Постанова
від 01.03.2011 по справі 2а/0270/414/11
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ А ДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 березня 2011 р. Справа № 2а/0270/414/11

Вінницький окружний адмін істративний суд в складі

Головуючого судді Жданкін ої Наталії Володимирівни ,

при секретарі судового зас ідання: Задерей Ірина Васил івна

за участю:

представника прокуратури : Коханець І.В.

представника позивача : Швець О.П.

відповідача : не з'явивс я

розглянувши у відкритому с удовому засіданні матеріали справи

за позовом: Прокурора Ст ароміського району м. Вінниц і в інтересах держави - Держав ної комісії з цінних паперів та фондового ринку в особі Ві нницького територіального у правління Державної комісії з цінних паперів та фондовог о ринку

до: ВАТ Немирівського з аводу продтоварів "Стимул"

про: стягнення штрафних санкцій

ВСТАНОВИВ :

Прокурор Староміського району м. Вінниці в інтересах - Державної комісії з цінних п аперів та фондового ринку в о собі Вінницького територіал ьного управління Державної к омісії з цінних паперів та фо ндового ринку звернувся до с уду з адміністративним позов ом до ВАТ Немирівського зав оду продтоварів "Стимул" про с тягнення штрафних санкцій.

Позовні вимоги обґрунтова ні, зокрема, тим, що відповідач ем в порушення законодавства України про цінні папери та ф ондовий ринок не сплачено за стосований постановою, про н акладення санкцій за правопо рушення на ринку цінних папе рів, штраф у встановлений зак оном строк.

Прокурор та представник по зивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримали в повному обсязі просили їх за довольнити з підстав наведен их в адміністративному позо ві.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився , хоча про дату, час та місце ро згляду справи повідомлявся з авчасно та належним чином, ш ляхом направлення поштової кореспонденції на адресу за якою зареєстрований (вул. Лен іна,89 м. Немирів, Вінницька обл асть, 22800). Однак, поштові відпра влення повертались до суду з відмітками поштового відділ ення зв' язку: “за зазначено ю адресою не проживає”.

Відповідно до положень час тини 11 статті 35 КАС України, у р азі не вручення повістки адр есату з незалежних від суду п ричин, вважається, що така пов істка вручена належним чином .

Крім того, відповідно до пол ожень частини 1 статті 18 Закон у України “Про державну реєс трацію юридичних осіб та фіз ичних осіб - підприємців” якщ о відомості, які підлягають в несенню до Єдиного державног о реєстру, були внесені до ньо го, то такі відомості вважают ься достовірними і можуть бу ти використані в спорі з трет ьою особою, доки до них не внес ено відповідних змін.

А тому, суд вважає, що вжив вс і залежні від нього заходи дл я повідомлення відповідача н алежним чином про час і місце розгляду судової справи з йо го участю для реалізації ним права судового захисту свої х прав та інтересів.

Відповідно до вимог статті 122 КАС України адміністративн а справа має бути розгляну та і вирішена протягом розум ного строку, але не більше міс яця з дня відкриття провадже ння у справі, якщо інше не вста новлено цим Кодексом.

За таких обставин, суд вваж ає за можливе розглянути спр аву без участі відповідача в ідповідно до положень статті 128 КАС України.

Розглянувши подані сторон ами документи і матеріали, за слухавши пояснення прокурор а та представників позивача дослідивши та вивчивши мате ріали адміністративної спра ви, повно, всебічно та об' єкт ивно оцінивши надані по спра ві докази, суд встановив наст упне.

Згідно із абзацом 2 статті 1 З акону України “Про державне регулювання ринку цінних пап ерів в Україні” державне рег улювання ринку цінних папері в - це здійснення державою ком плексних заходів щодо упоряд кування, контролю, нагляду за ринком цінних паперів та їх п охідних та запобігання зловж иванням і порушенням у цій сф ері.

Державне регулювання ринк у цінних паперів згідно із ст аттею 5 Закону України “Про де ржавне регулювання ринку цін них паперів в Україні” здійс нює Державна комісія з цінни х паперів та фондового ринку .

Державна комісія з цінних п аперів та фондового ринку є д ержавним органом, підпорядко ваним Президенту України і п ідзвітним Верховній Раді України. До системи цього орг ану входять Державна комісія з цінних паперів та фондовог о ринку, її центральний апара т і територіальні органи. Дер жавна комісія з цінних папер ів та фондового ринку здійсн ює повноваження через центра льний апарат і свої територі альні органи (стаття 6 Закону У країни “Про державне регулюв ання ринку цінних паперів в У країні”).

Державна комісія з цінних п аперів та фондового ринку, у в ідповідності із пунктом 14 ста тті 8 Закону України “Про держ авне регулювання ринку цінни х паперів в Україні”, зокрема , має право накладати штрафні та інші санкції за порушення чинного законодавства на юр идичних осіб та їх співробіт ників, аж до анулювання ліцен зій на здійснення професійно ї діяльності на ринку цінних паперів.

Згідно довідки №13/4/124 від 31.01.2011 р оку Головного управління ста тистики у Вінницькій області , відкрите акціонерне товари ство Немирівського заводу пр одтоварів "Стимул" станом на 28.01.20011 року зареєстроване юриди чною особою, ідентифікаційни й код 01528173, за місцезнаходження м вул. Леніна, 89, м. Немирів, Вінн ицька область, керівник - ОС ОБА_4.

Уповноваженою особою Комі сії 2 липня 2009 року складено акт №164-ВІ, в зв"язку з неопублікув анням річної інформації за 20 08 рік в офіційних друкованих в иданнях, чим порушено вимоги п.4 ст. 40 Закону України "Про цін ні папери та фондовий ринок" т а п.1 глави 7 розділу V Положення про розкриття інформації ем ітентами цінних паперів, зат вердженого рішенням ДКЦПФР в ід 19 грудня 2006 року №1591.

Пунктом 5 частини 1 статті 11 З акону України “Про державне регулювання ринку цінних пап ерів в Україні” передбачена відповідальність юридичних осіб за неопублікування нед остовірної інформації у розм ірі до 1000 неоподатковуваних м інімумів доходів громадян.

Враховуючи вищевикладене уповноваженою особою комісі ї винесено постанову № 262-ВІ ві д 09.11.2010 року, керуючись п. 51.5 р. 17 Пра вил розгляду справ про поруш ення вимог законодавства на ринку цінних паперів та заст осування санкцій, затвердже них рішенням ДКЦПФР №2272 від 11.12.2 007 року, та на підставі п. 5 ст. 11 З акон України “Про державне р егулювання ринку цінних папе рів в Україні”.

Відповідною постановою вс тановлено, що постанова від 22. 06.2009 року про порушення справи про правопорушення на ринку цінних паперів та акт були на діслані за юридичною адресою товариства рекомендованим л истом. Однак, 06.06.2009 року конверт з кореспонденцією повернувс я з відміткою пошти про те, що підприємство за адресою зазн аченою за адресою не існує.

07.07.2009 року винесено постанов у про зупинення провадження у справі у зв'язку з невстанов ленням місцезнаходження юри дичної особи.

З метою з'ясування місцезна ходження юридичної особи Він ницьким територіальним упра влінням ДКЦПФР направлено за пити до Головного управління статистики у Вінницькій обл асті та Державного реєстрато ра у Вінницькій області.

29.10.2010 року до Вінницького те риторіального управління ДК ЦПФР Головним управлінням с татистики у Вінницькій облас ті та Державним реєстратором у Вінницькій області надано відповіді, з яких встановлен о юридичну адресу товариства (22800, Вінницька область, м. Немир ів, вул. Леніна,89).

03.11.2011 року у відношенні товар иства було відновлено прова дження у справі про правопор ушення та призначено дату ро згляду справи про правопоруш ення.

Проте, на розгляд справи про правопорушення ні керівник, ні представник товариства н е прибув та не надав пояснень з приводу виявленого правоп орушення, тому уповноваженою особою розглянуто справу пр о правопорушення за наявними в ній матеріалами у присутно сті провідного спеціаліста в ідділу правозастосування та контрольно-ревізійної робот и Вінницького теруправління ДКЦПФР Леляка А.В.

Таким чином, постановою Він ницького територіального уп равління ДКЦПФР застосовано до відкритого акціонерного товариства Немирівський зав од продтоварів "Стимул" санкц ію у вигляді штрафу в сумі 2100, 00 г рн. Відповідно до постанови, ш траф має бути сплачений пору шником не пізніше, як через 15 д нів з дня отримання копії пос танови. Копію постанови було направлено відповідачу, про що свідчить реєстр рекоменд ованих листів за 9 листопада 20 10 року.

Постанова про накладення ш трафних санкцій на час подан ня позову відповідачем не ос каржена та сума фінансової санкції ВАТ Немирівський зав од продтоварів «Стимул» так і не сплачена, то про примусов е її стягнення прокурор Стар оміського району м. Вінниці з вернувся до суду.

Відповідач є емітентом цін них паперів, який має обов' я зки, визначені статтею 40 Закон у України “Про цінні папери т а фондового ринку” від 23 лютог о 2006 року №3480-IV (Закон №3480) та пункт ами 1, 5 глави 7 розділу V Положен ня “Про розкриття інформації емітента цінних паперів” за твердженого рішенням Держав ної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 19 груд ня 2006 року №1591, зареєстрованого в Міністерстві юстиції Укра їни 05 лютого 2007 року за №97/13364 (Пол оження №1591).

Згідно п. п. 1, 4 ст. 40 Закону Укра їни «Про цінні папери і фондо вий ринок», регулярна інформ ація про емітента - річна та квартальна звітна інформаці я про результати фінансово-г осподарської діяльності емі тента, яка подається Державн ій комісії з цінних паперів та фондового ринку (в тому чис лі в електронному вигляді). Рі чна інформація про емітента є відкритою і підлягає оприл юдненню емітентом у строк не пізніше 30 квітня року, наступ ного за звітним, шляхом опубл ікування її в одному з офіцій них друкованих видань Верхов ної Ради України, Кабінет у Міністрів України або Дер жавної комісії з цінних па перів та фондового ринку і р озміщення у загальнодоступ ній інформаційній базі даних Державної комісії з цінних п аперів та фондового ринку п ро ринок цінних паперів.

Відповідно до глави 1 та 7 роз ділу V Положення про розкритт я інформації емітентами цінн их паперів, затвердженого рі шенням Державної комісії з ц інних паперів та фондового р инку № 1591 від 19.12.2006 року, емітенти цінних паперів зобов'язані р озкривати регулярну річну і нформацію (далі - річна інфо рмація) у повному обсязі від повідно до вимог цього розді лу. Звітним періодом для скл адання річної інформації є календарний рік. Розкриття річної інформації має зді йснюватись шляхом розміщен ня в загальнодоступній інфор маційній базі даних Комісії , опублікування у офіційном у друкованому виданні та п одання до Комісії. Розкриття річної інформації здійснюєт ься у такі строки: розміщення в загальнодоступній інформ аційній базі даних Комісії - у строк не пізніше 30 квітн я року, наступного за звітним ; опублікування у офіційном у друкованому виданні - у стр ок не пізніше 30 квітня року, на ступного за звітним; подан ня до Комісії - не пізніше 1 чер вня року, наступного за звітн им.

Згідно п. 5 ч. 1 ст. 11 Закону Укра їни «Про державне регулюванн я ринку цінних паперів в Укра їні», державна комісія з цінн их паперів та фондового ринк у накладає на юридичних осіб штрафи, за не опублікування, опублікування не в повном у обсязі інформації та/або оп ублікування недостовірної і нформації - у розмірі до тися чі неоподатковуваних мінім умів доходів громадян. Штра фи, накладені Державною комі сією з цінних паперів та фо ндового ринку, стягуються у с удовому порядку.

Відповідно до ст. 124 Конститу ції України, юрисдикція суді в поширюється на всі право відносини, що виникають у де ржаві, водночас частиною 2 ста тті 19 Конституції України виз начено, що органи державної в лади (до яких належать Держав на комісія з цінних паперів т а фондового ринку) та органи місцевого самоврядування, ї х посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межа х повноважень та у спосіб, що п ередбачені Конституцією та з аконами України.

Згідно ст. 36-1 Закону України «Про прокуратуру», підставою представництва у суді інтер есів держави - наявність пору шень або загрози порушень ек ономічних, політичних та ін ших державних інтересів вна слідок протиправних дій (бе здіяльності) фізичних або юр идичних осіб, що вчиняються у відносинах між ними або з де ржавою.

Відповідно до ст. ст. 11, 71 Кодек су адміністративного судочи нства України, кожна сторона повинна довести ті обставин и, на яких ґрунтуються її вимо ги та заперечення, а суд згід но ст. 86 цього Кодексу, оцінює д окази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосере дньому, всебічному, повному т а об' єктивному дослідженні .

Таким чином, судом встановл ено, що постановою ДКЦПФР № 262-В І від 09.11.2010 року на ВАТ Немирівс ький завод продтоварів "Стим ул" були накладені штрафні са нкції в розмірі 2100,00 грн., за не о публікування в офіційних дру кованих виданнях річної інфо рмації за 2008 рік. Копія постано ви була направлена відповіда чу та не оскаржувалась остан нім. Оскільки штрафні санкці ї відповідач не сплатив, наяв ні підстави для задоволення позовних вимог.

Слід також зазначити, що нес плата фінансової санкції тяг не за собою ненадходження ко штів до Державного бюджету У країни та ставить під загроз у своєчасне виконання держав ною економічних, соціальних, політичних й інших функцій т а суттєво порушує інтереси д ержави, що покладає на прокур атуру обов' язок представни цтва, як це передбачено статт ею 121 Конституції України.

Враховуючи те, що вимоги поз ивача є обґрунтованими, відп овідають дійсним обставинам та матеріалам справи, позов п ідлягає задоволенню.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб'єкта владних повн оважень, звільненого від спл ати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважен ь, пов' язаних із залученням свідків та проведенням судо вих експертиз, судові витрат и (судовий збір) стягненню з ві дповідача не підлягають.

Керуючись ст.ст. 70, 71, 79, 86, 94, 128, 158, 162, 163 , 167, 255, 257 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний позо в задовольнити.

Стягнути з відкритого акц іонерного товариства Немир івський завод продтоварів "С тимул" (вул. Леніна, 89, м Немирів , Вінницька область, 22800, код ЄДР ПОУ 01528173) штрафні санкції в розм ірі 2100,00 грн.(дві тисячі сто грн. 00 коп.) на користь держави .

Постанова суду першої ін станції набирає законної сил и в порядку, визначеному ст. 254 К АС України.

Відповідно до ст. 186 КАС Укра їни, апеляційна скарга на пос танову суду першої інстанції подається протягом десяти д нів з дня її проголошення. У ра зі застосування судом частин и третьої статті 160 цього Коде ксу, а також прийняття постан ови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня от римання копії постанови. Якщ о суб'єкта владних повноваже нь у випадках та порядку, пере дбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було п овідомлено про можливість от римання копії постанови суду безпосередньо в суді, то деся тиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду о бчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденно го строку з моменту отриманн я суб'єктом владних повноваж ень повідомлення про можливі сть отримання копії постанов и суду.

Суддя Жданкін а Наталія Володимирівна

Дата ухвалення рішення01.03.2011
Оприлюднено15.03.2011
Номер документу14105182
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0270/414/11

Постанова від 01.03.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Жданкіна Наталія Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні