Ухвала
від 24.02.2011 по справі 23/149б
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАР СЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

24.02.11 р. Справа № 23/149б

Розглянувши матеріали з а заявою кредитора (заявника ) Горлівської об' єднаної Де ржавної податкової інспекці ї, м.Горлівка (правонаступник Державної податкової інспек ції у Микитівському районі, м .Горлівки)

до боржника Відкритого акціонерного товариства „М икитівський ртутний комбіна т”, м.Горлівка.

арбітражний керуючий Кар пенко А.А.

про банкрутство

Суддя Плотніцький Б.Д.

Представники:

Від кредиторів: Толстова О.В. - довір.

Від боржника: не з' явились

Арбітражний керуючий: Ка рпенко А.А. - ліквідатор

В засіданні брали участь:

Господарським судом Донец ької області порушена справа про банкрутство Відкрито го акціонерного товариств а „Микитівський ртутний комб інат”, м.Горлівка.

Судовою ухвалою від 31.05.2001р. бу ла відкрита ліквідаційна про цедура строком на 12 місяців до 31.05.2002р., ліквідатором призначен ий арбітражний керуючий Лу чніков І.С.

Ухвалою господарського су ду від 19.04.2004р. припинені повнова ження арбітражного керуючог о Лучнікова І.С., ліквідат ором призначений арбітражни й керуючий Карпенко А.А.

Ухвалою господарського су ду від 15.11.2002р. провадження по сп раві №149/5-23б про банкрутство В ідкритого акціонерного то вариства „Микитівський ртут ний комбінат”, м.Горлівка бул о зупинене у зв' язку з морат орієм на примусову реалізаці ю державного майна, введеног о в дію Законом України „Про в ведення мораторію на примусо ву реалізацію майна” №2864-ІІІ в ід 29.11.2001р. до внесення відповідн их змін в Закони України „Про виконавче провадження” та „ Про відновлення платоспромо жності боржника або визнання його банкрутом” щодо вдоско налення механізму примусово ї реалізації майна підприємс тва.

Ухвалою від 24.12.2010р. проваджен ня по справі було поновлене.

В засідання суду з' явилис ь представник кредитора та л іквідатор, повноваження яких підтверджені належним чином .

У зв' язку з неявкою у судов е засідання представників кр едиторів: Спільного підприєм ства „Рида”, м.Донецьк та Фізи чної особи ОСОБА_5, які бул и повідомлені належним чином , приймаючи до уваги клопотан ня ліквідатора про відмову у фіксації судового процесу, ф іксація судового засідання не здійснюється.

В засіданні суду представн ик УПФУ в Микитівському райо ні м.Горлівки Донецької обла сті звернувся до суду із заяв ою №285/02 від 12.01.2011р. про визнання кр едитором на суму 3 433 944 грн. 10 коп .

В обґрунтування поданої за яви УПФУ в Микитівському рай оні м.Горлівки Донецької обл асті посилається на наявніст ь у Відкритого акціонерн ого товариства „Микитівськи й ртутний комбінат”, м.Горлів ка недоїмки по відшкодуваню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій (список 1) у сумі 2 962 109 грн. 12 коп. та по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставк у пільгових пенсій (список 2) у сумі 471 834 грн. 98 коп.

В засіданні суду ліквідато р заперечує проти визнання з азначених сум та просить суд відмовити в задоволенні зая ви УПФУ в Микитівському райо ні м.Горлівки Донецької обла сті на суму 3 433 944 грн. 10 коп., оскі льки дані витрати не можуть б ути включені до реєстру вимо г кредиторів.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення УП ФУ та ліквідатора, господарс ьким судом встановлено насту пне:

У відповідності з п.1 ст.5 Зако ну України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ” провадження у справах про б анкрутство регулюється цим З аконом, Господарським процес уальним кодексом України, ін шими законодавчими актами Ук раїни.

За приписом ст.4-1 Господарсь кого процесуального кодексу України господарські суди р озглядають справи про банкру тство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом Україн и „Про відновлення платоспро можності боржника або визнан ня його банкрутом”.

Відповідно до ст.4-3 Господар ського процесуального кодек су України судочинство в гос подарських судах здійснюєть ся на засадах змагальності.

Частиною 1 статті 23 Закону Ук раїни „Про відновлення плато спроможності боржника або ви знання його банкрутом” визна чено, що з дня прийняття госп одарським судом постанови пр о визнання боржника банкруто м і відкриття ліквідаційної процедури підприємницька ді яльність банкрута завершуєт ься закінченням технологічн ого циклу з виготовлення про дукції у разі можливості її п родажу, строк виконання всіх грошових зобов' язань банкр ута та зобов' язань щодо спл ати податків і зборів вважає ться таким, що настав; вимоги з а зобов' язаннями боржника, визнаного банкрутом, що вини кли під час проведення проце дур банкрутства, можуть пред ' являтися тільки в межах лі квідаційної процедури; викон ання зобов'язань боржника, ви знаного банкрутом, здійснюєт ься у випадках і порядку, пере дбаченому цим розділом.

Згідно п.1 ч.2 Прикінцевих пол ожень Закону України „Про за гальнообов' язкове державн е пенсійне страхування” опла та фактичних витрат на випла ту і доставку пенсій сплачує ться підприємствами та орган ізаціями з коштів, призначен их на оплату праці.

Статтею 4 Закону України „Пр о оплату праці” встановлено, що джерелом коштів на оплату праці госпрозрахункових під приємств є частина доходу та інші кошти, одержані внаслід ок їх господарської діяльнос ті.

Приймаючи до уваги, що з дня прийняття господарським суд ом постанови про визнання бо ржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури під приємницька діяльність банк рута завершується, а згідно а бз. 10 ч. 1 ст. 25 Закону України „Пр о відновлення платоспроможн ості боржника або визнання й ого банкрутом” - ліквідатор п овідомляє працівників банкр ута про звільнення та здійсн ює його відповідно до законо давства України про працю, то му після звільнення працівни ків підприємства-банкрута фо нд оплати праці не формуєтьс я і не сплачуються витрати на виплату і доставку пенсій.

Закон України „Про відновл ення платоспроможності борж ника або визнання його банкр утом” не передбачає підстав, які б обумовлювали виникнен ня у банкрута зобов' язань п ісля відкриття ліквідаційно ї процедури, окрім випадків, п рямо передбачених цим Законо м.

У відповідності з ч. 8, ч. 9 ст. 30 Закон України „Про відновлен ня платоспроможності боржни ка або визнання його банкрут ом” кошти, які надходять пр и проведенні ліквідаційної п роцедури, зараховуються на о сновний рахунок боржника, з я кого здійснюються виплати кр едиторам у порядку, передбач еному ст.31 Закону України „Про відновлення платоспроможно сті боржника або визнання йо го банкрутом”; з основного ра хунку проводяться такі випла ти: поточні комунальні та екс плуатаційні платежі, інші ви трати, пов'язані із здійсненн ям ліквідаційної процедури.

Стаття 31 Закону України „Пр о відновлення платоспроможн ості боржника або визнання й ого банкрутом”, яка розкрива є склад витрат, пов'язаних із з дійсненням ліквідаційної пр оцедури, також не передбачає сплату фактичних витрат на в иплату та доставку пільгових пенсій.

За приписом ст.33 Господарсь кого процесуального кодексу України кожна сторона повин на довести обставини, на які в она посилається в обґрунтува ння своїх вимог або заперече нь.

Господарський суд зазнача є, що з дня прийняття господар ським судом постанови про ви знання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної про цедури у боржника не можуть в иникати нові зобов' язання, в тому числі з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсі й, призначених відповідно до п.п. „б”-„з” ст. 13 Закону Україн и „Про пенсійне забезпечення ”, крім вимог конкурсних кред иторів, включених до реєстру відповідно до ст. 14 Закону Укр аїни „Про відновлення платос проможності боржника або виз нання його банкрутом” та вим ог, що виникли в процедурі роз порядження майном чи санації та заявлені в порядку ст.23 Зак ону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ” як поточні.

Оскільки фактичні витрати на виплату та доставку пільг ових пенсій в ліквідаційній процедурі не є ані витратами першої черги, ані поточним зо бов' язаннями, тому вимоги У правління Пенсійного Фонду У країни в в Микитівському рай оні м.Горлівки Донецької обл асті про включення його вимо г до реєстру кредиторів суми фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій за 2004-2009р.р. у сумі 3 433 944 грн. 10 коп. - безпідставні, а ліквідатор п озбавлений права здійснюват и повноваження, які не передб ачені Законом України „Про в ідновлення платоспроможнос ті боржника або визнання йог о банкрутом” та виходять за м ежі його компетенції.

Виконання ним обов' язків , передбачених Законом Украї ни „Про загальнообов' язков е державне пенсійне страхува ння” в частині сплати фактич них витрат на виплату та дост авку пільгових пенсій в межа х процедури ліквідації банкр ута суперечить Закону Україн и „Про відновлення платоспро можності боржника або визнан ня його банкрутом” та не може мати місця при здійсненні лі квідаційної процедури.

З урахуванням вимог ст.43 Гос подарського процесуального кодексу України, господарсь кий суд оцінює докази за свої м внутрішнім переконанням, щ о ґрунтується на всебічному, повному і об' єктивному роз гляді в судовому процесі всі х обставин справи в їх сукупн ості, керуючись законом.

За таких підстав, господарс ький суд дійшов до висновку п ро відсутність підстав для з адоволення заяви Управління Пенсійного Фонду України в М икитівському районі м.Горлів ки Донецької області №285/02 від 1 2.01.2011р. про визнання кредитором на суму 3 433 944 грн. 10 коп. (виплата та доставка пільгових пенсі й по списку 1 та списку 2).

Враховуючи викладене та ке руючись ст.ст. 3-1, 5, 14, 23, 30, 31, 32 Закону України “Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, ст .ст.4-1, 33, 43, 86 Господарського проце суального кодексу України, г осподарський суд, -

У Х В А Л И В:

Відмовити в задоволенні за яви Управління Пенсійного Фо нду України в Микитівському районі м.Горлівки Донецької області №285/02 від 12.01.2011р. про визна ння кредитором на суму 3 433 944 гр н. 10 коп.

Суддя Плотн іцький Б.Д.

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення24.02.2011
Оприлюднено10.03.2011
Номер документу13974546
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —23/149б

Ухвала від 05.03.2014

Господарське

Господарський суд Донецької області

М.О. Лейба

Ухвала від 29.01.2014

Господарське

Господарський суд Донецької області

М.О. Лейба

Ухвала від 20.12.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

М.О. Лейба

Ухвала від 20.03.2014

Господарське

Господарський суд Донецької області

М.О. Лейба

Ухвала від 05.03.2014

Господарське

Господарський суд Донецької області

М.О. Лейба

Ухвала від 16.08.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба М.О.

Ухвала від 31.07.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба М.О.

Ухвала від 06.02.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Плотніцький Б.Д.

Ухвала від 14.04.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Плотніцький Б.Д.

Ухвала від 24.02.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Плотніцький Б.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні