Рішення
від 19.02.2008 по справі 33/470-07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

33/470-07

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

  

19.02.08р.

Справа № 33/470-07

За позовом  Регіонального відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській області, м. Дніпропетровськ  

до  Громадської організації Інгулецьке районне товариство інвалідів, м. Кривий Ріг 

про зобов'язання вчинити певні дії

Суддя  Рудовська І.А.

Представники:

  Від позивача: Грудниста В.Ю., довіреність № 26 від 12.03.2007 року

Від відповідача: не з'явився  

СУТЬ СПОРУ:

Позивач звернувся з позовом до господарського суду Дніпропетровської області та просить зобов'язати Відповідача внести зміни до договору від 01.04.2002 року № 12/02-678-ОД нерухомого майна, що належить до державної власності, укладеному між регіональним відділенням Фонду державного майна України по Дніпропетровській області та громадською організацією "Інгулецьке  районне товариство інвалідів" по збільшенню орендної ставки шляхом укладення додаткової угоди в редакції регіонального відділення.

Позовні вимоги ґрунтуються на тому, що відповідач відмовився внести зміни до договору оренди укладеного між сторонами, оскільки зміна умов договору викликана зміною методики розрахунку орендної плати згідно з п. 3 ст. 118 Закону України "Про державний бюджет на 2007 рік" та Постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2006 р. № 1846 "Про внесення змін до Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна", що передбачено умовами договору.

Позивач в позовній заяві просить суд: зобов`язати громадську організацію "Інгулецьке районне товариство інвалідів" внести зміни до договору від 01.04.2002р. № 12/02-678-ОД оренди нерухомого майна, а саме:  нежитлового приміщення площею 74,2 кв.м., розміщеного за адресою: м. Кривий Ріг, вул.. Панаса Мирного, 16, на 1 поверсі 4-х поверхового будинку, що знаходиться на балансі ЗАТ "Криворожаглострой", що належить до державної власності по збільшенню орендної ставки шляхом укладення додаткової угоди в редакції регіонального відділення, а саме:

„1. З метою приведення договору оренди нерухомого державного майна у відповідність до вимог чинного законодавства, на виконання статті 118 Закону України “Про державний бюджет України на 2007 рік”, постанови Кабінету Міністрів України від 27.12.2006 року № 1846 “Про внесення змін до Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна”та у зв'язку з Наказом Фонду Державного майна України від 18.01.07 № 43 внести зміни до договору оренди нежитлового приміщення загальною площею  74,2 кв.м. від 01.04.02р. № 12/02-678-ОД, укладеного та пролонгованого терміном дії до 01.03.05р.

2. Розділ 1. Предмет договору: мету викласти у наступній редакції:

“…Майно передається в оренду з метою розміщення громадської організації на площі, що не використовується для провадження підприємницької діяльності і становить 50 кв.м.

Використання орендованого державного майна не за призначенням забороняється”.

3. Розділ 3. Орендна плата п. п. 3.1,3.3 викласти у наступній редакції:

3.1. Орендна плата у розмірі 144,80 гривень /базова за грудень місяць 2006р/, без ПДВ, коригується на індекс інфляції, починаючи з січня місяця 2007р., розрахована за „Методикою розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна”, яка затверджена Постановою Кабінету Міністрів України від 04.10.1995 року №786 зі змінами та доповненнями до неї.

Нарахування ПДВ на суму орендної плати здійснюється згідно до чинного законодавства.

3.3 Орендна плата згідно розрахунку перераховується таким чином:

- 70 % - до державного бюджету по місцю реєстрації орендаря у податковій інспекції на рахунки, відкриті відділеннями державного казначейства –у розмірі 101,36 грн.;

    - 30 % - балансоутримувачу –у розмірі 43,44 грн.

4. п. 5.7. слова:

- “… від пожару, потопу, пошкодження та стихійних явищ…, замінити словами “…від пожежі, залиття, противоправних дій 3-х осіб та стихійних явищ…”

5. Доповнити розділ 9 Відповідальність і вирішення спорів за договором

п. 9.3. У разі виявлення орендодавцем фактичного використання орендарем державного майна за нецільовим призначенням, визначеним у розділі 1 цього договору, розмір збільшеної орендної ставки, визначеної відповідно до “Методики розрахунку та використання плати за оренду державного майна”, яка затверджена Постановою Кабінету Міністрів України від 04.10.95р. № 786 із змінами та доповненнями застосовується з моменту набрання чинності цієї додаткової угоди.

6. Доповнити розділ 10. Строк чинності, умови зміни та припинення договору

п. 10.8. Дія цього Договору припиняється внаслідок … фразу:

- Приватизації орендованого майна орендарем; замінити наступною фразою:

- “у разі приватизації об'єкту оренди”

Та доповнити фразою:

- У разі прийняття інших управлінських рішень.

А також пунктом:

п. 10.11. Укладення договору оренди не дає орендарю першочергового права приватизації об'єкту оренди.

п. 10.12. Всі зміни та доповнення до цього Договору вважаються дійсними лише в тому випадку, якщо вони здійсненні в письмовій формі та підписані обома стронами.

7.  Орендар зобов'язаний до 01.06.2007 року надати до регіонального відділення ФДМУ по Дніпропетровській області нову незалежну оцінку, відповідно до вимог статті 118 Закону України "Про державний бюджет України на 2007 рік" та укласти додаткову угоду на перерахунок орендної плати з урахуванням вартості орендованого майна, визначеної за цією незалежною оцінкою.

8. Усі інші умови договору, не порушені даною угодою, залишаються без змін.

8. Ця додаткова угода є невід'ємною і складовою частиною договору, укладена в трьох примірниках, які мають однакову юридичну силу і набуває чинності з 01.01.2007 року.

10. Додатком до даної додаткової угоди є:

Розрахунки орендної плати до договору”.

Представник відповідача тричі на виклик суду у судове засідання не з'явився, про день, час, місце розгляду справи був повідомлений судом належним чином.

Відзиву на позов відповідач не надав, тому справа розглядається за наявними в ній матеріалами (ст. 75 Господарського процесуального кодексу України).

В судовому засіданні оголошені вступна та резолютивна частини рішення.

Дослідивши матеріали справи, вислухавши представника позивача, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ :

01.04.2002 р. між  Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Дніпропетровській області ( Орендодавець ) та ( Орендар ) був укладений Договір оренди нерухомого майна, що належить до державної власності № 12/02-678-ОД, відповідно до п. 1 якого з метою ефективного використання державного майна Орендодавець передає, а Орендар приймає в строкове платне користування нерухоме майно –приміщення ( надалі –Майно ), площею 74,2 м2, розташоване за адресою: м. Кривий Ріг, вул.. Панаса Мирного, 16, на 1 поверсі 4-х поверхового будинку, що знаходиться на балансі ЗАТ "Криворожаглострой", що належить до державної власності вартість, якого згідно незалежної оцінки становить 16 839 грн.

Майно передається в оренду з метою розміщення офісу громадської організації без права використання під комерційну діяльність.

Орендар вступає у строкове платне користування Майном у термін, указаний у Договорі, але не раніше дати підписання сторонами цього Договору  та акта приймання-передачі Майна (п.2.1 договору ).

01.04.2002 року між сторонами був підписаний акт приймання-передачі в оренду нежитлового приміщення площею 74,2 м2 будівлі, що знаходиться  на балансі ЗАТ "Криворожаглострой" у м. Кривий Ріг, вул.. Панаса Мирного, 16, на 1 поверсі 4-х поверхового будинку ( а. с. 10 ).

Відповідно до п. 10.1 договору, договір  діє з 01.04.2002 року до 01.04.2003 року включно.

У разі відсутності заяви однієї із сторін про припинення або зміну умов Договору оренди протягом  одного місяця після  закінчення терміну дії Договору, повній оплаті за Договором і при наданні інформації  щодо виконання умов  цього Договору, а саме : наявності  договору страхування, дозволу пожежної інспекції та узгодження Балансоутримувача, Договір, за заявою орендаря щодо продовження терміну дії, може бути продовжений на тих самих умовах, які передбачені у Договорі.

Позивач вважає договір оренди таким, що діє. Доказів припинення дії договору сторонами не надано.  

Розділом 3 цього Договору сторони узгодили розмір орендної плати та порядок її сплати відповідно до "Методики розрахунку та використання плати за оренду державного майна", затвердженою Постановою Кабінетом Міністрів України від 04.10.1995 р. № 786 ( із змінами та доповненнями ), що діяла на час укладання цього договору.

Відповідно до п. 3.5. Договору розмір орендної плати переглядається на вимогу однієї із сторін у разі зміни методики її розрахунку, змін централізованих цін і тарифів  та інших випадках. передбачених чинним законодавством.

Відповідно до ч. 2 ст. 19 Закону України  "Про оренду державного та комунального майна": методика  розрахунку  пропорції розподілу між відповідним бюджетом, орендодавцем і балансоутримувачем та порядок використання орендної плати визначаються: Кабінетом Міністрів України - для об'єктів, що перебувають у державній власності; органами, уповноваженими Верховною Радою Автономної Республіки Крим, - для об'єктів, що належать Автономній Республіці Крим; органами місцевого самоврядування - для об'єктів, що перебувають у комунальній власності.

Розмір  орендної  плати  може  бути змінено за погодженням сторін. Розмір орендної плати може бути змінено на вимогу однієї з сторін, якщо з незалежних від них обставин істотно змінився стан об'єкта оренди, а також в інших випадках, встановлених законодавчими актами України. Спори з питань зміни орендної плати вирішуються відповідно до чинного законодавства ( ст. 21 Закону України  "Про оренду державного та комунального майна").

Відповідно до ст. 118 Закону України Закону України "Про державний бюджет на 2007 рік", встановлено, що у 2007 році  передача в оренду державного та комунального майна  здійснюється  виключно  на конкурсних засадах.  Орендна плата за державне та комунальне майно визначається   відповідно  до  її  ринкової  вартості  у  порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Надано право  Кабінету   Міністрів   України   затверджувати індикативні  ставки  орендної плати для державного та комунального майна,  яке передається в  оренду  в  містах  обласного  значення, містах Києві та Севастополі.

Договори оренди державного та комунального майна, укладені до 01.01.2007  року  ( крім  договорів  на  оренду  державного та комунального  майна,  укладених  бюджетними установами,  Пенсійним фондом України та його органами,  а також щодо  цілісних  майнових комплексів),   у  шестимісячний  термін  підлягають  обов'язковому перегляду відповідно до встановленої норми.

          Постановою Кабінету Міністрів України  від 27.12.2006 року № 1846 "Про внесення змін до Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна" встановлені зміни в розмірах орендної ставки за використання нерухомого державного майна. У зв'язку з чим 20.04.2007 року Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Дніпропетровській області  повідомлено відповідача про необхідність внесення змін до вищезазначеного договору оренду та направлено на  його адресу листи та проект додаткової угоди  з пропозицією   внесення   змін   до договору  оренди від 01.04.2002 №12/02-678-ОД в частині  зміни  розміру та порядку оплати орендної плати  з урахуванням нової Методики розрахунку орендної плати. Але відповідач не відповів на пропозицію вносити зміни до договору.

Причиною виникнення спору є не підписання  відповідачем  додаткової угоди до договору оренди від 01.04.2002 року №12/02-678-ОД в частині  зміни  розміру та порядку оплати орендної плати  з урахуванням нової Методики розрахунку орендної плати.

Згідно ст. 651 Цивільного кодексу України зміна або розірвання договору допускається лише за  згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.  Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Відповідно до ст. 188 Господарського кодексу України, сторона  договору, яка  вважає  за  необхідне змінити або розірвати договір,  повинна надіслати  пропозиції про  це  другій стороні за договором. Сторона договору, яка одержала пропозицію про зміну чи розірвання договору, у  двадцятиденний строк після одержання пропозиції повідомляє другу сторону про результати її розгляду. У разі  якщо сторони  не  досягли  згоди  щодо  зміни (розірвання) договору або  у разі неодержання відповіді у встановлений строк з урахуванням  часу поштового обігу, заінтересована сторона має право передати спір на вирішення суду.

Позивач надіслав 20.04.2007 на адресу відповідача лист №12/2-2721 з додатковою угодою про внесення змін до договору оренди нерухомого майна від 01.04.2002 року  №12/02-678-ОД.

Відповідач не повідомив позивача про результати розгляду даної пропозиції.

З урахуванням вищезазначеного суд вважає обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню позовні вимоги Регіонального відділення Фонду Державного майна України  по Дніпропетровській області  щодо внесення змін до договору оренди в частині розміру орендної плати відповідно до вимог Постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2006 року № 1846 "Про внесення змін до Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна".

Враховуючи вищевикладене, позовні вимоги підлягають задоволенню частково, саме стовно зобов'язання громадської організації "Інгулецьке районне товариство інвалідів"   внести зміни до договору в  Розділ 3. Орендна плата п. п. 3.1,3.3 у наступній редакції:  

3.1. Орендна плата у розмірі 144,80 гривень /базова за грудень місяць 2006р/, без ПДВ, коригується на індекс інфляції, починаючи з січня місяця 2007р., розрахована за „Методикою розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна”, яка затверджена Постановою Кабінету Міністрів України від 04.10.1995 року №786 зі змінами та доповненнями до неї.

Нарахування ПДВ на суму орендної плати здійснюється згідно до чинного законодавства.

3.3 Орендна плата згідно розрахунку перераховується таким чином:

- 70 % - до державного бюджету по місцю реєстрації орендаря у податковій інспекції на рахунки, відкриті відділеннями державного казначейства –у розмірі 101,36 грн.;

    - 30 % - балансоутримувачу –у розмірі 43,44 грн.

Можливість внесення решти змін до договору, зазначених позивачем  не передбачена, а ні умовами договору, а ні положеннями чинного законодавства, а тому у суду відсутні підстави для їх задоволення.

Керуючись ст.ст. 33, 43, 44, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Зобов'язати Громадську організацію "Інгулецьке районне товариство інвалідів" (50026, м. Кривий Ріг, вул. Панаса Мирного, 16, код ЄДРПОУ 21902971) внести зміни до договору від 01.04.2002 року №12/02-678-ОД нерухомого майна, що належить до державної власності, укладеному між регіональним відділенням Фонду державного майна України по Дніпропетровській області  та по збільшенню орендної ставки шляхом укладення додаткової угоди в редакції регіонального відділення в частині орендної плати, а саме:

„3. Розділ 3. Орендна плата п. п. 3.1,3.3 викласти у наступній редакції:

3.1. Орендна плата у розмірі 144,80 гривень /базова за грудень місяць 2006р/, без ПДВ, коригується на індекс інфляції, починаючи з січня місяця 2007р., розрахована за „Методикою розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна”, яка затверджена Постановою Кабінету Міністрів України від 04.10.1995 року №786 зі змінами та доповненнями до неї.

Нарахування ПДВ на суму орендної плати здійснюється згідно до чинного законодавства.

3.3 Орендна плата згідно розрахунку перераховується таким чином:

- 70 % - до державного бюджету по місцю реєстрації орендаря у податковій інспекції на рахунки, відкриті відділеннями державного казначейства –у розмірі 101,36 грн;

- 30 % - балансоутримувачу –у розмірі 43,44 грн.”

Видати наказ.

В решті позовних вимог  відмовити.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення десятиденного терміну з дня підписання рішення.

Суддя

 І.А. Рудовська

Рішення підписано 22.02.2008 року

 

   

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення19.02.2008
Оприлюднено11.03.2008
Номер документу1412172
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —33/470-07

Ухвала від 04.12.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудовська І.А.

Ухвала від 23.01.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудовська І.А.

Ухвала від 20.12.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудовська І.А.

Рішення від 19.02.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудовська І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні