Рішення
від 22.02.2011 по справі 30/201-10-5526
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКО Ї ОБЛАСТІ



ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"22" лютого 2011 р. Справа № 30/201-10-5526

За позовом: Публічне а кціонерне товариство “УКРСИ ББАНК”

До відповідача: Фізична особа-підприємець ОСОБА_1

Про стягнення

Суддя РО ГА Н.В.

Представники:

Представник позивача: Кузнєцов О.С.- довіреність № 28 від 10.01.2011 р.; Радченко О.В. - довіреність № 30 від 10.01.2011 р.

Представник відповідача : не з' явився

СУТЬ СПОРУ: Позивач - Публічне акціонерне товари ство «УКРСИББАНК»(далі - ПАТ «УКРСИББАНК»), звернувся до г осподарського суду Одеської області з позовом до Фізично ї особи - підприємця ОСОБА_1 (далі - Підприємець ОСОБА_1 про стягнення з відповідача заборгованості за кредитним договором № 11289446000 від 28.01.2008 р. у сумі 359 976 грн. 77 коп., з як их: заборгованість за кредит ом у сумі 244 213 грн. 88 коп., заборго ваність по процентам за кори стування кредитом у сумі 107 182 г рн. 14 коп., пеня за несвоєчасне п огашення заборгованості по п роцентам у сумі 8 580 грн. 75 коп.

Представник позивача позо вну заяву підтримує, наполяг ає на її задоволенні.

Відповідач про місце та час судових засідань був повідо млений належним чином, але в с удові засідання представник відповідача не з' явився, пр о поважність причин нез' явл ення суд не повідомив. Відзив на позовну заяву від відпові дача до суду не надходив.

За таких обставин, справа ро зглядається за наявними у сп раві матеріалами відповідно до ст.75 ГПК України.

Розглянувши у відкритому с удовому засіданні матеріали справи, заслухавши поясненн я представника позивача, суд встановив:

28 січня 2008р. між Акціонерним к омерційним інноваційним бан ком «УкрСиббанк», правонасту пником якого є ПАТ «УКРСИББА НК» (Банк) та Підприємце м ОСОБА_1 (Позичальник) був укладений Кредитний договір №11289446000 (при застосуванні ануїт етної схеми погашення), згідн о якого Банк зобов' язується надати Позичальнику однією сумою, а Позичальник зобов' язується прийняти, належним чином використовувати і пове рнути Банку кредит (грошові к ошти) в національній валюті в сумі 252 000 грн. та сплатити проце нти за його користування шля хом внесення ануїтетних плат ежів в порядку і на умовах, виз начених Договором.

Відповідно умов Договору н адання кредиту здійснюється у термін - 36 місяців. Позичал ьник у будь - якому випадку з обов' язаний повернути Банк у кредит у повному обсязі в те рмін, не пізніше 28 січня 2011 р., як що тільки не застосовується інший термін повернення кред иту, встановлений на підстав і додаткової угоди сторін аб о до вказаного Банком термін у (достроково) відповідно до у мов Розділу 12 Договору на підс таві будь - якого з п.п. 2.3, 5.3., 5.5., 5.6. , 5.9., 5.10., 5.11, 8.4. Договору. Позичальни к зобов' язується повертати суму кредиту та сплачувати п роценти шляхом сплати ануїте тних платежів у розмірі 8 615 грн . в день сплати ануїтетних пла тежів. Розмір ануїтетного пл атежу може змінитися у випад ку зміни процентної ставки з гідно із п.п. 1.3.1, 10.2. Договору. Поз ичальник зобов' язується по вернути суму кредиту та спла тити проценти, штрафи та інші платежі згідно умов Договор у на рахунок № 3739311289446, відкритий в Банку.

За приписами п. 1.3.1. Договору з а використання кредитних кош тів у межах встановленого ст року кредитування процентна ставка встановлюється в роз мірі 14,0% річних. По закінченню 30 календарних днів рахуючи з дати видачі кредиту та кожно го наступного місяця кредиту вання, процентна ставка підл ягає перегляду відповідно до умов п. 10.2 Договору. Нарахуванн я процентів за Договором зді йснюється щомісячно у два ет апи за методом 30/360 відповідно д о вимог нормативно-правових актів Національного банку Ук раїни та чинного законодавст ва України. Етапи нарахуванн я процентів визначаються як: в останній робочий день пото чного місяця; за період з дня ф актичного надання кредиту по останній календарний день м ісяця включно (в місяць факти чного надання кредиту); з дня сплати ануїтетного платежу у поточному місяці по останн ій календарний день місяця в ключно (в наступні місяці) з дн я сплати ануїтетного платежу - першого календарного дня поточного місяця по день, що передує дню сплаті ануїтетно го платежу (день сплати ануїт етного платежу в розрахунок не включається). Проценти нар аховуються на суму кредиту, щ о надана Банком Позичальнику і що повернута останнім у вла сність Банку відповідно до у мов Договору.

Відповідно п.п. 4.1., 4.2. Кредитно го договору Позичальник зобо в' язується використовуват и кредит на зазначені у Догов орі цілі та здійснювати пове рнення отриманого кредиту та сплати нарахованих проценті в та інших платежів у порядку та терміни, встановлені Дого вором та погашати кредит, спл ачувати нараховані проценти шляхом сплати ануїтет них пл атежів.

Згідно п. 4.8. Кредитного догов ору Позичальник зобов' язав ся достроково повернути в по вному розмірі кредит та плат у за кредит у разі застосуван ня Банком будь - якого з п. 2.3, 5.3. , 5.5., 5.6., 5.9., 5.10., 5.11, 8.4. Договору, порядку , визначеному розділом 12 Догов ору.

За умовами п. 5.5. Кредитного д оговору, у випадку не сплати П озичальником чергового ануї тетного платежу в установлен ий Договором сплати ануїтетн ого платежу більше ніж на оди н місяць, та/або Заставодавце м та/або поручителем та/або г арантом умов укладеного з Ба нком договору щодо надання з абезпечення виконання зобов ' язань Позичальника за Дого вором, Банк має право вимагат и дострокового повернення кр едиту та нарахування процент ів у порядку встановленому р озділом 12 Договору.

З метою забезпечення зобов ' язань за кредитним договор ом від 28.01.2008 р. Акціонерний коме рційний інноваційний банк «У крСиббанк»(Заставодержател ь) та Підприємець ОСОБА_1 (З аставодавець) уклали догові р застави майна (обладнання, о сновних засобів), згідно яког о Заставодавець заставляє ма йно, що є власністю Заставода вця та знаходиться за адресо ю: м. Одеса, вул.. Космонавтів, 19а , а саме: під' ємник для СТО, іт алійський FOG (5 штук). За домовле ністю сторін, вартість заста вленого майна складає 374 710 грн .

Позивач по справі вважає, що Підприємець ОСОБА_1 ненал ежним чином виконує умови Кр едитного договору, у зв' язк у з чим має заборгованість ст аном на 27.08.2010 р. у сумі 244 213 грн. 88 коп.

Позивач зазначає, що у зв' я зку з порушенням відповідача умов Кредитного договору на адресу відповідача 25.08.2010 р. № 138/30- 81/2804 було направлена вимога про дострокове повернення креди ту, нарахованих процентів та пені. Однак відповідачем, в по рушення умов кредитного дого вору не була погашена простр очена заборгованість за кред итним договором та дана вимо га була залишена відповідаче м без відповіді та задоволен ня.

Згідно п. 8.1 Кредитного догов ору у випадку порушення зобо в' язання Позичальником в ча стині не сплати чергового ан уїтетного платежу в установл ений день сплати такого плат ежу чи сплати у розмірі меншо му ніж передбаченого Договор ом: на просторочену суму осно вного боргу Банк нараховує п ідвищені проценти, в розмірі діючої процентної ставки на момент виникнення такої про строченої суми основного бор гу збільшеної на 14,0%. Нарахуван ня підвищеної процентної ста вки на прострочену суму осно вного боргу починається з дн я виникнення простроченої су ми основного боргу - (для спл ати ануїтетного платежу).

На підставі зазначеного пу нкту Договору позивач нараху вав відповідачу у сумі 107 182 грн . 14 коп. прострочені проценти з а користування кредитом.

Крім того, відповідно п. 8.1 Кр едитного Договору у випадку порушення зобов' язання Поз ичальником в частині не спла ти чергового ануїтетного пла тежу в установлений день спл ати такого платежу чи сплати у розмірі меншому ніж передб аченого Договором: на суму пр острочених процентів, Банк м оже нарахувати пеню, починаю чи з 32 календарного дня, якщо р ахувати з дати виникнення пр острочених процентів. Пеня н араховуються в розмірі подві йної облікової ставки НБУ ві д суми простроченого платежу , якщо сума такої заборговано сті виражена в гривні, в розмі рі подвійної облікової ставк и НБУ від гривневого еквівал енту суми простроченого плат ежу, сума якого (еквіваленту) р озраховується за офіційним о бмінним курсом НБУ гривні до валюти заборгованості стано м на дату нарахування такої п ені, якщо сума такої заборгов аності виражена у іноземній валюті. Пеня нараховується з а кожен день прострочення, вк лючаючи день погашення забор гованості.

За порушення строків повер нення кредиту, відповідно до п. 8.1 Кредитного договору пози вач нарахував відповідачу пе ню, розмір якої, згідно з розр ахунком позивача на 27.08.2010 р. становить 8 580 грн. 75 к оп.

За таких обставин, позивач просить суд стягнути з відпо відача загальний розмір заб оргованості за кредитним дог овором у сумі 359 976 грн. 77 коп.

В обґрунтування позову поз ивач посилається на ст.. 526 Циві льного кодексу України, в які й зазначено, що зобов'язання має виконуватися належним чи ном відповідно до умов догов ору та вимог цього Кодексу, ін ших актів цивільного законод авства та зазначає, що відпов ідно до ст.. 1054 даного Кодексу з а кредитним договором банк а бо інша фінансова установа (к редитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит ) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених дого вором, а позичальник зобов'яз ується повернути кредит та с платити проценти.

Відповідачем по справі до с уду не надано доказів належн ого виконання умов кредитно го договору №11289446000 (при застосу ванні ануїтетної схеми погаш ення) від 28 січня 2008 р.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши представника позивача, суд дійшов наступн их висновків:

Відповідно до ст. 15 Цивільно го кодексу України кожна осо ба має право на захист свого ц ивільного права в разі його п орушення, невизнання або осп орювання.

Відповідно до п.1 ч.2 ст.11 Цивіл ьного кодексу України однією із підстав виникнення цивіл ьних прав та обов' язків є до говір, а в силу вимог ч.1 ст.629 цьг о Кодексу договір є обов' яз ковим для виконання сторонам и.

Згідно з ч.1 ст.1054 Цивільного к одексу України за кредитним договором банк або інша фіна нсова установа (кредитодавец ь) зобов' язується надати гр ошові кошти (кредит) позичаль никові у розмірі та на умовах , встановлених договором, а п озичальник зобов' язується повернути кредит та сплатит и проценти. Частиною 2 цієї ста тті передбачено, що до віднос ин за кредитним договором за стосовуються положення пара графа 1 цієї глави, якщо інше н е встановлено цим параграфом і не випливає із суті кредитн ого договору.

Вимогами ч.1 ст.1046 Цивільного кодексу України встановлен о, що за договором позики одна сторона (позикодавець) перед ає у власність другій сторон і (позичальникові) грошові ко шти або інші речі, визначені р одовими ознаками, а позичаль ник зобов' язується поверн ути позикодавцеві таку ж сум у грошових коштів (суми позик и) або таку ж кількість речей т ого ж роду та такої ж якості.

В силу вимог ч.1 ст.1048 Цивільно го кодексу України позикодав ець має право на одержання ві д позичальника процентів від суми позики, якщо інше не вста новлено договором або законо м. Розмір і порядок одержання процентів встановлюється до говором. Водночас вимогами ч .1 ст.1049 Цивільного кодексу Укр аїни передбачено, що позичал ьник зобов' язаний повернут и позикодавцеві позику у стр ок та в порядку, що встановлен і договором.

Як вбачається з матеріалів справи, 28 січня 2008р. між Акціоне рним комерційним інноваційн им банком «УкрСиббанк»(Банк) та Підприємцем ОСОБА_1 (По зичальник) був укладений Кре дитний договір №11289446000 (при заст осуванні ануїтетної схеми по гашення), згідно якого Банк зо бов' язується надати Позича льнику однією сумою, а Позича льник зобов' язується прийн яти, належним чином використ овувати і повернути Банку кр едит (грошові кошти) в націона льній валюті в сумі 252 000 грн. та сплатити проценти за його ко ристування шляхом внесення а нуїтет них платежів в порядк у і на умовах, визначених Дого вором.

Відповідно умов Договору н адання кредиту здійснюється у термін - 36 місяців. Позичал ьник у будь - якому випадку з обов' язаний повернути Банк у кредит у повному обсязі в те рмін, не пізніше 28 січня 2011 р., як що тільки не застосовується інший термін повернення кред иту, встановлений на підстав і додаткової угоди сторін аб о до вказаного Банком термін у (достроково) відповідно до у мов Розділу 12 Договору на підс таві будь - якого з п.п. 2.3, 5.3., 5.5., 5.6. , 5.9., 5.10., 5.11, 8.4. Договору. Позичальни к зобов' язується повертати суму кредиту та сплачувати п роценти шляхом сплати ануїте тних платежів у розмірі 8 615 грн . в день сплати ануїтетних пла тежів. Розмір ануїтетного пл атежу може змінитися у випад ку зміни процентної ставки з гідно із п.п. 1.3.1, 10.2. Договору. Поз ичальник зобов' язується по вернути суму кредиту та спла тити проценти, штрафи та інші платежі згідно умов Договор у на рахунок № 3739311289446, відкритий в Банку.

Відповідно до вимог ч.1 ст.526 Ц ивільного кодексу України, з обов' язання має виконувати ся належним чином відповідно до умов договору та вимог цьо го Кодексу, інших актів цивіл ьного законодавства. В силу в имог ч.1 ст.525 Цивільного кодекс у України одностороння відмо ва від зобов' язання або одн остороння зміна його умов не допускається, якщо інше не вс тановлено договором або зако ном. Згідно з ч.1 ст.530 Цивільног о кодексу України, якщо у зоб ов' язанні встановлений стр ок (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у це й строк (термін).

Між тим, із матеріалів справ и випливає, що позивач належн им чином виконав свої зобов' язання за Договором №11289446000 (при застосуванні ануїтетної схе ми погашення) від 28.01.2008 р. надав в ідповідачу кредит у порядку і на умовах, визначених цим До говором, а відповідач, в свою ч ергу, не повернув позивачу кр едит у встановлений договоро м строк. Отже, сума заборгован ості по кредиту становить 244 213 грн. 88 коп.

Відповідно до ч.1 ст.230 Господ арського кодексу України штр афними санкціями в цьому Код ексі визнаються господарськ і санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), я ку учасник господарських від носин зобов' язаний сплатит и у разі порушення ним правил здійснення господарської ді яльності, невиконання або не належного виконання зобов' язання. Водночас вимогами п.3 ч.1 ст.611 Цивільного кодексу Ук раїни також передбачено, що о дним із наслідків порушення зобов' язання є сплата неуст ойки, зокрема, пені, а в силу ви мог ч.2 ст.551 Цивільного кодексу України, якщо предметом неус тойки (пені) є грошова сума, її розмір встановлюються догов ором або актом цивільного за конодавства.

Сплата відповідачем неуст ойки, зокрема пені у випадку п орушення строків повернення кредиту, а також у випадку по рушення строків сплати відсо тків за користування кредито м передбачена умовами п.8.1. кре дитного договору.

Згідно з розрахунком пені, я кий здійснений позивачем сум а пені за несплачені в строк п роценти становить 8 580 грн. 75 коп . Вказані розрахунки позивач а перевірені господарським с удом та встановлено їх відпо відність умовам укладеного м іж сторонами кредитного дого вору та вимогам чинного зако нодавства.

Крім того, позивачем правом ірно нараховано відповідачу прострочену суму процентів за користування кредитом, як а становить 107 182 грн. 75 коп. виход ячи з п. 8.1 Кредитного Договору .

Відповідно до ст. 33 Господар ського процесуального кодек су України кожна сторона пов инна довести ті обставини, на які вона посилається як на пі дставу своїх вимог і запереч ень.

Статтею 32 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и визначено, що доказами у спр аві є будь-які фактичні дані, н а підставі яких господарськи й суд у визначеному законом п орядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на я ких ґрунтуються вимоги і зап еречення сторін, а також інші обставини, які мають значенн я для правильного вирішення господарського спору.

Згідно зі ст. 43 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни господарський суд оцін ює докази за своїм внутрішні м переконанням, що ґрунтуєть ся на всебічному, повному і об 'єктивному розгляді в судово му процесі всіх обставин спр ави в їх сукупності, керуючис ь законом.

Згідно ст. 16 Цивільного коде ксу України кожна особа має п раво звернутися до суду за за хистом свого особистого нема йнового або майнового права та інтересу. Способами захис ту цивільних прав та інтерес ів можуть бути: визнання прав а; визнання правочину недійс ним; припинення дії, яка поруш ує право; відновлення станов ища, яке існувало до порушенн я; примусове виконання обов'я зку в натурі; зміна правовідн ошення; припинення правовідн ошення; відшкодування збиткі в та інші способи відшкодува ння майнової шкоди; відшкоду вання моральної (немайнової) шкоди; визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльност і органу державної влади, орг ану влади Автономної Республ іки Крим або органу місцевог о самоврядування, їхніх поса дових і службових осіб. Суд мо же захистити цивільне право або інтерес іншим способом, щ о встановлений договором або законом.

Враховуючи вищевикладене та оцінюючи надані докази в с укупності, господарський суд вважає, що позовні вимоги Пуб лічного акціонерного товари ства “УКРСИББАНК” цілком обґ рунтовані, відповідають вимо гам чинного законодавства та фактичним обставинам справи , у зв' язку з чим підлягають з адоволенню.

Судові витрати по сплаті д ержмита та витрати та інформ аційно-технічне забезпеченн я судового процесу покласти на відповідачів відповідно д о ст.ст.44, 49 ГПК України.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 82-85 ГПК України, суд, -

В ИРІШИВ:

1. Позовну заяву Публічного акціонерного тов ариства “УКРСИББАНК” - задов ольнити.

2. Стягнути з Фізичної о соби-підприємця ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1, ІПН НОМЕР_1) на к ористь Публічного акціонерн ого товариства «УКРСИББАНК» (м. Харків, пр.-т Московський, 60, к ореспондентський рахунок 320091 00100 в УНБУ в Харківській област і, МФО 351005, код ЄДРПОУ 09807750) заборго ваність у сумі 359 976 грн. 77 к оп.., витрати по сплаті державн ого мита у сумі 3 599 грн. 77 коп. , ви трати на ІТЗ судового процес у у сумі 236 грн.

Рішення суду набирає за конної сили після закінчення 10-денного строку з дня його пі дписання.

Накази видати після набрання рішенням законної сили.

Ріш ення підписане 28 лютого 2011р.

Суддя Рога Н. В.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення22.02.2011
Оприлюднено10.03.2011
Номер документу14049760
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —30/201-10-5526

Рішення від 22.02.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 03.02.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 18.01.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 29.12.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні