Постанова
від 02.03.2011 по справі 2а-29\11\1609
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

                                                   

                                                                                                                        Справа № 2а-29\11\1609

П О С Т А Н О В А

                                                                 ІМЕНЕМ    УКРАЇНИ

            2 березня     2011  року   Київський  районний суд м. Полтави в складі:

головуючого судді Васильєвої Л.М.

при секретарі Стадник І.М.

за участі позивача ОСОБА_1

представника позивача -  адвоката ОСОБА_2

розглянувши у  відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Полтава адміністративну справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фонду України Київського району в м. Полтаві про визнання неправомірним рішення та зобов*язання вчинити певні дії ,-   

                                                                   В С Т А Н О В И В:

19.11.2010 року позивач звернувся до суду з вищевказаним позовом. Посилався на те, що за рішенням колегіального органу з призначення пенсій Управління Пенсійного фонду України Київського району в м. Полтаві від 14.10.2010 року йому відмовлено в призначенні пенсії по списку № 2 у зв*язку з відсутністю підтвердження необхідного пільгового стажу. Вважає таку відмову протиправною з тих підстав, що  при вирішенні питання про відмову  в призначенні йому такої пенсії  відповідач користувався не тим законодавством, яким регулюється його право на отримання такої пенсії. Просив визнати дії Управління Пенсійного фонду України Київського району в м. Полтаві в відмові призначення йому    пільгової пенсії за віком протиправною, скасувати рішення колегіального органу з призначення пенсій Управлінням Пенсійного України Київського району в м. Полтаві № 106 від 14 жовтня 2010 року щодо відмови   в призначенні  йому   пільгової пенсії за віком, зобов*язати  Управління Пенсійного фонду України Київського району в м. Полтаві призначити  йому    пільгову пенсію за віком   на підставі списку № 2, затвердженого Постановою КМУ № 1173  від 22.05.1956 року з врахуванням його стажу роботи на посаді асфальтобетонника в період з 24.11.1976 року по 10.08.1986 року та на посаді майстра за період роботи з 10.08.1986 року  по 26 січня 1991 року з дня звернення за призначенням такої пенсії.

У судовому засіданні позивач та його представник підтримали позовну заяву, просили її задовольнити з підстав, що зазначені в ній.

Представник відповідача у судове засідання не з*явився будучи належним чином повідомленим про час і місце розгляду справи. У попередніх судовому засіданні  представник відповідача позовні вимоги не визнавав, просив відмовити в задоволенні позовних вимог з підстав, що зазначені в запереченнях на позову заяву.

Заслухавши позивача, його представника, дослідивши матеріали справи суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог.

Судом встановлено, що рішенням колегіального органу з призначення пенсій Управління Пенсійного фонду України Київського району в м. Полтаві від 14.10.2010 року  відмовлено  позивачеві в призначенні пенсії по списку № 2 в зв*язку з відсутністю підтвердження необхідного пільгового стажу.

За змістом  п. «б»ст. 13 ЗУ «Про пенсійне забезпечення»пенсії за віком на пільгових умовах призначаються працівникам , зайнятим повний робочий день на роботах із шкідливими умовами праці –за Списком № 2 виробництв, робіт, посад і показників, затверджених КМУ та за результатами атестації робочих місць: чоловіки –після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 12 років 6 місяців  на зазначених роботах.

Відповідно до п. 2 Прикінцевих положень ЗУ «Про загальнообов*язкове державне пенсійне страхування»пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на роботах з шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених КМУ, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремими законодавчими актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону  в разі досягнення пенсійного віку за наявності трудового стажу, передбаченого ЗУ «Про пенсійне забезпечення».

Статтею 100 цього закону визначено порядок призначення пільгових пенсій особам, які мають на день введення в дію закону повний стаж на роботах зі шкідливими та важкими умовами праці, передбачених раніше діючим законодавством, що давав право на пенсію на пільгових умовах, пенсії призначаються відповідно до вимог за віком, стажем, встановлених раніше діючим законодавством.

За період пільгової роботи  позивача до 01.01.1992 року чинні списки, затверджені постановою Ради міністрів СРСР від 22.08.1956 № 1176 «Про затвердження списків виробництв, цехів, професій і посад, робота на яких дає право на державну пенсію на пільгових умовах і в пільгових розмірах».

          Судом встановлено, що  позивач з 24 листопада 1976 року по 10 серпня 1986 року працював асфальтобетонником в Полтавській міжобласній пересувній механізованій шляховій колоні 19 Полтавського тресту «Облміжколгоспбуд», що відповідно до Списку 3 2, розділ ХХІХ п.а будівництво, згідно постанови Ради  Міністрів СРСР № 1173 від 22.08.1956 року підлягає пенсійному забезпеченню, а з 10 серпня 1986 року по 26 січня 1991 року позивач працював майстром  в Полтавській міжгосподарській пересувній  механізованій  шляховій колоні № 19 об»єднання «Агродорбуд», що відповідно до Списку № 2 розділ ХХІХ п.а Будівництво, згідно постанови Кабінету Міністрів СРСР № 1173 від 22.08.1956 також підлягає пенсійному забезпеченню. Зазначені обставинами  підтверджуються відповідними записами в трудовій книжці.

          Відповідно до вимог постанови КМУ № 637 від 12.08.1993 року  визначено, що основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка, за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній,  трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи.

          Це означає, що окрім трудового стажу до досягнення чоловіками 55 років, вони мають право на пенсію за віком на пільгових умовах у разі віднесення виконуваної роботи до відповідного списку.

Даними  трудової книжки позивача підтверджений стаж, що дає йому право на призначенні  пенсії за віком на пільгових умовах становить  14 років 02 місяці 01 день, що перевищує мінімальний стаж ( 12 років 6 місяців), який встановлений п «б»ст. 13 ЗУ «Про пенсійне забезпечення» для призначення пенсії за віком на пільгових умовах та який відносився до списку № 2 затвердженого Постановою ради міністрів СРСР № 1173 від 22.08.1956 року «Про затвердження списків виробництв, цехів, професій і посад, робота на яких дає право на державну пенсію на пільгових умовах і в пільгових розмірах».

          Як вбачається із  рішення про відмову позивачеві  в призначенні вищевказаної пенсії, відповідач  не прийняв до уваги довідку, що підтверджує його пільговий характер роботи, бо вона не відповідає вимогам п. 20 «Порядку підтвердження стажу для призначення пенсій на відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній» затвердженого постановою КМУ № 637 від 12.08.1993 року та п. 3 Порядку застосування Списків №1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників під час обчислення стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах позивача з 24.11.1976 року по 21.08.1992 року, чинні списки затверджені постановою КМУ № 10 від 26.01.1991 року.

          Така відмова є  незаконною   наступних підстав:

          Позивач  має трудову книжку, яка підтверджує наявність у нього трудового стажу , що дає йому право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

          Довідка  ПП «ПМДК-19»про підтвердження пільгового стажу позивача   відповідає  записам, що  зазначені в трудовій книжці позивача, а та обставина, що  вказане підприємство зареєстроване лише 27.03.1991 року і не було правонаступником жодного із раніше діючих підприємств на яких працював позивач та здобув стаж, що дає йому право на отримання пільгової пенсії спростовується довідкою  Головного управління статистики у Полтавській області  № 09\2-13-114з від 28.01.2001 року.

Зі  змісту   цієї довідки вбачається, що до 1994 року надання ідентифікаційних коді підприємствам та організаціям здійснювалось органами статистики  за системою

«Загальносоюзного класифікатора підприємств та організацій»( ЗКПО).  При створенні Державного реєстру звітних ( статистичних) одиниць України ( ДРЗОУ)  всі суб*єкти, що значилися в  ЗКПО станом на 01.01.19994 року були перенесені до ДРЗОУ та пізніше, в 1996 року, до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України ( ЄДРПОУ).

Суб*єкт з назвою «Полтавськая межхозяйственная передвижная механизированная дорожная колонна 19 Полтавского треста «Облмежколхозстрой»( ідентифікаційний  код 013581256) значився в ЗКПО станом на 1983-1988 роки.

          В ЗКПО станом на 1990 рік значився суб*єкт з назвою «Полтавська межхозяйственная передвижная механизированная дорожная колона № 19 об»единения «Агродорстрой»

( ідентифікаційний код 03581256) і з цією ж назвою був включений до ДРЗОУ.

В 1995 році до ЄДРПОУ був включений суб*єкт з назвою «Колективне підприємство Полтавська пересувна механізована шляхова колона № 19»( ідентифікаційний код 03581256).

Згідно з пунктом  6 Положення про Єдиний  державний реєстр підприємств та організацій України ( ЄДРПОУ), затвердженого постановою КМУ від 22 січня 1996 року № 118,   в редакції постанови КМУ від 22.06.2005 року № 499,  ідентифікаційний код зберігається за суб*єктом, якому він присвоєний, протягом усього  періоду його існування і є єдиним. У разі перетворення юридичної особи за правонаступником зберігається її ідентифікаційний код.

Згідно з пунктом 12 Положення підставою для внесення до Реєстру або виключення з нього даних щодо суб*єктів, а також внесення змін до Реєстру є надходження від державного реєстратора до органу державної статистики інформації про вчинення реєстраційних дій.

Відповідно до реєстраційної картки від 05.12.200року наданої органу державної  статистки Полтавською районною державною адміністрацією, Колективне підприємство «Полтавська пересувна механізована шляхова колона № 19» ідентифікаційний код  03581256 було реорганізованого шляхом перетворення в ТОВ «Пересувна механізована шляхова колона № 19»ідентифікаційний код  03581256. Згідно копії реєстраційної картки   форма №  8 від 12.05.2009 року

( надої органу державного статистики державним реєстратором Полтавської районної державної адміністрації ТОВ «Пересувна механізована шляхова колона № 19» ідентифікаційний  код 03581256 було реорганізовано шляхом приєднання до Приватного підприємства ПМДК-19, ідентифікаційний код  правонаступника 36084698.

Отже ПП ПМДК-19 є правонаступником підприємств, в яких працював позивач   на роботах, які дають йому право на отримання пенсії за віком  на пільгових умовах.  

Архів цього підприємства  перебуває на ПП  ПМДК-19, що підтверджується довідкою ПП ПМДК -19 та  листом Державного архіву від 18.02.2011 року, з якого вбачається, що документи  вищевказаних підприємств до архіву не передавались.

Обираючи спосіб захисту порушеного права позивача,  суд вважає за необхідне визнати дії Управління Пенсійного фонду України Київського району в м. Полтаві в відмові призначення  ОСОБА_1  пенсії за віком  на пільгових умовах протиправною, скасувати рішення колегіального органу з призначення пенсій Управлінням Пенсійного України Київського району в м. Полтаві № 106 від 14 жовтня 2010 року щодо відмови   в призначенні  ОСОБА_1  пільгової пенсії за віком., зобов*язати  Управління Пенсійного фонду України Київського району в м. Полтаві призначити ОСОБА_1  пільгову пенсію за віком   на підставі списку № 2, затвердженого Постановою КМУ № 1173  від 22.05.1956 року з врахуванням його стажу роботи на посаді асфальтобетонника в Полтавській міжобласній пересувній механізованій шляховій колоні 19 Полтавського тресту «Облміжколгоспбуд», в період з 24.11.1976 року по 10.08.1986 року та на посаді майстра в Полтавській міжгосподарській пересувній  механізованій  шляховій колоні № 19 об»єднання «Агродорбуд»за період роботи з 10.08.1986 року  по 26 січня 1991 року з дня звернення за призначенням такої пенсії .

Керуючись ст. 159-163 КАС України,-

                                       П О С Т А Н О В И В:

Позов   ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати дії Управління Пенсійного фонду України Київського району в м. Полтаві в відмові призначення  ОСОБА_1  пільгової пенсії за віком протиправною

Скасувати рішення колегіального органу з призначення пенсій Управлінням Пенсійного України Київського району в м. Полтаві № 106 від 14 жовтня 2010 року щодо відмови   в призначенні  ОСОБА_1  пільгової пенсії за віком.

Зобов*язати  Управління Пенсійного фонду України Київського району в м. Полтаві призначити ОСОБА_1  пільгову пенсію за віком   на підставі списку № 2, затвердженого Постановою КМУ № 1173  від 22.05.1956 року з врахуванням його стажу роботи на посаді асфальтобетонника в період з 24.11.1976 року по 10.08.1986 року та на посаді майстра за період роботи з 10.08.1986 року  по 26 січня 1991 року з дня звернення за призначенням такої пенсії .          Постанова може бути оскаржена до Харківського адміністративного апеляційного суду через Київський районний суд м. Полтави шляхом подачі   апеляційної  скарги  в 10-денний термін  з дня її отримання, а особам, які не брали участь у судовому засіданні   з дня отримання копії постанови.

           Головуючий                                                                                 Л.М. Васильєва

 

Дата ухвалення рішення02.03.2011
Оприлюднено31.03.2011
Номер документу14193775
СудочинствоАдміністративне
🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні