Рішення
від 24.02.2011 по справі 7/270пн
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

7/270пн

                                ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  

                                  83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

                                                             Р І Ш Е Н Н Я   

                                                            іменем України

24.02.11 р.                                                                                    Справа № 7/270пн                               

Господарський суд Донецької області у складі:

головуючий суддя - Е.В.Сгара, судді -  М.О. Любченко, О. М.Сковородіна

При помічнику судді В.Ю. Косицькій

Розглянув у відкритому судовому засіданні справу:

За позовом: Відкритого акціонерного товариства „Рубін” м.Донецьк

До відповідача-1: Комунального комерційного підприємства Донецької міської ради „Донецькміськтепломережа” м.Донецьк

До відповідача-2: Київської районної у м.Донецьку рада м. Донецьк

До відповідача-3: Комунального підприємства „СЕЗ Київського району м.Донецька” м.Донецьк

Предмет спору:

- визнання за Відкритим акціонерним товариством "Рубін" право на відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води  вбудованого приміщення магазину №2 "Ізумруд", розташованого за адресою: вул.Університетська, 56а;

- визнання за Відкритим акціонерним товариством "Рубін" право на отримання дозволу на виготовлення робочого проекту технічних умов газифікації та встановлення індивідуального автономного опалення у вбудованому приміщенні магазину №2 "Ізумруд",розташованому за адресою: вул.Університетська, 56а;

- зобов'язання ККП Донецької міської Ради „Донецькміськтепломережа" відключити від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води вбудоване приміщення магазину №2 "Ізумруд", розташоване за   адресою: вул.Університетська, 56а;

- зобов'язання Київської районної у м.Донецьку раду надати Відкритому акціонерному товариству "Рубін" дозвіл на виготовлення робочого проекту технічних умов газифікації та встановлення індивідуального автономного опалення у вбудованому приміщенні магазину №2 "Ізумруд", розташованому за адресою: вул.Університетська, 56а.

- зобов'язання ККП Донецької міської Ради „Донецькміськтепломережа" видати Відкритому  акціонерному  товариству "Рубін"  технічні умови про можливість встановлення індивідуального автономного опалення у вбудованому приміщенні  магазину №2 "Ізумруд", розташованому за адресою: вул.Університетська, 56а.

За участю представників:

від позивача: Мар'єнко М.С. - дов.

від відповідача-1: Климчук Т.В. - дов.

від відповідача-2: Войтковська В.О. – дов.

від відповідача-3: Мішина Н.Г. – дов.

СУТЬ СПОРУ:                          

           

Відкрите акціонерне ттовариство „Рубін” м.Донецьк звернулося до господарського суду Донецької області з позовом до ККП Донецької міської ради „Донецькміськтепломережа” м.Донецьк та до Київської районної у м.Донецьку ради м. Донецьк про визнання за Відкритим акціонерним товариством "Рубін" право на відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води  вбудованого приміщення магазину №2 "Ізумруд", розташованого за адресою: вул.Університетська, 56а; визнання за Відкритим акціонерним товариством "Рубін" право на отримання дозволу на виготовлення робочого проекту технічних умов газифікації та встановлення індивідуального автономного опалення у вбудованому приміщенні магазину №2 "Ізумруд", розташованому за адресою: вул.Університетська, 56а; зобов'язання ККП Донецької міської Ради „Донецькміськтепломережа" відключити від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води вбудоване приміщення магазину №2 "Ізумруд", розташоване за адресою: вул.Університетська, 56а; зобов'язання Київської районної у м.Донецьку раду надати Відкритому акціонерному товариству "Рубін" дозвіл на виготовлення робочого проекту технічних умов газифікації та встановлення індивідуального автономного опалення у вбудованому приміщенні магазину  №2 "Ізумруд", розташованому за адресою: вул.Університетська, 56а; зобов'язання ККП Донецької міської Ради „Донецькміськтепломережа" видати Відкритому акціонерному товариству "Рубін" технічні умови про можливість встановлення індивідуального автономного опалення у вбудованому приміщенні  магазину №2 "Ізумруд", розташованому за адресою: вул.Університетська, 56а.

В обґрунтування своїх вимог позивач посилається на листи №01/621 від 12.10.2010р., №01/19-3955 від 26.10.2010р., довідку №40/І від 14.08.2002р.; експертне будівельно-технічне дослідження №141/09 від 25.01.2010р.; договір купівлі-продажу приміщення б/н від 15.01.1997р.; технічний паспорт за реєстровим номером 6359,13в.

Заявою, поданою через канцелярію суду 24.02.2011р., позивач відмовився від частини позовних вимог, зокрема від вимог щодо зобов'язання ККП Донецької міської Ради „Донецькміськтепломережа” відключити від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води вбудоване приміщення магазину №2 „Ізумруд”, розташоване за адресою: вул.Університетська, 56а та про зобов'язання ККП Донецької міської Ради „Донецькміськтепломережа” видати Відкритому  акціонерному  товариству "Рубін"  технічні умови про можливість встановлення індивідуального автономного опалення у вбудованому приміщенні магазину №2 "Ізумруд", розташованому за адресою: вул.Університетська, 56а. Вимоги в залишковій частині просить задовольнити у повному обсязі.

Стосовно не направлення відповідачу-3 позову з додатками пояснив, що у зв'язку з відмовою від частини позовних вимог, залишились лише вимоги до відповідача-2.

Відповідач-1 в письмових та усних поясненнях проти позову заперечив, зазначив, що ККП Донецької міської ради „Донецькміськтепломережа” не має технічної можливості постачати теплову енергію безпосередньо споживачам, у тому числі позивачу по справі, а відключення споживачів від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води здійснюється у разі, коли технічна можливість такого відключення передбачена затвердженою органом місцевого самоврядування відповідно до Закону України „Про теплопостачання” схемою теплопостачання. Вважає, що відключення від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання можливе лише шляхом повного відключення будинку за умови дотримання всіх вимог, визначених порядком. Послався на те, що відключення споживачів всередині будинків не входить до компетенції відповідача-1, а здійснюється КП „СЕЗ Київського району м.Донецька”.

Відповідач-2 у судовому засіданні та відзиві пояснив, що для відключення позивача від теплопостачання необхідна згода всіх мешканців квартир житлового будинку, в якому знаходиться спірне приміщення, а також схема теплопостачання, затверджена виконкомом Київської районної у м. Донецьку ради, яку надають мешканці будинку разом з власником вбудованого приміщення. Обґрунтованих пояснень з посиланнями на норми права стосовно неможливості видати позивачу дозвіл на виготовлення робочого проекту технічних умов газифікації та встановлення індивідуального автономного  опалення у вбудованому приміщенні магазину відповідач-2 суду не надав.

З огляду на матеріали справи та пояснень представників сторін, ухвалою від 15.02.2011р. суд, в порядку ст.24 ГПК України, залучив у справу як відповідача-3 Комунальне підприємство "СЕЗ Київськогорайону м.Донецька" м.Донецьк.

Відповідач-3 у судове засідання з'явився, проте пояснень по суті спору суду не надав, посилаючись на неотримання копії позовної заяви.

Стосовно не направлення відповідачу-3 позову з додатками пояснив, що у зв'язку з відмовою від частини позовних вимог, залишились лише вимоги до відповідача-2.

Розпорядженням в.о.голови господарського суду Донецької області від 15.02.2011р. призначено колегіальний розгляд справи у складі: головуючий суддя Е.В.Сгара, судді М.О.Сковородіна, М.О.Любченко.

Розглянувши матеріали справи та заслухавши пояснення представників сторін суд ВСТАНОВИВ:

Позивач, на підставі договору купівлі-продажу приміщення б/н від 15.01.1997р. (копія договору міститься в матеріалах справи) набув право власності на спірний об'єкт – вбудоване приміщення загальною площею 282,7 м2, яке розташовано за адресою: м.Донецьк, вул.Університетська, 56а.

На підставі договору на відпуск теплової енергії №3001 від 01.01.2008р., укладеного між позивачем та відповідачем-1 позивач отримує теплову енергію на спірний об'єкт.

Листом №01/621 від 12.10.2010р. позивач звернувся до голови Київської районної у м.Донецьку ради про розгляд питання щодо та відключення від центрального опалення торгового підприємства та видачу протоколу засідання постійно діючої комісії міжвідомчої комісії.

Листом №01/19-3955 від 26.10.2010р. відповідач-2 за результатами розгляду вищевказаного листа, повідомив позивачу, що правові підстави для видачі дозволу на відключення вбудованого приміщення житлового будинку №56а по вул.Університетській від мереж ЦО та ГВС та підключення індивідуальної системи опалення у Київської районної в м.Донецьку ради відсутні. В обґрунтування своєї відмови відповідач-2 послався на Правила утримання житлових будинків та при прибудинкових територій, затвердженими наказом Держжитлокоммугоспу від 17.05.20005р. №76, Правила надання послуг з централізованого опалення та постачання холодної і гарячої води та водовідведенню, затвердженими постановою Кабінету міністрів України від 21.07.2005р. №630 (із змінами затвердженими постановою Кабінету міністрів України від 31.07.2007р. №1268), Порядок відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання, затвердженого наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства від 22.11.2005р. №4 (із змінами внесеними наказом Держжитлокоммугоспу від 06.11.2007р. №169, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України за номером 1478/11758 від 06.11.2007р.).

У судовому засіданні 24.02.2011р. відповідач-2 також повідомив суду, що відсутні правові підстави й для видачі позивачу дозволу на виготовлення робочого проекту технічних умов газифікації та   встановлення індивідуального автономного опалення у вбудованому приміщенні магазину №2 "Ізумруд", розташованому за адресою: вул.Університетська, 56а, що зафіксовано відповідним протоколом судового засідання.

В обґрунтування свого твердження, відповідач-2 також послався на відсутність у позивача письмової згоди всіх мешканців будинку на відключення спірного об'єкту від теплопостачання, обов'язковість якої передбачена Порядком відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання, затвердженого наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства від 22.11.2005р. №4 (із змінами внесеними наказом Держжитлокоммугоспу від 06.11.2007р. №169, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України за номером 1478/11758 від 06.11.2007р.) (далі по тексту Порядок).

Вказані заперечення відповідача-2 судом до уваги не приймаються з огляду на той факт, що цей Порядок визначає процедуру відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води (далі - ЦО і ГВП) житлового будинку при відмові споживачів від послуг ЦО і ГВП (пункт 1 даного порядку), а не процедуру видачі дозволу на виготовлення робочого проекту технічних умов газифікації та встановлення   індивідуального автономного опалення. В даному Порядку також йдеться лише про підстави у наданні дозволу на відключення від мереж ЦО і ГВП (п.п.2.1, 2.2, 2.2.2 Порядку), а не дозволу на виготовлення робочого проекту технічних умов газифікації та встановлення   індивідуального автономного опалення.

Інших обґрунтованих заперечень із посиланням на норми діючого законодавства відповідачем-2 по справі не надано.

Статтею 319 Цивільного кодексу України передбачено, що власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд; власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону; усім власникам забезпечуються рівні умови здійснення своїх прав.

Пунктом 24 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 р. N 630 передбачено, що споживачі можуть відмовитися від отримання послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води.

Згідно ст.24 Закону України „Про теплопостачання”, споживач теплової енергії має право, у тому числі, на вибір одного або декількох джерел теплової енергії чи теплопостачальних організацій, якщо це можливо за існуючими технічними умовами.

З огляду на вищевикладене, шляхом дослідження представлених сторонами документів, суд дійшов висновку, що право споживача (позивача по справі) на вчинення будь-яких дій, які не порушують приписи діючого законодавства, у тому числі, право на відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води  вбудованого приміщення магазину №2  "Ізумруд", розташованого за адресою: вул.Університетська, 56а, за умови дотримання передбаченого чинним законодавством порядку на таке відключення, а також право на отримання дозволу на виготовлення робочого проекту технічних умов газифікації та встановлення індивідуального автономного опалення у вбудованому приміщенні магазину №2 "Ізумруд",розташованому за адресою: вул.Університетська, 56а передбачено діючим законодавством і іншого відповідачем по справі не доведено.

Відповідно до ст.15 Цивільного кодексу України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Способи захисту цивільних прав та інтересів судом передбачені у статті 16 Цивільного кодексу України, зокрема:

1) визнання права;

2) визнання правочину недійсним;

3) припинення дії, яка порушує право;

4) відновлення становища, яке існувало до порушення;

5) примусове виконання обов'язку в натурі;

6) зміна правовідношення;

7) припинення правовідношення;

8) відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди;

9) відшкодування моральної (немайнової) шкоди;

10) визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.

Цією нормою також встановлено, що суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.

За приписами статті 20 Цивільного кодексу України, право на захист особа здійснює на свій розсуд. Нездійснення особою права на захист не є підставою для припинення цивільного права, що порушене, крім випадків, встановлених законом.

Частина 2 ст. 20 Господарського кодексу України передбачає, що кожний суб'єкт господарювання та споживач має право на захист своїх прав і законних інтересів. Права та законні інтереси зазначених суб'єктів захищаються шляхом:

визнання наявності або відсутності прав;

визнання повністю або частково недійсними актів органів державної влади та органів місцевого самоврядування, актів інших суб'єктів, що суперечать законодавству, ущемляють права та законні інтереси суб'єкта господарювання або споживачів; визнання недійсними господарських угод з підстав, передбачених законом;

відновлення становища, яке існувало до порушення прав та законних інтересів суб'єктів господарювання;

припинення дій, що порушують право або створюють загрозу його порушення;

присудження до виконання обов'язку в натурі;

відшкодування збитків;

застосування штрафних санкцій;

застосування оперативно-господарських санкцій;

застосування адміністративно-господарських санкцій;

установлення, зміни і припинення господарських правовідносин;

іншими способами, передбаченими законом.

Таким чином, комплексно застосовуючи вищенаведені приписи, у тому числі приписи ст. 2  Господарського процесуального кодексу  України, ст. 16 Цивільного  кодексу  України  та  ст.20 Господарського  кодексу  України, оцінивши всі наявні у справі документи, суд  дійшов  висновку,  що  вимоги позивача про визнання за Відкритим акціонерним товариством "Рубін" право на відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води  вбудованого приміщення магазину №2  "Ізумруд", розташованого за адресою: вул.Університетська, 56а; визнання за Відкритим акціонерним товариством "Рубін" право на отримання дозволу на виготовлення робочого проекту технічних умов газифікації та встановлення індивідуального автономного опалення у вбудованому приміщенні магазину №2 "Ізумруд", розташованому за адресою: вул.Університетська, 56а; зобов'язання Київської районної у м.Донецьку раду надати Відкритому акціонерному товариству "Рубін" дозвіл на виготовлення робочого  проекту   технічних   умов  газифікації  та   встановлення   індивідуального автономного    опалення    у   вбудованому    приміщенні    магазину    №2    "Ізумруд", розташованому за адресою: вул.Університетська, 56а є обґрунтованими та правомірними і іншого відповідачем по справі не доведено. У зв'язку з наведеним, позовні вимоги в цій частині підлягають задоволенню.

Також, у позовній заяві позивач просив зобов'язати Комунальне підприємство ККП Донецької міської Ради „Донецькміськтепломережа" відключити від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води вбудоване приміщення   магазину  №2   "Ізумруд",   розташоване за адресою: вул.Університетська, 56а, та зобов'язати Комунальне підприємство ККП Донецької міської Ради „Донецькміськтепломережа" видати Відкритому  акціонерному  товариству "Рубін"  технічні умови про можливість встановлення індивідуального автономного опалення у вбудованому приміщенні  магазину №2 "Ізумруд", розташованому за адресою: вул.Університетська, 56а.

Заявою поданою через канцелярію суду 24.02.2011р., позивач відмовився від вказаних позовних вимог.

Повноважність особи, яка підписала вищевказану заяву про відмову від позову, перевірена судом.

Наслідки відмови від позову судом роз'яснені.

Розглянувши заяву позивача, суд з'ясував, що відмова від позову не суперечить чинному законодавству України й не порушує прав і охоронюваних законом інтересів сторін, у зв'язку з чим відмова судом приймається.

Таким чином, провадження у справі в частині вимог щодо зобов'язання ККП Донецької міської Ради „Донецькміськтепломережа" відключити від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води вбудоване приміщення   магазину  №2   "Ізумруд",   розташоване за   адресою: вул.Університетська, 56а та про зобов'язання ККП Донецької міської Ради „Донецькміськтепломережа" видати Відкритому  акціонерному  товариству "Рубін" технічні умови про можливість встановлення індивідуального автономного опалення у вбудованому приміщенні  магазину №2 "Ізумруд", розташованому за адресою: вул.Університетська, 56а, підлягає припиненню на підставі п.4 ст.80 Господарського процесуального кодексу України.

Стаття 129 Конституції України відносить до основних засад судочинства змагальність сторін, яка, зокрема, проявляється в тому, що, як зазначається в частині 1 статті 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Статтею 34 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтвердженні певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.  

З урахуванням вимог ст. 43 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Враховуючи вищевикладене, у зв'язку із припиненням провадження справи щодо частини вимог, позовні вимоги підлягають задоволенню частково.

З огляду на матеріали справи та враховуючи приписи ст. 49 Господарського процесуального кодексу України, суд дійшов висновку щодо покладення судових витрат на позивача.

В судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення відповідно до ст. 85 Господарського процесуального Кодексу України.

На підставі Конституції України, ст. 16, 319 Цивільного кодексу України, ст.20 Господарського кодексу України, Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 р. N 630, Закону України „Про теплопостачання”,, керуючись ст.ст. 1, 2, 4-2, 4-3, 4-6, 22, 33, 34, 35, 43, 44, 47, 49, ст. 78, п.4 ст. 80, ст.ст. 82-85 Господарського процесуального Кодексу України,  господарський суд

В И Р I Ш И В :

          Позовні вимоги Відкритого акціонерного товариства „Рубін” м.Донецьк задовольнити частково.

Визнати за Відкритим акціонерним товариством „Рубін” (83114, м.Донецьк, вул.Університетська, 104, ЄДРПОУ 01553936, п/р 260089801133 у ДОФ АКБ Укрсоцбанку м.Донецька, МФО 334011) право на відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води вбудованого приміщення магазину №2 „Ізумруд”, розташованого за адресою: вул.Університетська, 56а.

Визнати за Відкритим акціонерним товариством „Рубін” (83114, м.Донецьк, вул.Університетська, 104, ЄДРПОУ 01553936, п/р 260089801133 у ДОФ АКБ Укрсоцбанку м.Донецька, МФО 334011) право на отримання дозволу на виготовлення робочого проекту технічних умов газифікації та встановлення індивідуального автономного опалення у вбудованому приміщенні магазину №2 „Ізумруд”, розташованому за адресою: вул.Університетська, 56а.

Зобов'язати Київську районну у м.Донецьку раду (83054, м.Донецьк, пр.Київський, 68, ЄДРПОУ 04053176) надати Відкритому акціонерному товариству "Рубін" (83114, м.Донецьк, вул.Університетська, 104, ЄДРПОУ 01553936, п/р 260089801133 у ДОФ АКБ Укрсоцбанку м.Донецька, МФО 334011) дозвіл на виготовлення робочого проекту технічних умов газифікації та встановлення індивідуального автономного опалення у вбудованому приміщенні магазину №2 „Ізумруд”, розташованому за адресою: вул.Університетська, 56а протягом 10 робочих днів з дня вступу рішення в законну силу.

Видати накази після набрання рішенням чинності.

Припинити провадження у справі в частині вимог щодо зобов'язання Комунальне комерційне підприємство Донецької міської Ради „Донецькміськтепломережа" відключити від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води вбудоване приміщення магазину №2 "Ізумруд", розташоване за адресою: вул.Університетська, 56а та про зобов'язання Комунальне комерційне підприємство Донецької міської Ради „Донецькміськтепломережа" видати Відкритому  акціонерному  товариству "Рубін"  технічні умови про можливість встановлення індивідуального автономного опалення у вбудованому приміщенні магазину №2 "Ізумруд", розташованому за адресою: вул.Університетська, 56а.

Рішення може бути оскаржене до Донецького апеляційного господарського суду у передбаченому чинним законодавством порядку.

Повний текст рішення складений та підписаний 01.03.2011р.

          

Суддя                                                               Сгара Е.В.                               

Судді                                                                                         О.М. Сковородіна

                                                                                                  М.О. Любченко

Дата ухвалення рішення24.02.2011
Оприлюднено09.03.2011
Номер документу13974860
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —7/270пн

Рішення від 24.02.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сгара Е.В.

Ухвала від 27.12.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сгара Е.В.

Ухвала від 15.12.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сгара Е.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні