Постанова
від 22.02.2011 по справі 2а/2570/682/2011
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

                                                                                 Справа № 2а/2570/682/2011

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

          17 лютого 2011 р.                                                                                      м. Чернігів

Чернігівський окружний адміністративний суд  в складі:

головуючого-судді                                     - Д’якова В.І.,

при секретарі                                                - Дурицькій К.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду справу за позовом  відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Менському районі Чернігівської області до підприємства споживчої кооперації "Громадське харчування" Корюківської райспоживспілки  про стягнення страхових внесків,-

                                                  В С Т А Н О В И В :

10.02.2011 року відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Менському районі Чернігівської області звернулося до суду з адміністративним позовом до підприємства споживчої кооперації “Громадське харчування” Корюківської райспоживспілки про стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків в розмірі 122,54 грн. Свої вимоги мотивує тим, що відповідно до статті 45 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності” від 23.09.1999 року № 1105-XIV роботодавець як страхувальник зобов’язаний своєчасно та повністю сплачувати страхові внески до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві. Відповідач свого обов’язку не виконав, тому заборгованість підлягає стягненню  в примусовому порядку.

Позивач в судове засідання не з’явився, про день, час і місце розгляду справи повідомлявся завчасно та належним чином, надав через канцелярію суду заяву № 3844/11 від 17.02.2011 року про розгляд справи без участі представника управління, а також зазначив що позов підтримує в повному обсязі.

Відповідач  в судове засідання не з’явився,  заперечення на позов не надав, явку свого представника в судове засідання не забезпечив, хоча про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

За таких обставин суд вважає за можливе розглянути справу на підстав наявних у справі доказів.

Фіксування судового засідання відповідно до ст.41 Кодексу адміністративного судочинства України не здійснювалося.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Підприємство споживчої кооперації “Громадське харчування” Корюківської райспоживспілки (ідентифікаційний код за ЄДРПОУ 01776406) зареєстроване Корюківською районною державною адміністрацією Чернігівської області 27.05.2005 року.

Відповідно до пункту 2 частини 2 статті 45 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності” відповідач, як роботодавець, зобов’язаний, своєчасно та повністю нараховувати і сплачувати в установленому порядку страхові внески до Фонду соціального страхування від нещасних випадків.

Порядок обчислення і сплати збору та тарифи визначені статтею 47 вищевказаного Закону, пунктом 5 статті 7 Закону України “Про страхові тарифи на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності” від 22.02.2001 року № 2272-III та Інструкцією про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затвердженої постановою правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 12 липня 2007 року N 36, а також Порядком визначення страхових тарифів для підприємств, установ та організацій на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від   13  вересня 2000 р. № 1423.

Визначений у відповідності з вищезазначеними нормативно-правовими актами страховий тариф для відповідача складає 0,6 %.

Відповідно до частини 3 статті 47 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності” розміри страхових внесків страхувальників обчислюються для роботодавців - у відсотках до сум фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, що включають витрати на виплату основної та додаткової заробітної плати, на інші заохочувальні і компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України “Про оплату праці”, які підлягають обкладенню прибутковим податком з громадян.

Відповідно до пункту 4.10 Інструкції про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України розміри страхових внесків страхувальників-роботодавців обчислюються у відсотках до сум фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, та відповідно до пункту 4.12 вказаної Інструкції страхові внески сплачуються страхувальниками в день одержання коштів на оплату праці в установах банків. Страхові внески, своєчасно несплачені страхувальником, вважаються простроченою заборгованістю зі сплати страхових внесків.

Згідно наданої позивачем розрахункової відомості про нарахування і перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України за 2010 рік  заборгованість відповідача  перед позивачем складає 707,12 грн. (а.с. 5).

       Рішенням Чернігівського окружного адміністративного суду по справі №2а-9408/09/2570 від 25.06.2009 року з відповідача на користь відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Менському районі Чернігівської області стягнуто заборгованість зі сплати страхових внесків в сумі 584, 58 грн.  Вказана заборгованості в добровільному порядку відповідачем не погашена, а залишок складає 122, 54 грн.  

          30.12.2011 року  позивачем була направлена претензія про сплату заборгованості на суму 122, 54 грн.  Проте, вказана претензія залишилась без реагування, а сума заборгованості в добро вільному порядку не сплачена.

Частиною 1 статті 71 КАС України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 Кодексу адміністративного судочинства України.

Враховуючи вищевикладене, позовні вимоги відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Менському районі Чернігівської області до підприємства споживчої кооперації “Громадське харчування” Корюківської райспоживспілки є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ч. 1 ст. 71, ст.ст. 122, 158-163, 167  Кодексу адміністративного судочинства України, суд –

                                                  П О С Т А Н О В И В :

Позовні вимоги відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Менському районі Чернігівської області до підприємства споживчої кооперації “Громадське харчування” Корюківської райспоживспілки задовольнити повністю.

Стягнути на користь відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Менському районі Чернігівської області з підприємства споживчої кооперації “Громадське харчування” Корюківської райспоживспілки (Чернігівська обл., м. Корюківка, вул. Шевченка, 62) заборгованість зі сплати страхових внесків в сумі 122 (сто двадцять дві) грн. 54 коп.  на                      р/р 37176400900276 в УДК України в Менському районі Чернігівської області, МФО 853592, код 25975493.

Постанова набирає законної сили та може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду у порядок і строки, передбачені статтями 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України.  

Суддя                                                                                           Д'яков В.І.

СудЧернігівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.02.2011
Оприлюднено03.03.2011
Номер документу13946601
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/2570/682/2011

Ухвала від 10.02.2011

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Д'яков В.І.

Постанова від 22.02.2011

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Д'яков В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні