни юрисдикція адміністра тивних судів поширюється на спори за зверненням суб'єкта владних повноважень у випад ках, встановлених законом.

Пунктом 17 частини 1 статті 11 З акону України "Про державну п одаткову службу в Україні" ві д 04.12.1990 р. № 509-ХІІ (в редакції Закон у від 24.12.1993 р. № 3813-ХІІ) органам дер жавної податкової служби бул о надано право звертатися у п ередбачених законом випадка х до судових органів із заяво ю (позовною заявою) про скасув ання державної реєстрації с уб' єкта підприємницької ді яльності.

З 01.07.2004 р. набрав чинності Зако н України "Про державну реєст рацію юридичних осіб та фізи чних осіб-підприємців", статт ею 38 якого передбачена процед ура припинення юридичної ос оби на підставі судового ріш ення, що не пов'язане з банкрут ством юридичної особи, за ная вності підстав, наведених у п .2 цієї статті.

З прикінцевих положень Зак ону України "Про державну реє страцію юридичних осіб та фі зичних осіб-підприємців" вип ливає, що закони, нормативно п равові акти, прийняті до набр ання чинності цим Законом, то бто до 01.07.2004 р., діють у частині, щ о не суперечать цьому Закону .

Таким чином, положення пунк ту 17 частини 1 статті 11 Закону У країни "Про державну податко ву службу в Україні", а також п оложення пункту 2 частини 1 ста ті 110 Цивільного кодексу Украї ни щодо можливості ліквідаці ї юридичної особи за рішення м суду про визнання судом нед ійсною державної реєстрації юридичної особи через допущ ені при її створенні порушен ня, які не можна усунути, та ча стини шостої і сьомої статті 59 Господарського кодексу Укр аїни щодо скасування державн ої реєстрації суб' єкта госп одарювання та позбавлення йо го статусу юридичної особи у зв' язку з прийняттям Закон у про державну реєстрацію сл ід розуміти, як право на позов про припинення юридичної ос оби або підприємницької діял ьності фізичної особи-підпри ємця.

Стаття 11 Закону України "Про державну податкову службу в Україні" була виключена у зв' язку із прийняттям Податков ого кодексу України, який наб ув чинності з 01.01.2011 р.

Разом з тим, пунктом 20.1.12 ст.12 По даткового кодексу України по датковим органам надано прав о у випадках, встановлених за коном, звертатися до суду щод о припинення юридичної особи , про визнання недійсними уст ановчих (засновницьких докум ентів суб' єктів господарюв ання).

Відповідно до п.2 ст.38 Закону України "Про державну реєстр ацію юридичних осіб та фізич них осіб-підприємців" підста вами для постановлення судов ого рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'яза но з банкрутством юридичної особи, зокрема є: визнання суд ом недійсною державної реєст рації юридичної особи через допущені при її створенні по рушення, які не можна усунути , а також в інших випадках, вст ановлених законом; проваджен ня нею діяльності, що супереч ить установчим документам, а бо такої, що заборонена закон ом; невідповідність мінімаль ного розміру статутного фонд у юридичної особи вимогам за кону; неподання протягом рок у органам державної податков ої служби податкових деклара цій, документів фінансової з вітності відповідно до закон у; наявність в Єдиному держав ному реєстрі запису про відс утність юридичної особи за в казаним її місцезнаходження м.

Заявивши вимогу про припин ення Товариства, ДПІ посилає ться на наступні обставини, п ередбачені п.2 ст.38 Закону Укра їни "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних о сіб-підприємців": порушення з акону, допущені при створенн і юридичної особи, які не можн а усунути; провадження діяль ності, що суперечить установ чим документам, або такої, що з аборонена законом.

Відповідно до положень ст.71 КАС України кожна сторона по винна довести ті обставини, н а яких ґрунтуються її вимоги та заперечення. В адміністра тивних справах про протиправ ність рішень суб' єкта владн их повноважень обов'язок щод о доказування правомірності свого рішення покладається на відповідача, якщо він запе речує проти адміністративно го позову.

Статтею 70 КАС України встан овлено, що обставини, які за за коном повинні бути підтвердж ені певними засобами доказув ання, не можуть підтверджува тися ніякими іншими засобами доказування, крім випадків, к оли щодо таких обставин не ви никає спору.

Оскільки вироком суду вста новлено, що статут Товариств а містить неправдиві дані пр о формування статутного фонд у ТОВ "ВІП-Енергія", а дільніст ь Товариства здійснювалась в иключно на формування податк ового кредиту та заволодіння бюджетними коштами, суд пого джується з твердженням ДПІ, щ о при реєстрації Товариства 20.09.05 р. були допущені порушення закону, які не можна усунути, та здійснення Товариством ді яльності, що суперечить зако ну чи установчим документам.

Таким чином, суд вважає за н еобхідне визнати недійсним з апис про державну реєстрацію Товариства з обмеженою відп овідальністю "Венчурне іннов аційне підприємство - Енергі я" від 20.09.2005 р. за № 14991020000003715, припинит и цю юридичну особу, оскільки при її створені допущені так і порушення закону, які не мож на усунути, а також, з урахуван ня п.20.1.12 ст.12 Податкового кодекс у України, визнати недійсним установчі документи - Статут Товариства, затверджений рі шенням загальних зборів засн овників № 1 від 16.09.2005 р.

При вирішенні позовних вим ог щодо визнання недійсними з 20.09.2005 р. реєстраційних докумен тів, суд виходить з того, що та кі вимоги не можуть бути само стійними позовними вимогами , оскільки в силу ст.38 Закону Ук раїни "Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб-підприємців" реєстрац ійні документи суб' єкта гос подарювання підлягають прав овій оцінці в справі з іншими позовними вимогами, зокрема у справі про припинення юрид ичної особи. Визнання зазнач ених документів недійсними з аконом не вимагається. Висно вок суду про невідповідність цих документів вимогам чинн ого законодавства має містит ись у мотивувальній, а не у рез олютивній частині судового р ішення.

Таким чином, позовні вимоги ДПІ про визнання недійсними реєстраційних документів То вариства розгляду в порядку адміністративного судочинс тва не підлягають, а тому пров адження у справі в цій частин і слід закрити на підставі п.1 ч.1 ст.157 КАС України.

Керуючись ст.ст.8, 9, 12, 19, 71, 157-163, 167 К АС України, суд -

постановив:

Позов задовольнити част ково.

Припинити юридичну особу - Т овариство з обмеженою відпов ідальністю "Венчурне інновац ійне підприємство - Енергія" (к од ЄДРПОУ 33725852).

Визнати недійсним запис пр о державну реєстрацію Товари ства з обмеженою відповідаль ністю "Венчурне інноваційне підприємство - Енергія" за № 14991 020000003715 від 20.09.2005 р., здійсненого вик онавчим комітетом Херсонськ ої міської ради.

Визнати недійсним Статут Т овариства з обмеженою відпов ідальністю "Венчурне інновац ійне підприємство - Енергія", з атверджений рішенням загаль них зборів засновників № 1 від 16.09.2005 р.

В частині позовних вимог що до визнання недійсними реєст раційних документів Товарис тва з обмеженою відповідальн істю "Венчурне інноваційне п ідприємство - Енергія" провад ження закрити.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Одеського апеляційного адм іністративного суду через су д першої інстанції шляхом по дачі апеляційної скарги в 10-де нний строк з дня її проголоше ння, а в разі складення постан ови у повному обсязі відпові дно до ст. 160 КАС України чи прий няття постанови у письмовому провадженні апеляційна скар га подається протягом десяти днів з дня отримання копії по станови.

Копія апеляційної скарги о дночасно надсилається особо ю, яка її подає, до суду апеляц ійної інстанції.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, якщо вона не була подана у в становлений строк. У разі под ання апеляційної скарги пост анова, якщо її не скасовано, на бирає законної сили після за кінчення апеляційного розгл яду справи.

Повний текст постанови виг отовлений та підписаний 25 лю того 2011 р.

Суддя Без драбко О.І.

кат. 8.3.2

Дата ухвалення рішення22.02.2011
Оприлюднено03.03.2011
Номер документу13946122
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —6647/10/2170

Постанова від 22.02.2011

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Бездрабко О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні