Постанова
від 19.02.2008 по справі 16/299-07-8169
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

16/299-07-8169

           

 ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В АІМЕНЕМ  УКРАЇНИ

"19" лютого 2008 р. Справа № 16/299-07-8169

Одеський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Гладишевої Т.Я.

суддів Лавренюк О.Т., Савицького Я.Ф.,

при секретарі судового засідання Іоффе С.Б.

за участю представників сторін в судовому засіданні від 19.02.2008р.:

від позивача: Кічук Ю.Ф., за довіреністю;

від відповідачів: Найда Д.І., за довіреністю;

                          Калиновська О.С., за довіреністю;

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Комунального підприємства „Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості”

на рішення господарського суду Одеської області

від 23 листопада 2007р.

у справі №16/299-07-8169

за позовом Акціонерного товариства закритого типу„Одесахімоптторг”

до відповідачів: Комунального підприємства „Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості”

                              Регіонального відділення Фонду державного майна України по Одеській області

про визнання права власності та зобов'язання здійснити реєстрацію права власності

                                         В С Т А Н О В И В :

22.10.2007р. до господарського суду Одеської області надійшла позовна заява від АТЗТ „Одесахімоптторг” до КП „Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості” про зобов'язання провести державну реєстрацію права власності на нежитлове приміщення –горище, загальною площею 687,7 кв.м. в домоволодінні під №2-Б по вул. Велика Арнаутська у м. Одесі за АТЗТ „Одесахімоптторг”, з посиланням на те, що рішенням господарського суду Одеської області від 10.01.2006р. по справі №30/381-05-8519, яке набрало законної сили, за АТЗТ „Одесахімоптторг” визнано право власності на домоволодіння №2-б по вул. В. Арнаутська у м. Одесі (3 та 4 поверхи), з метою виконання цього рішення позивач звернувся до КП „Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості”, яке здійснило інвентаризацію та склало технічний паспорт, в якому засвідчило наявність горищного приміщення в домоволодінні за адресою: м. Одеса, вул. В. Арнаутська, 2-Б, загальною площею 687,7 кв.м.. Відповідач зареєстрував право власності за АТЗТ „Одесахімоптторг” на приміщення 3 та 4 поверхів, а приміщення горища було залишено поза увагою, чим порушив права та інтереси позивача, оскільки відповідно до ст. ст. 186 та 187 Цивільного кодексу України горище є складовою частиною домоволодіння та не може бути відокремлене від нього.

          Ухвалою господарського суду Одеської області від 23.10.2007р. по справі №16/299-07-8169 позовну заяву АТЗТ „Одесахімоптторг” прийнято до розгляду.

          05.11.2007р. до господарського суду Одеської області від КП „Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості” надійшло клопотання про припинення провадження по справі №16/299-07-8169 на підставі п. 1ч. 1 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України, оскільки спір про зобов'язання зареєструвати право власності не підлягає вирішенню в господарських судах України з посиланням на ст. 3 Кодексу адміністративного судочинства України.

14.11.2007р. до господарського суду Одеської області АТЗТ „Одесахімоптторг” надані уточнення до позовних вимог, відповідно до яких позивач просив суд визнати за АТЗТ „Одесахімоптторг” право власності на нежитлове приміщення –горище, загальною площею 687,7 кв.м, в домоволодінні під №2-Б по вул. Великій Арнаутській в м. Одесі, а також зобов'язати комунальне підприємство „Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості” провести державну реєстрацію права власності позивача на нежитлове приміщення –горище, загальною площею 687,7 кв.м, в домоволодінні під №2-Б по вул. Великій Арнаутській в м. Одесі.

          Відповідач в судових засіданнях господарського суду першої інстанції в частині вимог про визнання за позивачем права власності на нежитлове приміщення горища, загальною площею 687,7 кв.м, розташованого в домоволодінні під №2-Б по вул. Великій Арнаутській в м. Одесі, наполягав на необхідності залучення до участі у справі інших відповідачів –виконавчого комітету Одеської міської ради та Фонду державного майна України. Стосовно вимог про зобов'язання здійснити реєстрацію права власності на об'єкт нерухомого майна КП „Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості” просило припинити провадження по справі на підставі п. 1 ч.1 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України.

          Рішенням господарського суду Одеської області від 23.11.2007 року по справі №16/299-07-8169 (суддя Желєзна С.П.) задоволено позов АТЗТ „Одесахімоптторг” до КП „Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості” про визнання права власності та зобов'язання здійснити реєстрацію права власності: визнано право власності АТЗТ „Одесахімоптторг” на приміщення горища, загальною площею 687,7 кв.м., розташоване в домоволодінні під №2-Б по вул. Великій Арнаутській в м. Одесі, зобов'язано КП „Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості” здійснити реєстрацію права власності позивача на вказані приміщення та стягнуто з відповідача на користь позивача судові витрати –85 грн. державного мита та 118 грн. –витрат на ІТЗ судового процесу, видано довідку позивачу на повернення надмірно сплаченого державного мита у розмірі 17 грн., з посиланням на те, що приймаючи до уваги рішення виконавчого комітету Жовтневої районної ради народних депутатів № 1033 від 21.12.1990р., яким зареєстровано АТ „Одесахімоптторг”, статут АТЗТ „Одесахімоптторг”, затверджений у новій редакції загальними зборами акціонерів 22.03.2005р., зареєстрований 12.04.2006р., а також з урахуванням фактів, встановлених господарським судом Одеської області під час розгляду справ №30/381-05-8519, № 30/89-06-3278, господарський суд першої інстанції дійшов висновку, що позивачем у встановленому законом порядку було набуто право власності на домоволодіння, розташоване за адресою м. Одеса, вул. Велика Арнаутська (колишня вул. Чкалова), 2-Б, у тому числі і на нежитлові приміщення підвалу, третього та четвертого поверхів. Суд вказав, що відповідно до ст. 186 Цивільного кодексу України річ, призначена для обслуговування іншої (головної) речі і пов'язана з нею спільним призначенням, є її приналежністю. Приналежність слідує за головною річчю, якщо інше не встановлено договором або законом.

          Нежитлове приміщення горища, загальною площею 687,7 кв.м, використовується позивачем як підсобне приміщення, є конструктивним елементом домоволодіння під №2-Б по вул. Великій Арнаутській в м. Одесі, пов'язане з ним спільними комунікаціями та має з останнім спільне цільове призначення, а отже горище, площею 687,7 кв.м, є приналежністю домоволодіння під №2-Б по вул. Великій Арнаутській в м. Одесі.

При цьому, господарським судом першої інстанції не прийняті до уваги доводи КП „Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості” про те, що воно є неналежним відповідачем в частині вимог про визнання права власності, з посиланням на ст. 1 та п. 5 розділу V „Прикінцеві положення” Закону України „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень”.

За висновком суду, ухилення відповідача від здійснення реєстрації за позивачем права власності на спірний об'єкт нерухомості як конструктивну частину домоволодіння №2-Б по вул. Великій Арнаутській у м. Одесі порушує його права як законного власника та протирічить загальним засадам такого інституту цивільного права, як інститут власності, а також нормам Закону України „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень”.

Не погоджуючись з рішенням місцевого господарського суду, до Одеського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою №679 від 30.11.2007р. звернувся відповідач –КП „Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості”, в якій просить: скасувати рішення господарського суду та припинити провадження по справі, мотивуючи це тим, що: 1) господарським судом першої інстанції не досліджено, чи існували спірні відносини між позивачем та відповідачем, чи мало місце порушення прав АТЗТ „Одесахімоптторг” з боку відповідача, оскільки лист від 18.06.2007р. під №73/1-3а про реєстрацію права власності на приміщення у домоволодінні під №2-Б по вул. В. Арнаутська в м. Одесі, у тому числі на горище, не надавався до позовної заяви, уточнень до позовної заяви та не оцінювався судом в якості доказу в судовому процесі. Крім того, при розгляді справи не досліджувалося , чи можливе було виконати вимоги позивача у позасудовому порядку; 2)порушення та неправильне застосування судом при розгляді справи норм матеріального права полягає у посиланні суду на ст. 186 Цивільного кодексу України, оскільки приміщення першого та другого поверхів належать ОКБ „Інвестбанк”, який має ті самі права на конструктивний елемент домоволодіння, як і позивач; 3) суд необґрунтовано дійшов висновку про виникнення права власності на нерухоме майно з моменту реєстрації права, оскільки Цивільний кодекс України пов'язує момент виникнення права власності з моментом його реєстрації тільки стосовно новоствореного нерухомого майна, на відміну від набуття права власності за договором, коли право власності виникає з моменту реєстрації правочину; 4) порушення процесуальних норм права полягає у відмові у задоволенні клопотань відповідача про залучення до участі у справі в якості інших відповідачів виконавчого комітету Одеської міської ради та Регіонального відділення Фонду державного майна України та по припиненню провадження у справі на підставі п. 1 ч. 1 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України.

          Ухвалою Одеського апеляційного господарського суду від 05.02.2008р. по справі №16/299-07-8169 залучено до участі у справі в якості іншого відповідача Регіональне відділення Фонду державного майна України по Одеській області.

          19.02.2008р. до Одеського апеляційного господарського суду від Регіонального відділення Фонду державного майна України по Одеській області надійшов відзив по справі, в якому відповідач просить вилучити Регіональне відділення Фонду державного майна України по Одеській області як неналежного відповідача по справі №16/299-07-8169, з посиланням на те, що Регіональне відділення Фонду державного майна України по Одеській області не здійснювало приватизацію АТЗТ „Одесахімоптторг”, не створювало вказане товариство та не має інформації щодо майна вищезазначеного підприємства.

          Розглянувши матеріали справи та доводи апеляційної скарги КП „Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості”, заслухавши представників сторін, перевіривши правильність юридичної оцінки встановлених фактичних обставин справи, застосування господарським судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права при прийнятті рішення, колегія суддів Одеського апеляційного господарського суду вважає, що апеляційну скаргу слід задовольнити частково, рішення господарського суду - змінити,  з огляду на таке.

Як встановлено господарським судом першої інстанції та підтверджено під час апеляційного розгляду справи, актом від 25.03.1981р. на підставі наказу по Одеському головному територіальному управлінню Держпостачу УРСР від 31.12.1980р. №179 від Одесаголовпостач управлінню „Одесахімпостачзбут” передано на баланс будівлю по вул. Чкалова, 2-Б (на теперішній час –вул. Велика Арнаутська, 2-Б), балансовою вартістю 505507 руб.  (арк. спр. 26-27).

На підставі Наказу Держпостачу УРСР №331 від 17.10.1988р. управління  „Одесахімпостачзбут” перейменовано на управління  „Одесахімоптторг” (довідка АТЗТ «Одесахімоптторг»№73/292-к  від 27.09.2007р.).

          Відповідно до довідки фінансового відділу виконавчого комітету Жовтневої районної Ради народних депутатів м. Одеси №189 від 20.12.1990р. управлінням «Одесахімоптторг»платіжним дорученням №5060 від 17.12.1990р. перераховані грошові кошти у сумі 1603000,00 руб. в рахунок викупу майна (основних та оборотних фондів), в тому числі й будівлі по вул. Чкалова, 2-Б.

Рішенням виконавчого комітету Жовтневої районної ради народних депутатів  №1033 від 21.12.1990р. зареєстровано акціонерне товариство „Одесахімоптторг”.

Згідно з п. 1.1. статуту АТЗТ „Одесахімоптторг”, затвердженого у новій редакції загальними зборами акціонерів 22.03.2005р., зареєстрованого 12.04.2006р., АТЗТ „Одесахімоптторг” створено як закрите акціонерне товариство „Одесахімоптторг” згідно з рішенням від 13.11.1990р. установчої конференції засновників –членів трудового колективу, та є правонаступником управління  „Одесахімоптторг”.

          Рішенням господарського суду Одеської області від 10.01.2006р. по справі №30/381-05-8519 за позовом АТЗТ „Одесахімоптторг” до виконавчого комітету Одеської міської ради, Регіонального відділення Фонду державного майна України по Одеській області про визнання права власності та зобов'язання видати свідоцтво задоволено у повному обсязі позовні вимоги АТЗТ „Одесахімоптторг”: визнано право власності на домоволодіння, розташовані у м. Одесі  вул. Отамана  Головатого, 104, та Велика Арнаутська, 2-Б (3 та 4 поверхи) за АТЗТ „Одесахімоптторг”, виконавчий комітет Одеської міської ради  зобов'язано  видати позивачу  свідоцтва про право власності  на домоволодіння, розташовані у м. Одесі  вул. Отамана Головатого, 104, та Велика Арнаутська, 2-Б (3 та 4 поверхи ). Вказане рішення набрало законної сили, оскільки постановою Одеського апеляційного господарського суду від 14.03.2006р. вказане рішення залишено без змін, а в касаційному порядку воно не оскаржувалося.

          Відповідно до ст. 35 Господарського процесуального кодексу України факти, встановлені рішенням господарського суду (іншого органу, який вирішує господарські спори) під час розгляду однієї справи, не доводяться знову при вирішенні інших спорів, в яких беруть участь ті самі сторони.

          Рішенням господарського суду Одеської області від 10.01.2006р.  по справі №30/381-05-8519 були встановлені наступні обставини.

          29.07.1989р. між управлінням „Одесахімоптторг” (орендар) та „Одесаголовпостач” укладений договір про перехід на роботу в умовах оренди.

          14.11.1990р. до цього договору складена додаткова угода, за якою орендарю було надано право викупу орендованого майна (основних та оборотних коштів) та встановлено, що викуп слід провести шляхом внесення на рахунок орендодавця усієї належної суми орендної плати  до кінця орендного періоду у сумі 1338 млн. руб., залишок у сумі 1603 млн. руб. управління має перерахувати до бюджету до 01.01.1991р..

          Згідно з платіжним дорученням №5562 від 17.12.1990р., довідкою фінансового відділу виконавчого комітету Жовтневої районної ради народних депутатів м. Одеси від 20.12.1990р. за №189 управління „Одесахімоптторг” перерахувало 1603000 руб. в рахунок вартості майна (основних та оборотних коштів), у тому числі за  будівлю по вул. Чкалова, 2-Б (в теперішній час вул. Велика Арнаутська), за будівлі та споруди по підприємству №1 по поставкам продукції по вул. Дорога Котовського, 189, за будівлі та споруди по підприємству №2 по поставках рідкої хімічної продукції за адресою: 7-й км Овідіопольської дороги, за будівлі та споруди по оптовому магазину „Хімія” за адресою: вул. Богатого,104 (в нинішній час Отамана Головатого).  

          Також господарським судом Одеської області при вирішенні справи №30/381–05–8519 встановлено, що відповідно до реєстраційного посвідчення, виданого Одеським міським бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості 20.07.1995р. на підставі акту здачі-приймання будівлі від 23.03.1981р., управлінню „Одесахімоптторг” належить домоволодіння №2-Б по вул. Чкалова (вул. Велика Арнаутська)у м. Одесі, котре складається в цілому з літ. А, Б, В, Г, Д.

          В свою чергу, АТЗТ „Одесахімоптторг” є правонаступником управління „Одесахімоптторг”. Відповідно до п. 3.2. Статуту товариства його статутний фонд  складає 400 млрд. крб. Будівлі та споруди, що входять у статутний фонд, складають 320 млрд. крб. або 80% статутного фонду, у тому числі будівля  по вул. Великій Арнаутській, 2-Б, вартістю 58 млрд. крб.

          Як вбачається з витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно №15267140 від 17.07.2007р., на підставі вказаного рішення КП “Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації обертів нерухомості” здійснено державну реєстрацію права власності за позивачем на  нежитлові приміщення третього та четвертого поверхів за адресою м. Одеса, вул. Велика Арнаутська (вул. Чкалова), 2-Б.

Рішенням господарського суду Одеської області від 20.11.2006р. по справі №30/89-06-3278, постановленим за результатами розгляду заяви АТЗТ „Одесахімоптторг” про перегляд за нововиявленими обставинами рішення господарського суду Одеської області від 19.06.2006р. по справі № 30/89-06-3278 за позовом АТЗТ „Одесахімоптторг” до Фонду державного майна України, виконавчого комітету Одеської міської ради про визнання права власності, заяву позивача про перегляд за нововиявленими обставинами рішення господарського суду Одеської області від 19.06.2006р. задоволено, рішення господарського суду Одеської області від 19.06.2006р. по справі №30\89-06-3278 скасовано, у зв'язку з чим позовну заяву АТЗТ „Одесахімоптторг” задоволено та за позивачем визнано право власності на підвальне приміщення, розташоване за адресою: м. Одеса, вул. Велика Арнаутська, 2-Б.  

Таким чином, приймаючи до уваги наведені документи, а також з урахуванням фактів, встановлених господарським судом Одеської області під час розгляду справ №30/381-05-8519, №30/89-06-3278, колегія суддів Одеського апеляційного господарського суду приходить до висновку, що АТЗТ „Одесахімопторг” у встановленому законом порядку набуло право власності на домоволодіння, розташоване за адресою м. Одеса, вул. Велика Арнаутська (вул. Чкалова), 2-Б, у тому числі і на нежитлові приміщення підвалу, третього та четвертого поверхів.

          На підставі зазначених вище судових рішень, АТЗТ „Одесахімоптторг” звернулося до КП „Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості” з заявою про реєстрацію права власності на домоволодіння, розташоване за адресою м. Одеса, вул. Велика Арнаутська (вул. Чкалова), 2-Б, - нежитлові приміщення підвалу, третього та четвертого поверхів.

          08.06.2007р. КП „Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості” виготовило технічний паспорт на нежитлове домоволодіння №2-Б по вул. Великій Арнаутській в м. Одесі, яке належить АТЗТ „Одесахімоптторг”, в якому крім третього та четвертого поверхів домоволодіння відображене й горище будівлі, проте відповідач не зареєстрував право власності на горище домоволодіння.

          Статтею 186 Цивільного кодексу України встановлено, що річ призначена для обслуговування іншої (головної) речі і пов'язана з нею спільним призначенням, є її приналежністю. Приналежність слідує за головною річчю, якщо інше не встановлено  договором або законом.

          Господарським судом першої інстанції правомірно встановлено, що нежитлове приміщення горища, загальною площею 687,7 кв.м, розташоване у домоволодінні №2-Б, по вул. Великій Арнаутській, в м. Одесі, використовується позивачем як підсобне приміщення, є конструктивним елементом домоволодіння, пов'язане з ним спільними комунікаціями та має з останнім спільне цільове призначення, а отже і є приналежністю домоволодіння під №2-Б по вул. Великій Арнаутській в м. Одесі.

          Статтею 328 Цивільного кодексу України передбачено, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.  Крім того, положеннями ст.392 Цивільного кодексу України  встановлено, що власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.  

Проте, слід звернути увагу, що господарським судом першої інстанції не було залучено до участі у справі в якості відповідача особу, яка відчужувала майно у 1990 році, оскільки майно належало на праві власності державі, відповідачем слід було залучити Фонд державного майна України в особі його регіонального відділення.

Ухвалою Одеського апеляційного господарського суду від 05.02.2008р. по справі №16/299-07-8169 залучено до участі у справі в якості іншого відповідача Регіональне відділення Фонду державного майна України по Одеській області.

          У відзиві по справі, який надійшов до Одеського апеляційного господарського суду 19.02.2008р., Регіональне відділення Фонду державного майна України просило вивести його зі складу відповідачів, оскільки воно не здійснювало приватизацію та не створювало АТЗТ „Одесахімоптторг”.

          Втім, матеріали справи свідчать про те, що на момент продажу майна цілісного майнового комплексу (основних та оборотних фонді), вказане майно належало Одесголовпостачу –державній установі, а отже було у державній власності.

          Платіжним дорученням №5060 від 17.12.1990р. управлінням „Одесахімоптторг” сплачено на користь держави 1603000 руб. в рахунок викупу майна, в тому числі й будівлі по вул. Чкалова, 2-Б.

          Як встановлено господарським судом Одеської області під час розгляду справ №30/381-05-8519 та №30/89-06-3278 Фонд державного майна України в листі №10-22-7902 від 16.11.1995р. вказує на правомірність викупу державного майна „Одесахімоптторгу” м. Одеса трудовим колективом, який здійснено згідно з Законом УРСР „Основи законодавства СРСР та союзних республік про оренду” і з дотриманням законодавчих актів, що діяли на той час.

За таких обставин, Регіональне відділення Фонду державного майна України по Одеській області є належним відповідачем у даній справі.

          Приймаючи до уваги ті обставини, що позивачем правомірно набуто право власності на будівлю, розташовану за адресою м. Одеса, вул. Велика Арнаутська (вул. Чкалова), 2-Б, що було встановлено господарським судом Одеської області під час розгляду справ №30/381-05-8519, № 30/89-06-3278, та підтверджується наявними в матеріалах справи документами, господарський суд першої інстанції дійшов цілком правомірного висновку про наявність правових підстав для задоволення позовних вимог АТЗТ „Одесахімоптторг” щодо визнання за ним права власності на нежитлове приміщення горища, загальною площею 687,7 кв.м, що розташоване в домоволодінні під №2-Б по вул. Великій Арнаутській в м. Одесі.

          Не приймаються до уваги твердження КП „Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості” відносно неможливості здійснення державної реєстрації горища за позивачем з огляду на те, що в даному домоволодінні на праві приватної власності ОКБ „Інвестбанк” належать нежитлові приміщення першого поверху по вул. Велика Арнаутська, 2-Б.

          З цього приводу слід звернути увагу на те, що ОКБ „Інвестбанк” на праві приватної власності належать лише нежитлові приміщення першого поверху домоволодіння, які не поєднані з горищем спільними комунікаційними системами будівлі.

          До того ж слід звернути увагу на те, що згідно з наявними матеріалами справи, а саме: договором купівлі-продажу від 27.03.1993р., додатковою угодою від 27.10.1997р. до договору купівлі-продажу від 27.03.1993р. та договором купівлі-продажу нерухомого майна №21564 від 30.09.1997р. ОКБ „Інвестбанк” придбав саме у управління „Одесахімоптторг” нежитлові приміщення першого поверху, які належали АТЗТ „Одесахімоптторг”, котре, як встановлено матеріалами справи, є правонаступником управління „Одесахімоптторг”.

          При цьому, колегія суддів Одеського апеляційного господарського суду вважає, що КП „Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості” не є належним відповідачем у даній справі в частині вимог про визнання права власності, з огляду на наступне.

          Відповідно до ст. 1 Закону України „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень” від 01.07.2004р. №1952-IV державна реєстрація права власності на нерухоме майно - офіційне визнання і підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення речових прав на нерухоме майно та їх обмежень, що супроводжується внесенням даних до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обмежень.

Отже, названі у цьому Законі органи єдиної системи реєстрації відповідних прав можуть бути відповідачами за позовами про зобов'язання внесення даних до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обмежень.

Під час розгляду справи КП „Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості” стосовно вимог про зобов'язання здійснити реєстрацію права власності на об'єкт нерухомого майна наполягало на необхідності вирішення даного спору у порядку Кодексу адміністративного судочинства України, а тому наполягало на припиненні провадження у справі.

          Дослідивши матеріали справи та чинне законодавство, колегія суддів Одеського апеляційного господарського суду приходить до висновку, що позовна вимога АТЗТ „Одесахімоптторг” щодо зобов'язання КП „Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості” зареєструвати за АТЗТ „Одесахімоптторг” права власності на горище домоволодіння №2-Б по вул. Великій Арнаутській в м. Одесі, є предметом розгляду в адміністративному процесі, оскільки відповідно до п.6.1 Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 07.02.2002 за № 7/5, оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна з видачею свідоцтва про право власності проводиться місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування.

Отже, за вказаним положенням КП „Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості” здійснює лише реєстрацію прав власності на нерухоме майно.

          До того ж у даних правовідносинах відповідач виступає не як суб'єкт господарської діяльності, а як суб'єкт владних повноважень, що у відповідності з п.1 ст. 17 Кодексу адміністративного судочинства України дає право позивачу звертатись з адміністративним позовом у випадках, встановлених законом.

Таким чином, провадження у справі в частині позовних вимог про зобов'язання КП „Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості” зареєструвати за позивачем право власності на горище домоволодіння №2-Б по вул. Великій Арнаутській в м. Одесі підлягає припиненню на підставі п. 1 ч. 1 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України, оскільки спір не підлягає вирішенню в господарських судах за правилами господарського судочинства.

          Враховуючи вищенаведене, колегія суддів Одеського апеляційного господарського суду приходить до висновку, що апеляційну скаргу КП „Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості” слід задовольнити частково, а рішення господарського суду першої інстанції - змінити.

          Керуючись п. 1 ч. 1 ст.80, ст. ст. 99, 101-105 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів,

П О С Т А Н О В И Л А :

          Апеляційну скаргу задовольнити частково.

Рішення господарського суду Одеської області від 23.11.2007р. по справі №16/229-07-8169 змінити, виключивши з резолютивної частини рішення пункти 3 та 4 та доповнивши резолютивну частину пунктом 3 в наступній редакції:

„3) Провадження у справі в частині позовних вимог до КП „Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості” припинити”.

          Постанова набирає законної сили з дня її проголошення та може бути оскаржена в касаційному порядку.

Головуючий суддя:                                                                              Т.Я. Гладишева

          Суддя:                                                                                     Я.Ф. Савицький

   

          Суддя:                                                                                         О. Т. Лавренюк

Дата ухвалення рішення19.02.2008
Оприлюднено12.03.2008
Номер документу1420275
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16/299-07-8169

Постанова від 19.02.2008

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Гладишева Т.Я.

Рішення від 23.11.2007

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні