Постанова
від 08.02.2011 по справі 2а-15013/10/0470
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

копія

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 лютого 2011 р. Справа № 2а-15013/10/0470

Дніпропетровський о кружний адміністративний су д у складі:

головуючого судді Барановського Р. А.

розглянувши у письмовом у провадженні у місті Дніпро петровську адміністративну справу за адміністративним позовом ДПІ у Жовтневому рай оні м. Дніпропетровська до ПП "Нова Концепція Будівниц тва" про стягнення заборгова ності, -

ВСТАНОВИВ:

ДПІ у Жовтневому райо ні м. Дніпропетровська зверн улася до Дніпропетровського окружного адміністративног о суду із адміністративним п озовом до ПП "Нова Концепці я Будівництва" про стягненн я податкового боргу за рахун ок активів платника податків .

Позовні вимоги обґрунтова ні тим, що юридична особа ПП " Нова Концепція Будівництв а" є платником земельного под атку відповідно до закону. Ві дповідач має податковий борг з комунального податку за 2008- 2009 роки в сумі 4632 грн. 86., який утво рився внаслідок несвоєчасно ї сплати узгодженої суми под аткового зобов' язання прот ягом граничних строків. В доб ровільному порядку суму пода ткового боргу відповідач не сплачує, що стало підставою д ля звернення податкового орг ану до суду з даним позовом.

Дослідивши матеріали спра ви, дослідивши подані до суду докази, суд встановив наступ не.

ПП "Нова Концепція Буді вництва" зареєстроване як су б' єкт підприємницької діял ьності - юридична особа, ріш енням виконавчого комітету Д ніпропетровської міської ра ди від 29.09.2000р., що підтверджуєть ся витягом з Єдиного державн ого реєстру юридичних осіб т а фізичних осіб-підприємців та копією свідоцтво про держ авну реєстрацію суб' єкта пі дприємницької діяльності - юридичної особи. Відповідач перебуває на обліку в ДПІ у Ж овтневому районі м. Дніпропе тровська як платник окремих видів податків, в тому числі, плати за земельні ділянки де ржавної і комунальної власно сті, про що свідчить довідка п одаткового органу. Відповіда чем самостійно обчислено сум у податкового зобов' язання та зазначено її у податковом у розрахунку земельного пода тку.

Відповідно до статті 2 Закон у України «Про плату за землю »№2535-ХІІ від 03.07.1992 року, використ ання землі в Україні є платни м. Плата за землю справляєтьс я у вигляді земельного подат ку або орендної плати, що визн ачається залежно від грошово ї оцінки земель. Розміри пода тку за земельні ділянки, грош ову оцінку яких не встановле но, визначаються до її встано влення в порядку, визначеном у цим Законом. Власники земел ьних ділянок, земельних част ок (паїв) та землекористувачі , крім орендарів та інвесторі в - учасників угоди про розпод іл продукції, сплачують земе льний податок.

Статтею 15 Закону України «П ро плату за землю»№2535-ХІІ від 03 .07.1992 року встановлено, що власн ики землі та землекористувач і сплачують земельний подато к, а також орендну плату за зем ельні ділянки державної та к омунальної власності з дня в иникнення права власності аб о права користування земельн ою ділянкою.

Платники земельного подат ку, а також орендної плати за з емельні ділянки державної аб о комунальної власності (крі м громадян) самостійно обчис люють суму земельного податк у та орендної плати щороку за станом на 1 січня і до 1 лютого п оточного року подають відпов ідному органу державної пода ткової служби за місцезнаход женням земельної ділянки под аткову декларацію на поточни й рік за формою, встановленою центральним податковим орга ном, з розбивкою річної суми р івними частками за місяцями (стаття 14 Закону України «Про плату за землю»№2535-ХІІ від 03.07.1992 року).

Згідно статті 27 Закону Укра їни «Про плату за землю», конт роль за правильністю обчисле ння і справляння земельного податку, а також орендної пла ти за земельні ділянки держа вної та комунальної власност і здійснюється органами держ авної податкової служби.

Законом України «Про систе му оподаткування»№1251-ХІІ від 25.06.1991 року встановлено, що земел ьний податок є обов' язковим платежем, а платниками подат ків та зборів (обов' язкових платежів) є юридичні та фізич ні особи, на яких згідно із зак онодавством покладено обов' язок сплачувати податки і зб ори (обов' язкові платежі) у в становлені законом строки.

Відповідно до інформації Д ПІ у Жовтневому районі м. Дніп ропетровська, ПП "Нова Конц епція Будівництва" має пода тковий борг зі сплати земель ного податку з юридичних осі б в сумі 4632,86 грн., який виник вна слідок несвоєчасної сплати у згодженого податкового зобо в' язання по земельному пода тку.

Порядок погашення зобов' язань юридичних та фізичних осіб перед бюджетами та держ авними цільовими фондами виз начено Законом України «Про порядок погашення зобов'язан ь платників податків перед б юджетами та державними цільо вими фондами»№2181-ІІІ від 21.12.2000 ро ку.

Статтею 1 Закону України «Пр о порядок погашення зобов'яз ань платників податків перед бюджетами та державними ціл ьовими фондами»№2181-ІІІ від 21.12.20 00 року визначено податковий б орг як податкове зобов' язан ня (з урахуванням штрафних са нкцій за їх наявності), самост ійно узгоджене платником под атків або узгоджене в адміні стративному чи судовому поря дку, але не сплачене у встанов лений строк, а також пеня, нара хована на суму такого зобов' язання.

Відповідно до статті 4 Закон у України №2535-ХІІ від 03.07.1992 року, п латник податків самостійно о бчислює суму податкового зоб ов' язання, яку зазначає у по датковій декларації і в тако му випадку обчислена сума по даткового зобов' язання вва жається узгодженою та не мож е бути оскаржена в адміністр ативному порядку.

Таким чином, суми заборгова ності зі сплати земельного п одатку, є узгодженими, і набул и статусу податкового боргу платника податків.

Дані щодо погашення відпов ідачем податкової заборгова ності в сумі 279238, 95 грн. в матеріа лах справи відсутні.

Відповідно до ч.1, 3 ст 112 Кодекс у адміністративного судочин ства України Позивач може ві дповідач може визнати адміні стративний позов повністю аб о частково. Відмова від адмін істративного позову чи визна ння адміністративного позов у під час підготовчого прова дження мають бути викладені в адресованій суду письмовій заяві, яка приєднується до сп рави. У разі повного визнання відповідачем адміністратив ного позову і прийняття його судом приймається постанова суду про задоволення адміні стративного позову.

Згідно пункту 11 ст. 10 Закону У країни "Про державну податко ву службу України", державні п одаткові інспекції в районах , містах без районного поділу , районах у містах, міжрайонні та об'єднанні державні подат кові інспекції подають до су дів позови до підприємств, ус танов, організацій та громад ян про стягнення заборговано сті перед бюджетом і державн ими цільовими фондами за рах унок їх майна.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 17 Коде ксу адміністративного судоч инства України до компетенці ї адміністративного суду від несено розгляд справ за звер ненням суб'єкта владних повн оважень у випадках, встановл ених законом.

З огляду на викладене, суд д оходить висновку про обґрунт ованість позовних вимог, та н еобхідність їх задоволення.

Керуючись ст.ст. 94, 122, 128, 160-162, 167 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний поз ов задовольнити повністю.

Стягнути за рахунок активі в ПП "Нова Концепція Будів ництва" (ЄДРПОУ 31142697) на користь державного бюджету (р\р33215811700005,У ДКУ у Дніпропетровській обла сті, код ЄДРПОУ 24246786, МФО 805012) забор гованість зі сплати земельно го податку у сумі 279238,95 (двісті с імдесят дев"ять тисяч двісті тридцять вісім) грн. 95 коп.

Постанова набирає законно ї сили та може бути оскаржена до Дніпропетровського апеля ційного адміністративного с уду у порядок і строки передб ачені статтями 186 і 254 Кодексу а дміністративного судочинст ва України.

Суддя (підпис)

Постанова не набрала зако нної сили 04.02.11

Суддя Р.А. Барановський

Р.А. Барановський

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення08.02.2011
Оприлюднено03.03.2011
Номер документу13949230
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-15013/10/0470

Постанова від 08.02.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Барановський Роман Анатолійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні