Постанова
від 07.06.2010 по справі 2а-6200/10/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинна , 4/6, тел. 278-43-43

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

07 червня 2010 року 13:28 № 2а-6200/10/2670

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі:

головуючого - судді Дегт ярьової О.В.,

при секретарі судового зас ідання Патратій О.В.,

за участю представника поз ивача - Осипенка О.В . (довіреність від 17.05.2010 р. № 5080/06),

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу

за позовом Управління Пенсійного фон ду України в місті Коростень

до Акціонерного товариства закритого типу «Міжрегіон альна Академія управління персоналом»

про стягнення заборгованості зі страхових внесків в розмі рі 2 518, 78 грн., -

В С Т А Н О В И В:

Управління Пенсійног о фонду України у м. Коростені Житомирської області зверну лось до суду з позовом про стя гнення з АТЗТ «Міжрегіонал ьна академія управління пе рсоналом»заборгованості на відшкодування різниці між с умою пенсії, призначеної від повідно до Закону України «П ро наукову і науково-технічн у діяльність»і сумою пенсії, призначеної відповідно до і нших законодавчих актів, у ро змірі 2 518, 78 грн.

Під час судового розгляду п редставник позивача підтрим ав позовні вимоги в повному о бсязі.

В обґрунтування позовних в имог зазначив, що на обліку в У правлінні Пенсійного фонду У країни в м. Коростені Житомир ської області перебувають дв а пенсіонери, які отримують п енсію відповідно до Закону У країни «Про наукову і науков о-технічну діяльність»і набу ли частину наукового стажу в період роботи в Коростенськ ій філії Міжрегіональній академії управління персон алом.

За період з 01 січня 2009 року по 31 березня 2010 року у відповідача виникла заборгованість по в ідшкодуванню коштів на випла ту різниці у розмірі науково ї пенсії гр. ОСОБА_3 та ОС ОБА_4 у розмірі 2 518, 78 грн.

Позивач зазначає, що вказан а різниця у розмірі 2 518, 78 грн. ві дповідачем в порушення ст. 24 З акону України «Про наукову і науково-технічну діяльність »від 13.12.1991р. № 1977-XII та п. 3 Порядку фі нансування різниці між сумою пенсії, призначеної наукови м (науково-педагогічним) прац івникам державних небюджетн их підприємств, установ, орга нізацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитац ії згідно із Законом України «Про наукову і науково-техні чну діяльність», та сумою пен сії, обчисленою відповідно д о інших законодавчих актів, н а яку мають право зазначені о соби, затвердженого Постанов ою Кабінету Міністрів Україн и від 24.03.2004р. № 372, до Пенсійного фо нду України сплачена не була , а тому просить стягнути її у судовому порядку.

У судовому засіданні предс тавник позивача підтримав по зовні та просив задовольнити позовні вимоги.

У судові засідання 18 травня та 07 червня 2010 року уповноваже ні представники відповідача не з' явились.

Відповідач належним чином повідомлений судом про дату , час та місце судового розгля ду відповідно до вимог ч. 8 ст. 35 Кодексу адміністративного с удочинства України.

Від відповідача відзив на п озовну заяву, заперечень про ти позову, будь-яких пояснень , заяв чи клопотань до суду не надходило.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, дослідивш и матеріали справи, всебічно і повно з' ясувавши всі факт ичні обставини справи, об' є ктивно оцінивши докази, які м ають юридичне значення для р озгляду справи і вирішення с пору по суті, суд дійшов висно вку, що позовні вимоги підляг ають задоволенню з огляду на таке.

Коростенська філія Міжре гіональної академії управ ління персоналом є структурн им підрозділом АТЗТ Міжрег іональної академії управл іння персоналом без статусу юридичної особи.

Матеріалами справи підтве рджено, що громадяни ОСОБА_ 3, ІНФОРМАЦІЯ_1, який має н ауковий стаж роботи в Корост енській філії МАУП 4 роки 5 міс яців, що становить 17,10 частки рі зниці, виходячи з наукового с тажу 25 роки 10 місяців і ОСОБА _4, ІНФОРМАЦІЯ_2, який має н ауковий стаж роботи в Корост енській філії МАУП 1 місяць, що становить 0, 29 частки різниці, в иходячи з наукового стажу 28 ро ків 8 місяців станом на березе нь 2009 року, та 0, 26 частки різниці , виходячи з наукового стажу 30 років 11 місяців станом на чер вень 2009 року. Вказані особи пер ебувають на обліку в Управлі нні Пенсійного фонду України у м. Коростені та отримують пе нсію відповідно до Закону Ук раїни «Про наукову і науково -технічну діяльність», набул и частину наукового стажу в п еріод роботи в Коростенській філії Міжрегіональній а кадемії управління персонал ом, що відповідачем не спрост овано.

У відповідності до Постано в Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку посад наукових (науково-педа гогічних) працівників держав них підприємств, установ, орг анізацій, перебування на яки х дає право на призначення пе нсій та виплату грошової доп омоги у разі виходу на пенсію відповідно до статті 24 Закону України «Про наукову і науко во-технічну діяльність»від 2 2.11.2001р. № 1571 та «Про реалізацію ча стини другої статті 24 Закону У країни «Про наукову і науков о-технічну діяльність»від 22.11 .2001р. № 1570 гр. ОСОБА_3, ОСОБА_4 було призначено пенсію наук ового працівника.

Наданими позивачем до мате ріалів справи розрахунками ( повідомленнями) про суму вип лаченої науковим працівника м гр. ОСОБА_3, ОСОБА_4 пен сії за період з 01 січня 2009 року п о 31 березня 2010 року підтверджен о, що за вказаний період остан нім було нараховано та випла чено з Пенсійного фонду Укра їни пенсію, призначену за Зак оном України «Про наукову і н ауково-технічну діяльність» , гр. ОСОБА_3 у сумі 13 394,30 грн., в т. ч. суму пенсії у розмірі 6 408, 03 грн., обчисленої відповідно д о інших законодавчих актів; г р. ОСОБА_4 у сумі 34 865, 10 грн., в т .ч. суму пенсії у розмірі 13 858, 99 гр н., обчисленої відповідно до і нших законодавчих актів.

Різниця між сумою пенсії пр изначеної за Законом України «Про наукову і науково-техні чну діяльність»та сумою пенс ії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право вищевказані наукові працівники, складає 6 986, 27 грн. у ОСОБА_3 і 21 066, 11 грн. у ОСОБА_4

Таким чином, заборгованіст ь відповідача по сумі витрат на фінансуванні різниці між сумою пенсії призначеної за Законом України «Про науков у і науково-технічну діяльні сть»та сумою пенсії, обчисле ною відповідно до інших зако нодавчих актів, з урахування м стажу роботи кожного з прац івників в Коростенській філі ї МАУП, дорівнює 2 475, 09 грн. стосо вно ОСОБА_3 з урахуванням залишку по сумі відшкодуванн я різниці станом на 01.01.2010 року в сумі 0, 74 грн. та донарахування за попередній період у розмі рі 1 281,19 грн., та 43,70 грн. по ОСОБА_ 4 з урахуванням донарахуван ня за попередній період у роз мірі 0, 02 грн.

Таким чином загальна сума з аборгованості станом на день розгляду справи становить 2 51 8, 78 грн. (2 475,09 грн. + 43,70 грн.).

Наведенні розрахунки відп овідають положенням законод авства, фактичним обставинам справи та відповідачем не сп ростовані.

Згідно зі статтею 24 Закону У країни «Про наукову і науков о-технічну діяльність»від 13.12 .1991р. № 1977-XII різниця між сумою при значеної пенсії за цим Закон ом та сумою пенсії, обчислено ю відповідно до інших законо давчих актів, на яку має право науковий працівник, фінансу ється:

- для наукових (науково-педа гогічних) працівників держав них бюджетних наукових устан ов, організацій та вищих навч альних закладів III-IV рівнів акр едитації - за рахунок коштів д ержавного бюджету;

- для наукових (науково-педа гогічних) працівників інших державних підприємств, устан ов, організацій та вищих навч альних закладів III-IV рівнів акр едитації - за рахунок коштів ц их підприємств, установ, орга нізацій та закладів, а також к оштів державного бюджету у п орядку, визначеному Кабінето м Міністрів України. При цьом у за рахунок коштів державно го бюджету науковим (науково -педагогічним) працівникам о плачується з розрахунку на о дну особу 50 відсотків різниці пенсії, призначеної за цим За коном;

- для наукових (науково-педа гогічних) працівників недерж авних наукових установ, орга нізацій та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитац ії - за рахунок коштів цих уста нов, організацій та закладів .

Відповідно до п. 3, 5 Порядку ф інансування різниці між сумо ю пенсії, призначеної науков им (науково-педагогічним) пра цівникам державних небюджет них підприємств, установ, орг анізацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредита ції згідно із Законом Україн и «Про наукову і науково-техн ічну діяльність», та сумою пе нсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи, затвердженого Постан овою Кабінету Міністрів Укра їни від 24.03.2004р. № 372, (далі - Порядо к № 372) фінансування різниці у р озмірі пенсії осіб, які мають науковий стаж роботи на кіль кох підприємствах, в установ ах, організаціях та вищих нав чальних закладах III - IV рівнів а кредитації незалежно від фор ми власності та фінансування , здійснюється пропорційно з арахованому для призначення пенсії науковому стажу робо ти за рахунок джерел фінансу вання, визначених законодавс твом для відповідних підприє мств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації. Розмір витрат на фінансування різн иці у розмірі пенсії за рахун ок коштів державних небюджет них підприємств, установ, орг анізацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредита ції визначається у розрахунк у на рік органами Пенсійного фонду до 20 січня поточного ро ку та протягом 10 днів з дня при значення пенсії відповідно д о Закону України «Про науков у і науково-технічну діяльні сть», про що відповідному під приємству, установі, організ ації або закладу відразу над силається повідомлення.

Пунктом дев' ятим зазначе ного Порядку передбачено, що різниця у розмірі пенсій нау кових (науково-педагогічних) працівників недержавних нау кових установ, організацій т а вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації фінанс ується за рахунок коштів цих установ, організацій та закл адів згідно з пунктами 3 - 8 цьог о Порядку.

З наведених норм вбачаєтьс я, що на відповідача покладен о обов' язок щодо сплати до П енсійного фонду різниці між сумою пенсії призначеної за Законом України «Про наукову і науково-технічну діяльніс ть»та сумою пенсії, обчислен ою відповідно до інших закон одавчих актів, на яку має прав о науковий працівник відпові дача.

Пунктом 5 Порядку № 372 встанов лено, що зазначені підприємс тва, установи, організації та заклади самостійно визначаю ть суму, що підлягає до сплати у розрахунку на місяць, та щом ісяця до 25 числа перераховуют ь органу Пенсійного фонду за своїм місцезнаходженням від повідні кошти для фінансуван ня різниці у розмірі пенсії, п ризначеної у минулому та пот очному роках.

Як свідчать матеріали спра ви, пенсія гр. ОСОБА_3 і ОС ОБА_4 призначена Управління м Пенсійного фонду України в місті Коростені.

До матеріалів справи долуч ено належним чином засвідчен ні копії повідомлень позивач а від 13.01.2009р., 09.02.2009р., 06.03.2009р., 04.06.2009р., 10.07.2009р ., 07.08.2009р., 07.09.2009р., 26.10.2009р., 09.11.2009р., 21.12.2009р., 10.02.2010р ., 15.03.2010р., якими відповідачу, сере д іншого, визначено до сплати різницю між сумою пенсії, при значеної науковим працівник ам відповідача - гр. ОСОБА_3 та ОСОБА_4 за період з 01.01.2009 р . по 31.03.2010 р. за Законом України «П ро наукову і науково-технічн у діяльність»та сумою пенсії , обчисленою відповідно до ін ших законодавчих актів, у роз мірі 2 518, 78 грн.

Фактичне отримання відпов ідачем вказаних повідомлень підтверджується відповідни ми підписами на поштових пов ідомленнях про їх вручення (к опії в справі). Доказів їх оска рження в судовому чи адмініс тративному порядку суду не н адано.

Визначена зазначеними пов ідомленнями сума зобов' яза ння, у встановлений законода вством термін відповідачем с плачена не була.

Доказів її сплати станом на день розгляду спору суду не н адано.

З урахуванням наведеного с удом встановлено, що різниця між сумою пенсії, призначено ї науковому працівникам відп овідача за період з 01.01.2000 р. по 31.03. 2010 р. за Законом України «Про на укову і науково-технічну дія льність»та сумою пенсії, обч исленою відповідно до інших законодавчих актів, у розмір і 2 518, 78 грн. відповідачем в поруш ення ст. 24 Закону України «Про наукову і науково-технічну д іяльність»від 13.12.1991р. № 1977-XII та п. 5 Порядку № 372 до Пенсійного Фон ду України сплачена не була.

Пунктом 2 статті 13 розділу 15 П ерехідні положення Закону Ук раїни «Про загальнообов' яз кове державне пенсійне страх ування»від 9 липня 2003 року № 1058-IV ( далі - Закон № 1058-ІV) встановлен о, що у разі якщо особа має пра во на отримання пенсії відпо відно до Закону України «Про наукову та науково-технічну діяльність» та цього Закону , призначається одна пенсія з а її вибором. При цьому різниц я між розміром пенсії, на який має право особа відповідно д о зазначеного Закону, та розм іром пенсії із солідарної си стеми відповідно до цього За кону фінансується за рахунок коштів, спрямованих із джере л, визначених Законом Україн и «Про наукову та науково-тех нічну діяльність».

Відповідно до 8 Порядку № 372 у разі порушення строку сплат и коштів, які спрямовуються н а фінансування різниці у роз мірі пенсії, органи Пенсійно го фонду стягують відповідні суми у порядку, визначеному з аконодавством.

Частиною 3 статті 106 Закону № 1058-ІV передбачено право органі в Пенсійного фонду звертатис ь до суду з позовом про стягне ння недоїмки.

Відносини, що склалися між п озивачем та відповідачем є п ублічно-правовими відносина ми, виходячи із змісту ст. 3 та п . 2 ч. 1 ст. 17 Кодексу адміністрати вного судочинства України.

В даному випадку орган Пенс ійного фонду виступає як «су б'єкт владних повноважень»пр и здійсненні ним владних упр авлінських функцій на основі законодавства, а саме: здійсн ює функції контролю за сплат ою сум, які спрямовуються на ф інансування різниці у розмір і пенсії.

Беручи до уваги до уваги те, що різниця між сумою пенсії, п ризначеної науковим працівн икам відповідача за період з 01 січня 2009 року по 31 березня 2010 ро ку за Законом України «Про на укову і науково-технічну дія льність»та сумою пенсії, обч исленою відповідно до інших законодавчих актів, у розмір і 2 518, 78 грн. відповідачем в поруш ення ст. 24 Закону України «Про наукову і науково-технічну д іяльність»від 13.12.1991р. № 1977-XII та п. 5 Порядку № 372 до Пенсійного фон ду України сплачена не була, н аявність у нього вказаної за боргованості підтверджуєть ся матеріалами справи, доказ ів погашення відповідачем за значеної заборгованості ста ном на день розгляду цього сп ору не надано, суд приходить д о висновку про обґрунтованіс ть позовних вимог та вважає ї х такими, що підлягають задов оленню у повному обсязі.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС Укр аїни кожна сторона повинна д овести ті обставини, на яких ґ рунтуються її вимоги та запе речення, крім випадків, встан овлених статтею 72 цього Кодек су.

Доказів, які б спростовувал и доводи позивача, відповіда ч суду не надав.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб' єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також з а відсутності витрат позивач а - суб' єкта владних повнов ажень, пов' язаних із залуче нням свідків та проведенням судових експертиз, судові ви трати (судовий збір) стягненн ю з відповідача не підлягают ь.

Керуючись ст. ст. 69 - 71, ст. 94, ст. с т. 158-163, ст. 167, ст. 254 Кодексу адмініс тративного судочинства Укра їни, суд -

П О С Т А Н О В И В:

1. Позов задовольнити п овністю.

2. Стягнути з Міжрегіональ ної академії управління пе рсоналом у формі акціонерног о товариства закритого типу (03039, м. Київ, вул. Фрометівська, 2, і дентифікаційний код ЄДРПОУ 0 0127522) на користь Управління Пен сійного фонду України в міст і Коростень Житомирської обл асті (11500, Житомирська область, м. Коростень, вул. Сосновськог о, 46, ідентифікаційний код 20405199) 2 518 (дві тисячі п' ятсот вісімн адцять) грн. 78 коп. заборговано сті на відшкодування різниці між сумою пенсії, призначено ї відповідно до Закону Украї ни «Про наукову і науково-тех нічну діяльність», і сумою пе нсії, призначеної відповідно до інших законодавчих актів .

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання заяви про апеляці йне оскарження, встановленог о цим Кодексом, якщо таку заяв у не було подано. Якщо було под ано заяву про апеляційне оск арження, але апеляційна скар га не була подана у встановле ний строк, постанова суду пер шої інстанції набирає законн ої сили після закінчення цьо го строку. У разі подання апел яційної скарги судове рішенн я, якщо його не скасовано, наби рає законної сили після закі нчення апеляційного розгляд у справи.

Постанова може бути оскарж ена до суду апеляційної інст анції протягом десяти днів з дня її складання за правилам и, встановленими статтями 185-187 Кодексу адміністративного с удочинства України, шляхом п одання через суд першої інст анції заяви про апеляційне о скарження з наступним поданн ям протягом двадцяти днів ап еляційної скарги. Апеляційна скарга може бути подана без п опереднього подання заяви пр о апеляційне оскарження, якщ о скарга подається у строк, вс тановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Суддя О.В. Дегтярьова

Дата виготовлення та п ідписання повного тексту пос танови - 08 червня 2010 року.

Дата ухвалення рішення07.06.2010
Оприлюднено03.03.2011
Номер документу13946963
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-6200/10/2670

Ухвала від 20.04.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Дегтярьова О.В.

Постанова від 07.06.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Дегтярьова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні