Рішення
від 22.02.2011 по справі к30/13-11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

22.02.11р. Справа № К30/13-11

За позовом: ОСОБА_1, м. Нікополь Дніпропетровсько ї області

До відповідача: товарис тва з обмеженою відповідальн істю "СПН", м. Дніпропетровськ

Про: зобов'язання вчини ти дії

Суддя: Євстигнеєва Н.М.

Секретар судового засідан ня: Ворошило О.М.

Представники:

Від позивача: не з'явивс я

Від відповідача: не з'яв ився

СУТЬ СПОРУ:

ОСОБА_1 звернувся до го сподарського суду із позовом та з урахуванням заяви про ут очнення позовних вимог проси ть:

- визнати ОСОБА_1 таким, щ о 01.07.2010 року вийшов зі складу уч асників товариства з обмежен ою відповідальністю "СПН";

- зобов'язати товариство з о бмеженою відповідальністю "С ПН" до внесення змін у статут т овариства у зв'язку зі зміною у складі його учасників - вихо дом ОСОБА_1 зі складу учас ників зазначеного товариств а, та до державної реєстрації цих змін у Єдиному державном у реєстрі юридичних осіб та ф ізичних осіб - підприємців.

Позовні вимоги мотивовані тим, що позивач був учасником товариства з обмеженою відп овідальністю "СПН" із часткою у статутному капіталі в розм ірі 45%. Скориставшись своїм пр авом на вихід зі складу учасн иків, позивач подав відповід ачу відповідну заяву відмови вшись від права власності на свою частку статутного капі талу, однак відповідач ухиля ється від вчинення передбаче них законодавством дій у зв'я зку з подачею позивачем заяв и про вихід зі складу учасник ів товариства.

Представники позивача та в ідповідача у судове засіданн я не з'явилися, про день, час, мі сце розгляду справи повідом лялися судом, що підтверджує ться матеріалами справи.

Відзиву на позов товариств о з обмеженою відповідальніс тю "СПН" до суду не надало, тому справа розглядається за ная вними в ній матеріалами (ст. 75 Г осподарського процесуально го кодексу України).

Розгляд справи був відклад ений з 19.01.2011 року на 22.02.2011 року.

Дослідивши матеріали спра ви, господарський суд, -

В С Т А Н О В И В:

Товариство з обмеженою відповідальністю "СПН" зареє строване як юридична особа 14.0 6.2004 року, про що видано свідоцт во про державну реєстрацію ю ридичної особи Серії А00 №402762 ві д 05.10.2004 року.

Як вбачається з Витягу з Єди ного державного реєстру юрид ичних осіб та фізичних осіб - підприємців засновниками (уч асниками) товариства з обмеж еною відповідальністю "СПН" є : ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБ А_1.

01 липня 2010 року ОСОБА_1 под ав до товариства з обмеженою відповідальністю "СПН" заяву про вихід зі складу учасникі в товариства з обмеженою від повідальністю "СПН" та про зал ишення своєї частки статутно го капіталу товариству.

Заяву ОСОБА_1 про вихід з і складу учасників отримано директором товариства з обме женою відповідальністю "СПН" ОСОБА_3 01.07.2010 року, про що сві дчить відмітка про отримання (а.с. 15).

Позивач зазначає, що відпов ідач не вчиняє жодних дій, пов 'язаних з отриманою заявою пр о вихід зі складу учасників т овариства, що і є причиною вин икнення спору.

Відповідно до ст.16 Цивільно го кодексу України кожна осо ба має право звернутися до су ду за захистом свого особист ого немайнового або майновог о права та інтересу. Згідно ст . 20 Цивільного кодексу України право на захист особа здійсн ює на свій розсуд.

Згідно п. в) ч. 1 ст. 10 Закону Укр аїни "Про господарські товар иства" , п. 3 ч. 1 ст. 116, ч. 1 ст. 148 Цивіль ного кодексу України учасник и товариства мають право вий ти в установленому порядку з товариства.

В силу вимог ст.ст. 41, 59 Закону України "Про господарські то вариства" вирішення питання про вихід учасника з товарис тва віднесено до компетенції загальних зборів товариства .

Відповідно до ч.1 ст. 148 Цивіль ного кодексу України учасник товариства з обмеженою відп овідальністю має право вийти з товариства, повідомивши то вариство про свій вихід не пі зніше ніж за три місяці до вих оду, якщо інший строк не встан овлений статутом.

Учасники товариств з обмеж еною та додатковою відповіда льністю повинні повідомити т овариство про свій вихід не п ізніше, ніж за три місяці або у інший передбачений статутом строк.

Подання заяви про вихід з то вариства є дією, спрямованою на припинення корпоративних прав та обов'язків учасника т овариства. Право учасника то вариства на вихід з товарист ва не залежить від згоди това риства чи інших його учасник ів. Вихід зі складу учасників товариства не пов'язується н і з рішенням зборів учасникі в, ні з внесенням змін до устан овчих документів товариства . У зв'язку з цим моментом вихо ду учасника з товариства є да та подачі ним заяви про вихід відповідній посадовій особі товариства або вручення зая ви цим особам органами зв'язк у. Положення установчих доку ментів, які обмежують чи забо роняють право на вихід учасн ика з товариства, є незаконни ми.

Таким чином, ОСОБА_1 є так им, що вийшов зі складу учасни ків товариства з обмеженою в ідповідальністю "СПН" з момен ту подання заяви про вихід - 01.07.2010 року.

Однак, внаслідок бездіяльн ості відповідача, станом на д ату звернення позивача до су ду останнього не виключено з і складу учасників Товариств а.

Між тим, заявивши вимогу про визнання ОСОБА_1 таким, що з 01.07.2010 року вийшов зі складу уч асників товариства з обмежен ою відповідальністю "СПН", поз ивач просить захистити його порушене право на вихід з Тов ариства неналежним способом захисту.

Способи захисту цивільних прав та інтересів судом вста новлює ст. 16 Цивільного кодекс у України, способи захисту пр ав суб' єктів господарюванн я визначає ст. 20 Господарськог о кодексу України.

Наведені правові норми, нор ми інших законів не передбач ають способу захисту цивільн ого права та захисту права су б' єкта господарювання шлях ом визнання учасника товарис тва з обмеженою відповідальн істю таким, що вийшов з товари ства.

Відповідно до п. 10 постанови № 13 Пленуму Верховного Суду У країни від 24.10.2008 року "Про практ ику розгляду судами корпорат ивних спорів" судам при виріш енні корпоративних спорів не обхідно звернути увагу на не можливість застосування так их способів захисту прав та з аконних інтересів осіб, які н е передбачені чинним законод авством.

Вимога про визнання ОСОБ А_1 таким, що з певної дати ви йшов зі складу учасників Тов ариства, фактично є вимогою п ро встановлення певного факт у, який підлягає встановленн ю не в межах вирішення спору з а цією вимогою, а при вирішенн і іншого спору про право циві льне у відповідності з заявл еними вимогами з застосуванн ям належного способу захисту порушеного права.

За наведеного, є неправомір ними та не підлягають задово ленню вимоги позивача про ви знання його таким, що вийшов з Товариства.

Відповідно до ст. 7 Закону Ук раїни "Про господарські това риства" зміни, які сталися в ус тановчих документах товарис тва і які вносяться до держав ного реєстру, підлягають дер жавній реєстрації за тими ж п равилами, що встановлені для державної реєстрації товари ства.

Товариство зобов'язане у п'я тиденний строк повідомити ор ган, що провів реєстрацію, пр о зміни, які сталися в установ чих документах, для внесення необхідних змін до державно го реєстру.

Відповідно до ст. 4 Закону Ук раїни "Про господарські това риства" установчі документи повинні містити відомості про вид товариства, предмет і цілі його діяльності, склад засновників та учасників, на йменування та місцезнаходже ння, розмір та порядок утворе ння статутного (складеного) к апіталу, порядок розподілу п рибутків та збитків, склад та компетенцію органів товарис тва та порядок прийняття ним и рішень, включаючи перелік п итань, по яких необхідна квал іфікована більшість голосів , порядок внесення змін до ус тановчих документів та поряд ок ліквідації і реорганізаці ї товариства.

Установчі документи пови нні також містити відомо сті, передбачені статтями 37, 51, 65, 67 і 76 цього Закону.

Зміни до установчих докум ентів юридичної особи підляг ають обов'язковій державній реєстрації шляхом внесення в ідповідних змін до записів Є диного державного реєстру в порядку, встановленому цим З аконом (ч.3 ст. 4 Закону України " Про державну реєстрацію юрид ичних осіб та фізичних осіб - підприємців").

Отже, чинне законодавство У країни передбачає обов' язо к Товариства вчинити певні д ії, пов' язані з поданням уча сником товариства заяви про вихід з товариства: вирішити питання про внесення змін до установчих документів товар иства, про їх державну реєстр ацію.

У разі, якщо товариство не в чиняє дії у зв'язку з поданням учасником заяви про вихід з т овариства (не вирішується пи тання про внесення змін до ус тановчих документів товарис тва, про їх державну реєстрац ію), учасник товариства вправ і звернутися до господарсько го суду з позовом про зобов'яз ання товариства до державної реєстрації змін в установчи х документах товариства у зв 'язку зі зміною у складі учасн иків товариства на підставі статті 7 Закону України "Про го сподарські товариства" (п. 28 по станови Пленуму верховного С уду України №13 від 24.10.2008 року "Про практику розгляду судами ко рпоративних спорів").

Як вбачається з матеріалів справи, позивач 01.07.2010 року пода в заяву про вихід зі складу уч асників товариства, але стан ом на 26.01.2011 року відповідачем не вчинено дії у зв'язку з поданн ям учасником заяви про вихід з товариства, що підтверджує ться Витягом з Єдиного держа вного реєстру юридичних осі б та фізичних осіб - підприє мців від 26.01.2011 року, в якому сере д засновників (учасників) тов ариства з обмеженою відповід альністю "СПН" значиться ОС ОБА_1, що є беззаперечним пор ушенням прав позивача, які пі длягають захистові в суді в с илу ст.ст.15,16 Цивільного кодекс у України.

Враховуючи усе вищевиклад ене, суд вважає позовні вимог и про зобов'язання відповіда ча внести зміни до статуту то вариства у зв'язку зі зміною с кладу його учасників є обґру нтованими та такими, що підля гають задоволенню.

Відповідно до ст. 49 Господар ського процесуального кодек су України судові витрати по кладаються на відповідача пр опорційно розміру задоволен их вимог: витрати по сплаті де ржавного мита у сумі 42,50 грн. та 118 грн. витрат на інформаційно -технічне забезпечення судов ого процесу.

Керуючись ст.ст.1, 33, 49, 82-85 Господ арського процесуального код ексу України, господарський суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити част ково.

Зобов'язати товариство з об меженою відповідальністю "СП Н" (49000, м. Дніпропетровськ, вул. Л юдмили Сталь, 3/18, ідентифікаці йний код 32466390) внести зміни у ста тут товариства у зв'язку зі зм іною у складі його учасників - виходом ОСОБА_1 (АДРЕСА _1, ідентифікаційний код Н ОМЕР_1) зі складу учасників з азначеного товариства, та до державної реєстрації цих зм ін у Єдиному державному реєс трі юридичних осіб та фізичн их осіб - підприємці, про що в идати наказ.

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю "СПН " (49000, м. Дніпропетровськ, вул. Лю дмили Сталь, 3/18, ідентифікацій ний код 32466390) на користь ОСОБА _1 (АДРЕСА_1, ідентифікаці йний код НОМЕР_1) витрати п о сплаті державного мита в ро змірі 42,50 грн. та 118 грн. витрат, по в' язаних зі сплатою інформа ційно-технічного забезпечен ня судового процесу, про що ви дати наказ.

В решті позовних вимог відм овити.

Накази видати після набран ня рішенням законної сили.

Суддя Н.М.Євстигнеєва

Дата ухвалення рішення22.02.2011
Оприлюднено10.03.2011
Номер документу13969350
СудочинствоГосподарське
Суть: зобов'язання вчини ти дії

Судовий реєстр по справі —к30/13-11

Ухвала від 04.11.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 22.09.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 01.09.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 25.08.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Рішення від 22.02.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 19.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 05.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 30.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні