Постанова
від 04.02.2011 по справі 2а/0570/274/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 лютого 2011 р. справа № 2а/0570/274/2011

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 1 0.40

Донецький окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді Михайли к А.С.

при секретарі Гончар О.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміще нні Донецького окружного адм іністративного суду адмініс тративну справу

за позовом Державної податкової інспе кції у Будьонівському районі

м. Донецька

до То вариства з обмеженою відпові дальністю «Оазис»

про стягнення заборгованості в с умі 5582,63 гривень

за участю:

від позивача: Гусарова О.В. (за дов. б/н від 01.01.2011 року)

від відповідача: не з' явився,

Державна податкова інспек ція у Будьонівському районі м. Донецька звернулася до Дон ецького окружного адміністр ативного суду із позовною за явою до Товариства з обмежен ою відповідальністю «Оазис» про стягнення заборгованост і з податку на додану вартіст ь в сумі 5499,11 грн. В судовому засі данні від представника позив ача надійшла заява про уточн ення позовних вимог, відпові дно до якої, позивач просив ст ягнути з Товариства з обмеже ною відповідальністю «Оазис » заборгованість з податку н а додану вартість у розмірі 558 2,63 гривень. В обґрунтування за явлених вимог позивач зазнач ав, що станом на момент зверне ння до суду за Товариством з о бмеженою відповідальністю « Оазис» обліковується сума по даткового боргу у розмірі 5582,63 грн., з яких за основним платеж ем - 5488,10 гривень, пеня - 94,53 гри вень, яка виникла через неспл ату останнім самостійно узг оджених податкових зобов' я зань з податку на додану варт ість внаслідок подання подат кових декларацій за податков ий звітний період другий - т ретій квартал 2010 року. Позивач зазначав, що прийняті ним зах оди, направлені на погашення наявної суми боргу відповід ача не призвели до позитивни х результатів, що стало підст авою для звернення позивача до суду із позовом про стягне ння з відповідача наявної су ми боргу.

Посилаючись на порушення в ідповідачем вимог статті 9 За кону України «Про систему оп одаткування», якою на платни ків податків покладений обов ' язок щодо своєчасної та по вної сплати податків та збор ів у встановлені законом тер міни, приписи підпункту 3.1.1. пун кту 3.1 статті 3, підпункту 5.4.1 пун кту 5.4., підпункту 5.3.1. пункту 5.3., ст атті 5, підпункту 4.1.4 пункту 4.1. ст атті 4 Закону України «Про по рядок погашення заборговано сті перед бюджетами та держа вними цільовими фондами», по зивач просив суд стягнути з в ідповідача суму заборговано сті з податку на додану варті сть в розмірі 5582,63 грн.

Представник позивача в суд овому засіданні позовні вимо ги з урахуванням уточнень пі дтримав та просив задовольни ти їх у повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з' явив ся, про дату, час та місце розг ляду справи повідомлений нал ежним чином, проте причини не явки суду не повідомив, заяв п ро відкладення слухання спра ви чи будь-яких інших клопота нь до суду не надав, повноважн ого представника до суду не н аправив.

Дослідивши наявні в матері алах справи докази та заслух авши пояснення представника позивача, суд -

ВСТАНОВИВ:

Відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю «Оазис» зареєстровано та об ліковується в Єдиному держав ному реєстрі підприємств та організацій України за кодом 31071930, що підтверджується довід кою з Єдиного державного реє стру юридичних осіб та фізич них осіб - підприємців, яка міс титься в матеріалах справи. Я к платник податків відповіда ч перебуває на обліку в Держа вній податковій інспекції у Будьонівському районі м. Дон ецька (позивач у справі).

Станом на 26 січня 2011 року за да ними облікової картки за від повідачем з урахуванням наяв ної переплати (819,90 гривень) та ч асткової сплати податкових з обов' язань з податку на дод ану вартість (4077,00 гривень) облі ковується заборгованість зі сплати податку на додану вар тість у сумі 5582,63 гривень, з яких за основним платежем - 5488,10 гр ивень, нарахована пеня - 94,53 гр ивень.

Принципи побудови системи оподаткування в Україні, под атки і збори (обов'язкові плат ежі) до бюджетів та до державн их цільових фондів, а також пр ава, обов'язки і відповідальн ість платників встановлені З аконом України «Про систему оподаткування».

Облік платників податків і зборів (обов'язкових платежі в) здійснюється органами дер жавної податкової служби та іншими державними органами в ідповідно до законодавства.

Згідно статті 9 Закону Украї ни «Про систему оподаткуванн я» платники податків і зборі в (обов'язкових платежів) зобо в'язані, зокрема, подавати до державних податкових органі в та інших державних органів відповідно до законів декла рації, бухгалтерську звітніс ть та інші документи і відомо сті, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (об ов'язкових платежів) та сплач увати належні суми податків і зборів (обов'язкових платеж ів) у встановлені законами те рміни. Обов' язок платника п одатків щодо здійснення своє часної сплати суми податкови х зобов' язань встановлений також пунктом 16.1.4. статті 16 Пода ткового кодексу України.

Пунктом 1 частини 1 статті 14 З акону України "Про систему оп одаткування", яким визначені принципи побудови системи о податкування в Україні, пода тки і збори (обов'язкові плате жі) до бюджетів та до державни х цільових фондів, а також пра ва, обов'язки і відповідальні сть платників, передбачено с плату податку на додану варт ість.

Визначення платників пода тку на додану вартість, об'єкт и, база та ставки оподаткуван ня, перелік неоподатковувани х та звільнених від оподатку вання операцій, порядок облі ку, звітування та внесення по датку до бюджету визначені З аконом України «Про податок на додану вартість».

Згідно підпункту а пункту 2. 1. статті 2 Закону України «Про податок на додану вартість» , платником податку є, зокрема , будь-яка особа, яка здійснює або планує здійснювати госп одарську діяльність та реєст рується за своїм добровільни м рішенням як платник цього п одатку.

Порядок погашення зобов'яз ань юридичних або фізичних о сіб перед бюджетами та держа вними цільовими фондами з по датків і зборів (обов'язкових платежів), нарахування і спла ти пені та штрафних санкцій, щ о застосовуються до платникі в податків контролюючими орг анами, порядок оскарження ді й органів стягнення визначен і Законом України «Про поряд ок погашення зобов' язань пл атників податків перед бюдже том та державними цільовими фондами», який діяв до 01 січня 2011 року та главою 9 Податкового кодексу України, який набрав чинності 01 січня 2011 року. Згідн о змісту зазначених норматив но-правових актів, стягненню з платника податків підляга є наявна в платника сума пода ткового боргу.

З огляду на те, що податкови й борг відповідача виник до н абрання чинності Податковим кодексом України, обставини щодо виникнення податкового боргу в відповідача суд вста новлює за приписами законода вства, що було чинним на момен т виникнення податкового бор гу.

Відповідно до пунктів 1.2, 1.3. ст . 1 Закону України «Про порядок погашення зобов' язань плат ників податків перед бюджета ми та державними цільовими ф ондами» податковим зобов'яз анням є зобов'язання платник а податків сплатити до бюдже тів або державних цільових ф ондів відповідну суму коштів у порядку та у строки, визначе ні цим Законом або іншими зак онами України. Податковим бо ргом (недоїмкою) є зобов'язанн я (з урахуванням штрафних сан кцій за їх наявності), самості йно узгоджене платником пода тків або узгоджене в адмініс тративному чи судовому поряд ку, але не сплачене у встановл ений строк, а також пеня, нарах ована на суму такого податко вого зобов'язання.

Підпунктом 4.1.4. пункту 4.1. стат ті 4 зазначеного Закону визна чено, що податкові деклараці ї подаються за базовий подат ковий (звітний) період, що дорі внює: а) календарному місяцю (у тому числі при сплаті місячн их авансових внесків), - протяг ом 20 календарних днів, наступн их за останнім календарним д нем звітного (податкового) мі сяця; б) календарному квартал у або календарному півріччю (у тому числі при сплаті кварт альних або піврічних авансов их внесків), - протягом 40 календ арних днів, наступних за оста ннім календарним днем звітно го (податкового) кварталу (пів річчя).

Якщо податкова декларація за квартал, півріччя, три квар тали або рік розраховується наростаючим підсумком на під ставі показників базових под аткових періодів, з яких скла даються такі квартал, півріч чя, три квартали або рік (без у рахування авансових внесків ) згідно з відповідним законо м з питань оподаткування, так а декларація подається у стр оки, визначені цим пунктом дл я такого базового податковог о періоду.

Пунктом 5.1 Закону України «П ро порядок погашення зобов' язань платників податків пер ед бюджетом та державними ці льовими фондами» передбачен о, що податкове зобов'язання, с амостійно визначене платник ом податків у податковій дек ларації, вважається узгоджен им з дня подання такої податк ової декларації.

Пунктом 5.3. статті 5 Закону Ук раїни «Про порядок погашення зобов' язань платників пода тків перед бюджетом та держа вними цільовими фондами» виз начені строки погашення пода ткового зобов'язання. Відпов ідно до підпункту 5.3.1. платник п одатків зобов'язаний самості йно сплатити суму податковог о зобов'язання, зазначену у по даній ним податковій деклара ції, протягом десяти календа рних днів, наступних за остан нім днем відповідного гранич ного строку, передбаченого п ідпунктом 4.1.4 пункту 4.1 статті 4 ц ього Закону для подання пода ткової декларації.

Відповідачем до Державної податкової інспекції у Будь онівському районі м. Донецьк а було надано податкову декл арацію з податку на додану ва ртість за другий квартал 2010 ро ку (арк. справи 10-13), яким було виз начено суму податкових зобов ' язань з податку на додану в артість, що підлягає сплаті у розмірі 6308,00 гривень.

09 листопада 2010 року відповід ачем до Державної податкової інспекції у Будьонівському районі м. Донецька було надан о податкову декларацію з под атку на додану вартість за тр етій квартал 2010 року (арк. справ и 14-17), яким було визначено суму податкових зобов' язань з п одатку на додану вартість, що підлягає сплаті у розмірі 4077,00 гривень.

Сума самостійно визначено го та узгодженого податковог о зобов' язання відповідача з податку на додану вартість за звітний податковий періо д другий - третій квартали 2 010 року складає 10385,00 грн. Відпові дно до відомостей облікової картки за відповідачем з ура хуванням наявної переплати ( 819,90 гривень) та часткової сплат и податкових зобов' язань з податку на додану вартість (407 7,00 гривень) обліковується заб оргованість зі сплати податк у на додану вартість у сумі 5582,6 3 гривень, з яких за основним п латежем - 5488,10 гривень, нарахо вана пеня - 94,53 гривень.

Відповідно до пункту 16.1. стат ті 16 зазначеного Закону після закінчення встановлених стр оків погашення узгодженого п одаткового зобов'язання на с уму податкового боргу нарахо вується пеня. Нарахування пе ні розпочинається при самост ійному нарахуванні суми пода ткового зобов'язання платник ом податків - від першого робо чого дня, наступного за остан нім днем граничного строку с плати податкового зобов'язан ня, визначеного цим Законом.

Згідно з пп. 5.4.1 п. 5.4 ст. 5 Закону N 2181 узгоджена сума податковог о зобов'язання, не сплачена пл атником податків у строки, ви значені статтею 5 вказаного З акону, визнається сумою пода ткового боргу платника подат ків.

Відповідно до підпункту "а" підпункту 6.2.3 пункту 6.2. статті 6 Закону України «Про порядок погашення зобов' язань плат ників податків перед бюджето м та державними цільовими фо ндами» перша податкова вимог а надсилається не раніше пер шого робочого дня після закі нчення граничного строку спл ати узгодженої суми податков ого зобов'язання. Перша подат кова вимога містить повідомл ення про факт узгодження под аткового зобов'язання та вин икнення права податкової зас тави на активи платника пода тків, обов'язок погасити суму податкового боргу та можлив і наслідки непогашення його у строк.

Відповідно до підпункту "б" підпункту 6.2.3 пункту 6.2. статті 6 Закону України «Про порядок погашення зобов' язань плат ників податків перед бюджето м та державними цільовими фо ндами» друга податкова вимог а направляється не раніше тр идцятого календарного дня ві д дня направлення (вручення) п ершої податкової вимоги, у ра зі непогашення платником под атків суми податкового боргу у встановлені строки. Друга п одаткова вимога додатково до відомостей, викладених у пер шій податковій вимозі, може м істити повідомлення про дату та час проведення опису акти вів платника податків, що пер ебувають у податковій застав і, а також про дату та час пров едення публічних торгів з їх продажу.

25 серпня 2010 року позивачем бу ло прийнято першу податкову вимогу № 1/304 (арк. справи 7). 07 жовтн я 2010 року позивач прийняв друг у податкову вимогу № 2/350 (арк. сп рави 6). Зазначені вимоги були вручені відповідачу, що підт верджується повідомленнями про вручення поштового відп равлення, копії яких наявні в матеріалах справи.

Згідно пункту 95.1. статті 95 Под аткового кодексу України орг ан державної податкової служ би здійснює за платника пода тків і на користь держави зах оди щодо погашення податково го боргу такого платника под атків шляхом стягнення кошті в, які перебувають у його влас ності, а в разі їх недостатнос ті - шляхом продажу майна тако го платника податків, яке пер ебуває у податковій заставі. Стягнення коштів та продаж м айна платника податків прова дяться не раніше ніж через 60 к алендарних днів з дня надісл ання такому платнику податко вої вимоги. Стягнення коштів з рахунків платника податкі в у банках, обслуговуючих так ого платника податків, здійс нюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податково ї служби, у розмірі суми подат кового боргу або його частин и.

Пунктом 20.1.28 статті 20 Податков ого кодексу України, який наб рав чинності 01 січня 2011 року, ви значено, що органи державної податкової служби, окрім інш ого, мають право стягувати до бюджетів та державних цільо вих фондів суми грошових зоб ов'язань та/або податкового б оргу у випадках, порядку та ро змірі, встановлених цим Коде ксом, стягувати суми простро ченої заборгованості суб'єкт а господарювання перед держа вою (Автономною Республікою Крим чи територіальною грома дою міста) за кредитом (позико ю), залученим державою (Автоно мною Республікою Крим чи тер иторіальною громадою міста) або під державну (місцеву) гар антію, а також за кредитом з бю джету в порядку, визначеному цим Кодексом.

Тобто, позивач є органом дер жавної влади, уповноваженим здійснювати функцію контрол ю за визначенням та сплатою п латником податків суми самос тійно визначеного зобов' яз ання з плати податку на додан у вартість, повноваження яко го на звернення до суду із поз овом про стягнення податково го боргу прямо визначені Зак оном України «Про державну п одаткову службу в Україні».

Таким чином, виходячи із змі сту заявлених позовних вимо г, системного аналізу положе нь чинного законодавства Укр аїни та матеріалів справи, су д дійшов висновку, що викладе ні в позовній заяві доводи по зивача є обґрунтованими та т акими, що підлягають задовол енню.

Згідно приписів частини 4 ст атті 94 Кодексу адміністратив ного судочинства України у с правах, в яких позивачем є суб 'єкт владних повноважень, а ві дповідачем - фізична чи юриди чна особа, судові витрати, зді йснені позивачем, з відповід ача не стягуються.

З огляду на зазначене, на пі дставі положень Закону Укра їни «Про державну податкову службу в Україні», Закону Укр аїни «Про порядок погашення зобов' язань платників пода тків перед бюджетами та держ авними цільовими фондами», З акону України «Про систему о податкування», Податкового к одексу України та керуючись ст.ст. 8 - 11, 40, 94, 112, 136, 158 - 163, 254 Кодексу адміністративного судочинс тва України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги Державної п одаткової інспекції у Будьон івському районі м. Донецька д о Товариства з обмеженою від повідальністю «Оазис» про ст ягнення заборгованості з под атку на додану вартість в сум і 5582,63 гривень задовольнити.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю «Оа зис» (код ЄДРПОУ 31071930, адреса: 83085, м . Донецьк, вул. Світлого путі, 16) заборгованість з податку на додану вартість у розмірі 5582,63 гривень (п' ять тисяч п' ятс от вісімдесят дві гривні 63 коп ійки) на р/р 31113029700003, код платежу 14010 100, державний бюджет Будьонівс ького району м. Донецька, ЄДРП ОУ 34686940,, одержувач банк ГУ ДКУ в Донецькій області, МФО 834016.

В судовому засіданні прого лошено вступну та резолютивн у частину постанови.

Повний текст постанови виг отовлений та підписаний 09 лют ого 2011 року.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Донецького апеляційного ад міністративного суду через Д онецький окружний адміністр ативний суд шляхом подачі в 10- денний строк з дня її отриман ня апеляційної скарги.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и У випадку подання апеляцій ної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законн ої сили після закінчення апе ляційного розгляду справи.

Суддя Михайлик А.С.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення04.02.2011
Оприлюднено15.03.2011
Номер документу14106009
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/274/2011

Постанова від 04.02.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Михайлик А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні