Постанова
від 25.02.2011 по справі 2а/0470/647/11
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

   

                                                                                                                                                                                                                                                                     

                                   

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

                              

28 лютого 2011 р.  

Справа № 2а/0470/647/11

          Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі судді   Ількова В.В.  , розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративний позов  Державної податкової інспекції у Бабушкінському районі м.Дніпропетровська  до  товариства з обмеженою відповідальністю «Вместе»  про  стягнення заборгованості з штрафних (фінансових) санкцій , –

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспекція у Бабушкінському районі м.Дніпропетровська звернулася до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «Вместе» про стягнення заборгованості зі сплати штрафних санкцій у сумі 170,00 гривень.

В обґрунтування позову зазначено, що відповідачем в порушення вимог ст. 67 Конституції України, Закону України «Про систему оподаткування» та Закону України Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» не сплачено в установлені строки штрафні санкції з податку на прибуток  у сумі 170,00 гривень, що стало підставою для звернення податкового органу до суду з даним позовом.

Позивач про відкриття скороченого провадження за цим адміністративним позовом був повідомлений належним чином, що підтверджується розпискою від 17.01.2011р., яка міститься в матеріалах справи.

Відповідач про відкриття скороченого провадження за цим адміністративним позовом повідомлявся належним чином шляхом направлення ухвали про відкриття скороченого провадження на адресу, зазначену в ЄДРПОУ, однак, на адресу суду 12.02.2011р. повернувся конверт з приміткою поштового відділення про причини невручення адресату – «не розшукано». Заперечення проти позову до суду від відповідача не надійшли.

Згідно пункту 2 частини 5 статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України справа повинна бути розглянута у порядку скороченого провадження не пізніше трьох днів з дня закінчення строку, передбаченого для надання заперечень або заяви про визнання позову, якщо до суду не було подано заперечення відповідача та за умови, що справа розглядається судом за місцезнаходженням відповідача.

Дослідивши матеріали справи, дослідивши подані до суду докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному та об’єктивному розгляді у судовому процесі всіх обставин справи, суд встановив наступне.

Відповідач - товариство з обмеженою відповідальністю «Вместе» (код ЄДРПОУ 36439684) зареєстрований як юридична особа рішенням Виконавчого комітету Дніпропетровської міської ради від 11.03.2009р., що підтверджується витягом з копією свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи-підприємця. Відповідач з перебуває на обліку в Державній податковій інспекції у Бабушкінському районі м.Дніпропетровська, як платник окремих видів податків, в тому числі, податку на прибуток приватних підприємств.

Згідно з ч. 1 ст. 14 Закону України «Про систему оподаткування» №334/94-ВР від 28.12.1994р. (з подальшими змінами), податок на прибуток підприємств належить до загальнодержавних податків і зборів (обов’язкових платежів).

Відповідно до п. 11.1 ст. 11 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» податковими періодами для сплати податку на прибуток підприємств є календарні квартал, півріччя, три квартали, рік. Податковий період починається з першого календарного дня податкового періоду і закінчується останнім календарним днем податкового періоду.

Відповідно до п. 16.4. ст. 16 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» податок за звітній період сплачується його платником до відповідного бюджету у строк, визначений законом для квартального податкового періоду. Платники податку у строки, визначені законом, подають до податкового органу податкову декларацію про прибуток за звітній період. При цьому за звітні квартал, півріччя та три квартали платники податку подають спрощену декларацію, а за результатами звітного року – повну.

Згідно абз. «б» п.п. 4.1.1 п.4.1 ст.4 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» № 2181 від 21.12.2000р., податкові декларації подаються за базовий податковий (звітний) період, що дорівнює календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі при сплаті квартальних або піврічних авансових внесків), - протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя).

Відповідно до статті 4 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" №2181-ІІІ від 21.12.2000 року, платник податків самостійно обчислює суму податкового зобов’язання, яку зазначає у податковій декларації і в такому випадку обчислена сума податкового зобов’язання вважається узгодженою та не може бути оскаржена в адміністративному порядку.

У відповідності до ч. 1 ст. 11 Закону України "Про державну податкову службу в Україні", органи державної податкової служби у випадках, в межах компетенції та у порядку, встановлених законами України, мають право здійснювати документальні невиїзні перевірки (на підставі поданих податкових декларацій, звітів та  інших документів пов'язаних з нарахуванням і сплатою податків та зборів (обов'язкових платежів) незалежно від способу їх подачі), а також планові та позапланові виїзні перевірки своєчасності; достовірності, повноти нарахування і сплати податків та зборів (обов'язкових платежів), додержання валютного законодавства юридичними особами, їх філіями, відділеннями, іншими відокремленими підрозділами, що не мають статусу юридичної особи, а також фізичними особами, які мають статус суб'єктів підприємницької діяльності чи не мають такого статусу, на яких згідно із законами України покладено обов'язок утримувати та/або сплачувати податки і збори, крім Національного банку України та його установ.

12.03.2010р. уповноваженими особами Державної податкової інспекції у Бабушкінському районі м.Дніпропетровська відповідно до ст. 11 Закону України "Про державну податкову службу в Україні" та інших нормативно правових актів була проведена перевірка з питань своєчасності подання товариством з обмеженою відповідальністю «Вместе» податкової звітності з податку на прибуток. За результатами даної перевірки складено акт № 792/15-1/36439684 від 12.03.2010р.

В ході перевірки виявлено порушення положень п. 16.4 ст. 16 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», а саме: відповідачем не подано декларацію з податку на прибуток (граничний строк подання 09.02.2010р.).

Відповідно до п.п. 17.1.1. п.17.1 ст. 17 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»  платник податків, що не подає податкову декларацію у строки, визначені законодавством, сплачує штраф у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожне таке неподання або її затримку.

На підставі Акту за № 792/15-1/36439684 від 12.03.2010р. та відповідно до пп.17.1.7 п.17.1 ст. 17 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» позивачем за несвоєчасну сплату узгодженого податкового зобов’язання було винесено 16.04.2010р. податкове повідомлення-рішення № 0003471501/0 про застосування штрафних санкцій у сумі 170 грн. Зазначене податкове повідомлення-рішення через неможливість вручення було розміщено на дошці оголошень податкового органу 12.03.2010 року, про що складено відповідний акт.

Таким чином, податкове зобов’язання, яке підлягає сплаті відповідачем становить 170,00 грн.

У встановлені законодавством граничні строки вищезазначене податкове зобов’язання відповідачем  у добровільному порядку сплачене не було.

Згідно пп. 5.4.1 п.5.4 ст. 5 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами», узгоджена сума податкового зобов’язання, не сплачена платником податків у визначені законом строки, визнається сумою податкового боргу платника податків.

Таким чином, сума податку на прибуток та податку на додану вартість, є узгодженими, і набули статусу податкового боргу платника податків.

Відповідно до пункту «а» пп. 6.2.3 пункту 6.2 ст. 6 закону України № 2181, перша податкова вимога надсилається платнику податків контролюючим органом не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати узгодженої суми податкового зобов’язання. Перша податкова вимога містить повідомлення про факт узгодження податкового зобов'язання та виникнення права податкової застави на активи платника податків, обов'язок погасити суму податкового боргу та можливі наслідки непогашення його у строк.

Друга податкова вимога, у відповідності до пункту "б" пп. 6.2.3 пункту 6.2 ст. 6 Закону України № 2181, направляється платнику податків не раніше тридцятого календарного дня від дня направлення (вручення) йому першої податкової вимоги, у разі непогашення платником податків суми податкового боргу у встановлені строки. Друга податкова вимога додатково до відомостей, викладених у першій податковій вимозі, може містити повідомлення про дату та час проведення опису активів платника податків, що перебувають у податковій заставі, а також про дату та час проведення публічних торгів з їх продажу.

Позивачем відповідно до пп. 6.2.1 п.6.2 ст. 6 Закону України № 2181, було відправлено відповідачу поштою першу податкову вимогу № 1/949 від 31.05.2010р. (через неможливість вручення розміщена на дошці оголошень податкового органу 31.05.2010р.) та другу податкову вимогу № 2/1193 від 02.07.2010р. (через неможливість вручення розміщена на дошці оголошень податкового органу 02.07.2010р.).

Проте, податковий борг відповідачем сплачений не був. Про наявність податкового боргу свідчить довідка про стан розрахунків з бюджетом від 19.10.2010 року.

Згідно пункту 11 ст. 10 Закону України "Про державну податкову службу України", державні податкові інспекції в районах, містах без районного поділу, районах у містах, міжрайонні та об'єднанні державні податкові інспекції подають до судів позови до підприємств, установ, організацій та громадян про стягнення заборгованості перед бюджетом і державними цільовими фондами за рахунок їх майна.

У відповідності до пп. 3.1.1 п. 3.1 ст. Закону України № 2181, активи платника податків можуть бути примусово стягнені в рахунок погашення його податкового боргу виключно за рішенням суду, що відповідно до п. 1.6 ст. 1 цього ж Закону, є зверненням на активи платника податків в рахунок погашення податкового боргу.

У відповідності до пп. 7.2.1 п. 7.2 ст. 7 Закону України № 2181, джерелами погашення податкового боргу платника податків за рішенням органу стягнення є будь-які активи платника податків (його філій, відділень, інших відокремлених підрозділів) з урахуванням обмежень, визначених цим Законом, а також іншими законами.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 17 Кодексу адміністративного судочинства України, до компетенції адміністративного суду віднесено розгляд справ за зверненням суб'єкта владних повноважень у випадках, встановлених законом.

З огляду на викладене, суд доходить висновку про обґрунтованість позовних вимог, та необхідність їх задоволення.

 Керуючись  ст.ст. 70, 71, 86, 94, 158-163, 167  Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Державної податкової інспекції у Бабушкінському районі м.Дніпропетровська до товариства з обмеженою відповідальністю «Вместе» про стягнення заборгованості зі сплати штрафних санкцій - задовольнити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Вместе» в рахунок погашення заборгованості зі сплати штрафних санкцій з податку на прибуток у сумі 170 (сто сімдесят) грн. 00 коп. (на р/р 31116009700004, код платежу 11021000 в ГУДКУ у Дніпропетровській області, отримувач платежу – УДКУ Бабушкінського району м.Дніпропетровська, МФО 805012)

 

Постанова набирає законної сили після закінчення строків подання апеляційної скарги, якщо вона була подана у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі в десятиденний строк з дня отримання копії постанови апеляційної скарги, з подачею її копій відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Суддя                       

В.В Ільков

                                                                         

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення25.02.2011
Оприлюднено09.03.2011
Номер документу13959068
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0470/647/11

Ухвала від 11.01.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ільков Василь Васильович

Постанова від 25.02.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ільков Василь Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні