Постанова
від 22.02.2011 по справі 2а-17967/10/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинна , 4/6, тел. 278-43-43

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

22 лютого 2011 року 11:15 № 2а-17967/10/2670

Окружний адміністрат ивний суд міста Києва у склад і головуючої судді Власенко вої О.О., при секретарі судовог о засідання Бескоровайній Н. В. розглянув у відкритому суд овому засіданні адміністрат ивну справу

за позовом Заступника прокурора Дн іпровського району м.Києва в інтересах держави в

особі Управління Пенсійн ого фонду України у Дніпровс ькому районі м.Києва

до відповідача Товариства з обмеженою в ідповідальністю "Київське бу дівельно-монтажне

управління 24"

про стягнення заборгованост і в розмірі 22 882,85 грн.

Обставини справи:

Позивач звернувся до Окр ужного адміністративного су ду міста Києва з позовною зая вою до відповідача, в якій про сить стягнути з відповідача заборгованість у розмірі 22 882 ,85 грн.

Позовні вимоги вмотив овані тим, що у відповідача ви явлено заборгованість зі спл ати страхових внесків на заг альнообов' язкове державне пенсійне страхування у розм ірі 22 882,85 грн., чим порушено вимо ги Закону України "Про загаль нообов' язкове державне пен сійне страхування", відповід но до якого сплата страхових внесків на загальнообов' яз кове державне пенсійне страх ування є обов' язковою для в сіх суб' єктів підприємниць кої діяльності.

Відповідач, будучи нале жним чином повідомлений про дату, час та місце судового ро згляду справи, явку свого пре дставника в судове засідання не забезпечив.

Відповідно до статті 128 КАС У країни справа вирішується на підставі наявних у ній доказ ів.

На підставі частини 3 статті 160 КАС України у судовому засі данні 22 лютого 2011 року про голошено вступну та резолюти вну частини постанови.

Ознайомившись з матеріала ми справи, Окружний адмініст ративний суд міста Києва

ВСТАНОВИВ:

ТОВ "Київське будівельно- монтажне управління 24" є платн иком внесків на загальнообов ' язкове державне пенсійне с трахування відповідно до ста тті 1 Закону України "Про збір на обов' язкове державне пен сійне страхування" та статті 14 Закону України "Про загальн ообов' язкове державне пенс ійне страхування" (далі - Зак он).

Як вбачається з матеріалі в справи, спеціалістом відді лу надходження доходів управ ління Пенсійного фонду Украї ни у Дніпровському районі м.К иєва встановлено, що відпові дачем подавалися до Пенсійно го фонду України розрахунки сум страхових внесків на заг альнообов' язкове державне пенсійне страхування за лют ий - вересень 2010 року у розмір і 25 729,99 грн.

Однак, з картки особового ра хунку ТОВ "Київське будівель но-монтажне управління 24" вбач ається, що із нарахованих стр ахових внесків у розмірі 25 729,99 г рн. відповідачем сплачено, ли ше 2 864,30 грн.

Станом на день розгляду спо ру судом заборгованість зі с плати страхових внесків на з агальнообов' язкове держав не пенсійне страхування відп овідачем не сплачена.

Вирішуючи цю справу суд в иходить із такого.

Відповідно до статті 1 Зако ну страхові внески - це кошт и відрахувань на соціальне с трахування та збір на обов' язкове державне пенсійне стр ахування, сплачені згідно із законодавством, що діяло ран іше; кошти, сплачені на загаль нообов' язкове державне пен сійне страхування відповід но до цього Закону.

Частиною 2 статті 17 Закону в становлено, що страхувальник зобов'язаний нараховувати, о бчислювати і сплачувати в ус тановлені строки та в повном у обсязі страхові внески.

Згідно з частиною 3 стат ті 18 Закону страхові внески є цільовим загальнообов' язк овим платежем, який справляє ться на всій території Украї ни в порядку, встановленому ц им Законом.

Відповідно до частини 6 с татті 19 Закону страхові внеск и нараховуються на суми, зазн ачені в частинах 1 та 2 цієї ста тті, незалежно від джерел їх ф інансування, форми, порядку, м ісця виплати та використання , а також незалежно від того, ч и були зазначені суми фактич но виплачені після їх нараху вання до сплати.

Статтею 20 Закону визначено порядок обчислення та сплати страхових внесків. В абзаці 1 частини 6 цієї статті встанов лено, що страхувальники зобо в'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відпов ідний базовий звітний період , не пізніше ніж через 20 календ арних днів із дня закінчення цього періоду.

При цьому, в разі здійснення протягом базового звітного періоду виплат (виплати дохо ду), на які відповідно до цього Закону нараховуються страхо ві внески, страхувальники од ночасно з видачею зазначених сум зобов'язані сплачувати а вансові платежі у вигляді су м страхових внесків, що підля гають нарахуванню на зазначе ні виплати (дохід). У разі недо статності у страхувальника к оштів для здійснення в повно му обсязі виплати заробітної плати (доходу) та одночасної с плати відповідних авансових платежів виплата зазначених сум та сплата страхових внес ків здійснюється у пропорцій них розмірах.

Згідно з частиною 12 статті 20 зазначеного Закону страхові внески підлягають сплаті не залежно від фінансового стан у платника.

В силу частини 2 статті 106 За кону суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/а бо не сплачені страхувальник ами у строки, визначені статт ею 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними о рганами Пенсійного фонду у в ипадках, передбачених частин ою третьою статті 20 цього Зако ну, вважаються простроченою заборгованістю із сплати стр ахових внесків і стягуються з нарахуванням пені та засто суванням фінансових санкцій . Частиною 3 цієї ж норми Зако ну встановлено, що територіа льні органи Пенсійного фонду за формою і в строки, визначен і правлінням Пенсійного фонд у, надсилають страхувальника м, які мають недоїмку, вимогу п ро їх сплату. Протягом 10 робоч их днів з дня одержання вимог и про сплату недоїмки страху вальник зобов' язаний сплат ити суми недоїмки та суми фін ансових санкцій.

Судом встановлено, що у вст ановлені законодавством ст роки відповідач не сплатив с уму страхових внесків до Пен сійного фонду України.

Частиною 3 статті 106 Закону вс тановлено, що орган Пенсійно го фонду має право звернутис я до суду з позовом про стяг нення недоїмки.

Відповідно до статті 67 Конс титуції України кожен зобов' язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, в становлених законом.

Взявши до уваги те, що суму с трахових внесків до Пенсійно го фонду України не сплачено , доказів погашення зазначен ої заборгованості станом на день розгляду цього спору не надано, суд приходить до висн овку про обґрунтованість поз овних вимог та вважає їх таки ми, що підлягають задоволенн ю у повному обсязі.

Відповідно до частини 1 ст атті 71 Кодексу адміністратив ного судочинства України кож на сторона повинна довести т і обставини, на яких ґрунтуют ься її вимоги та заперечення , крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб' єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також з а відсутності витрат позивач а- суб' єкта владних повнов ажень, пов' язаних із залуче нням свідків та проведенням судових експертиз, судові ви трати (судовий збір) стягненн ю з відповідача не підлягают ь.

Керуючись статтями 158-163 КАС України, Окружний адміністр ативний суд міста Києва

ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги задовольн ити повністю.

Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю "Ки ївське будівельно-монтажне у правління 24" (02160, м.Київ, пр-т Возз `єднання, 7-А, оф. 619, р/р 26002010568161 в КМФА КБ "Укрсоцбанк" м.Києва, код ЄД РПОУ 32960313, МФО 322012) на користь Упра вління Пенсійного фонду Укра їни у Дніпровському районі м іста Києва (02094, м.Київ, вул.Кракі вська, 18, р/р 2560830126 в Головному управлінні Ощадбанку по м.Ки єву та Київській обл., МФО 322669, ЄД РПОУ 22869069) заборгованість зі сп лати страхових внесків на за гальнообов`язкове державне п енсійне страхування у розмір і 22 882,85 грн. (двадцять дві тисячі вісімсот вісімдесят дві грн . 85 коп.)

Постанова може бути оск аржена до суду апеляційної і нстанції у порядку та строки встановлені статтями 185-187 КАС України шляхом подання в дес ятиденний строк апеляційної скарги до Київського апеляц ійного адміністративного су ду через Окружний адміністра тивний суд міста Києва.

Суддя О.О. Власенкова

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення22.02.2011
Оприлюднено03.03.2011
Номер документу13946945
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-17967/10/2670

Ухвала від 17.01.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Власенкова О.О.

Постанова від 22.02.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Власенкова О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні