Рішення
від 04.03.2011 по справі 5005/132/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

5005/132/2011

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

  

04.03.11р.

Справа № 5005/132/2011

За позовом  Товариства з обмеженою відповідальністю "ОТП Факторинг Україна",

м. Київ 

до  Товариства з обмеженою відповідальністю "Компроміс-Н", м. Нікополь, Дніпропетровська область      

про стягнення 1 902 485,87 грн.

                                                                      Суддя Орєшкіна Е.В.

В засіданні приймали участь представники:

Від позивача: Писаренко Г.О., довіреність б/н від 28.04.10 року

Від відповідача: не з'явився 

СУТЬ СПОРУ:

                    

Позивач звернувся до господарського суду з позовом про стягнення з відповідача на його користь заборгованості в розмірі 1902485,87 грн.

          В обґрунтування позовних вимог посилається на порушення відповідачем прийнятих на себе зобов'язань щодо погашення кредиту та нарахованих процентів за його користування за  умовами укладеного між відповідачем та  закритим акціонерним товариством «ОТП Банк»договору про надання кредитної лінії № Crl-SME306/258/2007 від 11.12.07 року, право вимоги за яким відступлено зазначеним банком  позивачу згідно з умовами договору купівлі-продажу кредитного портфелю від 12.11.10 року.

Відповідач в судові засідання не з'явився, відзив на позов та витребуваних судом документів не надав, вимог не заперечив, надав суду телеграмму (а.с. 75), якою просить суд розглянути справу без участі його повноважного представника.

Нез'явлення відповідача на виклик суду не перешкоджає розгляду справи по суті.

Справа, згідно ст. 75 Господарського процесуального кодексу України, розглядається за наявними в ній матеріалами.

          В судовому засіданні, яке відбулося 04.03.11 року в порядку ст. 85 Господарського процесуального кодексу України оголошено вступну та резолютивну частини рішення та представника позивача  повідомлено про дату складення його повного  тексту.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, оцінивши докази в сукупності, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

Між закритим акціонерним товариством «ОТП Банк»(далі -Банк) та товариством з обмеженою відповідальністю «Компроміс-Н»укладений договір  № Crl-SME306/258/2007 від 11.12.07 року (далі –кредитний договір), за умовами якого Банк прийняв на себе зобов'язання надати позичальнику (відповідачу у справі) кредит шляхом встановлення відновлювальної кредитної лінії  у розмірі, що не перевищує  її ліміт (1700000 грн.), та позичальник, відповідно, зобов'язання належним чином використати грошові кошти (для фінансування своєї поточної діяльності), повернути банку суму отриманого кредиту, а також  сплатити відповідну плату за його користування.

Пунктом 2 частини 1 кредитного договору сторонами узгоджено, що строком дії кредитної лінії є 05.12.2012 року, днем сплати процентів –20 числа кожного календарного місяця.

Статтею 1048 Цивільного кодексу України встановлено право позикодавця (банку) на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором.

Відповідно до п. 3 частинами № 1 кредитного договору, для розрахунку процентів за користування кредитом використовується плаваюча процентна ставка, яка визначається як фіксований відсоток +FIDR. FIDR –це процентна ставка по строкових депозитах фізичних осіб в гривні, що розміщені в банку на строк 366 днів, з виплатою процентів після закінчення строку дії депозитного договору. В залежності від зміни вартості кредитних ресурсів банку ставка FIDR може змінюватись банком (збільшуватись чи зменшуватись) в порядку, передбаченому кредитним договором.

Підпунктом 1.4.1.2 пункту 1.4 частини  2 кредитного договору передбачено, що у разі використання плаваючої процентної ставки проценти за користування кредитом розраховуються як фіксований відсоток + FIDR з розрахунку річної бази нарахування процентів. При цьому, згідно п.п. 1.4.1.3.1, 1.4.1.3.2 частини № 2 кредитного договору, плаваюча процентна ставка за користування кредитом впродовж першого року дії кредитного договору підлягає корегуванню після перебігу 11 календарного місяця, починаючи з дати укладання кредитного договору; плаваюча процентна ставка фіксується відповідно до умов кредитного договору в перший банківський день місяця, наступного за місяцем закінчення вищезазначеного 11/12 місячного періоду дії попередньої  плаваючої процентної ставки. З зазначених дат проценти нараховуються, виходячи із ставок FIDR(фактично діюча на дату корегування) + фіксований відсоток з розрахунку річної бази нарахування процентів.

Порядок нарахування процентів врегульовано підпунктом 1.4.1.4 пункту 1.4 частини № 2 кредитного договору, відповідно до якого проценти нараховуються на фактичну суму наданих кредитних коштів і за фактичний час використання таких коштів, включаючи день видачі та виключаючи день повернення та сплачуються позичальником відповідно до               п. 1.5 кредитного договору в наступній черговості:

- прострочені проценти за користування кредитом ( якщо прострочка матиме місце);

- проценти, нараховані на прострочену до повернення суму кредиту (якщо прострочка матиме місце);

- прострочена до повернення сума кредиту ( якщо прострочка матиме місце);

- пеня за несплату в строк процентів( якщо прострочка матиме місце);

- пеня за неповернення в строк суми кредиту (якщо неповернення матиме місце);

- строкові проценти за користування кредитом;

- сума основного боргу за кредитом.

Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України та ст. 526 Цивільного кодексу України, суб'єкти господарювання  та  інші  учасники  господарських відносин  повинні  виконувати  господарські  зобов'язання належним чином відповідно до закону,  інших правових актів,  договору, а за відсутності   конкретних   вимог  щодо  виконання  зобов'язання  - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Згідно ст. 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

У разі порушення зобов'язання, у відповідності із ст. 611 Цивільного кодексу України, настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки.

За порушення прийнятих на себе зобов'язань стосовно повернення кредитних коштів, сплати процентів за користування кредитними коштами у визначені кредитним договором строки, відповідно до п. 4.1.1 частини № 2 кредитного договору, позичальник зобов'язаний сплати банку пеню в розмірі 1 % від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання, за кожний день прострочки.

Згідно ч. 2 ст. 1050 Цивільного кодексу України, якщо договором встановлений обов'язок позичальника повернути позику частинами ( з розстроченням), то в разі прострочення повернення чергової частини позикодавець має  право вимагати дострокового повернення частини позики, що залишилася, та сплати процентів.

Відповідно до п. 1.10.1 частини № 2 кредитного договору, банк має право вимагати дострокового виконання боргових зобов'язань в цілому, або  у визначеній банком частині у випадку невиконання позичальником своїх зобов'язань за кредитним договором. При цьому, виконання боргових зобов'язань повинно бути проведено позичальником протягом                     30 календарних днів з дати надіслання банком відповідної вимоги.

Банком директору товариства з обмеженою відповідальністю «Компроміс-Н»надана досудова вимога про погашення заборгованості за кредитним договором за вих.                             № 1170/04 від 24.03.09 року, (а.с. 20), відповідно до якої позичальник був зобов'язаний протягом                   30 календарних днів з дати одержання цієї вимоги, тобто в строк до 25.04.09 року сплатити на користь банку належні суми кредиту, процентів та штрафних санкцій за кредитним договором.

Згідно з умовами договору купівлі-продажу кредитного портфелю від 12.11.10 року публічне акціонерне товариство «ОТП Банк»(продавець) переуступило товариству з обмеженою відповідальністю «ОТП Факторинг Україна»(покупцю) права на кредитний портфель, який включає в себе кредитні договори (перелік яких міститься у додатку 1 до цього договору, в тому числі договір № SМЕ306/258/2007 від 11.12.07 року (п. 1792 додатку)), та покупець прийняв такий кредитний портфель та зобов'язався сплатити на користь продавця винагороду.

За умовами зазначеного договору покупець  набуває усі права вимоги за кредитними договорами, що є дійсними на дату набрання чинності договору, включаючи, але не обмежуючись правами вимоги до боржників щодо сплати суми основного боргу, процентів, нарахованих на суму основного боргу, а також  штрафних санкцій.

Відповідно до ст. 512 Цивільного кодексу України, кредитор у зобов'язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги), згідно зі ст. 514  вказаного кодексу до нового кредитора  переходять права первісного кредитора у зобов'язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав.

Позивач посилається на те, що в  порушення умов кредитного договору, погашення частин кредиту  та нарахованих за його користування процентів у встановленому розмірі та строк не відбувається.

Нарахована позивачем сума відсотків за кредитним договором за період з                 12.12.07 року по 10.09.10 року становить 202485,87 грн.  

Відповідачем на вимогу суду не подано доказів погашення кредиту та сплати процентів за його користування, тому вимоги позивача суд вважає обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно ст. 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на відповідача.

Керуючись ст. ст. 1, 32-34, 43, 49, 82-84 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, –

ВИРІШИВ:

          

Позов задовольнити.

Стягнути з  товариства з обмеженою відповідальністю «Компроміс –Н»- 53201, Дніпропетровська область, м. Нікополь, вул. Гончара, б. 3, код ЄДРПОУ 33662012 на користь товариства з обмеженою відповідальністю «ОТП Факторинг Україна»- 01033,           м. Київ, вул. Жилянська, б. 48-50А, код ЄДРПОУ 36789421, п/р 26507002333333 в АТ «ОТП Банк»м. Київ, МФО 300528 заборгованості – 1902485,87 грн. (один мільйон дев'ятсот дві тисячі чотириста вісімдесят п'ять грн. 87 коп.), витрат по сплаті державного мита –19024,86 грн. (дев'ятнадцять тисяч двадцять чотири грн. 86 коп.), витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу –236 грн. (двісті тридцять шість грн.).

          Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання.

          СУДДЯ                                                                   Е.В. ОРЄШКІНА

Рішення підписано 04.03.11 року

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення04.03.2011
Оприлюднено09.03.2011
Номер документу13974359
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5005/132/2011

Ухвала від 07.09.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Ухвала від 31.08.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Рішення від 04.03.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Орєшкіна Еліна Валеріївна

Ухвала від 10.02.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Орєшкіна Еліна Валеріївна

Ухвала від 06.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Орєшкіна Еліна Валеріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні