Постанова
від 03.03.2011 по справі 5020-261/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД М. СЕВАСТОПОЛЯ

5020-261/2011

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

ПОСТАНОВА

03 березня 2011 року справа № 5020-261/2011

За заявою     Управління Пенсійного фонду України в Ленінському районі

                    м. Севастополя,

               ідентифікаційний код 22274991

                              (вул. Карантинна, 16, кв. 56, м. Севастополь, 99008)

до                 Товариства з обмеженою відповідальністю „Укрспецтермінал”,

                 ідентифікаційний код 33365348

                 (вул. Ген. Острякова, 25, м. Севастополь, 99029)

про визнання відсутнього боржника банкрутом.

 Суддя Головко В.О.,

Представники учасників судового процесу:

ініціюючий кредитор (УПФУ у Ленінському районі м. Севастополя) –Микитюк М.Б., головний спеціаліст юридичного сектору, довіреність № 8942/09-07 від 17.11.2010;   

боржник (Товариство з обмеженою відповідальністю „Укрспецтермінал”) –явку уповноважених представників у судове засідання не забезпечив;   

Державний орган з питань банкрутства (Управління з питань банкрутства в АР Крим та              м. Севастополя) –явку уповноважених представників у судове засідання не забезпечив.

Обставини справи:

22.02.2011 Управління Пенсійного фонду України в Ленінському районі м. Севастополя звернулось до господарського суду з заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю „Дивианс” про визнання відсутнього боржника банкрутом.

Ухвалою від 24.02.2011 заява прийнята до розгляду та порушено провадження у справі № 5020-261/2011; розгляд справи призначений на 03.03.2011.

У судове засідання 03.03.2010 представник боржника не з'явився, відзив на заяву про визнання його банкрутом не надав, про причини неявки суд не повідомив, хоча про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений своєчасно та належним чином.

Представник Державного органу з питань банкрутства в судове засідання також не з'явився, про причини неявки суд не повідомив.

Представник ініціюючого кредитора наполягала на задоволенні вимог заяви в повному обсязі.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника ініціюючого кредитора, суд –

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю „Укрспецтермінал” зареєстроване Ленінською районною державною адміністрацією у м. Севастополі в якості юридичної особи 22.03.2005, про що свідчить свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи серії АОО № 281645 /арк. с. 7/.

Також, Товариство з обмеженою відповідальністю „Укрспецтермінал” є платником страхових внесків на обов'язкове державне пенсійне страхування та перебуває на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України в Ленінському районі м. Севастополя.

Відповідно до частини першої статті 14, частини першої статті 15 Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” № 1058-IV від 09.07.2003 (далі –Закон № 1058) платниками страхових внесків є підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, об'єднання громадян, профспілки, політичні партії (у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян, профспілок, політичних партій, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами), фізичні особи –суб'єкти підприємницької діяльності та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб –суб'єктів підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок, придбали спеціальний торговий патент), які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, або за договорами цивільно-правового характеру, –для осіб, зазначених у пунктах 1, 10, 15 статті 11 цього Закону.

Згідно з пунктом 6 частини другої статті 17 Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” страхувальники зобов'язані нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Страхувальник здійснив розрахунки страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, що підлягають сплаті за грудень 2007 року /арк. с. 21/, за січень 2008 року /арк. с. 20/, за лютий 2008 року /арк. с. 19/; проте нараховане не сплатив.

Рішенням № 543 від 28.04.2009 до ТОВ „Укрспецтермінал” застосовані штрафні санкції за ненадання відомостей за 2008 рік –у розмірі 170,00 грн. /арк. с. 18/.

Рішенням № 256 від 13.04.2010 до ТОВ „Укрспецтермінал” застосовані штрафні санкції та нарахована пеня за несвоєчасну сплату страхувальником страхових внесків       /арк. с. 16/.

Через систематичне порушення вимог законодавства про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування станом на 22.12.2010 у підприємства склалася заборгованість перед бюджетом Пенсійного фонду України у розмірі 4387,38 грн. /арк. с. 22/.

Згідно зі статтею 106 Закону № 1058 суми страхових внесків, своєчасно не сплачених страхувальниками, вважаються простроченою заборгованістю (недоїмкою) по сплаті страхових внесків. Органи Пенсійного фонду направляють страхувальникам, які мають недоїмку, вимоги про сплату.

У разі, якщо страхувальник, який одержав вимогу територіального органу Пенсійного фонду України про сплату недоїмки і протягом 10 робочих днів після її отримання не сплатив зазначену суму недоїмки разом із застосованою до нього фінансовою санкцією, включеною до вимоги, або не узгодив вимогу з відповідним органом Пенсійного фонду, або не оскаржив вимогу у судовому порядку, а також у разі якщо страхувальник узгодив вимогу, але не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом 10 робочих днів після отримання узгодженої вимоги, відповідний орган Пенсійного фонду звертається у встановленому законом порядку і подає вимогу про сплату недоїмки до відповідного підрозділу державної виконавчої служби. В цілях примусового стягнення вказаної суми боргу УПФУ у Ленінському районі м. Севастополя звернулося до відділу державної виконавчої служби Ленінського районного управління юстиції у м. Севастополі.

ВДВС Ленінського РУЮ у м. Севастополі неодноразово повертав виконавчі документи (вимоги № Ю-105У) стягувачеві через неможливість з'ясування місцезнаходження боржника –юридичної особи, відсутність грошових коштів на рахунках боржника або майна, на яке можливо звернути стягнення /арк. с. 11, 12-13, 14/.

Актом державного виконавця від 09.09.2010 зафіксована відсутність боржника за його юридичною адресою: пр. Ген. Острякова, 25, м. Севастополь /арк. с. 15/.

Таким чином, незнаходження підприємства за його юридичною адресою, ненадання ним звітності до УПФУ у Ленінському районі м. Севастополя свідчить про неможливість погашення ТОВ „Укрспецтермінал” заборгованості по страхових внесках, фінансовій санкції і пені перед бюджетом Пенсійного фонду України –у сумі 4387,38 грн.

Згідно зі статтею 7 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” заява про порушення справи про банкрутство подається боржником або кредитором у письмовій формі, підписується керівником боржника чи кредитора (іншою особою, повноваження якої визначені законодавством або установчими документами), громадянином –суб'єктом підприємницької діяльності (його представником) і повинна містити виклад обставин, які підтверджують неплатоспроможність боржника, з зазначенням суми боргових вимог кредиторів, а також строку їх виконання, розміру неустойки (штрафів, пені), реквізитів розрахункового документа про списання коштів з банківського або кореспондентського рахунку боржника та дату його прийняття банківською установою боржника до виконання. Заява кредитора повинна містити крім відомостей, передбачених частиною першою цієї статті, такі відомості: розмір вимог кредитора до боржника з зазначенням розміру неустойки (штрафу, пені), яка підлягає сплаті; виклад обставин, що підтверджують наявність зобов'язання боржника перед кредитором, з якого виникла вимога, а також строк його виконання.

Відповідно до пункту 10 статті 7 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” до заяви кредитора –органу державної податкової служби чи інших державних органів, які здійснюють контроль за правильністю та своєчасністю справляння страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, податків і зборів (обов'язкових платежів), додаються докази вжиття заходів до отримання заборгованості по обов'язкових платежах у встановленому законодавством порядку.

Згідно зі статтею 52 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” у разі, якщо громадянин-підприємець –боржник або керівні органи боржника –юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника, заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань.

Відповідно до п. 4.7 Рекомендації Президії Вищого господарського суду України від 04.06.2004 № 04-5/1193 „Про деякі питання практики застосування Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” у вирішенні питання про порушення провадження у справі про банкрутство відсутнього боржника згідно зі статтею 52 Закону судам слід враховувати, що наявність хоча б однієї з ознак відсутнього боржника, передбачених частиною першою статті 52 Закону, є достатньою для порушення провадження у справі.

Матеріалами справи підтверджено, що боржник юридичну адресу не змінював                /арк. с. 8-10/; остання звітність прийнята УПФУ у Ленінському районі м. Севастополя  19.03.2008.

На підставі викладеного суд дійшов висновку про правомірність вимог ініціюючого кредитора про визнання Товариства з обмеженою відповідальністю „Укрспецтермінал” банкрутом у порядку, передбаченому статтею 52 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”.

Суд визнав за можливе задовольнити клопотання ініціюючого кредитора про призначення ліквідатором боржника УПФУ в Ленінському районі м. Севастополя.

Беручи до уваги викладене та керуючись статтями 22, 52 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, статтею 86 Господарського процесуального кодексу України, суд –

ПОСТАНОВИВ:

1.          Товариство з обмеженою відповідальністю „Укрспецтермінал” (ідентифікаційний код 33365348) визнати банкрутом.

2.          Відкрити ліквідаційну процедуру у справі на три місяці.

3.          Призначити ліквідатором боржника Управління Пенсійного фонду України у Ленінському районі м. Севастополя.

4.          Зобов'язати ліквідатора здійснити заходи, передбачені статтями 32, 52 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”; після завершення ліквідаційної процедури в строк до 06.06.2011 надати суду на затвердження звіт та ліквідаційний баланс.

5.          Постанову направити кредитору-ліквідатору, боржнику, Кримському управлінню з питань банкрутства, державному реєстратору Ленінської районної державної адміністрації м. Севастополя, ВДВС Ленінського РУЮ в м. Севастополі,                 ДПІ в Ленінському районі м. Севастополя.

 Суддя                                                                підпис                                               В.О. Головко

СудГосподарський суд м. Севастополя
Дата ухвалення рішення03.03.2011
Оприлюднено17.03.2011
Номер документу14158718
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5020-261/2011

Ухвала від 10.10.2011

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Головко Валерія Олегівна

Ухвала від 03.10.2011

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Головко Валерія Олегівна

Ухвала від 15.06.2011

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Головко Валерія Олегівна

Ухвала від 06.06.2011

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Головко Валерія Олегівна

Постанова від 03.03.2011

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Головко Валерія Олегівна

Ухвала від 24.02.2011

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Головко Валерія Олегівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні