Постанова
від 03.02.2011 по справі 2а-3762/10/2770
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТ ИВНИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

ПОСТАНОВА

Іменем України

03.02.11 Справа №2а-3762/10/2770

м. Севастополь

10 год. 10 хв.

Окружний адміністративни й суд міста Севастополя в скл аді:

судді: Водяхіна С.А.

при секретарі: Сингаєвсько ї І.С.

за участю представників:

позивача: Управління Пенсі йного фонду України у Гагарі нському районі м. Севастопол я - Лозицької Інни Володими рівни, довіреність № 4759/07-07 від 25.08.2010, посвідчення № 207 від 09.03.2010;

відповідача: Установи "24 упр авління начальника робіт Мін істерства Оборони України" - н е з'явився, повідомлений нале жним чином;

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за позовом Упр авління Пенсійного фонду Укр аїни у Гагарінському районі м. Севастополя до Установи "24 у правління начальника робіт М іністерства Оборони України " про стягнення заборгованос ті,

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного ф онду України у Гагарінському районі м. Севастополя зверну лось до Окружного адміністра тивного суду міста Севастопо ля з позовною заявою до Устан ови "24 управління начальника р обіт Міністерства Оборони Ук раїни" про стягнення заборго ваності в розмірі 5054,74 грн.

Вказує, відповідач є платни ком страхових внесків на заг альнообов'язкове державне пе нсійне страхування та згідно з ч. 6 ст. 20 Закону України "Про за гальнообов' язкове державн е пенсійне страхування" № 1058-IV в ід 09.07.03 зобов' язаний був само стійно сплатити суми внесків , однак у встановлений Законо м строк суму внесків не сплат ив та має заборгованість по с трахових внесках, фінансовим санкціям та пені перед позив ачем в сумі 5054,74 грн. Просить стя гнути з відповідача вказану заборгованість.

Представник позивача у суд овому засіданні підтримав по зовні вимоги, наполягав на їх задоволенні.

Представник відповідач в с удове засідання не з'явився, п ро дату, час і місце судового р озгляду повідомлений належн им чином, причин неприбуття а бо поважності таких причин с уду не повідомив.

Неприбуття в судове засіда ння представника відповідач а, належним чином повідомлен ого про дату, час і місце судов ого розгляду, без поважних пр ичин або без повідомлення ни м про причини неприбуття не є перешкодою для розгляд спра ви відповідно до ст. 128 Кодексу адміністративного судочинс тва України, тому суд вважає м ожливим розглянути справу на підставі наявних у ній доказ ів.

Суд, заслухавши пояснення п редставника позивача, встано вивши обставини у справі, пер евіривши докази та вивчивши матеріали справи, вважає, що п озов підлягає задоволенню, в иходячи з наступного.

Згідно з пунктом 4 частини п ершої статті 17 Кодексу адміні стративного судочинства Укр аїни до компетенції адмініст ративних судів входить розгл яд спорів за зверненням суб'є ктів владних повноважень у в ипадках, встановлених законо м.

Відповідно до ч. 1 ст. 58 Закону України "Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування" № 1058 від 09.07.2003 р. (далі За кон № 1058) Пенсійний фонд є орган ом, який здійснює керівництв о та управління солідарною с истемою, провадить збір, акум уляцію та облік страхових вн есків, призначає пенсії та пі дготовляє документи для її в иплати, забезпечує своєчасне і в повному обсязі фінансува ння та виплату пенсій, допомо ги на поховання, здійснює кон троль за цільовим використан ням коштів Пенсійного фонду, вирішує питання, пов'язані з в еденням обліку пенсійних акт ивів застрахованих осіб на н акопичувальних пенсійних ра хунках, здійснює адміністрат ивне управління Накопичувал ьним фондом та інші функції, п ередбачені цим Законом і ста тутом Пенсійного фонду. Пенс ійний фонд є самоврядною неп рибутковою організацією і зд ійснює свою діяльність на пі дставі статуту, який затверд жується його правлінням. Пен сійний фонд набуває статусу юридичної особи з дня реєстр ації статуту в спеціально уп овноваженому органі виконав чої влади.

Згідно п. 1 Положення про упр авління Пенсійного фонду Укр аїни, затвердженого Указом П резидента України від 01.03.2001 р. № 212/2001 Пенсійний фонд України є ц ентральним органом виконавч ої влади, що здійснює керівни цтво та управління солідарно ю системою загальнообов'язко вого державного пенсійного с трахування, провадить збір, а кумуляцію та облік страхових внесків, призначає пенсії та готує документи для їх випла ти, забезпечує своєчасне і в п овному обсязі фінансування т а виплату пенсій, допомоги на поховання, інших соціальних виплат, які згідно із законод авством здійснюються за раху нок коштів Пенсійного фонду України, здійснює контроль з а цільовим використанням кош тів Пенсійного фонду України . Діяльність Пенсійного фонд у України спрямовується та к оординується Кабінетом Міні стрів України через Міністра праці та соціальної політик и України. Пенсійний фонд Укр аїни вносить у встановленому порядку Міністру праці та со ціальної політики України пр опозиції з питань формування державної політики у сфері п енсійного забезпечення та со ціального страхування, забез печує її реалізацію.

Районні у містах управлінн я Пенсійного фонду України, в ідповідно до Положення "Про у правління Пенсійного фонду У країни в районах, містах і рай онах і містах", затвердженого Постановою правління ПФУ ві д 30.04.2002 р. № 8-2 є органами Фонду, які відповідно до покладених на нього завдань забезпечують додержання підприємствами, у становами, організаціями та громадянами вимог законодав ства про державне соціальне страхування стосовно пенсій ного забезпечення; контролює надходження збору та інших п латежів до Фонду застосовуют ь, фінансові санкції, передба чені законом.

Згідно зі статтями 14, 17 Закон у №1058, підприємства, установи і організації, створені відпо відно до законодавства Украї ни, незалежно від форми власн ості, виду діяльності та госп одарювання, об'єднання грома дян, профспілки, політичні па ртії, фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності та інші особи є страхувальни ками; страхувальник зобов' я заний нараховувати, обчислюв ати і сплачувати, у встановле ні строки та у повному обсязі страхові внески.

Установа "24 управління нача льника робіт Міністерства Об орони України" зареєстровано як платник страхових внескі в на загальнообов'язкове дер жавне пенсійне страхування в управлінні Пенсійного фонду України у Гагарінському рай оні м. Севастополя.

Пунктом 1 частини 8 Заключни х положень Закону № 1058 встанов лено, що до набрання чинності Закону про спрямування част ини страхових внесків у Нако пичуваний фонд, страхові вне ски, що перераховуються до со лідарної системи, сплачуютьс я страхувальниками і застрах ованими особами на умовах і в порядку, визначених Законом № 1058 і в розмірах, передбачених законом "Про збір на обов'язко ве державне пенсійне страхув ання" від 26.06.1997 № 400 (далі - Закон Ук раїни № 400) для відповідних пла тників збору.

Статтею 4 Закону України "Пр о збір на обов'язкове державн е пенсійне страхування" № 400/97-В Р від 26.06.1997 р. передбачено розмі р страхових внесків для робо тодавців - підприємств, уста нов, організацій - 33,2 % суми фак тичних витрат на оплату прац і працівників та 2% страхових в несків утримуються з доходу найманих робітників у вигляд і заробітної плати, залежно в ід суми.

Статтею 20 Закону України № 105 8, встановлено, що страхові вне ски нараховуються незалежно від джерел їх фінансування, ф орми, порядку, місця виплати т а використання, а також незал ежно від того, чи були зазначе ні суми фактично виплачені п ісля їх нарахування до сплат и. Нараховані за відповідний базовий звітний період стра хові внески сплачуються плат никами шляхом перерахування безготівкових сум з їх банкі вських рахунків не пізніше, н іж через 20 календарних днів із дня закінчення цього період у незалежно від виплати заро бітної плати (доходу), на суми яких нараховуються страхові внески.

Відповідно до п. 2.1 Розділу ІІ Порядку формування та подан ня страхувальниками звіту що до сум нарахованих внесків н а загальнообов'язкове держав не пенсійне страхування орга нам Пенсійного фонду України , затвердженому Постановою п равління Пенсійного фонду Ук раїни від 05.11.2009 р. № 26-1, зареєстров аному в Міністерстві юстиції України 24.11.2009 р. за № 1136/17152, якій дія в на час виникнення спірних п равовідносин (далі - Порядок № 26-1) страхувальники, крім осіб, зазначених в пунктах 2.2 - 2.4 цьог о розділу, формують та подают ь до органів Пенсійного фонд у звіт не пізніше ніж через 20 к алендарних днів із дня закін чення базового звітного пері оду. Базовим звітним періодо м для них є календарний місяц ь. Звіт подається за формою зг ідно з додатком 4 до цього Поря дку.

Згідно з п. 1.3 Порядок № 26-1, звіт до органів Пенсійного фонду може подаватися страхувальн иком: в електронній формі з ви користанням ЕЦП через центр обробки електронних звітів з гідно з Порядком подання зві тів до Пенсійного фонду Укра їни в електронній формі, затв ердженим постановою правлін ня Пенсійного фонду України від 19.04.2007 N 7-7, зареєстрованим в Мі ністерстві юстиції України 2 7.04.2007 за N 436/13703 (звіт на паперових но сіях не подається); на паперов их носіях, завірених підписо м керівника/страхувальника т а скріплених печаткою (за ная вності), разом з електронною ф ормою на електронних носіях інформації; на паперових нос іях, якщо у страхувальника кі лькість застрахованих осіб н е більше десяти.

На підставі розрахунку сум страхових внесків на загаль нообов' язкове державне пен сійне страхування за вересен ь 2010 року сума нарахованих стр ахових внесків, що підлягают ь сплаті склала 4866,23 грн., з яких: 4589,74 грн. - збір із суми фактични х витрат на оплату праці прац івників та 276,49 грн. - збір із суми загального оподатковуваног о доходу, нарахованого праці внику відповідно до умов тру дового договору.

У встановлений законом ст рок, сума страхових внесків у розмірі 4866,23 грн. на загальнооб ов'язкове державне пенсійне страхування відповідачем сп лачена не була.

Згідно п.8.1 ч.8 Інструкції 21-1, ст рахові внески в розмірі 4866,23 грн. були визнані позиваче м недоїмкою, та на адресу відп овідача була направлена вимо га про сплату боргу № Ю-1057 від 03.1 1.2010 р., яка була отримана відпов ідачем 08.11.2010 року.

Проте, суму страхових внеск ів в розмірі 4866,23грн. в строки, вс тановлені законодавством ві дповідач не сплатив

Крім того, за несвоєчасну сп лату страхових внесків позив ачем неодноразово приймалис ь рішення про застосування д о відповідача фінансових сан кцій та нарахування пені, а са ме.

Рішенням Управління пенс ійного фонду України у Гагар інському районі м. Севастопо ля № 269 від 01.11.2010 відповідачу була нарахована пеня за несвоєча сну сплату страхових внесків в розмірі 125,35 грн.

Рішенням Управління пенсі йного фонду України у Гагарі нському районі м. Севастопол я № 270 від 01.11.2010 за несвоєчасну сп лату страхових внесків до ві дповідача були застосовані ф інансові санкції в розмірі 11,95 грн. та нарахована пеня в розмірі 51,21 грн.

Відповідач отримав вказан і рішення 10.11.2010 року, але суми фі нансових санкцій та пені за в казаними рішеннями в строки, встановлені законодавством не сплатив.

Таким чином, на час розгляду справи сума боргу відповіда ча складає 5054,74 грн., з яких : 4589,74 грн. - збір з суми фактичних витрат на оплату праці праці вників, 276,49 грн. - збір із суми за гального оподатковуваного д оходу, нарахованого працівни ку відповідно до умов трудов ого договору, 11,59 грн. - фінансов і санкції, 176,56 грн. - пеня.

Сума заборгованості підтв ерджується розрахунком суми заборгованості та відповіда чем не оспорюється.

Доказів сплати заборгован ості у сумі 5054,74 грн. відповідач ем до суду не надано.

Згідно статті 106 Закону Укра їни № 1058-IV від 09.07.2003 року, суми стра хових внесків, своєчасно не с плачені страхувальниками вв ажаються простроченою забор гованістю (недоїмкою) по спла ті страхових внесків.

Органи Пенсійного фонду зв ертаються у встановленому за коном порядку і пред' являют ь вимогу про сплату недоїмки до відповідного відділу дер жавної виконавчої служби, а т акож мають право звернутися до суду з позовом про стягнен ня недоїмки.

Суми пені та фінансових сан кцій, застосованих за поруше ння порядку та строків обчис лення, нарахування та сплати страхових внесків стягуютьс я в тому ж порядку, що й недоїм ка із сплати страхових внеск ів.

При таких обставинах, забор гованість у сумі 5054,74 грн. підлягає стягненню з відпові дача у судовому порядку, а поз овні вимоги - задоволенню.

Керуючись ст. ст. 11, 158-163, 167 КАС Ук раїни, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративний позов задовольнити.

2. Стягнути з Установи "24 Упра вління начальника робіт Міні стерства оборони України" (99040, м. Севастополь, вул. Індустріа льна, 14А, ЄДРПОУ 22998756, розрахунко ві рахунки: № 26007035739100 в АКІБ "Укрси ббанк" м. Харків, МФО 351005) на кори сть управління Пенсійного фо нду України у Гагарінському районі м. Севастополя (99059, м. Сев астополь, проспект Героїв Ст алінграду, 56, код ЄДРПОУ 22275002) заб оргованість у сумі 5054,74 грн. (п' ять тисяч п' ятдесят чо тири гривні 74 коп.), з яких:

- 4589,74 грн. (чотири тисячі п' ят сот вісімдесят дев'ять гриве нь 74 коп.) - збір із суми фактичн их витрат на оплату праці пра цівників, 11,95 грн. (одинадцять г ривень 95 коп.) - фінансова санкц ія, 176,56 грн. (сто сімдесят шість г ривень 56 коп.) - пеня на р/р № 25608705100212 в МВ № 4548 ВАТ "Ощадбанк", МФО 384027, код ЄДРПОУ 22275002;

- 276,49 грн. (двісті сімдесят шіс ть гривень 49 коп.) - збір із суми загального оподатковуваног о доходу, нарахованого праці внику відповідно до умов тру дового договору на р/р № 25604705100313 в МВ № 4548 ВАТ "Ощадбанк", МФО 3840 27, код ЄДРПОУ 22275002.

Постанова набирає законно ї сили в порядку, встановлено му ст. 254 КАС України, та може бу ти оскаржена до Севастопольс ького апеляційного адмініст ративного суду у порядок і ст роки, передбачені ст. 186 КАС Укр аїни.

Постанова не набрала зако нної сили.

Суддя С.А. Водя хін

Дата ухвалення рішення03.02.2011
Оприлюднено15.03.2011
Номер документу14151855
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3762/10/2770

Постанова від 03.02.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Севастополя

Водяхін С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні