Постанова
від 03.02.2011 по справі 2а-0870/731/11
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

              

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 03 лютого 2011 року                                       Справа №  2а-0870/731/11

                                                                

          Запорізький окружний адміністративний суд у  складі:

головуючого – судді                                        Татаринова Д.В.

при  секретарі                                        Сандига В.М.

розглянув  у  відкритому  судовому  засіданні  адміністративну справу  

за позовом:          Державної податкової інспекції у Комунарському  районі м. Запоріжжя

до:                      Товариства з обмеженою відповідальністю «Науково – виробниче підприємство «Системні технології ЛТД»,

про:                       про стягнення коштів за податковим боргом,-  

за участю представників сторін:

від позивача: не з’явився;          

від відповідача: не з’явився;           

ВСТАНОВИВ:

01 лютого 2011 року об 12 год. 45 хв. до Запорізького окружного адміністративного суду надійшло подання Державної податкової інспекції у Комунарському  районі м. Запоріжжя (далі - позивач) до Товариства з обмеженою відповідальністю «Науково – виробниче підприємство «Системні технології ЛТД» (далі - відповідач), у якому позивач просить стягнути з відповідача суму податкового боргу по податку на додану вартість у розмірі 19 282, 59 грн., а також,  надати дозвіл на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі шляхом прийняття рішення начальника ДПІ  про погашення усієї суми податкового боргу.

Ухвалою суду від 01 лютого 2011 відкрито провадження в адміністративній справі №2а-0870/731/11 в порядку п.3 ч.1 ст. 183-3 КАС, та призначено судове засідання на 03 лютого 2011 року  об 16 год. 00 хв., у зв’язку з чим вжито заходи для повідомлення сторін про дату та час судового засідання.

Представник позивача у судове засідання не з’явився, до суду надав клопотання про розгляд подання без його участі. Позовні вимоги підтримує у повному обсязі.

Представник відповідача у судове засідання не з’явився; повідомити відповідача про дату та час судового засідання неможливо через відсутність його за адресою державної реєстрації та відсутність зареєстрованих засобів зв’язку для такого повідомлення.

Відповідно до п.3 ч.7 ст. 183-3 КАС України неявка сторін у судове засідання не перешкоджає розгляду подання.

Згідно з ч. 1 ст.41 КАС України суд під час судового розгляду адміністративної справи здійснює повне фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу. У разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Враховуючи те, що представник позивача подано заяву про розгляд справи за його відсутністю,  а представник відповідача у судове засідання не з’явився,  фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Проаналізувавши наявні матеріали та фактичні обставини справи, дослідивши і оцінивши надані докази в їх сукупності, судом встановлено наступне.

Підпунктом 16.1.4 п. 16.1 ст. 16 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ передбачено обов‘язок платників податків сплачувати податки та збори у строки та в розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Відповідно, органи державної податкової служби відповідно до пп. 20.1.18 п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Як вбачається з матеріалів справи, станом на 01 лютого 2011 року ТОВ «Науково – виробниче підприємство «Системні технології ЛТД» має податковий борг перед бюджетом у сумі 19 282, 59 грн.

Податковий борг по податку на додану вартість у розмірі 19 282, 59 грн. виник на підставі поданих підприємством ТОВ «Науково – виробниче підприємство «Системні технології ЛТД» декларацій по податку на додану вартість № 9005170632 від 18 листопада 20110 року № 9005340708 від 22 листопада 2010 року відповідно до яких підприємством самостійно були визначені податкові зобов’язання.

Пунктом 46.1 ст. 46 Податкового кодексу України визначено, що податкова декларація, розрахунок (далі - податкова декларація) - документ, що подається платником податків (у тому числі відокремленим підрозділом у випадках, визначених цим Кодексом) контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов'язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку. Податкова декларація подається за звітний період в установлені цим Кодексом строки органу державної податкової служби, в якому перебуває на обліку платник податків (п. 49.1 ст. 49 Податкового кодексу).

Відповідно до п. 57.1 ст. 57 Податкового кодексу України, платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Пп. 5.3.1 п. 5.3 ст. 5 Закону «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» № 2181-ІІІ від 21.12.2000 р. (далі – Закону № 2181), яким регулювався порядок адміністрування податків, зборів (обов’язкових платежів) під час виникнення податкового боргу ТОВ «Науково – виробниче підприємство «Системні технології ЛТД», було встановлено обов’язок платника податків самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом десяти календарних днів, наступних за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого підпунктом 4.1.4 пункту 4.1 статті 4 цього Закону для подання податкової декларації. Відповідно до пп. 5.4.1 п. 5.4 ст. 5 Закону № 2181, узгоджена сума податкового зобов'язання, не сплачена платником податків у строки, визначені цією статтею, визнається сумою податкового боргу платника податків.

Відповідно до п.п. 95.1 – 95.3 ст. 95 Податкового кодексу України, орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги.

Стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

У даному випадку, податкову вимогу було направлено боржнику на підставі Закону «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» № 2181-ІІІ від 21 грудня 2000 року (далі – Закону № 2181), яким регулювався порядок адміністрування податків, зборів (обов’язкових платежів) під час виникнення податкового боргу ТОВ «Науково – виробниче підприємство «Системні технології ЛТД»:

Перша податкова вимога №1/347 від 25 листопада 2010 року була направлена 02 грудня 2010 року, але повернута з відміткою поштового відділення «за зазначеною адресою не проживає».

Пунктом 59.3 ст. 59 Податкового кодексу встановлено, що податкова вимога надсилається не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати суми грошового зобов'язання.

Вищенаведеними нормативними актами не передбачено направлення податкових вимог в інших випадках.

Відповідно до ст. 183-3 Кодексу адміністративного судочинства України, провадження у справах за зверненням органів державної податкової служби при здійсненні ними передбачених законом повноважень здійснюється на підставі подання таких органів, зокрема, щодо стягнення коштів за податковим боргом.

Подання подається до суду першої інстанції протягом двадцяти чотирьох годин з моменту встановлення обставин, що зумовлюють звернення до суду, за загальними правилами підсудності, встановленими цим Кодексом.

Строки, встановленні цією статтею, обчислюються годинами і закінчуються із закінченням години, на яку припадає таке закінчення.

У даному випадку, необхідна наявність сукупності обставин, які дають підставу для висновку щодо правомірності такого подання:

- сплив 60 днів з дня направлення податкової вимоги;

- виникнення податкового боргу.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що станом на 01 лютого 2011 року податковий борг по податку на додану вартість ТОВ «Науково – виробниче підприємство «Системні технології ЛТД» складає 19 282, 59 грн., відтак вимоги ДПІ у Комунарському районі м. Запоріжжя в частині стягнення суми боргу у розмірі 19 282 , 59 грн. є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Вимоги позивача, щодо надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі шляхом прийняття рішення начальника ДПІ  про погашення усієї суми податкового боргу не підлягають задоволенню з наступних підстав.

В Податковому кодексі України розрізняється процедура стягнення коштів за податковим боргом і процедура погашення всієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

Відповідно до абзацу першого пункту 95.3 статті 95 Податкового кодексу України стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, які обслуговують такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Зазначена норма Податкового кодексу України кореспондує з пунктом третім частини першої статті 1833 Кодексу адміністративного судочинства України, відповідно до якого провадження у справах за зверненням органів державної податкової служби при здійсненні ними передбачених законом повноважень здійснюється на підставі подання таких органів щодо стягнення коштів за податковим боргом.

Таким чином, процедура стягнення податкового боргу за рахунок коштів на рахунку платника податків може бути ініційована шляхом внесення подання в порядку статті 1833 Кодексу адміністративного судочинства України.

Згідно з абзацом другим пункту 95.3 статті 95 Податкового кодексу України орган державної податкової служби, у свою чергу, звертається до суду щодо надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі. Рішення суду про надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок майна платника податку виноситься за результатами розгляду відповідного позову податкового органу і не може бути ухвалене в порядку статті 1833 Кодексу адміністративного судочинства України.

Отже, податкові органи мають право звертатися до суду з позовом щодо надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків.

Згідно ч.4 ст.94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб’єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Враховуючи вищезазначене, керуючись ст.ст. 2, 4, 7 – 12, 14, 86, 158 –162, 183-3 КАС України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

          

Подання Державної податкової інспекції у Комунарському  районі м. Запоріжжя  про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю «Науково – виробниче підприємство «Системні технології ЛТД» податкового боргу задовольнити частково.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Науково – виробниче підприємство «Системні технології ЛТД» (р/р 26002259943700 в АТ «УкрСиббанк», МФО 351005, ЄДРПОУ 36836282) на користь Державного бюджету  Комунарського району (р/р 34128999700005, код платежу 99999999, призначення платежу – «податкова застава», банк ГУДКУ у Запорізькій області, МФО 813015,  одержувач – Держбюджет у Комунарському районі м. Запоріжжя, ЄДРПОУ 34677119.

В іншій частині відмовити.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення  апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного  провадження.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Запорізький окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 КАС України, або прийняття постанови у письмовому провадженні - з дня отримання копії постанови, апеляційної скарги, з подачею її копії відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 КАС України, було  повідомлено про можливість отримання копії постанови суду  безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне  оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії  постанови суду.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

          Постанову виготовлено у повному обсязі та підписано 07 лютого 2011 року.

Суддя                                    (підпис)                                                   Д.В. Татаринов  

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення03.02.2011
Оприлюднено10.03.2011
Номер документу13972941
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-0870/731/11

Ухвала від 22.07.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Татаринов Дмитро Вікторович

Ухвала від 23.08.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Татаринов Дмитро Вікторович

Постанова від 03.02.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Татаринов Дмитро Вікторович

Ухвала від 01.02.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Татаринов Дмитро Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні