Постанова
від 18.02.2011 по справі 2а-422/11/2770
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

Копія

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВН ИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

ПОСТАНОВА

Іменем України

18.02.11 Справа №2а-422/11/2770

Суддя Окружного адмініс тративного суду міста Севаст ополя Мінько О.В., розглянувши у порядку скороченого прова дження адміністративну спра ву за позовом Державної пода ткової інспекції у Ленінсько му районі м. Севастополя до Пр иватного підприємства “ОС ОБА_1” про припинення юриди чної особи,

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інс пекція у Ленінському районі м. Севастополя звернулась з а дміністративним позовом до Приватного підприємства “ ОСОБА_1” про припинення юри дичної особи.

Позовні вимоги обґрунтова ні тим, що відповідач зареєст рований в Державної податков ої інспекції у Ленінському р айоні м. Севастополя як плат ник податків та зборів, проте з 07.07.2008 року не надає податкову звітність.

Ухвалою Окружного адмініс тративного суду від 01.02.2011 року в ідкрито скорочене проваджен ня по справі та запропонован о відповідачеві подати у стр ок до 15.02.2011 року письмові запере чення проти позову з посилан ням на докази, якими вони обґр унтовуються, також зобов' яз ано позивача та відповідача надати необхідній перелік до кументів.

Відповідачем ухвалу від 01 .02.2011 року про відкриття скороч еного провадження по адміні стративній справі виконано н е було. Письмові заперечення суду не надав. Повідомлений н алежним чином (а.с. 12).

Відповідно до частини 3 стат ті 183-2 Кодексу адміністративн ого судочинства України, про відкриття скороченого прова дження суд виносить ухвалу, к опія якої невідкладно надсил ається відповідачу разом з к опією позовної заяви та дода них до неї документів. В ухвал і в обов'язковому порядку заз начаються строк подання запе речення проти позову, порядо к його подання, а також наслід ки неподання такого заперече ння. Відповідач у десятиденн ий строк з дня одержання тако ї ухвали та копій документів може подати заперечення про ти позову та необхідні докум енти або заяву про визнання п озову. Якщо справа розглядає ться судом за місцезнаходжен ням відповідача, то заперече ння проти позову чи заява про визнання позову мають бути п одані безпосередньо до канце лярії суду.

Суд, розглянувши матеріал и справи, дійшов висновку, що п озовні вимоги підлягають зад оволенню з таких підстав.

Відповідно пункту 5 частини 2 статті 17 Кодексу адміністра тивного судочинства України , юрисдикція адміністративни х судів поширюється на публі чно-правові спори, зокрема: сп ори за зверненням суб'єкта вл адних повноважень у випадках , встановлених Конституцією та законами України.

Відповідно до статті 4 Закон у України "Про державну подат кову службу в Україні", Держав на податкова адміністрація У країни є центральним органом виконавчої влади, у підпоряд куванні якої знаходяться Дер жавні податкові інспекції.

Згідно пункту 8 статті 19 Госп одарського кодексу України, усі суб'єкти господарювання, відокремлені підрозділи юри дичних осіб, виділені на окре мий баланс, зобов'язані вести первинний (оперативний) облі к результатів своєї роботи, с кладати та подавати відповід но до вимог закону статистич ну інформацію та інші дані, ви значені законом, а також вест и (крім громадян України, іноз емців та осіб без громадянст ва, які провадять господарсь ку діяльність і зареєстрован і відповідно до закону як під приємці) бухгалтерський облі к та подавати фінансову звіт ність згідно із законодавств ом.

Відповідно до статті 4 Закон у України "Про систему оподат кування" № 1251-XII від 25.06.1991 року, які й діяв на час виникнення спір них правовідносин (далі - Зако н № 1251), платниками податків і з борів (обов'язкових платежів ) є юридичні та фізичні особи, на яких відповідно до Закону покладено обов'язок сплачув ати податки і збори (обов'язко ві платежі).

Відповідно до пункту 2 части ни 1 статті 9 Закону № 1251, платник и податків і зборів (обов'язко вих платежів) зобов'язані: под авати до державних податкови х органів та інших державних органів відповідно до закон ів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчис ленням і сплатою податків і з борів (обов'язкових платежів ).

Аналогічні норми містятьс я у Податковому кодексі Укра їни, якій набрав чинність з 01.01. 2011 року.

Так згідно з пунктом 15.1 статт і 15 Податкового кодексу Украї ни, платниками податків визн аються фізичні особи (резиде нти і нерезиденти України), юр идичні особи (резиденти і нер езиденти України) та їх відок ремлені підрозділи, які мают ь, одержують (передають) об'єкт и оподаткування або провадят ь діяльність (операції), що є о б'єктом оподаткування згідно з цим Кодексом або податкови ми законами, і на яких покладе но обов'язок із сплати податк ів та зборів згідно з цим Коде ксом.

Відповідно до підпункту 16.1.3 пункту 16.1 статті 16 Податкового кодексу України, платник под атків зобов'язаний, зокрема, п одавати до контролюючих орга нів у порядку, встановленому податковим та митним законо давством, декларації, звітні сть та інші документи, пов'яза ні з обчисленням і сплатою по датків та зборів.

Судом встановлено, що відпо відач зареєстрований Ленінс ькою районною державною адмі ністрацією у м. Севастополі 0 4.07.2008 р., номер запису 10771020000005258 як юри дична особа, та знаходиться н а обліку в Державної податко вої інспекції у Ленінському районі м. Севастополя як плат ник податків (а.с. 8), код платник а податків 10036391250, за адресою: вул . Керчинська, 56 в м. Севастополі .

Згідно довідки Державної п одаткової інспекції у Ленінс ькому районі м. Севастополя, в ідповідач заборгованості пе ред бюджетом не має (а.с. 10).

Проте понад рік, а саме з 07.07.2008 року, відповідач не надає под аткову звітність, у зв' язку з чим Державної податкової і нспекції у Ленінському район і м. Севастополя було складен о довідку про порушення пода ткового законодавства (а.с. 9).

Відповідно до частини 2 стат ті 38 Закону України "Про держа вну реєстрацію юридичних осі б та фізичних осіб-підприємц ів", підставами для постановл ення судом рішення щодо прип инення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юри дичної особи, зокрема є непод ання протягом року органам д ержавної податкової служби п одаткових декларацій, докуме нтів фінансової звітності ві дповідно до закону.

Згідно з пунктом 17 частини 1 с татті 11 Закону України "Про де ржавну податкову службу в Ук раїні", органи державної пода ткової служби у випадках, в ме жах компетенції та у порядку , встановлених законами Укра їни, мають право: звертатися у передбачених законом випадк ах до судових органів із заяв ою (позовною заявою) про скасу вання державної реєстрації с уб'єкта підприємницької діял ьності.

Згідно з пункту 67.2 статті 67 По даткового кодексу України, о ргани державної податкової с лужби в установленому законо м порядку мають право зверта тися до суду про винесення су дового рішення щодо: припине ння юридичних осіб або підпр иємницької діяльності фізич них осіб - підприємців.

Враховуючи наведене, встан овлені факти ненадання відпо відачем до державної податко вої інспекції податкових дек ларацій та документів фінанс ової звітності більше року, щ о є порушенням встановлених законодавчими актами правил здійснення господарської ді яльності, податкового законо давства та є підставою для пр ипинення такого суб' єкта го сподарювання - юридичної осо би, а також приймаючи до уваги право органів державної под аткової служби звертатися до суду з позовом про припиненн я юридичної особи, суд дійшов до висновку, що позовні вимог и обґрунтовані і підлягають задоволенню.

Керуючись статтями 158-163, 183-2, 167 К одексу адміністративного су дочинства України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позо в Державної податкової інспе кції у Ленінському районі м. С евастополя задовольнити.

Припинити юридичну особу - Приватне підприємство “ ОСОБА_1”, (99011, м. Севастополь , вул. Керчинська, 56, ЄДРПОУ 36025763).

Заходи щодо здійснення лік відаційної процедури юридич ної особи покласти на відпов ідача Приватне підприєм ство “ ОСОБА_1”.

Копію постанови, після набр ання законної сили, направит и до Державного реєстратора у Ленінському районі м. Севас тополя.

Постанова набирає законно ї сили в порядку, встановлено му статтями 254 Кодексу адмініс тративного судочинства Укра їни, та може бути оскаржена до Севастопольського апеляцій ного адміністративного суду у порядок і строки, передбаче ні статтями 186 Кодексу адмініс тративного судочинства Укра їни.

Суддя п ідпис О.В. Мінько

З оригіналом згідно

Суддя О.В . Мінько

СудОкружний адміністративний суд міста Севастополя
Дата ухвалення рішення18.02.2011
Оприлюднено15.03.2011
Номер документу14152005
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-422/11/2770

Постанова від 18.02.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Севастополя

Мінько О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні