Постанова
від 24.01.2011 по справі 2а-19039/10/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинна , 4/6, тел. 278-43-43

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

24 січня 2011 року 11:05 № 2а-19039/10/2670

Окружний адміністративн ий суд міста Києва у складі: го ловуючого судді Патратій О.В .

розглянувши в порядку скор оченого провадження адмініс тративну справу

за позовом Управління Пенсійного фо нду України в Голосіївському районі м. Києва

до Товариства з обмеженою ві дповідальністю «Блок»

про стягнення заборгованості зі сплати фінансових санкці й та пені у сумі 3 305,77 гривень,-

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фонду України в Голосіївськ ому районі міста Києва (далі - позивач, УПФУ в Голосіївсько му районі м. Києва) звернулось до суду з позовом до Товарист ва з обмеженою відповідальні стю «Блок»(далі - відповідач , ТОВ «Блок») про стягнення заб оргованості зі сплати фінанс ових санкцій та пені у сумі 3 305, 77 грн. Позовні вимоги мотивова ні тим, що відповідачем поруш ено вимоги статті 4 Закону Укр аїни від 26 червня 1997 року № 400 “Пр о збір на обов' язкове пенсі йне страхування” та статтей 14, 17, 19, 106 Закону України "Про зага льнообов'язкове державне пен сійне страхування" від 09.07.2003р. № 1058-IV. Так, відповідно до рішень № 505, № 506 від 11.02.2009 року позивачем бу ло застосовано фінансові сан кції за несвоєчасну сплату с трахових внесків у загальном у розмірі 3 305,77 грн., які не було с плачено відповідачем. Підста вою для звернення до суду ста ло невиконання ТОВ «Блок»вим оги про сплату недоїмки з фін ансових санкцій, які надсила лись у встановленому законом порядку.

Ухвалою Окружного адміністративного суду м. Ки єва від 27 грудня 2010 року відкри то скорочене провадження у с праві, враховуючи пред' явле ння позивачем вимоги, передб аченої пунктом 4 частини перш ої статті 183-2 Кодексу адмініст ративного судочинства Украї ни. Відповідно до частини 3 ста тті 183-2 Кодексу адміністратив ного судочинства України від повідачу було встановлено ст рок до 13 січня 2011 року для подан ня заперечень проти позову т а необхідних документів або заяви про визнання позову.

Ухвала про відкриття скор оченого провадження в адміні стративній справі направлял ись ТОВ «Блок»за наявною у ма теріалах справи адресою, яка внесена до Єдиного державно го реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. У зв' язку поверненням поштов ого відправлення з незалежни х від суду причин, ухвала відп овідно до ч. 3 ст. 167 КАС України в важається врученою відповід ачу.

У строк, встановлени й ч. 3 статті 183-2 Кодексу адмініс тративного судочинства Укра їни, відповідач не подав до ка нцелярії суду заперечення пр оти позову. Враховуючи вищен аведене, справа розглядаєтьс я в порядку скороченого пров адження без проведення судов ого засідання та виклику осі б, які беруть участь у справі, на підставі наявних у справі доказів.

Розглянувши подані п озивачем документи і матеріа ли, всебічно і повно з' ясува вши всі фактичні обставини, н а яких ґрунтується позов, об' єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по с уті, судом встановлено насту пне.

Відповідач - ТОВ “Блок” за реєстрований як платник стра хових внесків та перебуває н а обліку в УПФУ в Голосіївськ ому районі м. Києва та відпові дно до ст. ст. 14, 15, 17 Закону Україн и "Про загальнообов'язкове де ржавне пенсійне страхування " від 09.07.2003р. № 1058-IV є платником внес ків на загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я та несе обов'язки з нарахува ння, обчислення і сплати стра хових внесків в установлені строки в повному обсязі.

Частиною шостою статті 20 З акону України "Про загальноо бов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003р. № 1058-IV, пер едбачено, що страхувальники зобов'язані сплачувати страх ові внески, нараховані за від повідний базовий звітний пер іод (календарний місяць), не пі зніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

У разі здійснення протягом звітного періоду виплат, на я кі нараховуються страхові вн ески, платники одночасно з ви дачею зазначених сум зобов'я зані сплачувати авансові пла тежі у вигляді сум страхових внесків, що підлягають нарах уванню на зазначені виплати (дохід) у розмірах, установлен их для страхувальників страх ових внесків цих виплат.

Остаточний розрахунок за б азовий період мав бути прове дений платником страхових вн есків не пізніше ніж через 20 к алендарних днів із дня зазна чення цього періоду незалежн о від виплати заробітної пла ти, на суми яких нараховуютьс я страхові внески.Згідно п. 12 с т. 20 Закону, страхові внески пі длягають сплаті незалежно ві д фінансового стану платника страхових внесків.

Також, в ч. 1 ст.106 Закону зазнач ено, що у разі виявлення своєч асно не сплачених страхових внесків страхувальники зобо в' язані самостійно обчисли ти ці внески і сплатити їх з ур ахуванням пені в порядку і в р озмірах, визначених цією ста ттею.

Як вбачається з матеріалів справи, ТОВ «Блок»допускала сь несвоєчасна сплата страхо вих внесків протягом періоду з 21.03.2005 року по 21.07.2008 року.

Відповідно до частини 2 стат ті 106 Закону України “Про зага льнообов'язкове державне пен сійне страхування” від 09.07.2003 р. № 1058-ІV (в редакції чинній на мом ент спірних правовідносин) в иконавчі органи Пенсійного ф онду застосовують до страхув альників фінансові санкції з а несплату (неперерахування) суми страхових внесків своє часно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у встановлені строки, вважают ься простроченою заборгован істю із сплати страхових вне сків (недоїмкою) і стягуються з нарахуванням пені та засто суванням фінансових санкцій .

Відповідно до п. 2 ч. 9 ст. 106 Зако ну України «Про загальнообов 'язкове державне пенсійне ст рахування»за несплату (непер ерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перераху вання) страхувальниками стра хових внесків, у тому числі до нарахованих страхувальника ми або територіальними орган ами Пенсійного фонду, наклад ається штраф у розмірі 10 відсо тків своєчасно не сплачених сум. Одночасно на суми своєча сно не сплачених (не перерахо ваних) страхових внесків і фі нансових санкцій нараховуєт ься пеня в розмірі 0,1 відсотка зазначених сум коштів, розра хована за кожний день простр очення платежу.

Відповідно до ч. 12 ст. 106 вказан ого Закону нарахування пені, передбаченої частинами дев' ятою і десятою цієї статті, по чинається з першого календар ного дня, що настає за днем нас тання строку відповідного пл атежу, до дня його фактичної с плати страхувальником, або з першого календарного дня, що настає за днем закінчення ст року перерахування (зарахува ння) відповідних сум, до дня їх фактичного перерахування (з арахування) банками та орган ізаціями, які здійснюють вип лату і доставку пенсій.

У зв' язку із допущеним ві дповідачем порушенням грани чних строків сплати страхови х внесків, позивачем - УПФУ в Голосіївському районі м. Киє ва було винесено рішення № 505 т а № 506 від 11.02.2009 року про застосув ання фінансових санкцій та н арахування пені до ТОВ «Блок »на загальну суму 3 305,77 грн., які було отримано відповідачем 1 6.02.2009 року, що підтверджується п овідомленням про вручення по штового відправлення.

Відповідно до ч. 14 ст. 106 Закону № 1058-IV рішення органу Пенсійно го фонду про нарахування пен і або накладення штрафу, пере дбачених частинами дев'ятою і десятою цієї статті, є викон авчим документом.

У разі якщо страхувальник, б анк чи організація, яка здійс нює виплату і доставку пенсі й, отримали рішення про нарах ування пені та накладення шт рафу, передбачених частинами дев'ятою і десятою цієї статт і, і не сплатили зазначені в ни х суми фінансових санкцій пр отягом десяти робочих днів, а також не оскаржили це рішенн я чи не повідомили у цей строк відповідний виконавчий орга н Пенсійного фонду про його о скарження, воно передається для виконання державній вико навчій службі та страхувальн ику.

Суми пені та фінансових сан кцій, застосованих за поруше ння порядку та строків обчис лення, нарахування та сплати страхових внесків стягуютьс я в тому ж порядку, що й недоїм ка із сплати страхових внеск ів.

Як вбачається з матеріалі в справи, зазначені вище ріше ння № 505 та № 506 від 11.02.2009 року про за стосування фінансових санкц ій та нарахування пені не оск аржувались відповідачем ні в адміністративному, ні в судо вому порядку.

Згідно картки особового ро зрахунку відповідача, копія якої наявна в матеріалах спр ави, розмір несплачених відп овідачем штрафних (фінансови х) санкцій та пені становить 3 305, 77 грн.

Відповідно до ч. 3 ст. 106 Закон у №1058-IV територіальні органи Пе нсійного фонду за формою і у с троки, визначені правлінням пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають н едоїмку, вимогу про її сплату . Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом.

12.03.2009 року УПФУ в Голосіївськ ому районі м. Києва було винес ено вимогу № Ю-797у про сплату ві дповідачем заборгованості з фінансових санкцій в сумі 2 888,1 2 грн. та пені в сумі 417,65 грн., яку б уло отримано особисто відпов ідачем 19.03.2009 р., що підтверджуєт ься підписом на корінці вимо ги.

Суд враховує, що станом на д ень вирішення даної справи, в ідповідач не надав доказів о скарження зазначеної вимоги у встановленому законом пор ядку, відтак визначена нею су ма заборгованості вважаєтьс я узгодженою.

Доказів сплати відповідач ем суми заборгованості зі сп лати штрафних санкцій та пен і у розмірі 3 305,77 грн. станом на д ень розгляду спору суду не на дано.

Відповідно до ч. 5 ст. 7 Прикін цевих та Перехідних положень Закону України «Про збір та о блік єдиного внеску на загал ьнообов'язкове державне соці альне страхування»вiд 08.07.2010 № 246 4-VI, який набирав чинності з 1 сі чня 2011 року, стягнення заборго ваності із сплати страхових внесків за діючими видами за гальнообов'язкового державн ого соціального страхування та сум штрафних санкцій, нара хованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, стр ок сплати яких на 1 січня 2011 рок у не настав, здійснюється фон дами загальнообов'язкового д ержавного соціального страх ування відповідно до законод авства, що діяло на момент вин икнення такої заборгованост і або застосування штрафних санкцій.

Враховуючи вищенаведене, з аборгованість відповідача з і сплати штрафних санкцій у р озмірі 3 305,77 грн. підлягає стягн енню в порядку, визначеному З аконом України "Про загально обов'язкове державне пенсійн е страхування” від 09.07.2003 р. № 1058-IV.

Беручи до уваги те, що забор гованість зі сплати фінансов их санкцій та пені до Пенсійн ого фонду України відповідач у встановлені законодавство м строки не сплатив; наявніст ь у нього вказаної заборгова ності підтверджується витяг ом з картки особового рахунк у платника страхових внесків - відповідача; доказів погаше ння відповідачем зазначеної заборгованості станом на де нь розгляду цього спору не на дано, суд приходить до виснов ку про обґрунтованість позов них вимог та вважає їх такими , що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб'єкта владних повн оважень, звільненого від спл ати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважен ь, пов'язаних із залученням св ідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (су довий збір) стягненню з відпо відача не підлягають.

Роз' яснити відповідачу, щ о відповідно до п. 8 ч. 6 ст. 183-2 Коде ксу адміністративного судоч инства України дана постанов а підлягає негайному виконан ню.

Керуючись вимогами ст. ст. 69-7 1, 94, 160-165, 167, 183-2, 254 Кодексу адміністра тивного судочинства України , Окружний адміністративний суд міста Києва, -

П О С Т А Н О В И В:

1. Позов Управління Пенсі йного фонду України в Голосі ївському районі міста Києва задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товарист ва з обмеженою відповідальні стю «Блок»(код ЄДРПОУ 25661429, адре са: 03150, м. Київ, вул. Горького, 48-Б , кв. 34, з рахунків, які будуть виявлені державним виконавц ем під час виконання постано ви суду) заборгованість у роз мірі 3 305,77 гривень (три тисячі тр иста п' ять гривень 77 коп.) на к ористь Управління Пенсійног о фонду України в Голосіївсь кому районі міста Києва (код Є ДРПОУ 228694454, адреса: 03150, м. Київ, вул . Горького, 70) на р/р 256093012601 в Головн ому управлінні Ощадбанку м. К иєва та Київської області, МФ О 322669).

3. Постанова підлягає н егайному виконанню.

Постанова відповідно до статті 254 Кодексу адміністрат ивного судочинства України н абирає законної сили після з акінчення строку подання апе ляційної скарги, встановлено го цим Кодексом, якщо таку ска ргу не було подано. У разі пода ння апеляційної скарги поста нова, якщо її не скасовано, наб ирає законної сили після пов ернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляцій ного провадження або набранн я законної сили рішенням за н аслідками апеляційного пров адження.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку з а правилами, встановленими с таттями 183-2, 185-187 Кодексу адмініс тративного судочинства Укра їни, шляхом подання апеляцій ної скарги до адміністративн ого суду апеляційної інстанц ії через суд першої інстанці ї, який ухвалив оскаржуване с удове рішення.

Суддя О.В. Патратій

Дата ухвалення рішення24.01.2011
Оприлюднено10.03.2011
Номер документу13971909
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-19039/10/2670

Ухвала від 24.11.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Патратій О.В.

Ухвала від 24.11.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Патратій О.В.

Ухвала від 12.10.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Патратій О.В.

Ухвала від 27.12.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Патратій О.В.

Постанова від 24.01.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Патратій О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні