Постанова
від 21.02.2011 по справі 2а/0570/872/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 лютого 2011 р. справа № 2а/0570/872/2011

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови:

Донецький окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді Скріпні ка А.І.

при секретарі Чумарі ній Д.В.

Донецький окружний адміні стративний суд у складі: голо вуючого судді: Скріпніка А.І., при секретарі судового засід ання: Чумаріній Д.В., за участю представника позивача: Ска куна І.А. - згідно довірено сті; розглянувши у відкритом у судовому засіданні адмініс тративну справу за позовом У правління Пенсійного фонду У країни в Київському районі м . Донецька до товариства з обм еженою відповідальністю „ЛБ М” про стягнення заборговано сті відшкодування фактичних витрат на виплату та доставк у пенсій,

ВСТАНОВИВ:

18 січня 2011 року управління Пе нсійного фонду України в Киї вському районі м. Донецька зв ернулося до суду із адмініст ративним позовом до товарист ва з обмеженою відповідальні стю „ЛБМ”, в якому зазначало, щ о за період з 01.09.2010 року по 25.11.2010 ро ку відповідач не відшкодував витрати на виплату і доставк у пенсій, призначених на піль гових умовах за списком №1, вна слідок чого виникла заборгов аність, яку просить стягнути в сумі 368,73 грн.

В судовому засіданні предс тавник позивача підтримав по зовні вимоги та просив їх зад овольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з' явив ся, причин неявки суду не пові домив. Заяв про відкладення р озгляду справи або про розгл яд справи за його відсутност і представник відповідача не надавав.

Відповідно до витягу є Єдин ого державного реєстру юриди чних осіб та фізичних осіб-пі дприємців станом на 23.02.2011 року, адреса юридичної особи товар иства з обмеженою відповідал ьністю „ЛБМ” визначена насту пним чином: 83048, місто Донецьк, в ул. Артема, 157, тобто як і було за значено пенсійним органом у позовній заяві.

Відповідно до ч. 4 ст. 33 КАС Укр аїни, у разі ненадання особам и, які беруть участь у справі, інформації щодо їх поштової адреси судовий виклик або су дове повідомлення надсилают ься: юридичним особам та фізи чним особам - підприємцям - за адресою місцезнаходження (мі сця проживання), що зазначена в Єдиному державному реєстр і юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців; фізичним о собам, які не мають статусу пі дприємців, - за адресою їх місц я проживання чи місця перебу вання, зареєстрованою у вста новленому законом порядку. У разі відсутності осіб, які бе руть участь у справі, за такою адресою вважається, що судов ий виклик або судове повідом лення вручене їм належним чи ном.

Відповідно до ч. 4 ст. 128 КАС Укр аїни, у разі неприбуття відпо відача - суб'єкта владних повн оважень, належним чином пові домленого про дату, час і місц е судового розгляду, без пова жних причин або без повідомл ення ним про причини неприбу ття розгляд справи не відкла дається і справу може бути ви рішено на підставі наявних у ній доказів. Ці ж наслідки зас тосовуються у разі повторног о неприбуття за таких самих у мов відповідача, який не є суб 'єктом владних повноважень. З а таких обставин, суд вважає з а можливе розглянути справу за його відсутності на підст аві наявних у справі доказів .

Судом встановлено, що управ ління Пенсійного фонду Украї ни в Київському районі м. Доне цька за період з 01.09.2010 року по 25.11.2 010 року здійснило витрати на в иплату і доставку працівника м товариства з обмеженою від повідальністю „ЛБМ” пенсій, призначених на пільгових умо вах на підставі пункту «а» ст атті 13 Закону України «Про пен сійне забезпечення», тобто з а списком №1, на суму 368,73 грн.

Розрахунки фактичних витр ат на виплату і доставку таки х пенсій в порядку, встановле ному законодавством, надсила лися на адресу відповідача, о днак витрати відшкодовані не були.

Перевіривши матеріали спр ави, вирішивши питання чи мал и місце обставини, якими обґр унтовувалися вимоги та запер ечення, та якими доказами вон и підтверджуються, чи є інші ф актичні дані, які мають значе ння для вирішення справи, та д окази на їх підтвердження, як у правову норму належить зас тосувати до цих правовідноси н, суд приходить до висновку п ро те, що позов підлягає задов оленню з таких підстав.

Статтею 13 Закону України «П ро пенсійне забезпечення» ви значено, що на пільгових умов ах мають право на пенсію за ві ком, незалежно від місця оста нньої роботи, зокрема: праців ники зайняті повний робочий день на роботах за списком №1 в иробництв, робіт, професій, по сад і показників, затверджув аним Кабінетом Міністрів Укр аїни, і за результатами атест ації робочих місць (пункт «а» ст. 13 Закону), за списком №2 виро бництв, робіт, професій, посад і показників, затверджувани м Кабінетом Міністрів Україн и, і за результатами атестаці ї робочих місць (пункт «б» ст. 13 Закону) та інші (пункти «в» - « з» ст. 13 Закону).

Відповідно до п. 2 «Прикінце вих положень» Закону України «Про загальнообов'язкове де ржавне пенсійне страхування » до запровадження пенсійног о забезпечення через професі йні та корпоративні фонди зб ерігається порядок покриття витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільг ових умовах, що діяв до набран ня чинності цим Законом, тобт о до 01 січня 2004 року.

При цьому згідно з ч. 16 «Прикі нцевих положень» вказаного З акону до приведення законода вства України у відповідніст ь із цим Законом закони Украї ни та інші нормативно-правов і акти застосовуються в част ині, що не суперечить цьому За кону. Положення Закону Украї ни «Про пенсійне забезпеченн я» застосовуються в частині визначення права на пенсію з а віком на пільгових умовах і за вислугу років.

Відповідно до абз. 4 п.п. 1 п. 2 «П рикінцевих положень» вказан ого Закону України підприємс тва та організації з коштів, п ризначених на оплату праці, в носять до Пенсійного фонду п лату, що покриває фактичні ви трати на виплату і доставку п енсій особам, які були зайнят і повний робочий день на підз емних роботах, на роботах з ос обливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за спи ском №1 виробництв, робіт, проф есій, посад і показників, затв ерджених Кабінетом Міністрі в України, крім тих, що були бе зпосередньо зайняті повний р обочий день на підземних роб отах (включаючи особовий скл ад гірничорятувальних части н) з видобутку вугілля, сланцю , руди та інших корисних копал ин, на будівництві шахт та руд ників за списком робіт і проф есій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаюч и з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсоткі в з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-від соткового розміру відшкодув ання фактичних витрат на вип лату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за ві ком відповідно до цього Зако ну.

Відповідно до Законів Укра їни «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня» та «Про збір на обов'язков е державне пенсійне страхува ння» постановою правління Пе нсійного фонду від 19 грудня 2003 року № 21-1 затверджено Інструк цію про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внес ків на загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я до Пенсійного фонду Україн и. Інструкція набрала чиннос ті 27 січня 2004 року.

Вказана Інструкція визнач ає процедуру реєстрації та о бліку платників внесків на з агальнообов'язкове державне пенсійне страхування, обчис лення і сплати страхових вне сків та інших платежів до бюд жету Пенсійного фонду Україн и підприємствами, установами , організаціями незалежно ві д форм власності, виду діяльн ості і господарювання та фіз ичними особами, нарахування і сплати фінансових санкцій та пені, подання страхувальн иками звітності управлінням Пенсійного фонду України в р айонах, містах і районах у міс тах.

Пункт 6 Інструкції регулює п итання відшкодування підпри ємствами витрат Пенсійного ф онду України на виплату і дос тавку пенсій, призначених на пільгових умовах, відповідн о до частини 2 «Прикінцевих по ложень» Закону України «Про загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування». Згі дно з п.п. 6.1. п. 6 Інструкції ці ро зміри становлять для платник ів, зазначених у підпункті 2.1.1 п ункту 2.1 цієї Інструкції, - факт ичні витрати на виплату і дос тавку пенсій працівникам, за йнятим повний робочий день н а підземних роботах, на робот ах з особливо шкідливими і ос обливо важкими умовами праці за списком №1 виробництв, робі т, професій, посад і показникі в, затвердженим Кабінетом Мі ністрів України, крім праців ників, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включа ючи особовий склад гірничоря тувальних частин) з видобутк у вугілля, сланцю, руди та інши х корисних копалин, на будівн ицтві шахт та рудників за спи ском робіт і професій, затвер дженим Кабінетом Міністрів У країни.

Відповідно до п.п. 6.4 п. 6 Інстру кції розмір сум до відшкодув ання на поточний рік визнача ється відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розр ахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгови х пенсій, призначених відпов ідно до частини 2 «Прикінцеви х положень» Закону України « Про загальнообов'язкове держ авне пенсійне страхування», які надсилаються підприємст вам до 20-го січня поточного ро ку та протягом 10 днів з новопр изначених (перерахованих) пе нсій.

Згідно з п.п. 6.8 п. 6 Інструкції підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомле нні місячну суму фактичних в итрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільг ових умовах.

Відповідно до п.п. 6.10 п. 6 Інстр укції відшкодування сум факт ичних витрат на виплату та до ставку пенсій, призначених н а пільгових умовах, здійснює ться підприємством на рахунк и органу Пенсійного фонду за місцем його реєстрації.

Обов' язок відшкодування відповідачем коштів пов'язан ий виключно з фактом понесен ня певних витрат Пенсійним ф ондом України.

З огляду на вимоги законода вства, оскільки на час розгля ду справи фактичні витрати н а виплату і доставку пенсій, п ризначених на пільгових умов ах, в установленому законом п орядку не відшкодовані, тому вони підлягають стягненню з відповідача.

Керуючись ст. ст. 8, 9, 10, 11, 23, 94, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 263 Кодексу адміністратив ного судочинства України, До нецький окружний адміністра тивний суд,

П О С Т А Н О В И В:

Позовні вимоги управління Пенсійного фонду України в К иївському районі м. Донецька до товариства з обмеженою ві дповідальністю „ЛБМ” стягне ння заборгованості відшкоду вання фактичних витрат на ви плату та доставку пенсій - зад овольнити.

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю „ЛБ М” (код ЄДРПОУ 31272461, МФО 335322, р/р 26000301711 351) на користь управління Пенс ійного фонду України в Київс ькому районі м. Донецька (розр ахунковий рахунок 256073012002 у ДОУ В АТ «Державний Ощадний банк У країни», код МФО 335106, ОКПО 21955766) заб оргованість на виплату та до ставку пільгових пенсій за п еріод з 01.09.2010 року по 25.11.2010 року у р озмірі 368 (триста шістдесят ві сім) грн. 73 (сімдесят три) коп.

Постанова прийнята у нарад чій кімнаті, її вступну та рез олютивну частину проголошен о у судовому засідання 21 лютог о 2011 року.

Повний текст постанови виг отовлено 25 лютого 2011 року.

Постанова може бути оскарж ена до Донецького апеляційно го адміністративного суду че рез Донецькій окружний адмін істративний суд у порядку, ви значеному статтею 186 КАС Украї ни. Апеляційна скарга на пост анову суду першої інстанції подається протягом десяти дн ів з дня її проголошення. У раз і застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодек су, а також прийняття постано ви у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня от римання копії постанови.

Суддя Скріпнік А.І.

Дата ухвалення рішення21.02.2011
Оприлюднено15.03.2011
Номер документу14105313
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/872/2011

Постанова від 21.02.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Скріпнік А.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні