Постанова
від 10.03.2011 по справі 2а-1670/1474/11
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

          

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 березня 2011 року

м. Полтава

Справа № 2а-1670/1474/11

Полтавський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді – Слободянюк Н.І.,

за участю секретаря – Курганська Л.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Гребінківського районного центру зайнятості до Відкритого акціонерного товариства "Міжгосподарський комбікормовий завод" про стягнення страхових внесків на випадок безробіття, -

В С Т А Н О В И В:

21 лютого 2011 року Гребінківський районний центр зайнятості /далі по тексту - позивач/ звернувся до Полтавського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Відкритого акціонерного товариства "Міжгосподарський комбікормовий завод" /далі по тексту - відповідач/ про стягнення страхових внесків на випадок безробіття у сумі 59,44 грн, зазначеної відповідачем у поданій до позивача розрахунковій відомості про нарахування і перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття за 2010 рік, але не сплаченої станом на дату подання позову до суду.

Позивач свого уповноваженого представника у судове засідання не направив, надіславши до суду клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Поштове повідомлення, що направлене судом на адресу відповідача, зазначену у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, повернулося до суду з відміткою відділення поштового зв'язку "за закінченням терміну зберігання".

Частиною 11 статті 35 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

За таких обставин суд доходить висновку, що спір підлягає вирішенню на підставі наявних у справі доказів, оскільки вони повно та всебічно висвітлюють обставини спірних правовідносин, а недобросовісна правова поведінка відповідача не може бути перешкодою для відправлення правосуддя.

Дослідивши наявні у матеріалах справи письмові докази та застосувавши до спірних правовідносин відповідні норми матеріального та процесуального права, судом встановлено таке.

Відповідно до статті 4 Основ законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування одним з видів загальнообов’язкового державного соціального страхування є страхування на випадок безробіття, а відносини, що виникають за цим видом загальнообов'язкового державного соціального страхування, регулюються окремим законом, прийнятим відповідно до цих Основ.

Правові, фінансові та організаційні засади загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття визначає розроблений відповідно до Конституції України та Основ законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування Закон України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття” згідно преамбули цього Закону.

Статтею 3 цього Закону встановлено, що законодавство про страхування на випадок безробіття складається з Основ законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування, цього Закону, Закону України "Про зайнятість населення" та інших нормативно-правових актів, що регулюють відносини у сфері страхування на випадок безробіття, а також міжнародних договорів України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

Згідно з частиною 2 статті 12 цього ж Закону функції робочих органів виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття покладаються на центр зайнятості Автономної Республіки Крим, обласні, Київський і Севастопольський міські, районі, міськрайонні, міські та районі у містах центри зайнятості.

Зазначена норма закону (у редакції, діючій до 01.01.2011) також відносить до компетенції робочих органів фонду, зокрема, контроль за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, витратами за страхуванням на випадок безробіття, а також представництво інтересів Фонду в судових та інших органах.

Таким чином, Гребінківський районний центр зайнятості є робочим органом виконавчої дирекції Фонду та до його повноважень (до 01.01.2011) належить здійснення контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків та право на звернення до суду з позовом про стягнення недоїмки зі сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття.

Судом встановлено, що Відкрите акціонерне товариство "Міжгосподарський комбікормовий завод"  має правовий статус платника внесків на випадок безробіття.

Згідно з частиною 2 статті 35 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття” у редакції, діючій до 01.01.2011, роботодавець зобов’язаний своєчасно та в повному розмірі сплачувати страхові внески.

Перерахування страхових внесків здійснюється страхувальниками одночасно з одержанням (перерахуванням) коштів на оплату праці (виплату доходу), у тому числі в безготівковій чи натуральній формі, або виручки від реалізації товарів (послуг); при цьому фактичним одержанням (перерахуванням) коштів на оплату праці (виплату доходу) вважається одержання відповідних сум готівкою, зарахування на банківський рахунок одержувача, перерахування за дорученням одержувача на будь-які цілі, одержання товарів (послуг) або будь-яких інших матеріальних цінностей в рахунок зазначених виплат (доходу), фактичне здійснення з цих виплат (доходу) відрахувань, передбачених законодавством або за виконавчими документами, чи будь-яких інших відрахувань /частина 3 статті 17 цього Закону у редакції, діючій до 01.01.2011/.

Відповідно до пункту 6.7. Інструкції про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, затвердженої наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18.12.2000 №339, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 16.01.2001 за № 30/5221, що розроблена відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття”, роботодавці щокварталу складають у двох примірниках розрахункову відомість про нарахування і перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, один екземпляр якої подається до центру зайнятості, у якому він перебуває на обліку до 20 (а за рік - 25) числа місяця, наступного за звітним періодом.

На виконання цієї норми ВАТ "Міжгосподарський комбікормовий завод" подано до Гребінківського районного центру зайнятості розрахункову відомість про нарахування і перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття за 2010 рік.

У рядку 22 цієї відомості відповідачем зазначено залишок недоїмки зі сплати страхових внесків на кінець звітного періоду у сумі 176,91 грн.

Відповідачем у добровільному порядку недоїмка у повній сумі не погашена. Залишок несплаченої суми складає 59,44 грн.

Статтею 39 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття” передбачено, що спори, які виникають із правовідносин за цим Законом, вирішуються в судовому порядку.

Відтак, заявлена по цій справі вимога про стягнення недоїмки визнається судом обґрунтованою і задовольняється.

На підставі викладеного, керуючись  статтями  160-163  Кодексу адміністративного судочинства України,-   

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Гребінківського районного центру зайнятості до Відкритого акціонерного товариства "Міжгосподарський комбікормовий завод" про стягнення страхових внесків на випадок безробіття у сумі 59,44 грн задовольнити.

Стягнути з Відкритого акціонерного товариства "Міжгосподарський комбікормовий завод" (провулок Пирятинський, буд 52, м. Гребінка, Полтавська область, ідентифікаційний код 00687244) на користь Гребінківського районного центру зайнятості /р/р 37178971900089, код 21072682, ГУ ДКУ в Полтавській області, МФО 831019/ суму грошових коштів у розмірі 59,44 грн /п'ятдесят дев'ять гривень сорок чотири копійки/.          

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10 - денний строк з дня її проголошення, а у разі складання постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 КАС України чи прийняття постанови у письмовому провадженні - протягом десяти днів з дня отримання копії постанови апеляційної скарги з одночасною подачею її копії до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення встановленого строку на апеляційне оскарження. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

          Повний текст постанови виготовлено 10 березня 2011 року.

   

          Суддя                                                                                Н.І. Слободянюк

Дата ухвалення рішення10.03.2011
Оприлюднено15.03.2011
Номер документу14097078
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1670/1474/11

Постанова від 10.03.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Н.І. Слободянюк

Ухвала від 23.02.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Н.І. Слободянюк

Ухвала від 23.02.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Н.І. Слободянюк

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні